Wat Voor Vlees Zit Er In Kapsalon?
Kapsalon (gerecht)
Kapsalon | |
---|---|
Hoofdingrediënt(en) | Friet, shoarma, kaas, salade |
Varianten | Kebab, döner, gyros, kip of falafel in plaats van shoarma |
Serveertemperatuur | Warm |
Gang | Hoofdgerecht |
Nog 9 rijen
Contents
- 1 Is kapsalon een samenstelling?
- 2 Wat is de originele kapsalon?
- 3 Waarom is een kapsalon slecht?
- 4 Wat voor soort vlees is shoarma?
- 5 Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?
- 6 Wat is döner kip?
- 7 Is kapsalon Nederlands?
- 8 Wat is slechter pizza of kapsalon?
- 9 Wat voor vlees zit er in kebab?
- 10 Wat is het verschil tussen kebab en döner?
- 11 Hoeveel kom je aan van een kapsalon?
- 12 Wat is een kapsalon natuur?
Wat zit we in een kapsalon?
De kapsalon blijft ongekend populair. In 2011 werd de kapsalon al het cultureel erfgoed van de toekomst genoemd, de Kapsalon is met de diversiteit aan ingrediënten ook bij uitstek een multiculturele maaltijd. De snack is ook niet meer weg te denken uit de snackbar.
Zelfs het nieuwe station Rotterdam Centraal wordt in de volksmond “de kapsalon” genoemd doordat de vorm doet denken aan het aluminium bakje waar het gerecht in zit. Maar wat weet u eigenlijk van de kapsalon? Wij hebben een paar belangrijke weetjes op een rijtje gezet in de meest gestelde vragen over de kapsalon.
Waar komt de naam kapsalon vandaan? Er gaan zoals bij de meeste snacks meerdere verhalen over het ontstaan van de kapsalon. Maar de meest aannemelijke komt uit Rotterdam. Nataniel “Tati” Gomes was de eigenaar van een kapper. Zo nu en dan ging de eigenaar wat te eten halen bij een nabij gelegen shoarmazaak El Aviva.
- Om eens wat nieuws te proberen werden er allerlei ingrediënten bij elkaar gedaan en warm gehouden in een aluminium bakje.
- Het gerecht sloeg meteen aan.
- Als er een klant vanuit Tati naar de shoarmazaak ging dan werd er gevraagd om een kapsalon.
- De shoarmazaak wist dan precies om welk gerecht het ging.
- De naam is uiteindelijk gemeengoed geworden en inmiddels weet iedereen wat een kapsalon is.
Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon? Een standaard kapsalon bevat 1800 calorieën. Daarmee is het de meest calorie rijke snack verkrijgbaar in een cafetaria. De dagelijkse hoeveelheid aanbevolen calorieën is voor mannen 2500 en voor vrouwen 2000.
- Na het eten van een kapsalon zit u dus al bijna aan deze hoeveelheid.
- Wat zit er in een kapsalon? De standaard ingrediënten van een kapsalon zijn: patat, shoarma, tomaat, komkommer, knoflooksaus, sambal en gesmolten kaas over de snack.
- Er zijn nog diverse andere varianten van de kapsalon.
- Zo is er een variant met vis, döner kebab in plaats van shoarma, met pindasaus (genaamd wassalon), een broodje kapsalon, chips met kapsalon smaak en een vegetarische variant,
Wat kost een kapsalon? De prijs van een kapsalon is afhankelijk van de verkoper. Maar een gemiddelde prijs voor een standaard kapsalon is ongeveer € 3 – 4. Een grotere kapsalon, die niet bij iedereen verkrijgbaar is kost ongeveer € 5 – 6. De in verhouding lage verkoopprijs is een van de redenen waarom de snack zo populair is.
- Is de kapsalon alleen in Nederland verkrijgbaar? De kapsalon zoals wij die kennen is in Nederland en België verkrijgbaar.
- Er zouden ook ideeen zijn om de snack in Amerika te verkopen maar daar hebben we al lang niets meer van vernomen.
- In Schotland hebben ze ook een soort van kapsalon.
- Het samengestelde gerecht met vlees en frituur heet daar Munchy box,
Wanneer werd er voor het eerst een kapsalon gegeten? Het gerecht is in 2003 ontstaan aan de Rotterdamse Schiedamseweg. Inmiddels heeft de kapsalon een tien jarig jubileum gevierd, Waar kan ik een kapsalon kopen? Sinds dat het gerecht bedacht is heeft de kapsalon Nederland overgenomen.
De kapsalon is inmiddels verkrijgbaar bij zo’n beetje iedere zaak die zowel shoarma/döner als friet verkoopt. Meestal staat de kapsalon op de menukaart. Daarnaast verkopen sommige supermarkten een (kip)kapsalon, Wat is de gouden kapsalon? Sinds 2011 is er jaarlijks een uitreiking van de beste kapsalon van Rotterdam.
De winnaar krijgt de gouden kapsalon en mag zich een jaar lang de verkoper noemen van de lekkerste en beste kapsalon van Rotterdam.
Is kapsalon varkensvlees?
In kapsalon zit varkensvlees, terwijl in kipsalon kip gebruikt wordt.
Is kapsalon een samenstelling?
Algemene voorbeelden – Een kapsalon is een combinatie van patat, shoarma, salade, sauzen en kaas die, enkele jaren geleden in Rotterdam-West ontstond, waar een kapper deze calorieënbom geregeld bestelde bij een shoarmazaak. Het gerecht is inmiddels in het hele land te krijgen en zelfs in New York hebben ze het.
Een bak met daarin friet, shoarma, een ruime scheut knoflooksaus en sambal, een plak kaas erover die even wordt gesmolten in de oven en daarna garneren met sla, rauwkost en tomaat. Het is een flinke bak eten, heet Kapsalon en is de ‘nieuwste’ rage in snackland. De kapsalon is ons cultureel erfgoed van de toekomst.
Dat betoogde hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar, Het calorierijke gerecht vindt zijn oorsprong zo’n acht jaar geleden in Rotterdam-Delfshaven. Eigenaar Nataniël Gomez van kapsalon Tati aan de Schiedamseweg wilde graag zijn patat en shoarma in één bakje.
Wat is de originele kapsalon?
De kapsalon ontstond in 2003 toen de eigenaar van een kapsalon aan de Schiedamseweg bij El Aviva een schotel liet maken met alle ingrediënten die hij lekker vond: patat, shoarma, kaas en wat salade in een bakje van aluminium. Inmiddels zijn er al verschillende varianten van de kapsalon op de markt gebracht.
Waarom is een kapsalon slecht?
Vet en koolhydraten – Wat de kapsalon zo calorierijk – en daarmee zo ongezond – maakt, is de combinatie van veel vet en veel koolhydraten. Deze snack is gemaakt van patat, van nature rijk aan heel, heel veel koolhydraten. Verder wordt er vet vlees aan toegevoegd, gevolgd door een vet stukje kaas en afgemaakt met lekkere vette mayonaise en knoflooksaus. El Aviva, waar het allemaal begon!
Wat voor soort vlees is shoarma?
Wat voor vlees is shoarma? • Vlees.nl Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Net als, betekent shoarma ‘draaiend’ in het Turks. Het shoarmavlees wordt opgesteld aan een spit en draaiend gegrild.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost. Op vlees.nl vind je verschillende recepten voor shoarma, zoals of,
: Wat voor vlees is shoarma? • Vlees.nl
Waarom heet kapsalon zo?
Kapper Tati – Nathaniël Gomes, eigenaar van kapsalon Tati in Rotterdam, wilde in 2003 weleens wat anders eten, en vroeg de naburige shoarmazaak om iets te maken met friet en shoarma; later werd daar ook nog kaas overheen gedaan. Dat viel in de smaak. Maar als iemand anders het moest gaan halen, was het lastig om in de shoarmazaak uit te leggen wat precies de bedoeling was.
Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?
De voedingswaarde van kapsalon – Je weet nu hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in kapsalon zitten. Wil je weten wat de voedingswaarde van dit product betekent binnen je hele eetpatroon? In de Eetmeter kun je langere tijd bijhouden wat je eet en drinkt. Dit online dagboek berekent dan hoeveel energie en voedingsstoffen je in totaal binnenkrijgt.
Wat is döner kip?
Het is een mooie vraag voor in een quiz: wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner? Weet u het antwoord? Na het lezen van dit artikel wel! Shoarma Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme.
Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent. Shoarma is een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. En in Nederland ook met varkensvlees. Het geroosterde en gemarineerde vlees wordt dun van het spit afgeschraapt en meestal gegeten in een pitabroodje. In de supermarkt kunt u shoarma in een bakje kopen.
Gyros Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht gemaakt van een spies met gegrild varkensvlees, maar wordt soms ook gemaakt van kip. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid. Het Griekse woord Gyros betekend rond(e). Het gerecht Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab.
De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade, tzatziki of yoghurt en platte broodjes. Tenslotte hebben we döner. Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden. Het verschil zit hem dus vooral in de manier van bereiden, de kruiden en de manier van opdienen.
Wat is een kapsalon natuur?
Wat is nou eigenlijk een natuurkapper? Kappers die met reguliere producten werken noemen we ‘gewone’ kappers. Natuurkappers vormen hierin de uitzondering, zij knippen hun klanten net als ‘gewone’ kappers waar geen natuurlijk label aan te hangen is. Een natuurkapper onderscheidt zich door gebruik te maken van 100% natuurlijke producten.
- Dit zijn o.a.
- De kleuren die ze gebruiken, maar daar laten ze het niet bij.
- Ook de verzorgingsproducten zijn van 100% natuurlijke grondstoffen gemaakt, waarbij geen enkele vorm van chemische bewerking is ondergaan.
- Mensen worden zich steeds bewuster van de gifstoffen die men door middel van cosmetica in hun lijf krijgen.
Dit gebeurt onder andere via de hoofdhuid, denk aan haarverf, shampoo, conditioner enz. Natuurlijk bestaat er voor deze cosmetica een alternatief. Voor haarkleuren is bijvoorbeeld henna een goed alternatief. Tegenwoordig wordt de vraag naar natuurlijke producten steeds groter, de cosmetische markt doet daarom haar best om naar deze vraag een aanbod te kweken.
- Echter zijn de meeste producten die als ‘natuurlijk’ aangeboden worden helemaal niet zo natuurlijk.
- Een beetje uitleg over de chemische haarkleuring.
- Chemische haarkleuring biedt veel mogelijkheden, zoals het lichter kleuren (blonderen) van het haar, grote kleurveranderingen, maar deze beschadigd het haar ook, het is bovendien ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu.
Geloven dat chemische kleuring geëvolueerd is wat betreft schadelijkheid is als geloven in sprookjes. Bij kleuring zonder ammoniak werd er een andere stof toegevoegd, namelijk ethanolamine. Deze is een mengeling van een ester en een amine. Wanneer beide stoffen worden samengevoegd wordt er nitrosamine geproduceerd.
Nitrosamine is een substantie die zeer kankerverwekkend is. Ammoniak is natuurlijk, maar voor ethanolamine geldt dit niet! Omdat het geurloos is denkt men dat het minder schadelijk is. Hierdoor neemt de kapper, maar ook de consument thuis, automatisch minder afstand tijdens het mengen van de kleur, het aanbrengen en het spoelen.
De andere toxische ingrediënten zijn onder andere verschillende pigmenten: parafenyleendiamine (PPD), tolueen-2, 5-diamine, polyethyleenglycol (PEG), p-aminofenol, resorcinol. Al deze componenten zijn zeer allergeen en vermoedelijk ook kankerverwekkend! Dit zijn meerdere goede redenen om interesse te hebben in plantaardige haarkleuring, het voornaamste is de gezondheid van de kapper en de klant.
Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat onze huid, dus ook onze hoofdhuid een groot deel van de daarop aangebrachte stoffen onbedoeld in zich opneemt en aan het bloed afgeeft. Daarbij komt nog dat de natuurlijke beschermingslaag van de huid, die moet voorkomen dat zulke ongewenste chemicaliën worden opgenomen, aangetast wordt door diezelfde chemicaliën, waardoor er nog meer naar binnen dringen.
Zeker bij een product als haarverf is dat een gevaarlijke zaak, aangezien het enige tijd moet intrekken en niet zoals bijvoorbeeld shampoo direct wordt uitgespoeld. Daarom bestaat er nog wel eens onduidelijkheid wat nu eigenlijk verstaan onder biologische haarverf, of natuurlijke haarverf, plantaardige haarkleuring.
Henna kent waarschijnlijk iedereen, maar zelfs henna haarverf is niet per definitie 100% natuurlijk. Ook hier kunnen chemische stoffen aan toegevoegd zijn, zoals parafenyleendiamine (PPD). Er bestaan zelfs henna soorten waar ammoniak aan toegevoegd is, dit is over het algemeen niet wenselijk als je op zoek bent naar een natuurproduct.
Een natuurkapper is een kapper die helemaal 100% natuurlijk werkt, deze kappers zijn schaars. Daarnaast zijn er ook kappers die naast de reguliere producten met natuurproducten werken, zij noemen zich vaak ook natuurkappers. Op zich is dat geen schande, zolang de klant maar een 100% natuurlijke behandeling kan krijgen zonder in aanraking te komen met chemische stoffen. Een natuurkapper kleurt met plantenpoeders, deze worden aangemaakt met heet water en afhankelijk van de kleur met azijn. De plantenpoeders bestaan o.a. uit:
indigo karmozijnbes hop vlierbessen rood sandelhout walstro brem ossetong tatanhia wortel kleefkruid goudsbloem zuring meekrapwalnootbolster aubergine saffraan beredruif heermoes tarwe zwarte thee afrikaantjes geelwortel zaagblad blauwhout braam salie jeneverbes oregano kaneel ververswede adelaarsvaren senebladeren (cassia) mansoor hibiscus brandnetel vuilboomschors amandelschil koffie klein hoefblad cachou uienschillen rode biet hazelnoot rabarberwortel bingelkruid roomse kamille liguster berkenbladeren smeerwortel malve kastanjebolster zwarte thee bloedwortel kummel druivenbladeren henna boerenwormkruid gember
De uiteindelijke haarkleuring die ontstaat bij een natuurlijke/biologische haarverf is door de poeder met het water een modderig papje. Een chemische haarverf daarentegen is een slijk achtige emulsie, hier wordt een product uit een tube gemengd met waterstofperoxide (H2O2) waardoor er een chemische reactie ontstaat, zodat de verf kan oxideren. Je haar bestaat uit drie lagen: de curicula (de schubbenlaag), de cortex (de vezellaag) en de medulla (het merg). De medulla, het merg, is de centrale kern van het haar, hier zit vrijwel alleen maar lucht, niet zo spannend, maar wel belangrijk. De cuticula, de schubbenlaag, is de buitenste laag van het haar welke het haar beschermt. Dit zijn platte cellen die dakpansgewijs over elkaar heen liggen, vergelijkbaar met de schubben van een vis.
Bij een chemische haarbehandeling moet deze schubbenlaag geopend worden om het product in het haar door te laten dringen. Na de behandeling zal deze laag ook weer gesloten moeten worden. Net als je een paperclip niet te vaak moet buigen moet je ook de schubbenlaag niet zo vaak openen en sluiten. Hierdoor beschadigd deze schubbenlaag waardoor je toch een deel van de schubben zal verliezen.
Zo mist je haar de bescherming van buitenaf. Dan hebben we nog de cortex, de vezellaag, hier gebeurt heel veel. Dit is de middelste laag van het haar. Deze laag is gemaakt van lange, dunne cellen die met elkaar verbonden zijn. Hier zit ook je pigment, de haarkleur, maar ook elasticiteit van het haar en de structuur.
Dit zijn de peptidespiralen, ook wel spindelcellen genoemd. Spindelcellen zijn langgerekte celdraden die allemaal uit verschillende fijne draadjes bestaan, de macrofibrillen, die weer zijn opgebouwd uit microfibrillen. Het wordt nog ingewikkelder, een microfibril bestaat weer uit protofibrillen en iedere protofibril bestaat weer uit drie peptidespiralen.
Spindelcellen zijn dus opgebouwd uit peptidespiralen, eiwitachtige spiraalvormige verbindingen. Tussen deze spiralen zitten de zwavelbruggen, die vormen de sterkste verbinding. Naast de zwavelbruggen bevinden zich hier ook de waterstofbruggen en de zoutbruggen.
- De zwavelbruggen kunnen alleen beïnvloed worden door chemische behandelingen.
- Voor de waterstofbruggen en de zoutbruggen is geen chemische behandeling nodig.
- Daar ga ik nu even niet verder op in.
- De zwavelbruggen worden omgezet tijdens een chemische omvorming, ook wel permanent genoemd.
- De chemische haarverf brengt kleur in de vezellaag van het haar waar ook het pigment zit.
Afhankelijk van de grote van de kleurmoleculen zal deze chemische kleur langer of minder lang houdbaar zijn. Kleine kleurmoleculen verdwijnen minder snel uit het haar, grotere kleurmoleculen vervagen sneller, met uitzondering van zwart. Zwarte kleurmoleculen zijn zo groot dat ze het haar niet makkelijk kunnen verlaten, vandaar dat van zwart naar blond kleuren ook een hele uitdaging is.
- De plantaardige haarkleuring legt een laagje om de schubbenlaag van het haar, dit kun je ook een filmlaagje of filter noemen.
- Hierdoor ben je bij plantaardig haarkleuren gebonden aan wat beperkingen.
- Je kan het haar bijvoorbeeld niet lichter maken, donkerder kan wel, maar in meerdere stappen, grote kleurveranderingen zijn niet in één keer te realiseren.
Een rode tint blijft bij een biologische/natuurlijke haarverf langer zitten dan bij een chemische kleur, rood heeft een relatief groot kleurmolecuul die bij chemisch gekleurd haar snel vervaagd. Bij de plantaardige haarverf ligt dat laagje om het haar, deze vorm van kleuren is niet zo beïnvloedbaar voor het vaal worden van de kleur.
- De kleuring hecht aan de buitenste lagen van het haar.
- Hierdoor wordt het eigen pigment en de conditie van het haar niet aangetast zoals bij chemische haarkleuringen.
- Dit in tegenstelling tot conventionele haarverven die het haar sterk uitdrogen en broos maken (ook al lijkt het alsof het haar er direct na het verven gezonder uitziet, je betaalt op den duur altijd de prijs van droog en beschadigd haar).
Als mensen kiezen voor een natuurkapper is dat ook een zeer bewuste keuze. Vaak zijn dit mensen met gezondheidsproblemen, maar ook mensen die niet meer in aanraking willen komen met schadelijke stoffen. Doelgroepen zijn o.a.:
mensen met een allergie voor chemische stoffen zwangere vrouwen mensen met luchtweg problemen mensen die een chemokuur ondergaan milieubewuste mensen (Door het gebruik van ammoniak, waterstofperoxide en andere chemische samenstellingen in haarverf komen er schadelijke stoffen vrij in het riool en de natuur.) mensen die om hun gezondheid geven maar ook mensen die natuurlijke tinten mooi vinden en die kleurveranderingen tot nu toe als onnatuurlijk ervaren
: Wat is nou eigenlijk een natuurkapper?
Hoeveel gram is een grote kapsalon?
In 1 portie (440 gram ) kapsalon zit: 1184 kcal energie.76,6 gram vet.20,2 gram verzadigd vet.
Wat is de lekkerste kapsalon?
Beoordeling van Jaffa Shoarma. Ik heb al veel verschillende kapsalons gehad maar nergens zo lekker als bij Jaffa. Ze hebben in het verleden niet voor niets de gouden kapsalon award gewonnen! Wat mij betreft nog steeds de lekkerste kapsalon van Nederland!
Is kapsalon Nederlands?
Voor eens en voor altijd uitgelegd: hier komt de kapsalon écht vandaan In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad., bijvoorbeeld. Of, En ? Deze week gaan we voor eens en voor altijd uitleggen waar de kapsalon vandaan komt. De oer-kapsalon op de Schiedamseweg: Tati
Wat is slechter pizza of kapsalon?
Reacties – Er zijn nog geen reacties op dit artikel. dit is onzin over die kapsalon. op mijn voedingcentrum staat dat een portie van 440 g ongv 1184 kcal is. niet calorieën. lekkere website is dit. janneke, 08 december 2020 ik ben 12 jaar oud ik heb nog maar 4 weken vakantie van de 6 weken en ik word steeds dikker maar miscchien komt het doordat mijn moeder me steeds friet krokketen en andere frituur dingen laat eten al 2 weken lang ik ben 11 kilo bijgekomen ik zie er nu dik uit en mn moeder DOET ER NIKS AAN! hebben julie van dit site misschien wat tips ? en hoe ik sportief af kan vallen Esmee, 18 juli 2019 14/88 kapsalon 4 ever!!!1 kankeaap, 11 mei 2019 > als je lijf je lief is, blijf dan ver van de kapsalon vandaan. AIDS is ook zo’n ding. Ver vandaan blijven. Bedankt voor de tip! negertieten, 14 februari 2019 Jesus ik ben in een paar weken 5 kilo aangekomen vroegme al af hoe tf dat kwam maar ik heb heel veel kapsalon gegeten die paar weken is mn lievelings eten 🙁 Kool, 19 december 2018 Heel erg bedankt. de autistjes van de berg en bosch locatie houten zijn erg blij met de excacte kopie van ons boek BasdenBraber, 26 november 2018 Als ik kapsalon met 1800 kcal zie, kijk ik de lijst niet eens verder. Als je even logisch nadenkt dan weet je dat je of wel een extreem grote portie hebt of dat dit gewoon onzin is. Check beter even op voedingscentrum voor beter onderbouwde waarden. Rdj, 18 november 2018 Waar haal je die informatie vandaan? Bronvermelding is wel zo eerlijk. Het Voedingscentrum geeft (ook?) betrouwbare informatie. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx Erik Beem, 06 september 2018 niet sauseizen, maar sausijzen simon, 28 januari 2018 Leuk! Kan ik gebruiken!! Robin, 26 juni 2017 Het is saucijzenbroodje kneus Nino, 30 april 2016 Het is ckal i.p.v. calorie. Anders zou een kapsalon evenveel energie als een fles cola light bevatten. Piet, 30 maart 2016 Haha omg nog nooit van kapsalon gehoord ze, lijkt me alleszins niet zo lekker :p Anon, 19 december 2015 maar liefs 1800 calorieën per grote portie. Voor degenen die onbekend zijn met de kapsolon Wow redactie misschien een goede investering in een spellingchecker naast een caloriechecker? 😉 maar liefs en kapsolon in 1 zin? Verder goede topic hoor. Ik had nooit verwacht dat een kroket de minste calorieën bevat. M, 18 december 2015 Hoeveel calorieën is een broodje kipshoarma van de shoarma zaak. zonder saus cisca, 17 april 2015 Volgens het voedingscentrum bevat een kroket 399 calorieën. Efrain, 20 augustus 2014 Onlangs een slaatje gemaakt met 2 eitjes 100g krabsalade tomaat wortel sla augurk en appel, Was over de 500 calorieën., Verschoot me e buld. Kwam vooral door de krabsalade en de 2 eitjes. volgende keer e eitjes minder valerie, 03 maart 2014 wat is er met frietje oorlog ? Friet me, in ieder geva, l, mayonaise en satesaus ?? schellekens, 13 februari 2014 ik al laatst 2keer in middag patatje met en een kroket en in avond pizza had daarna wel voetbal en ik kom nooit veel aan van eten edwin, 22 november 2013 Lekker frikandellen blijven eten dus! Doe mij maar een speciaal Hugo, 21 november 2013 NOBODIE KERS Lekkerding, 15 oktober 2013 Wat is een SAUSEIZEN broodje?? Vraag me af in hoeverre Ilse rest ook serieus moet nemen Onbekend, 06 oktober 2013 1 beschuitje = 37,9 kcal. +- 37900 cal. Lol wbt wat hier staat voor een kapsalon. 🙂 Pinda, 02 juni 2013 Na een flink halfuurtje op de loopband en 300 calorieen verder dacht ik dat patatje van vanmiddag er wel ff afgetraind te hebben. Maar helaas. roos, 15 februari 2013 Kilocalorie ≠ calorie nog afgeschaft. internationaal meting systeem amehoela. Er is een flink verschil tussen een kilocalorie en een calorie (999 calorieën) wel probeert men de (kilo)calorie te vervangen met de (kilo)joule. Maar dit betreffende is de kcal net zo zeer afgeschaft als de cal. Overigens kan er wel naar de kilocalorie gerefereerd worden met Calorie of voedings calorie maar da’s pappekak om fout gebruik van calorie goed te spreken. Gary, 22 januari 2013 Huh, niet meer gaan eten? Voor mij juist handig, ik ben ectomorph en kom amper aan me dagelijkse benodigheid calorieen, wordt is tijd om aan te komen ik snap niet dat iedereen altijd zo zeurt over afvallen aankomen is veel moeilijker Kev, 16 januari 2013 kilocalorie = calorieën= international meting systeem= allemaal het zelfde. kilocalorie is in principe afgeschaafd. lilipluk, 03 september 2012 Geef mij maar 40 kapsalons op een dag ! heerlijk, zo’n vette pad ben ik ! Tommy, 28 augustus 2012 @lois, hij heeft wel degelijk gelijk met zijn 1800 calorieën in een droog beschuitje. Waar in dit artikel calorieën staat worden kilo calorieën bedoeld. In een kapsalon zitten dus 1800 kcal en geen 1800 cal. In onze spreektaal is het echter wel duidelijk wat er bedoeld wordt dus ik zie het probleem niet echt. Erwin, 23 augustus 2012 @Michiel, uhahaa, meer dan 1800 calorieen in een droog beschuitje, ik weet niet van welke planeet jij komt, maar in een droog beschuitje zitten amper calorieen. Lois, 18 augustus 2012 Hoe zit het met een Dörum Dunner?! J., 08 juni 2012 Was ook even nieuwsgierig. Vanmiddag even 2 Ham/kaas croissants gegeten. Bam, 520 calorieën. Ik ben een man, dus ik mag ongeveer 2500 calorieën. Dus dan heb ik al 1/5 binnen. Ik ontbijt altijd, doe aan tussendoortjes (volkoren biscuitjes), plus avondeten en dan 3 uur voor ik ga slapen eet ik niks meer. Ik sport 3x per week, dus morgen haal ik nog maar een paar Ham/kaas croissants dan! Jaco, 21 maart 2012 OOH, 1800 kcal. Ik zat t net te eten en dacht. als ik t op heb dan kijk ik hoeveel. Ik vond/vind t super lekker! maar ik denk toch dat ik die 1800 kcal het toch niet waard vind! Tis echt perfect als avondeten trouwens! Ik moet afvallen en niet aankomen! xd Thomas, 01 maart 2012 OMG KAPSALON 18000 cal?? ik ga geen kapsalon meer eten, maar het is zo lekker. hoi, 10 februari 2012 Betreft het dan een kleine of grote kapsalon? Errin, 22 december 2011 Er staat steeds calorieën, waar kilocalorieën bedoeld wordt. Als je zo’n artikel schrijft, trek dit dan alsjeblieft even na. Ik bedoel, 1800 calorieën in een kapsalon? Er zitten zelfs meer da 1800 calorieën in een droog biscuitje volgens mij! Michiel, 02 november 2011 Als je saucijzenbroodje niet eens goed kan spellen dan begin ik toch serieus te twijfelen aan de rest van het artikel.1800 calorieen voor een Kapsalon staat bovendien letterlijk op wikipedia. Zelf trek ik het enig zins in twijfel. Joisa, 06 mei 2011 Een zak Lays chips van 200 gram 1050kcal. Jessica, 17 januari 2011 even lezen, het staat er bij marja, 15 januari 2011 Wat is in godsnaam een kapsalon? corlinde, 15 januari 2011 @marjan, een Kaassoufle bevat 136 kcal. Jose, 14 januari 2011 Chips staat er niet tussen. Chips is iets waarvan je makkelijk door kan blijven eten en al gauw veel calorien binnen krijgt. Kroepoek staat er wel tussen terwijl je veel kroepoek moet eten om die 500 calorien te halen. Kroepoek weegt namelijk niet zoveel en een zak met kleine stukjes kroepoek weegt 60 gram. Terwijl 100 gram chips ook ongeveer 500 calorien is, terwijl een gemiddeld zak chips 200 gram weegt. Jose, 14 januari 2011 Tja. Dubbel inderdaad. Je moet niet een pizza als tussendoor nemen. Maar het is heus niet slecht om eens een keer een pizza als avondmaaltijd te nemen. Mits je het niet elke dag doet ofzo. Dus vooral: bekijk de lijst met gezond verstand. Esther, 14 januari 2011 Ik vind deze lijst goed qua calorieen, maar soms kun je beter kiezen voor wat meer calorieen maar dat het wel gezonder is.zo lijkt mij een milkshake gezonder dan patat met mayonaise bijvoorbeeld.en een diepvriespizza lijkt mij meer groentes te bevatten dan een hamburger van mac donalds.ookal zitten er dan toevallig meer calorieen in het gaat ook om de gezondste keuze als je dan toch wilt zondigen. lizzy, 14 januari 2011 Volgens mij vuld een broodje gezond meer dan een broodje kroket, want daar wil je altijd patat met saus erbij en dat maakt weer meer kcal. Simone, 13 januari 2011 het is saucijzenbroodje Saskia Bil-Luhrman, 13 januari 2011 volgens mij is een worstenbroodje 185 cal. marij spierings, 13 januari 2011 Ik ben benieuwd hoe het zit met een kaassouffle. marjan, 13 januari 2011 Ook een calorieknaller is de halve rookworst van de HEMA, goed voor ongeveer 400 cal. Eet smakelijk! Monique Boersma, 13 januari 2011 Is het waar wat Marianne zegt? Als dat zo is, is het misschien slim om een nieuwe top 17 te maken met meest calorierijke voedsel. Dus niet alleen junkfood, maar ook andere snacks, snoep, maaltijden e.d. Jacqueline, 13 januari 2011 Ik vind dit altijd zo dubbel. Want dit zijn nou juist de producten waar de meeste mensen wel een idee van hebben dat ze niet zo heel goed zijn voor de lijn. Maar dat er in een gemiddeld broodje gezond (pistoletje met plakje ham, plakje kaas en hardgekookt ei) MEER kcal zitten dan in een broodje kroket, daar hoor je dan weer niemand over. Ja, natuurlijk zitten er ook meer nuttige voedingsstoffen in een broodje gezond, maar los daarvan is een broodje kroket dus “slanker”. Marianne, 13 januari 2011
Wat doet kapsalon met je?
Kapsalon (gerecht) Kapsalon Een kapsalon Land Streek Bedenker Nataniël Gomes Hoofdingrediënt(en) Friet, shoarma, kaas, salade Varianten,,, of in plaats van shoarma Serveertemperatuur Warm Gang Type Gegeten met Knoflooksaus of andere saus en sambal Energie 7500 (1800 ) per portie
Portaal |
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit bedekt met, afgetopt met, even onder de gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop, Vaak wordt de kapsalon geserveerd met en, In Suriname wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en pindasaus. In plaats van shoarma, wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met,,, of,
- Het gerecht is volgens de gangbare verklaring in 2003 ontstaan toen Nataniël Gomes, de eigenaar van een aan de Rotterdamse, bij de even verderop gelegen shoarmazaak een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten.
- Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding ‘kapsalon’ kreeg.
Het gerecht werd populair onder jongeren en is in veel en en shoarmazaken te verkrijgen. Ook in andere landen werd het gerecht populair. De schotel was in 2017 een hype onder de elite van de Nepalese hoofdstad, Een kok die Nederland had bezocht introduceerde hem daar.
- Ook in blijkt de kapsalon een succes, ontdekte de Rotterdamse journalist Tenny Tenzer in 2022: een Indonesiër die in Rotterdam studeerde, introduceerde het gerecht in,
- Een kapsalon is zeer calorierijk: een gewone portie bevat ongeveer 1200 en een grote portie zelfs 1800 kcal (ter vergelijking: de aanbevolen dagelijkse inname van energie voor de gemiddelde volwassen vrouw is 2000 kcal).
Om 1800 kcal te verbranden moet een volwassen man minstens twee uur intensief sporten. Sinds 2011 wordt in Rotterdam jaarlijks de Gouden Kapsalon uitgereikt voor de beste kapsalon.
Hoe duur is een kapsalon?
Knippen (eventueel met wassen, föhnen en stylen) – De meeste mensen gaan voor een knipbeurt naar de kapper. De prijzen van een knipbehandeling varieren van ongeveer 15 tot 40 euro. Toch wil dat niet zeggen dat je een knipbeurt niet goedkoper of duurder kunt vinden.
- Er zijn namelijk ook kapsalons die actietarieven hanteren voor bepaalde doelgroepen (of op bepaalde dagen), zoals speciale prijzen voor kinderen en studenten.
- Zo’n actietarief is soms slechts 10 euro.
- Tegelijkertijd zijn er ook luxe kapsalons die een knipbehandeling aanbieden voor 50 euro.
- Vaak omvat zo’n behandeling in een luxe salon veel meer dan alleen knippen.
Je kunt dan denken aan het wassen met luxe shampoo en conditioner, föhnen en stylen met luxe haarstylingproducten, Let op: Sommige salons hanteren een all-in prijs voor een knipbehandeling, inclusief wassen, föhnen en stylen. Je betaalt dan één bedrag voor de complete behandeling.
Wat voor vlees zit er in kebab?
OVER KEBAB & SHOARMA – De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘ kebab ‘ betekent in het Turks zoveel als ‘ gebakken vlees ‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix.
Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord ‘ shoarma ‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘ draaien ‘ betekent. Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken.
In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.
Wat is het verschil tussen kebab en döner?
Döner – Döner, of beter gezegd: döner kebab is een gerecht uit Turkije dat dateert uit de 18e of 19e eeuw. ‘Döner’ betekent in het Turks ‘draaiend’. Voegen we dat samen met kebab, dan krijgen we ‘draaiend gegrild vlees’. Döner verwijst dus naar de maníer waarop kebab wordt bereid: het vlees (vaak gemalen) wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen.
- Hier snijd je met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat stukken vanaf.
- ‘Alles erop?’ zul je in Turkije niet snel horen – en niet alleen omdat ze er geen Nederlands spreken.
- Het gerecht is door Turkse immigranten meegenomen naar Nederland en Duitsland.
- Hier wordt het vaak in een broodje, kapsalon of dürüm (wrap) geserveerd met een lading knoflooksaus en sambal.
Die laatste twee zijn in Turkije onbekend. Daar wordt döner vaak gegeten met wat rijst (pilav), groenten en soms yoghurt.
Wat zit er in döner kebab?
Turkse dürüm kip kebab Dit vleesgerecht stond al een tijd op mijn lijstje om te maken, maar het kwam er steeds niet van. Ook omdat we – zoals velen waarschijnlijk – deze heerlijke ‘pannenkoek’ met gekruid vlees voornamelijk bij een echte kebabzaak haalden na een avondje stappen.
- Meestal namen we dan een ‘dürüm döner kebab’.
- Döner betekent overigens letterlijk ‘draaiend’ (aan een spit) in het Turks en kebab is gebakken vlees,
- Aangezien wij natuurlijk niet zo’n braadspit hebben, maken we vandaag een variant met reepjes kip (kip kebab).
- Je kan echter ook kiezen voor lams- of kalfsvlees.
De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Lekker met of wat dacht je van wat, Overigens ook heerlijk op een pita!
500 g kip(dij)filet 200 g ijsbergsla 150 g peen julienne 3 (dürüm) tortilla’s 2 sjalotten 2 tenen knoflook 1 tomaat 1/2 rode ui 4 el olijfolie 2 tl paprikapoeder 1 tl gemalen koriander 1 tl gemalen komijnzaad 1 tl gedroogde oregano 1/2 tl kaneelpoeder 1/2 tl cayennepeper Knoflooksaus
Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast circa 450 g kipdijfilet in smalle reepjes of stukjes. Maak een kruidenmix van een 1/2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl cayennepeper, 1 tl koriander, 1 tl oregano, 1 tl komijn en 2 tl paprikapoeder. Voeg ook een flinke draai van de pepermolen toe en een flinke snuf zout. Neem een ruime pan of wok met deksel en fruit de sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie enkele minuten aan. Voeg de gesneden kip toe en bak al omscheppend enige minuten tot de kip (net) gaar is. Voeg nu de kruidenmix toe en meng grondig door het geheel. Doe de deksel op de pan en laat nu circa 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. Haal de deksel van de pan en laat het geheel – indien nodig – nog even indikken tot het vocht grotendeels is verdwenen. Vul een (dürüm) tortilla met ijsbergsla, wortel, rode ui, tomaat en vervolgens riant met de kip kebab. Naar smaak knoflooksaus en/of sambal toevoegen.
Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze, of met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat! : Turkse dürüm kip kebab
Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?
De voedingswaarde van kapsalon – Je weet nu hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in kapsalon zitten. Wil je weten wat de voedingswaarde van dit product betekent binnen je hele eetpatroon? In de Eetmeter kun je langere tijd bijhouden wat je eet en drinkt. Dit online dagboek berekent dan hoeveel energie en voedingsstoffen je in totaal binnenkrijgt.
Is kapsalon Nederlands?
Voor eens en voor altijd uitgelegd: hier komt de kapsalon écht vandaan In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad., bijvoorbeeld. Of, En ? Deze week gaan we voor eens en voor altijd uitleggen waar de kapsalon vandaan komt. De oer-kapsalon op de Schiedamseweg: Tati
Hoeveel kom je aan van een kapsalon?
Zo werd de kapsalonindex van Quest berekend Shutterstock Hoeveel kapsalons moet je eten om je leven een jaar te verkorten? Dat rekenen we uit. Niet op volledig wetenschappelijke wijze, maar wel gebaseerd op echt onderzoek. Als je maar genoeg van deze volvette nachthappen eet, krijg je uiteindelijk overgewicht.
Daardoor leef je korter, volgens de Britse London School of Hygiene & Tropical Medicine. Bij 3,6 miljoen mensen is de Body Mass Index (BMI, de verhouding tussen lengte en gewicht) vergeleken met hun levensduur. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Vrouwen met overgewicht (BMI van 25 of hoger) leefden 3,5 jaar korter, mannen 4,2 jaar korter.
Uitgedrukt in kapsalons? Iemand van 1,70 meter met een gezond gewicht van 69 kilo moet zes kilo aankomen om overgewicht te krijgen. Om een kilo aan te komen moet je 7000 calorieën extra eten. Een standaard kapsalon (440 gram) telt 1272 calorieën. Om zes kilo zwaarder te worden moet je dus 33 kapsalons zien te verorberen.
Wat is een kapsalon natuur?
Wat is nou eigenlijk een natuurkapper? Kappers die met reguliere producten werken noemen we ‘gewone’ kappers. Natuurkappers vormen hierin de uitzondering, zij knippen hun klanten net als ‘gewone’ kappers waar geen natuurlijk label aan te hangen is. Een natuurkapper onderscheidt zich door gebruik te maken van 100% natuurlijke producten.
- Dit zijn o.a.
- De kleuren die ze gebruiken, maar daar laten ze het niet bij.
- Ook de verzorgingsproducten zijn van 100% natuurlijke grondstoffen gemaakt, waarbij geen enkele vorm van chemische bewerking is ondergaan.
- Mensen worden zich steeds bewuster van de gifstoffen die men door middel van cosmetica in hun lijf krijgen.
Dit gebeurt onder andere via de hoofdhuid, denk aan haarverf, shampoo, conditioner enz. Natuurlijk bestaat er voor deze cosmetica een alternatief. Voor haarkleuren is bijvoorbeeld henna een goed alternatief. Tegenwoordig wordt de vraag naar natuurlijke producten steeds groter, de cosmetische markt doet daarom haar best om naar deze vraag een aanbod te kweken.
Echter zijn de meeste producten die als ‘natuurlijk’ aangeboden worden helemaal niet zo natuurlijk. Een beetje uitleg over de chemische haarkleuring. Chemische haarkleuring biedt veel mogelijkheden, zoals het lichter kleuren (blonderen) van het haar, grote kleurveranderingen, maar deze beschadigd het haar ook, het is bovendien ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu.
Geloven dat chemische kleuring geëvolueerd is wat betreft schadelijkheid is als geloven in sprookjes. Bij kleuring zonder ammoniak werd er een andere stof toegevoegd, namelijk ethanolamine. Deze is een mengeling van een ester en een amine. Wanneer beide stoffen worden samengevoegd wordt er nitrosamine geproduceerd.
Nitrosamine is een substantie die zeer kankerverwekkend is. Ammoniak is natuurlijk, maar voor ethanolamine geldt dit niet! Omdat het geurloos is denkt men dat het minder schadelijk is. Hierdoor neemt de kapper, maar ook de consument thuis, automatisch minder afstand tijdens het mengen van de kleur, het aanbrengen en het spoelen.
De andere toxische ingrediënten zijn onder andere verschillende pigmenten: parafenyleendiamine (PPD), tolueen-2, 5-diamine, polyethyleenglycol (PEG), p-aminofenol, resorcinol. Al deze componenten zijn zeer allergeen en vermoedelijk ook kankerverwekkend! Dit zijn meerdere goede redenen om interesse te hebben in plantaardige haarkleuring, het voornaamste is de gezondheid van de kapper en de klant.
Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat onze huid, dus ook onze hoofdhuid een groot deel van de daarop aangebrachte stoffen onbedoeld in zich opneemt en aan het bloed afgeeft. Daarbij komt nog dat de natuurlijke beschermingslaag van de huid, die moet voorkomen dat zulke ongewenste chemicaliën worden opgenomen, aangetast wordt door diezelfde chemicaliën, waardoor er nog meer naar binnen dringen.
Zeker bij een product als haarverf is dat een gevaarlijke zaak, aangezien het enige tijd moet intrekken en niet zoals bijvoorbeeld shampoo direct wordt uitgespoeld. Daarom bestaat er nog wel eens onduidelijkheid wat nu eigenlijk verstaan onder biologische haarverf, of natuurlijke haarverf, plantaardige haarkleuring.
Henna kent waarschijnlijk iedereen, maar zelfs henna haarverf is niet per definitie 100% natuurlijk. Ook hier kunnen chemische stoffen aan toegevoegd zijn, zoals parafenyleendiamine (PPD). Er bestaan zelfs henna soorten waar ammoniak aan toegevoegd is, dit is over het algemeen niet wenselijk als je op zoek bent naar een natuurproduct.
Een natuurkapper is een kapper die helemaal 100% natuurlijk werkt, deze kappers zijn schaars. Daarnaast zijn er ook kappers die naast de reguliere producten met natuurproducten werken, zij noemen zich vaak ook natuurkappers. Op zich is dat geen schande, zolang de klant maar een 100% natuurlijke behandeling kan krijgen zonder in aanraking te komen met chemische stoffen. Een natuurkapper kleurt met plantenpoeders, deze worden aangemaakt met heet water en afhankelijk van de kleur met azijn. De plantenpoeders bestaan o.a. uit:
indigo karmozijnbes hop vlierbessen rood sandelhout walstro brem ossetong tatanhia wortel kleefkruid goudsbloem zuring meekrapwalnootbolster aubergine saffraan beredruif heermoes tarwe zwarte thee afrikaantjes geelwortel zaagblad blauwhout braam salie jeneverbes oregano kaneel ververswede adelaarsvaren senebladeren (cassia) mansoor hibiscus brandnetel vuilboomschors amandelschil koffie klein hoefblad cachou uienschillen rode biet hazelnoot rabarberwortel bingelkruid roomse kamille liguster berkenbladeren smeerwortel malve kastanjebolster zwarte thee bloedwortel kummel druivenbladeren henna boerenwormkruid gember
De uiteindelijke haarkleuring die ontstaat bij een natuurlijke/biologische haarverf is door de poeder met het water een modderig papje. Een chemische haarverf daarentegen is een slijk achtige emulsie, hier wordt een product uit een tube gemengd met waterstofperoxide (H2O2) waardoor er een chemische reactie ontstaat, zodat de verf kan oxideren. Je haar bestaat uit drie lagen: de curicula (de schubbenlaag), de cortex (de vezellaag) en de medulla (het merg). De medulla, het merg, is de centrale kern van het haar, hier zit vrijwel alleen maar lucht, niet zo spannend, maar wel belangrijk. De cuticula, de schubbenlaag, is de buitenste laag van het haar welke het haar beschermt. Dit zijn platte cellen die dakpansgewijs over elkaar heen liggen, vergelijkbaar met de schubben van een vis.
- Bij een chemische haarbehandeling moet deze schubbenlaag geopend worden om het product in het haar door te laten dringen.
- Na de behandeling zal deze laag ook weer gesloten moeten worden.
- Net als je een paperclip niet te vaak moet buigen moet je ook de schubbenlaag niet zo vaak openen en sluiten.
- Hierdoor beschadigd deze schubbenlaag waardoor je toch een deel van de schubben zal verliezen.
Zo mist je haar de bescherming van buitenaf. Dan hebben we nog de cortex, de vezellaag, hier gebeurt heel veel. Dit is de middelste laag van het haar. Deze laag is gemaakt van lange, dunne cellen die met elkaar verbonden zijn. Hier zit ook je pigment, de haarkleur, maar ook elasticiteit van het haar en de structuur.
Dit zijn de peptidespiralen, ook wel spindelcellen genoemd. Spindelcellen zijn langgerekte celdraden die allemaal uit verschillende fijne draadjes bestaan, de macrofibrillen, die weer zijn opgebouwd uit microfibrillen. Het wordt nog ingewikkelder, een microfibril bestaat weer uit protofibrillen en iedere protofibril bestaat weer uit drie peptidespiralen.
Spindelcellen zijn dus opgebouwd uit peptidespiralen, eiwitachtige spiraalvormige verbindingen. Tussen deze spiralen zitten de zwavelbruggen, die vormen de sterkste verbinding. Naast de zwavelbruggen bevinden zich hier ook de waterstofbruggen en de zoutbruggen.
De zwavelbruggen kunnen alleen beïnvloed worden door chemische behandelingen. Voor de waterstofbruggen en de zoutbruggen is geen chemische behandeling nodig. Daar ga ik nu even niet verder op in. De zwavelbruggen worden omgezet tijdens een chemische omvorming, ook wel permanent genoemd. De chemische haarverf brengt kleur in de vezellaag van het haar waar ook het pigment zit.
Afhankelijk van de grote van de kleurmoleculen zal deze chemische kleur langer of minder lang houdbaar zijn. Kleine kleurmoleculen verdwijnen minder snel uit het haar, grotere kleurmoleculen vervagen sneller, met uitzondering van zwart. Zwarte kleurmoleculen zijn zo groot dat ze het haar niet makkelijk kunnen verlaten, vandaar dat van zwart naar blond kleuren ook een hele uitdaging is.
De plantaardige haarkleuring legt een laagje om de schubbenlaag van het haar, dit kun je ook een filmlaagje of filter noemen. Hierdoor ben je bij plantaardig haarkleuren gebonden aan wat beperkingen. Je kan het haar bijvoorbeeld niet lichter maken, donkerder kan wel, maar in meerdere stappen, grote kleurveranderingen zijn niet in één keer te realiseren.
Een rode tint blijft bij een biologische/natuurlijke haarverf langer zitten dan bij een chemische kleur, rood heeft een relatief groot kleurmolecuul die bij chemisch gekleurd haar snel vervaagd. Bij de plantaardige haarverf ligt dat laagje om het haar, deze vorm van kleuren is niet zo beïnvloedbaar voor het vaal worden van de kleur.
De kleuring hecht aan de buitenste lagen van het haar. Hierdoor wordt het eigen pigment en de conditie van het haar niet aangetast zoals bij chemische haarkleuringen. Dit in tegenstelling tot conventionele haarverven die het haar sterk uitdrogen en broos maken (ook al lijkt het alsof het haar er direct na het verven gezonder uitziet, je betaalt op den duur altijd de prijs van droog en beschadigd haar).
Als mensen kiezen voor een natuurkapper is dat ook een zeer bewuste keuze. Vaak zijn dit mensen met gezondheidsproblemen, maar ook mensen die niet meer in aanraking willen komen met schadelijke stoffen. Doelgroepen zijn o.a.:
mensen met een allergie voor chemische stoffen zwangere vrouwen mensen met luchtweg problemen mensen die een chemokuur ondergaan milieubewuste mensen (Door het gebruik van ammoniak, waterstofperoxide en andere chemische samenstellingen in haarverf komen er schadelijke stoffen vrij in het riool en de natuur.) mensen die om hun gezondheid geven maar ook mensen die natuurlijke tinten mooi vinden en die kleurveranderingen tot nu toe als onnatuurlijk ervaren
: Wat is nou eigenlijk een natuurkapper?