Wat Zit Er In Rode Rijst?
Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
- Rode gist rijst Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst.
- Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd.
- Andere naam voor Monacoline K is lovastatine.
- Deze is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland.
Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.
De samenstelling Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd. De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten.
Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld.
Contents
Wat is het meest gezonde rijst?
Welke rijst is het gezondst? – Er zijn echt enorm veel rijstsoorten in de wereld, dus laten we het simpel houden. De gezondste rijst is de volkoren versie van een rijstsoort. De bekendste is zilvervliesrijst of bruine rijst. Wanneer de rijstkorrel namelijk nog intact is en het vliesje eromheen bewaard blijft, dan bevat de rijst meer voedingsstoffen.
352 kcal t.o.v.357 kcal bij witte rijst 8,3 gram eiwit t.o.v.7 gram 73,5 gram koolhydraten t.o.v.78 gram 250 mg kalium t.o.v.100 mg 300 mg fosfor t.o.v.100 mg 157 mg magnesium t.o.v.13 mg 0,34 mg vitamine B1 t.o.v.0,01 mg 0,250 mg vitamine B6 t.o.v.0,120 mg
Daarnaast is het ook ideaal als je kiest voor biologische rijst. Hierbij zijn minder schadelijke pesticiden gebruikt die je lever belasten en je lichaam hormonaal kunnen ontregelen.
Waar is rode rijst goed voor?
Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
Rode gist rijst Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine. Deze is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland.
Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.
- De samenstelling Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen.
- Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd.
- De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren.
- Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten.
Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld.
Welk fruit verlaagt cholesterol?
Wat je beter wel eet. –
Eet veel vezels. Vezels zijn te vinden in groente en fruit, peulvruchten en granen. Eet minstens twee stuks fruit en 250 gram verse groente per dag. Probeer ook om ongeveer twee keer per week peulvruchten te eten. Knoflook eten Studies hebben reeds aangetoond dat het regelmatig eten van knoflook LDL cholesterol verlaagt en HDL cholesterol verhoogt. Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen. Eet veel cereals met een hoog vezelgehalte bij het ontbijt om je cholesterol te verlagen. Eet minstens twee maal in de week vis. Vis – vooral vette zeevis zoals makreel, tonijn en zalm – bevat Omega-3 vetzuren die je cholesterol verlagen. Nu geen gefrituurde vis gaan eten natuurlijk, dat maakt het weer slecht voor je cholesterol. Eet minimaal 25 gram soja per dag om je cholesterol te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor tofu of zoek naar producten die soja bevatten. Avocado bevat de stof bètasitosterol dat het overtollige LDL cholesterol verlaagt, waardoor het goede cholesterol weer hoger wordt. Bonen bevatten oplosbare vezels die zich aan cholesterol binden en op die manier de cholesterol uit je lichaam transporteren. Gebruik enkelvoudig onverzadigd vet tijdens het koken, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Doe dit bij al je maaltijden.
Wat is de beste rode rijst?
Welke rode gist rijst is het beste? Een populair product is Lucovitaal Rode Gist Rijst Q10. Deze tabletten bevatten 10 mg monacolin K én 50 mg van het co-enzym Q10. Q10 is een natuurlijke stof die helpt bij het vrijmaken van energie in onze cellen.