Welke Rode Gist Rijst Is Het Beste?


Welke Rode Gist Rijst Is Het Beste
Voor het Cholesterol – Rode gist rijst (red yeast rice) is rijst die is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus. Hierbij worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd zoals monacoline K en krijgt de rijst haar dieprode kleur. In Nederland wordt rode gist rijst hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor het cholesterol in de vorm van capsules of tabletten.

Het is het bekendste natuurlijke alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode gist rijst goed is voor het cholesterol, maar vaak veel beter wordt verdragen. Het heeft aanzienlijk minder bijwerkingen. Dit blijkt tevens uit ervaringen van onze klanten.

Een goed cholesterolgehalte heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten, Rode gist rijst (red yeast rice in het Engels) is een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken. Het wordt er al eeuwenlang geconsumeerd. Het ontstaat door fermentatie van rijst met de gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt.

Welke rode gist rijst is goed?

Welke rode gist rijst is het beste? Een populair product is Lucovitaal Rode Gist Rijst Q10. Deze tabletten bevatten 10 mg monacolin K én 50 mg van het co-enzym Q10. Q10 is een natuurlijke stof die helpt bij het vrijmaken van energie in onze cellen.

Waarom geen rode gist rijst meer?

Verbod op hogere doseringen monacoline K uit rode gist rijst | Vitals Voedingssupplementen 06-09-2022 Op 22 juni 2022 is er nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot het gebruik van rode gist rijst in voedingssupplementen van kracht geworden. Dit betekent dat bedrijven geen producten met rode gist rijst meer op de markt mogen brengen die 3 mg of meer monacoline K bevatten.

Dit maakt het verstrekken van informatie over de werking van rode gist rijst voor bedrijven ingewikkeld omdat de goedgekeurde gezondheidsclaim alleen gebruikt mag worden bij een dosering van 10 mg monacoline K. De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.

Deze bijwerkingen lijken op die van statines, een groep medicijnen voor het verlagen van cholesterol. Dit is in strijd met gegevens uit 53 gerandomiseerde klinische onderzoeken, waarin supplementen met rode gist rijst (ook met doseringen monacoline K hoger dan 3 mg) uitstekend verdragen werden en veilig werden bevonden.

Deze nieuwe wetgeving maakt het voor Vitals helaas onmogelijk om onze huidige producten met rode gist rijst te continueren en daardoor zijn deze uit het assortiment verdwenen. Er is inmiddels een voor in de plaats gekomen (Rode Gist Rijst Biologisch met 2,5 mg monacoline K), en Vitals heeft inmiddels met ook een heel mooi en sterk onderbouwd alternatief ontwikkeld.

Voor meer informatie over de wetgeving over monacolines kunt u telefonisch of per mail contact met ons opnemen: 075-6476050 en [email protected]. : Verbod op hogere doseringen monacoline K uit rode gist rijst | Vitals Voedingssupplementen

Wat is het verschil tussen rode gist rijst capsules en tabletten?

Rode gistrijsttabletten of capsules? Rode gistrijst wordt verkocht in de vorm van capsules of tabletten. Een verschil tussen rode gistrijsttabletten en – capsules is dat capsules soms hun vorm krijgen door de dierlijke stof gelatine. Deze vorm van rode gistrijst is daarom niet geschikt voor vegetariërs.

Welke rode gist rijst zonder citrinine?

Citrinine-arm – Bij de productie van onze rode gist rijst-producten wordt de vorming van citrinine voorkomen. De garantie ‘100% citrinine-vrij’ is echter nooit helemaal te geven, dus dat doen we dan ook niet. Maar geen zorgen: de hoeveelheid citrinine in voedingssupplementen moet vanzelfsprekend altijd voldoen aan wettelijke eisen.

De Europese wetgeving (Commissieverordening 2019/1901) schrijft voor dat het citrininegehalte in voedingsmiddelen maximaal 100 µg/kg mag zijn. Rode Gist Rijst & Q10 bevat 2,5 mg monacoline K per tablet en altijd minder dan 100 µg/kg citrinine. Bovendien wordt iedere Golden Naturals rode gist rijst-charge uitvoerig getest op citrinine, zodat je erop kunt vertrouwen dat het niet alleen citrinine-arm is, maar ook volledig veilig in gebruik (mits gebruikt volgens gebruiksaanwijzing).

Wil je meer informatie over citrinine of over ons Rode Gist Rijst-product? Neem contact op met onze binnendienst via of telefoonnummer 0499-440222. : Rode Gist Rijst-producten en citrinine: hoe zit dat eigenlijk?

Wie lopen een risico als zij rode gist rijst gaan gebruiken?

Gebruik van rode gist rijst – Rode gist rijst wordt in Nederland verkocht als voedingssupplement. De meeste mensen hebben voedingssupplementen of kruidenpreparaten niet nodig. Slik je medicijnen en wil je rode gist rijst of een ander voedingssupplement of kruidenpreparaat gebruiken? Overleg dit dan altijd met je arts of apotheker.

Wat is het risico als een klant cholesterolverlagende medicijnen gebruikt en rode gist rijst?

Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.

 1. Rode gist rijst Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst.
 2. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd.
 3. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine.
 4. Deze is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland.
You might be interested:  Hoe Zorg Je Dat Rijst Niet Plakt?

Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.

 • De samenstelling Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen.
 • Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd.
 • De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren.
 • Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten.

Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld.

Wat zijn de nadelen van rode rijst?

Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Sinds het vorige overzicht uit juli 2017 is het aantal meldingen gestegen van 16 naar 74. Er zijn ook ernstige bijwerkingen gemeld. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.

 • Rode gist rijst Rode gist rijst ontstaat door gisting van rijst.
 • Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd.
 • Andere naam voor Monacoline K is lovastatine.
 • Deze statine is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland.
 • Statines werken cholesterolverlagend.
 • In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement.

Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen. De samenstelling Om het gewenst effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen.

Uit analyse die Lareb heeft laten uitvoeren blijkt dat de hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten sterk varieert. Bovendien kunnen deze producten ook de giftige stof citrinine bevatten. Citrinine ontstaat tijdens gisting van rijst. Eén preparaat is onderzocht op de aanwezigheid van citrinine, dit is hierin niet gevonden.

Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving 74 meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bekenden bijwerkingen van statines. Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige lever problemen met geelzucht zijn gemeld.

Waarom geen statines boven de 70 jaar?

Statines geven een risico op bijwerkingen, zoals leverfunctiestoornissen, een licht verhoogde kans op diabetes mellitus en, vooral, soms ernstige spierklachten. Er is weinig bewijs dat statines zinvol zijn voor 80-plussers zonder HVZ in de voorgeschiedenis.

Waarom Q10 bij rode gist rijst?

Pas op met citrinine – Citrinine is dus het bestanddeel in Rode gist rijst dat dus voor vervelende bijwerkingen kan zorgen. Tijdens het fermentatieproces van Rode gist rijst kan citrinine worden gevormd. Dit is een toxische stof die schadelijk is voor de lever en nieren.

Is rode gist rijst veilig?

Rode gist rijst (xuezhikang of rode koji) is rijst die is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus. Hierbij worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd zoals monacolines (waarvan het merendeel monacoline K), sterolen, saponinen en isoflavonen en krijgt de rijst haar dieprode kleur.

Rode gist rijst wordt van oudsher in Aziatische landen gegeten en gebruikt als natuurlijke kleurstof en geneesmiddel. Dat rode gist rijst veilig is voor consumptie, lijdt geen twijfel. In Nederland wordt rode gist rijst hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor het verlagen van de totaal- en LDL-cholesterolspiegel.

Het is het bekendste natuurlijke alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode gist rijst de cholesterolspiegel net zo goed verlaagt als statines, maar veel beter wordt verdragen.

De (synergetische) combinatie van bioactieve stoffen is verantwoordelijk voor de klinische effecten van rode gist rijst. Een dosis rode gist rijst met 5-6 mg monacoline K zorgt voor een even grote cholesteroldaling als 20 mg lovastatine, mede door het enzym HMG-CoA reductase (3-hydroxy-3-methylglutaryl co-enzym A reductase), en daarmee de cholesterolsynthese, te remmen.

De European Food Safety Authority heeft vastgesteld (zie referentie 5) dat een dagdosis rode gist rijst met (minimaal) 10 mg monacoline K vereist is voor een significante cholesterolverlaging. Echter, door een wetswijziging mogen sinds juni 2022 alleen rode gist rijst supplementen worden verkocht die niet meer dan 3 mg monacolinen per dagdosis bevatten.

 1. De aangegeven reden is dat er in sommige gevallen bijwerkingen ontstaan door het gebruik van supplementen met monacolinen uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maagdarmklachten.
 2. Minder bekend is dat rode gist rijst tevens zorgt voor verlaging van de spiegels van triglyceriden, lipoproteïne(a) en CRP (C-reactive protein), drie andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, en daarnaast zorgt voor verhoging van het gunstige HDL-cholesterol en adiponectine.

Ook is vastgesteld dat rode gist rijst antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen bezit, de endotheelfunctie verbetert, atherosclerose remt en beschermt tegen leververvetting. Tevens zijn er aanwijzingen dat rode gist rijst de insulinegevoeligheid verbetert, een bloeddrukverlagend effect heeft en de nieren beschermt bij hyperlipidemie.

Dit impliceert dat rode gist rijst kan worden ingezet voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, onder meer bij mensen met metabool syndroom, obesitas en/of diabetes type 2. Net zoals statines zorgt rode gist rijst voor significante verlaging van de kans op een bypassoperatie, hartinfarct of sterfte door kransvatziekte bij mensen met kransvatziekte en dislipidemie.

Dit is de conclusie van een review van meer dan twintig klinische studies met rode gist rijst. Rode gist rijst maakt ook een verschil bij mensen die al een hartinfarct hebben doorgemaakt.

Waarom rode gist rijst uit de handel?

Waarom deze wetswijziging? – Aanleiding voor deze wetswijziging is dat er in sommige gevallen bijwerkingen kunnen ontstaan door het gebruik van producten met monacoline K uit rode gist rijst, zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Deze bijwerkingen lijken op die van statines, een medicijn dat veel wordt voorgeschreven voor het verlagen van cholesterolwaarden.

You might be interested:  Geen Brood, Rijst, Pasta, Aardappels. Wat Dan Wel?

Hoeveel rode rijst per dag?

Sinds 1 juni 2022 gelden er nieuwe regels voor de verkoop van rode gist rijst, een middel dat vooral wordt genomen om cholesterol te verlagen. De dosering van de werkzame stof monacoline K staat daarbij centraal. Welke soorten rode gist rijst moeten nu uit de handel? En wat is monacoline K eigenlijk? De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening aangenomen die sinds 1 juni 2022 de dagdosering van rode gist rijst aan banden legt.

Waar zit Monacoline K in?

Monacoline K, wat is het? En wat doet het? | Natuurlijk Presteren Monacoline K is een bijzondere, natuurlijke stof, welke voorkomt in Rode Gist Rijst. Rode Gistrijst ontstaat door witte rijst te fermenteren met behulp van de schimmel Monascus pupureus,

Wat is de beste tijd om cholesterol tabletten in te nemen?

U kunt dit medicijn het best ‘s avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. ‘s Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

Hoe lang moet rode rijst koken?

Volkoren rode rijst gebruiken – Rode rijst gebruik je in elk gerecht als vervanging van gewone rijst. Je kan rode rijst voor gebruik even weken (30 minuten tot 2 uur) in koud water, maar dat hoeft niet. Spoel de rijst af voor gebruik. Gebruik per kopje rijst 2 tot 3 kopjes water. Kooktijd: 45 minuten.

Hoeveel mg Monacoline K per dag?

Maximum voor monacolinen in rodegistrijst 23 juni 2022 Vanaf 22 juni 2022 geldt een maximale hoeveelheid van minder dan 3 mg monacolinen per dagdosering in rodegistrijst supplementen. Ook worden een aantal etiketteringsvoorschriften verplicht gesteld voor rodegistrijst producten, waarmee gebruik wordt afgeraden aan bepaalde groepen. Deze wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet.

Welke cholesterolverlager heeft de minste bijwerkingen?

Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.

Wat zijn de nadelen van cholesterolverlagers?

2 september 2015 Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn. In een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism tonen onderzoekers van het Radboudumc aan dat juist de niet-werkzame vorm van de statines die spierpijn veroorzaakt.

 • Die vinding opent de weg naar nieuwe mogelijkheden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen.
 • Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen die dagelijks door ruim anderhalf miljoen Nederlanders worden gebruikt.
 • Op dit moment behoren ze tot de medicijnen die het meest worden voorgeschreven.
 • Statines verlagen het cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Spierpijn belemmert optimale behandeling De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade.

 1. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks functioneren.
 2. Frans Russel, hoogleraar farmacologie-toxicologie en leider van het onderzoek: “In veel gevallen zorgt die spierpijn ervoor dat patiënten de statines af en toe niet innemen.
 3. Om de soms ernstige klachten te verminderen wordt ook vaak de dosis verlaagd.

In beide gevallen leidt dat tot een minder effectieve behandeling.” Het onderzoeksteam van het Radboudumc toont nu aan dat de functie van de mitochondriën wordt geremd. Het team laat dat niet alleen in spiercellen zien, maar ook in de spieren van de groep patiënten met spierpijn na statinegebruik.

 1. Maar hoe ontstaat dat probleem dan precies? Lacton is de boosdoener Tom Schirris, onderzoeker en eerste auteur van het artikel in Cell Metabolism legt uit: “In het lichaam komen statines in twee chemische vormen voor; als zuur en als lacton.
 2. Beide vormen kunnen in elkaar overgaan, maar alléén de zuurvorm zorgt voor de cholesterolverlaging.

De lactonvorm doet dat niet. In ons onderzoek zien we verder dat juist de niet-werkzame lactonvorm de spierklachten geeft en niet de zuurvorm.” De conclusie is dus, dat de spierklachten ontstaan doordat de lactonvorm de werking van de mitochondriën aantast.

Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel. Ze zetten voeding om in biobrandstof voor onze cellen. Bijna alle cellen in ons lichaam bevatten mitochondriën. Vooral cellen van organen die heel veel energie verbruiken – zoals hart, lever, hersenen en spieren – bevatten heel veel mitochondriën. Adem benemend Nader onderzoek laat zien dat de lactonvorm een essentieel onderdeel van de energieproductie in die mitochondriën remt.

Russel: “Het gaat om de ademhalingsketen in de mitochondriën, de keten waarin de cel door verbruik van zuurstof energie genereert. Die wordt sterk belemmerd. Verder tonen we ook aan dat de statines gedurende de behandeling ophopen in de spier. De stapeling van statines draagt verder bij aan de remming van de optimale werking van de mitochondriën.” Schirris: “De resultaten van onze studie maken het mogelijk om onderdelen van deze ‘statinestofwisseling’ nog verder te gaan ontrafelen.

Daar zitten nog een aantal andere aspecten aan die erg interessant zijn om verder uit te zoeken. Verder gaan we, nu we het moleculaire mechanisme hebben gevonden dat de spierpijn veroorzaakt, ook gericht zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen.” Cholesterolverlagers Op dit moment zijn statines de meest gebruikte cholesterolverlagende geneesmiddelen die wereldwijd door meer dan honderd miljoen mensen worden gebruikt.

Ze verminderen de aanmaak van cholesterol in de lever door het remmen van het enzym HMG-CoA reductase. Hierdoor verlagen de statines erg effectief het cholesterolniveau in het bloed. Reden waarom ze door vrijwel iedereen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten worden gebruikt.

 1. In Nederland zijn simvastatine en atorvastatine de meest gebruikte statines.
 2. Daarnaast worden ook pravastatine, fluvastatine en rosuvastatine gebruikt.
 3. Bijwerkingen onderschat Bij de introductie van statines in 1978 werd het risico op spierklachten geschat op 0,01 tot 0,1 procent.
 4. Nu, bijna vier decennia later, is bekend dat de mildere spierklachten voorkomen bij ruim twintig procent van alle gebruikers.
You might be interested:  Hoe Maak Je Rijst Met Melk?

De spierklachten variëren van stijfheid in armen en benen tot flinke spierpijn die mensen belemmert in hun dagelijkse activiteiten. Voor deze spierpijn zijn als risicofactoren onder andere genoemd het type statine, leeftijd, geslacht, opname en metabolisme in de lever, etniciteit en het gelijktijdig gebruik van andere medicatie.

Tot op heden werd de remming van de mitochondriële functie voornamelijk toegeschreven aan de verminderde aanwezigheid van bouwstenen van de cel, waarbij cholesterol nodig is voor de productie. Een voorbeeld hiervan is co-enzym Q, een vrij verkrijgbaar voedingssupplement, waarvan gedacht wordt dat het helpt bij spierklachten door statinegebruik.

De gunstige effecten hiervan zijn echter maar zeer beperkt.

Kun je moe zijn van een te hoog cholesterol?

Cholesterol: bouwsteen van het lichaam of risicofactor? Je hebt vast wel eens gehoord dat cholesterol slecht voor je zou zijn. Teveel cholesterol is inderdaad niet goed voor je, maar je hoeft niet ineens te stoppen met het eten van eieren of andere voedingsmiddelen waar cholesterol in zit.

 1. Sterker nog, cholesterol is heel belangrijke vetachtige stof dat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren! Je lichaam maakt het overgrote deel van cholesterol aan in de lever.
 2. Een kleine hoeveelheid cholesterol krijg je daarnaast via voeding binnen.
 3. Cholesterol werkt in feite als een bandenplakmiddel.

In onze aderen ontstaan op een gegeven moment ontstekingen. Deze ontstekingen moeten vervolgens gerepareerd worden en daar speelt cholesterol een heel belangrijke rol in. Ook wanneer je intensief hebt gesport gaat cholesterol aan het werk om te zorgen dat je spieren weer herstellen.

We zien daarom steeds vaker dat cholesterol onderdeel is van het behandelplan van een fysiotherapeut. Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd.

Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten. Naast dat cholesterol spieren helpt te herstellen is een teveel aan cholesterol van grote invloed op je algemene fitheid en bewegelijkheid. Het is ook een risicofactor voor bijvoorbeeld het ontstaan van peesklachten, en is het van invloed op de genezing van die klachten.

  De mens heeft weinig cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Het lichaam maakt cholesterol aan in de lever. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Er is geen absolute grens voor een te laag cholesterol. Een laag cholesterolgehalte is bijna altijd onschuldig. Er zijn geen aanwijzingen uit wetenschappelijke onderzoeken dat het cholesterolgehalte te laag kan worden. Of dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn.

  Waarom rode gist rijst met Q10?

  Rode gist rijst met Q10 | Houdt je cholesterol op peil. Welke Rode Gist Rijst Is Het Beste Black friday tot 40% korting / / Rode gist rijst met Q10 Black friday tot 40% korting € 22,95 Rode gist rijst met Q10 – Monacoline K (10 mg) – 60 Vcaps Monacoline K uit rode gistrijst draagt bij tot het behoud van een normaal LDL-cholesterolgehalte in het bloed.

  • -Monacoline K (10 mg) per 2 Vcaps.
  • -Kwalitatief hoogwaardig en zeer zuiver product.
  • -Vrij van CITRINE (minder dan 200 ppb) en andere verontreinigingen.
  • -Vrij van bekende allergenen.
  • -Geschikt voor veganisten.

  Uitverkocht

   SolMAG rode gist rijst met Q10 bevat belangrijke bio-actieve stoffen waaronder monacoline K. Van monacoline K is aangetoond dat bij een dagelijkse hoeveelheid van 10 mg het bijdraagt aan de instandhouding van normale LDL-cholesterolgehalten (slechte cholesterol) in het bloed.

   • Bevat geen gluten, lactose, soja, GMO, conserveringsmiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.
   • Geschikt voor veganisten.
   • Allergie informatie: Dit product bevat geen bekende allergenen.

   Waarom rode gist rijst uit de handel?

   Waarom deze wetswijziging? – Aanleiding voor deze wetswijziging is dat er in sommige gevallen bijwerkingen kunnen ontstaan door het gebruik van producten met monacoline K uit rode gist rijst, zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Deze bijwerkingen lijken op die van statines, een medicijn dat veel wordt voorgeschreven voor het verlagen van cholesterolwaarden.

   Wat voor rijst is het beste?

   Wat is de gezondste rijst? – Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.

   1. Je ziet in de onderstaande tabel dat de macronutriënten ( eiwitten, koolhydraten en vetten ) en het aantal kilocalorieën nauwelijks verschillen tussen witte en zilvervliesrijst.
   2. Maar zilvervliesrijst bevat wel veel meer mineralen, zoals kalium, fosfor en magnesium en vitamine B1 en B6,
   3. Daarnaast bevat het huismerk zilvervliesrijst van bijvoorbeeld de Albert Heijn en Jumbo maar liefst 6 gram voedingsvezels per 100 gram.

   Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor je lichaam en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes, Dus eet je weinig volkorenproducten of andere vezelrijke voedingsmiddelen, dan is het een goede keus om meer zilvervliesrijst te eten. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle vormen van zilvervliesrijst zo veel vezels bevatten.

   Voedingswaarden Witte rijst Zilvervliesrijst
   Energie 352 kcal 357 kcal
   Eiwit 7 gram 8,3 gram
   Koolhydraten 78 gram 73,5 gram
   Onverzadigd vet 0,8 gram 1,8 gram
   Verzadigd vet 0,2 gram 0,6 gram
   Voedingsvezel 1,1 gram 6 gram
   Water 13 gram 13 gram
   Kalium 100 mg 250 mg
   Fosfor 100 mg 300 mg
   Magnesium 13 mg 157 mg
   Vitamine B1 0,01 mg 0,34 mg
   Vitamine B6 0,120 mg 0,250 mg

   Is rode rijst gist gezond?

   Wat doet Rodegistrijst (Monacoline) voor je gezondheid? – Rodegistrijst heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

   10 mg Monacoline K uit rodegistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL. De verhouding tussen deze twee vormen is belangrijk voor je gezondheid.

   Er zijn ook aanwijzingen dat rodegistrijst gunstig is voor de gezondheid van het hart. Dit moet nog verder worden onderzocht.