Welk Vlees Mag Een Hond Eten?


Welk Vlees Mag Een Hond Eten
Wat is goede voeding Wat is goede hondenvoeding? Welke brokken zijn nu goed voor een hond? Dit is simpel: er zijn maar heel weinig goede brokken voor de hond! Veel soorten brokken bestaan voor 50-70% uit granen en daar wordt uw hond ziek van. Ook uw hond is van nature een roofdier en die eten alleen en uitsluitend rauwe vleesvoeding.

 • Granen is goed voor kippen (!) maar nooit voor roofdieren, omdat granen moeilijk verteerbaar zijn voor een hond en dat veroorzaakt vele ziektes.
 • Maar waarom gebruiken fabrikanten dan granen als dit slecht is? Heel simpel men gebruikt meestal afvalgranen, en ze doen dit omdat het een goedkope grondstof is! Dat is de reden waarom graan vaak gebruikt wordt in hondenvoeding en niets anders.

Wij geloven dat goede hondenvoeding RAUW moet zijn!! Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.

Vergeet niet het woord RAUW, dit is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste!! Goede hondenvoeding is dus rauw vlees en rauwe botten, zoals konijnen, halve kippen met bot en al, hart, lever, nieren, pens, rauwe zalm of makreel met kop, graten en ingewanden en al. Dat is goede hondenvoeding die de natuur aan uw hond heeft voorgeschreven om gezond te blijven.

Maar is botten niet gevaarlijk voor onze hond? Nee, een hond is een carnivoor (roofdier), die hebben zo’n verschrikkelijk sterk maagzuur (pH-1 ) waarin botten gewoon oplossen. Dit geldt voor alle honden, zowel voor kleine als voor de grote honden. Lever mag niet te vaak gevoerd worden Geef lever als een hele maaltijd om de 2 weken, het is niet aan te bevelen om dit vaker te geven.

 1. Honden ontwikkelen een voorkeur voor lever als ze dit teveel gevoerd krijgen.
 2. Op een regelmatige basis kan het een teveel aan vitamine A veroorzaken.
 3. Lever en nieren zijn opslagplaatsen van giftige stoffen en reststoffen van medicijnen.
 4. Lever is zéér gezond Lever bevat hoge kwaliteit proteïnen, vetten, enzymen en vitaminen.

Een grote maaltijd lever elke 2 weken geeft een nuttige aanvulling aan het menu van rauwe vleesvoeding met bot en tafelresten. Maar is tafelresten dan niet slecht voor een hond ? Nee, dat is niet slecht voor uw hond, gewoon een aardappel en wat groente, maar wel fijngeprakt, dan is het geen enkel probleem.

Let op: geen andijvie, dit blijven slierten waarvan de hond onherroepelijk van gaat braken. De maaltijd van een hond bestaat voor 85 % uit vlees met botten en ingewanden. Wat u voor de overige 15% voert is niet meer belangrijk voor uw hond. Tafelresten of rijp fruit het maakt niet uit waar dit uit bestaat.

Maar nooit druiven (en dus ook geen rozijntjes), deze zijn zeer giftig voor een hond! 1 ons druiven kan al fataal zijn, met dodelijke afloop ( acute lever en nier falen ). Je hoort vaak dat mensen zeggen van aardappel word je dik van maar dat is grote onzin.

De aardappel valt onder groente. De dikmakers zijn vette jus en andere sausjes, dit mag de hond natuurlijk ook niet hebben. LET OP : Honden die alleen commerciële voeding krijgen zoals brokken, diners of blikvoer mogen beslist geen tafelresten eten! Voor deze honden is dit niet goed. Voor vlees- en bot etende honden kan dit geen kwaad, dit komt overeen met de darminhoud van zijn prooi die ze in de natuur vangen.

Kijk ook even in het stukje “wat is giftig voor honden”, u kunt niet alles geven want sommige groentes zijn giftig voor uw hond. Maar waarom mogen honden die brokken eten geen tafelresten eten? Dit komt omdat een hond die brokken eet al zeer slechte voeding krijgt en dan met tafelresten erbij is dat niet echt gezond voor de hond.

Honden die rauwe vleesvoeding krijgen zijn super gezond en eten ook gezond, dan maakt tafelresten niets meer uit, het doet toch niets het is alleen maar vulling Rauwe vissen voeren Eens in de week een rauwe vis voeren, ja ik hoor u al denken ik heb geen zin om die vis schoon te maken! Nou, dat komt dan mooi uit want dat moet ook niet, dit moet de hond zelf doen.

Geef gewoon een rauwe makreel of zalm. Dan kan hij dit buiten op het gazon lekker opeten. Rauwe vis is zeer gezond voor de hond, de voedingswaarde is 4 x hoger dan vlees. Wolven geven de voorkeur aan zalmen, deze zijn makkelijk te vangen en de wolven lopen nagenoeg geen risico.

 • Voor kleine hondjes kunt ook sardines halen, vis is op de markt niet zo duur.
 • Vraag aan de visboer of hij wekelijks een rauwe zalm / makreel meeneemt.
 • En dan niet denken: ik snij de kop van de vis er af dat vind ik vies, want dan gooit u het beste van vis weg.
 • De voedingswaarde zit grotendeels in de kop van de vis.

Met rauwe vissen bedoelen wij geen gerookte, gekookte of vis uit blik, nee zo uit zee op uw gazon, dat is rauw. Wees niet bang om uw hond rauw vlees of vis met bot en graten te voeren, een hond is een roofdier en weet als geen ander hoe hij hiermee moet omgaan.

 • Een hond is uiterlijk door het fokken wel veranderd, maar innerlijk komen honden groot en klein nog steeds voor 99,9 % overeen met de wolf.
 • Maar heeft de hond dan geen last van bacteriën en parasieten? Nee daar heeft een gezonde hond geen last van, honden kunnen uitstekend overweg met bacteriën en parasieten en worden hier nooit ziek van.

Voor de goede orde, we hebben het hier wel over een gezonde hond die rauwe voeding krijgt. Honden die commerciële voeding krijgen zijn niet gezond, dit is onmogelijk, en die kunnen wel last hebben van bacteriën en parasieten. Eigenlijk is het heel simpel, uw hond is een roofdier en die vreten alles op wat ze maar kunnen vangen.

Ze eten muizen, ratten, fazanten, konijnen e.d. Muizen en ratten zijn zeker niet steriel te noemen maar ziek worden doet een gezonde hond nooit hiervan. Dit kan ook niet omdat het maagzuur van een vleesetende hond een waarde heeft van PH-1 zuur tot extreem zuur dit is vergelijkbaar met zoutzuur en hierin is leven onmogelijk.

Alle schadelijke bacteriën en parasieten worden in dit zuur onmiddellijk gedood. Bacteriën en parasieten die dit toch nog mochten overleven in de maag zullen in gevecht moeten treden met de darmflora van de hond, en die is altijd in de meerderheid, deze schadelijke bacteriën hebben geen schijn van kans en zullen als nog gedood worden.

Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die zeggen: ja, maar mijn hond eet geen muizen en ratten. Dat zal wel, maar ze eten ook ontlasting van andere dieren en andere ziekmakende rotzooi op wat ze vinden en ook dan is het van zeer groot belang dat de hond een extreem sterk maagzuur heeft om niet ziek te worden.

Roofdieren (dus ook uw hond) moeten een sterk maagzuur hebben om gezond te kunnen blijven. Brokkeneters hebben een maagzuur waarde van PH-7, bijna neutraal dus waterig, dit leidt onherroepelijk tot ziektes, schadelijke bacteriën en parasieten krijgen hier door vrij spel, waardoor er vele dierenarts bezoekjes zullen gaan volgen.

Als honden te dik zijn Dierenartsen adviseren vaak om de hond sperziebonen uit blik door het voer te doen, dan valt hij hiervan af. Dit klopt ook wel maar ze vergeten erbij te vermelden dat u de bonen moet fijn prakken om braken te voorkomen. Als u dit niet doet valt u van het één in het andere probleem, omdat de hond deze bonen moeilijk kan verteren.

Een veel betere optie is om de hond iets minder voeding te geven, en wat vaker een lange boswandeling te maken zodat de hond meer beweging heeft, dan kan hij afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Rauw vlees en bot is de sturende factor Rauw vlees en botten is de sturende factor om uw hond gezond te maken en te houden en zal tevens de levensverwachting aanzienlijk verlengen.14-10-2014 : Wat is goede voeding

You might be interested:  Hoe Lang Kun Je Afgebakken Broodjes Bewaren?

Contents

Welk vlees is niet goed voor honden?

Wat mag je hond zeker niet eten? Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren. Honden eten graag eens iets anders dan hun dagelijkse portie hondenvoer. Het is wel opletten geblazen. Veel voedsel is giftig voor honden. Wat je hond wel en niet mag eten lees je hier. Je hond mag zeker de volgende zaken niet eten:

Zout Het is uiterst giftig voor honden. Je mag het ook nooit geven om je hond te doen braken. Chocolade De cacao in chocolade bevat een bepaalde stof die slecht is voor de nieren en het hart van je hond. Nierproblemen en hartfalen kunnen kunnen bij je hond de gevolgen zijn van het eten van chocolade. Melkproducten (melk, kaas, yoghurt,) Honden en puppies zijn lactose intolerant en kunnen er diarree en andere maag- en darmproblemen van krijgen. Brood Veel honden hebben een graan- en broodallergie. Beenderen Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger. Deze kunnen gaten in de darmwand veroorzaken en dat kan tot een buikvliesontsteking lijden. Varkensvlees Het lijkt onschuldig maar varkensvlees kan het virus van Aujesky bevatten. Dit virus is totaal ongevaarlijk voor de mens maar zeer gevaarlijk voor honden en katten. Als een hond of kat besmet is, eindigt dit altijd in een fatale afloop. Er is geen medicatie voor dus voorkomen is absoluut noodzakelijk. Geef dus zeker geen rauw varkensvlees maar gewoon om 100% zeker te zijn, in het algemeen helemaal geen varkensvlees. Kattenvoer Honden die kieskeurig zijn, krijgen al wel eens kattenvoer voorgeschoteld. Het ruikt meer en is smakelijker maar ook gevaarlijk voor je hond. Kattenvoer bevat veel eiwitten, teveel voor een hond. Op lange termijn kan je hond zo nierproblemen krijgen. Rauw vlees Dit is minder makkelijk verteerbaar en je hond kan ervan gaan braken of diarree krijgen. Ook het risico op een lintworm is groot. Restjes Negeer de puppyoogjes van je hond wanneer je aan het eten bent. Tafelrestjes zijn niet gezond voor een hond. Ze bevatten vaak teveel vet (boter, olie, saus), zout en andere kruiden. Zeker niet gezond voor je hond. Slakken Die zijn giftig wanneer je hond ze opeet. Slakken verjagen is dus niet alleen goed voor je planten en bloemen maar ook veilig voor je hond.

Welk soort vlees mag een hond eten?

Welk vers vlees is goed om af en toe te geven? – Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.

Is vlees goed voor een hond?

Eiwitten en vetten – Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn.

 • Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
 • Het gaat om dierlijke ingrediënten: insecten mag ook, net als eieren.
 • Het eten van dierlijke eiwitten bevordert mager spierweefsel bij honden.
 • Daarmee is de kans op overgewicht minder groot.

Lees meer in de blog Overgewicht bij honden ‘.

Wat is beter voor de hond brokken of vlees?

Vers vlees voeding voor de hond en soms ook kat heeft in een korte tijd een flinke opmars gemaakt. Ook wij krijgen hierover veel vragen van onze klanten. Maar is het wel zo verstandig om vers vlees te voeren en wat zijn de risico’s? Over het algemeen blijven de meeste dierenartsen brokken adviseren.

Ook wij vinden dat het geven van brokken meer voordelen heeft voor diergezondheid dan het geven van vlees. Door het aanklikken van onderstaande afbeelding wordt u verwezen naar een artikel over vers vlees versus brokken van het Medisch Centrum voor Dieren. In dit artikel wordt veel duidelijk gemaakt en wordt uitgelegd waarom wij toch een volledige brokvoeding adviseren.

Indien u nog vragen of opmerkingen heeft staan wij u graag te woord!

Is beschuit goed voor de hond?

Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.

Is gehakt goed voor een hond?

Welke soorten rauw vlees mag je hond eten? – Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees, Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.

Is kipfilet goed voor de hond?

Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.

Wat mag een hond eten van tafel?

Avocado, spinazie en rabarber – Avocado’s zijn zeer gezond voor de mens, maar gevaarlijk voor de hond omdat ze persine bevatten. Dat zit vooral in de pit en de schil, maar ook in het vruchtvlees en zelfs in de bladeren van de plant. Als je zelf zo’n gekiemde avocadopit uitplantte, hou die dan zeker uit de buurt van je hond.

Een aanzienlijke hoeveelheid persine kan giftig zijn voor het dier. Honden kunnen die stof niet afbreken en een overdosis kan leiden tot sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauw tandvlees, hoesten, en zelfs harstilstand. Spinazie en rabarber bevatten veel oxalaat en een grote hoeveelheid daarvan kan de nieren van je hond beschadigen.

Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.

Hoe vaak vers vlees hond?

Richtlijnen hoeveelheid voeding – Vers vlees en brokken

Dier Hoeveelheid per dag
Volwassen hond 10-20 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende hond : 15-20 gram per kg lichaamsgewicht
Kitten 40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht

Is komkommer goed voor de hond?

Mogen honden komkommers eten? – Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan ​​voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.

Is smeerworst goed voor honden?

Voeding voor de hond. – Voeding is het belangrijkste onderdeel in de verzorging van de hond. Goede voeding helpt uw hond om gezond en fit te blijven. In de kliniek verkopen wij Hill’s en Trovet, twee merken voeding waarvan wij zeker weten dat dit een goede keuze is voor uw dier en waar wij dan ook achter staan.

You might be interested:  Hoe Lang Koken Voordat Alcohol Verdampt?

Ook omdat we weten dat er tegenwoordig ontzettend veel varianten voer op de markt waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast geven we u hier graag nog wat meer informatie over welke verschillende soorten voedingen er bestaan, wat daarin de mogelijkheden zijn en wat toch veel gemaakte fouten zijn.

Er zijn verschillende varianten voeding en daar zijn verschillende termen voor. Verschillende termen die vaak worden gebruikt zijn:

 • Geperste brokken
 • Geëxtrudeerde brokken
 • KVV (kan-en-klaar vers vlees)
 • BARF (Bones-And-Raw-Food)
 • NRV (Natuurlijk Rauw Voeren)

Wat zit in de voeding? In iedere voeding zitten essentiële voedingsstoffen. Zoals de naam al zegt zijn dit voedingsstoffen die iedereen nodig heeft, zowel mens als dier. Deze moeten in de voeding zitten omdat de hond ze niet zelf kan aanmaken. Zonder deze voedingsstoffen zal het met de gezondheid van de hond snel achteruit gaan. Essentiële voedingsstoffen voor de hond zijn onder andere verschillende vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, linolzuur en de omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat waterverlies via de huid wordt beperkt, dat transport van signalen en onderdelen tussen de cellen mogelijk is en voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld zenuwstelsel en gewrichten.

 1. arginine
 2. methionine
 3. histidine
 4. phenylalaline
 5. isoleucine
 6. thereonine
 7. leucine
 8. tryptofaan
 9. lysine
 10. valine.

Deze moeten allemaal in de juiste hoeveelheid en verhouding in de voeding aanwezig zijn. Welke soorten voeding zijn er verkrijgbaar? Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in de vorm van brokken, natvoer of rauw voer. Het is verkrijgbaar als complete voeding of als aanvullende voeding. Aanvullend wil zeggen dat de essentiële voedingsstoffen niet in de juiste verhouding aanwezig zijn en mag daarom nooit als enige voeding gegeven worden.

 1. Bij complete voeding is dit niet het geval.
 2. Let daarom altijd goed op wat er op de verpakking staat.
 3. Er zijn verschillende voedingen op de markt voor iedere levensfase van de hond.
 4. Zowel voor de pup, volwassen hond als ook voor de senior.
 5. Maar ook voor verschillende hondenrassen en bij verschillende aandoeningen zoals leverproblemen, nierfalen of urineweginfecties.

Het is lang niet altijd nodig om je hond bijvoorbeeld een voer specifiek voor het ras of levensfase te geven, in principe moeten alle voeders die in Nederland in de supermarkt verkocht worden compleet zijn en geschikt voor alle honden. Maar bij gezondheidsproblemen en bij bepaalde hondenrassen moet het juist wel.

 1. Wij geven u in de kliniek altijd een aangepast voeradvies als dit voor uw hond noodzakelijk is voor een goede gezondheid.
 2. Naast droogvoer kan men ook rauw voeren, dit kan door middel van ingeblikt vers vlees (KVV), het zelf samenstellen van voer volgens eigen recept of volgens de methode van BARF en NRV.

Bij het voeren van rauwe voeding moet u wel goed opletten dat de hond alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Vaak moet bij rauwe voeding extra gesuplementeert worden met de essentiële voedingsstoffen om zo geen tekorten te laten ontstaan. Kiest u voor rauwvoeding, kies dan liefst voor een duurdere variant.

 • Deze zijn vaak duurder, omdat er meer supplementen aan toegevoegd zijn.
 • Wordt de voeding zelf bereid door u of door iemand anders zoals de fokker of de slager? Bedenkt dan dat dit geen voedingsspecialisten zijn.
 • Zelfs wij vinden het nog moeilijk om een dieet compleet te maken.
 • Verdiep u zeer goed hier in of laat het voer nakijken op compleetheid door een specialist.

Dit kan bijvoorbeeld bij, Extraatjes naast de voeding? Wel, maar let op:

 • Rauw ei: dit is een goede bron van extra eiwitten. Rauwe eieren bevatten echter het enzym avidine dat er voor zorgt dat vitamine B8 slechter wordt opgenomen. Dat kan dan weer leiden tot slechte huid en vacht problemen. Naast het enzym kunnen eieren ook salmonella bevatten. Als eieren boven de 70 graden celcius worden verhit wordt het enzym en de bacteriën afgebroken/gedood en dan is het geen probleem meer om het vaker te geven. Geef dus eieren het liefst gekookt.
 • Leverworst en brood : veel honden krijgen af en toe een boterham met leverworst. Dit zijn producten die niet schadelijk zijn voor de hond zelf maar wel veel calorieën bevatten. U kunt uw hond gerust verwennen met wat leverworst maar met mate. Geef het bijvoorbeeld niet dagelijks met een boterham, dit hoeveelheid calorieën die er dan extra bij komen worden niet verbruikt en worden omgezet in vet. Uw hond heeft dan een verhoogde kans op zwaarlijvigheid!
 • Kaas en andere melkproducten : ook dit is niet schadelijk, maar het is niet nodig en de meeste dieren zijn lactose intolerant. Kaas, yoghurt en andere melkproducten kunnen daarom maag-darm klachten veroorzaken. Daarnaast is een blokje kaas voor een kleine hond even calorierijk als een grote hamburger. Daarom, liever niet.
 • Rauw vlees en vis : Rauw vlees is een mogelijke bron van bacteriën en parasieten die een gevaar kunnen opleveren voor zowel dier als mens. Vooral zwangere vrouwen, kinderen, oudere en zieke mensen moeten goed opletten met rauw vlees/vis. Daarnaast is het tot nu toe nog niet bewezen dat het voeren van rauw vlees beter is dan brokken of blikvoer. Wilt u rauw vlees voeren? Let er dan op dat deze compleet is (zie bovenstaande tekst), maar houdt ook de hygiëne in het oog. Ontdooi dit net als uw eigen vlees liefst in de koelkast in een apart bakje, was de voerbakjes van de hond na ieder gebruik en denk er aan dat uw hond zichzelf en andere dingen na het eten ook likt. De bacteriën uit het voer komen daardoor ook op uw hond, in de ontlasting en in uw woning terecht. Indien u kleine kinderen in huis hebt raden wij het voeren van rauw vlees en vis af.

Niet: Er zijn vele soorten voedingsmiddelen die honden absoluut niet mogen eten. Hieronder lichten we er enkele toe waarvan je dit niet meteen zou verwachten.

 • Chocolade: chocolade bevat het enzym theobromide. Voor ons is deze stof ongevaarlijk maar voor honden juist erg giftig. Het gehalte verschilt erg per type en merk chocolade. Afhankelijk van hoeveel uw hond hier van gegeten heeft en welke soort chocolade kunnen er vergiftigingsverschijnselen ontstaan zoals rusteloosheid, veel moeten plassen, braken, rillen, maar ook coma en de dood. Raadpleeg ons altijd snel als uw hond chocolade heeft gegeten. Bij mogelijk schadelijke hoeveelheden zullen we uw hond laten braken om erger te voorkomen. Vroeger werd geadviseerd om de hond zout te voeren. Dit raden we tegenwoordig af omdat er dan een risico op zoutvergiftiging ontstaat.
 • Uien en knoflook: verschillende soorten van de look familie zoals uien, bieslook, prei en knoflook zijn niet goed voor honden vanwege bepaalde stoffen die omgezet worden na het eten. Ook verhitte en gedroogde vormen zijn schadelijk voor honden. Waar mensen in staat zijn deze stoffen te verteren kunnen honden dit niet. Sommige mensen gebruiken knoflook als huis-en-tuin middel tegen wormen, vlooien of andere kwalen maar dit raden wij om deze redenen ten zeerste af.
 • Druiven en rozijnen: Druiven zijn giftig voor honden met een hoeveelheid van ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht. Rozijnen daarentegen zijn giftig voor honden bij 3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Rozijnen zijn droger en zijn daarom in verhouding een stuk giftiger dan druiven.

Tot slot granen en koolhydraat arm voeren. Een trend van de laatste tijd, die we ook bij de mens voorbij zien komen, is het koolhydraat en graan vrij voeren. Mensen denken dat een hond deze bouwstoffen niet nodig heeft en willen voer waar dit niet in zit. De meest gegeven reden waarom mensen het liefst graanvrij voeren is dat een hond een carnivoor is en dit niet nodig zou hebben.

 • Voor een kat is dit zeker waar, dit zijn strikte carnivoren.
 • Honden zijn dit echter niet.
 • Ze kunnen koolhydraten prima verteren en ze zijn een goede bron van energie en vezels.
 • Bij een goed samengesteld dieet kun je een hond zelfs vegetarisch of veganistisch voeren.
 • Wij raden u wel aan om dit type dieet niet zelf samen te stellen of om het te laten controleren door een specialist, omdat er snel tekorten kunnen ontstaan.
You might be interested:  Waarom Mag Je Geen Rauw Vlees Eten Als Je Zwanger Bent?

Alleen als uw hond een bewezen glutenallergie heeft is het nodig om graanvrij te voeren. Bij de meeste voedselovergevoeligheden reageert de hond echter op een type eiwit, zoals rund, kip of varken. Dus als u het idee heeft dat uw hond niet helemaal goed reageert op zijn voer, dan kunt u beter een voeding met een andere eiwitbron proberen.

 • Het dier is mooi op gewicht en groeit goed als pup. Niet te dun en niet te zwaar
 • De vacht is glad en glanzend en geen kale plekken
 • De hond heeft genoeg energie, speelt en wandelt graag
 • De huid stinkt niet en is niet vettig, schilferig of te droog
 • De hond heeft een of twee keer per dag normale ontlasting die niet te dun of te dik is.
 • De hond laat niet overmatig veel scheetjes

Iedere hond is anders, dus voor de een kan voeding van de Aldi of de Lidl perfect voorzien in zijn of haar behoeften waar een ander het juist super doet op Hill’s. Wij hopen dat wij u hiermee een beetje op weg kunnen helpen om de juiste voeding te vinden voor uw hond.

Hoeveel eieren mag een hond eten per dag?

Eieren zijn een onderdeel van een rauwvoer-menu, maar kun je ook prima toevoegen aan een brokkenmenu. Er zitten gezonde voedingsstoffen in en veel kwalitatief eiwit. In het rauwvoer-menu zonder toegevoegde vitamines en mineralen, zit vaak weinig choline, en deze voedingsstof zit in eigeel.

choline alle essentiele eiwitten vitamine D antioxidanten zoals luteine, zeaxanthine, vitamine E, alfaliponzuur en selenium omega 3

Hoe kan ik het ei voeren? Rauw of gekookt? Er zijn twee aanbevolen manieren, met elk zijn eigen voordelen.1. Rauw. Voordeel: dit is de makkelijkste manier. Nadeel: de vitamine biotine dat in het eigeel zit, gaat verloren doordat het rauwe ei-wit een stofje (avidine) bevat dat biotine vernietigt.

 • Verderop in het artikel vertel ik meer hierover.2.
 • Zachtgekookt.
 • Voordeel: het stofje avidine wordt afgebroken door de verhitting en de biotine is daardoor beschikbaar voor opname door het lichaam.
 • Nadeel: het is meer werk en er gaan antioxidanten (alfaliponzuur) verloren door de verhitting.
 • Daarom is het het beste om het zo kort te koken dat het eigeel nog vloeibaar is maar het eiwit wel hard.

En een hardgekookt eitje dan? Dat kun je prima geven. Er zijn alleen iets meer voedingsstoffen verloren gegaan. Dat is niet erg, alleen minder optimaal. Voor mensen is gekookt ei beter verteerbaar dan rauw ei. Waarschijnlijk geldt dit ook voor honden, maar hierover kan ik geen informatie vinden.

Het lijkt er op dat de voorkeur en vertering per hond verschilt. Met of zonder schil? Je kunt ook de schil voeren, maar dit is niet nodig. Als ei een groot deel van de maaltijd uitmaakt, of je hond dunne ontlasting krijgt van ei, kun je 1/3 eierschaal per ei toevoegen voor een ideale balans. Eierschaal is in zijn geheel moeilijk verteerbaar, waardoor het voor de meeste honden beter is om de eierschaal fijn te malen, in hele kleine stukjes te knijpen of mee te blenderen met de groentenmix.

Het is geen probleem om het ei met de groentenmix mee in te vriezen. De eierschaal bevat voornamelijk calcium. Dit kan gebruikt worden als alternatieve calciumbron. Meer hierover lees je in het artikel eierschalen als calciumbron, Een ei z’n geheel geven? Of je hond een ei in zijn geheel opeet en goed verteert, verschilt per hond.

 1. Een grote hond die rauwvoer eet, kan waarschijnlijk prima een heel rauw ei opeten en verteren.
 2. Maar sommige honden weten geen raad met een heel ei waar de schil nog omheen zit, en sommige honden verteren eierschaal niet goed als het niet gemalen/geblenderd is.
 3. Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima.

Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert. Verhitting maakt avidine onwerkzaam, dus als het ei-wit verhit is, is de biotine wel opneembaar.

 • Opzich is het niet erg als de hond geen biotine opneemt uit ei, als het gehele menu genoeg biotine bevat.
 • Een biotinetekort zal alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet, het eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.
 • Maar het kan ook geen kwaad om het ei kort te koken zodat je hond de biotine wel kan opnemen, zeker als je hond baat heeft bij extra biotine.

Hoe zit het met het risico op salmonella? Eieren kunnen de salmonella-bacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein. Volgens het RIVM zijn ongeveer 0.03% van de eieren besmet. Honden en katten worden meestal niet ziek door salmonella, maar voor mensen is het risico groter.

eieren van vrije uitloop kippen en biologische kippen bevatten zo’n 30% meer vitamine D (zie dit artikeltje hierover) Het witte vliesje aan de binnenkant van de schaal bevat gezonde stoffen voor de gewrichten Is je hond allergisch voor ei? Probeer dan of het eigeel wel goed verdragen wordt. Meestal is een allergie alleen voor het eiwit in ei-wit, en de meeste voedingsstoffen zitten in het eigeel.

———— Bronnen SELF nutritiondata. (n.d.). Retrieved May 10, 2021, from https://nutritiondata.self.com Andersen, Catherine J. “Bioactive egg components and inflammation.” Nutrients 7.9 (2015): 7889-7913 Guo, Jing, et al. “Effect of production system, supermarket and purchase date on the vitamin D content of eggs at retail.” Food chemistry 221 (2017): 1021-1025 Durrani, Arjumand I., et al.

“Determination of free α-lipoic acid in foodstuffs by HPLC coupled with CEAD and ESI-MS.” Food chemistry 120.4 (2010): 1143-1148 Evenepoel, Pieter, et al. “Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” The Journal of nutrition 128.10 (1998): 1716-1722.

Shimakura, Hidekatsu, et al. “IgE reactivity to hen egg white allergens in dogs with cutaneous adverse food reactions.” Veterinary immunology and immunopathology 177 (2016): 52-57 LCI-richtlijn Salmonellose, www.rivm.nl

Hoeveel kipfilet mag een hond?

Hoeveel gram vlees? – Volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar): De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden.

Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond. Pup: Puppies kunnen niet hetzelfde vers vlees eten als volwassen honden. Dat is omdat daar vaak nog teveel grove botten in zitten die een pup nog niet kan verteren. Verder hebben de jonge honden ook meer eiwitten nodig om goed op te groeien. Tot zes maanden geef je daarom 40 tot 45 gram puppyvlees per 1 kg.

Weegt je pup 10 kilo, dan voer je dus 400 tot 450 gram vlees. Daarna bouw je per twee maanden met 100 gram af. Bij 10 maanden is je pup bijna volwassen en bouw je af van 30 gram (per kilo) naar 20 à 25 gram. Terwijl je afbouwt in puppyvoeding, bouw je tegelijkertijd op met de voeding voor een volwassen hond.

Is kipfilet goed voor de hond?

Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.