Welke Rijst Gebruik Je Voor Sushi?
Basmati, lontong, jasmijnrijst. Er zijn zoveel verschillende soorten rijst! Net als bij noedels dus. Kan jij het nog volgen allemaal? Nee? Geen nood! Amazing Oriental zet voor jou de belangrijkste rijstsoorten op een rijtje. Basmatirijst Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort en komt oorspronkelijk uit het noorden van India.
Deze rijst zie je ook veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Basmati is afgeleid van het woord ‘vasmati’ wat in het Sanskriet letterlijk ‘geurig’ betekent. Deze rijst smaakt heerlijk bij Indiase gerechten zoals kip tikka masala, Bekijk onze basmatirijst, Breukrijst Tijdens het oogsten, vervoeren en verwerken van rijst, breekt een deel van de korrels vanzelf af.
Deze gebroken rijst wordt gescheiden en apart verkocht. Het voordeel van deze rijst is dat het gemakkelijk vocht en smaken opneemt. Het is sneller gaar dan andere rijstsoorten en leent zich uitstekend voor rijstepap en desserts, Bekijk onze breukrijst,
Leefrijst (Ketan) Kleefrijst neemt minder water op dan andere rijstsoorten. Na het koken wordt het lekker plakkerig door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Hierdoor leent het zich uitstekend voor desserts zoals rijstpudding, Kleefrijst wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken. Bekijk onze kleefrijst,
Langgraanrijst Langgraanrijst is vaak tussen 7 en 9 milimeter lang. Het plakt niet en heeft een stevige structuur. Deze rijst wordt het vaakst gebruikt in hoofdgerechten, salades en bijgerechten. Populaire varianten hiervan zijn basmatirijst en pandanrijst.
- Bekijk onze langgraanrijst,
- Lontongrijst Lontong is Indonesische kleefrijst en wordt in Nederland verkocht in transparante zakjes.
- De rijst in de zakjes zwelt op tijdens het koken in ruim water.
- De ontstane rijstkussentjes worden, nadat het is afgekoeld, in plakjes of blokjes gesneden.
- Je kunt lontong koud, maar ook opgewarmd eten.
Bekijk onze lontongrijst, Pandanrijst Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
- Het smaakt perfect bij een groene of rode curry,
- Bekijk onze pandanrijst,
- Sushirijst Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel.
- Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken.
- Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
Bekijk onze sushirijst, Gerelateerde artikelen:
3 manieren om rijst te koken. Lees verder. Alles over noedels. Lees verder.
Contents
Wat is de beste sushi rijst?
Wat is het? – Een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst. Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd.
De Keuringsdienst van Waarde gaat ook op zoek naar sushirijst, die blijkt vaak uit Italië te komen Sushirijst (deel 1), en Sushirijst (deel 2) Het is toch wel echt de moeite op zoek te gaan naar goede sushirijst, het is immers het belangrijkste ingrediënt van sushi! Als je wilt zien hoe perfectionistisch je kunt zijn over sushi, kijk dan naar de documentaire Jiro dreams of Sushi, over een sushichef uit Tokio met 3 Michelinsterren. Hier is de trailer,
Waarom plakt mijn sushi rijst niet?
Sushi. Foto: Eigen Archief. Rijst is één van de meest verspilde producten in de Nederlandse keukens! Je zal het niet zeggen, maar het is echt waar. De reden hiervan is omdat veel Nederlanders moeite hebben om in te schatten hoeveel rijst je überhaupt nodig hebt (dit verschilt per persoon en schommelt tussen de 70g en 90g).
Daarnaast is het zo dat 50% van al onze kliekjes die wij bewaren uiteindelijk alsnog weggooien. Dus kook je teveel rijst en bewaar je deze? Dan gooit de gemiddelde Nederlander alsnog 50% weg. Zonde, vooral als je met een heel simpel trucje hier sushi rijst van kan maken! Lees hier wat je nog meer met een kliekje rijst kunt maken,
Sushi rijst van je kliekjes * ondertiteling aan te zetten door op het knopje te drukken dat naast het knopje van de kwaliteit staat Benodigdheden: – oude leftover rijst – een bakje bloem – water How to? Een kind kan de was doen, dit recept is namelijk enorm simpel.
Leftover rijst droogt vaak uit wanneer je deze in de koelkast bewaard. Hierdoor wordt de rijst niet meer plakkerig en (in mijn beleving) is deze niet meer zo lekker. Met een simpel en snel trucje krijg je de rijst zo weer plakkerig. Rijst gaat namelijk plakken door rijstzetmeel. Deze komt vrij tijdens het kookproces.
Doordat je rijst afgiet, verlies je dit zetmeel (want dat zit in het kookvocht). Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen.
Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt. Blijf goed roeren want het plakt snel aan de bodem. Giet de rijst af na een tijdje koken en modeleer met de rijst vormpjes naar wens. In mijn geval kleine voetballetjes, want ja. We zijn een ronde verder op het WK voetbal én worden gewoon wereldkampioen! Een serveertip is om een beetje zalm op de rijst te leggen! Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL.
Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Waarom moet je sushi rijst eerst wassen?
To rinse or not to rinse that is the question? De eeuwige vraag bij sushi rijst is moet je deze wassen ja of nee en waarom dan wel of niet? Eerst even voor de mensen die nooit rijst wassen of daar überhaupt nog nooit over nagedacht hebben om dat te doen.
Waarom zou je rijst wassen? In ieder geval is het antwoord niet om de rijst schoon te maken. Dit was vroeger nog wel eens het antwoord omdat er wel eens steentjes tussen de rijstkorrels zaten, maar dat is tegenwoordig niet zo. Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt.
Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren. Gebruik je Japanse sushirijst dan is het ook mogelijk dat er talkpoeder om de korrels zit welke je wegspoelt.
- Dit komt doordat het in sommige gebieden in Japan zo vochtig kan zijn dat er in de verpakkingen talkpoeder zit om dit niet in het product te laten komen.
- Conclusie: Ja je kunt sushi rijst het beste wel wassen.
- Hoe dan? Sushi rijst wassen gaat het snelst in een vergiet of een zeef.
- Spoel de rijst een paar minuten onder de kraan af.
Zodra het water,dat van de rijst afkomt weer helemaal helder is, kun je stellen dat de rijst goed genoeg gewassen is. Omdat de textuur van sushirijst erg belangrijk is, je wilt namelijk een losse korrel en geen klonten, maar de rijst moet wel plakken, is het wassen voordat je de rijst kookt of stoomt dus enorm van belang voor een goed het eindresultaat.
Hoe maak je sushi rijst minder plakkerig?
Niet gaar – Is al het water al verdampt maar de rijst nog keihard? Dan heb je waarschijnlijk het vuur te hoog gezet. Gelukkig is dit probleem het makkelijkst op te lossen: voeg extra water toe, ongeveer een half glas en dan snel het deksel terug op de pan.