Wat Is Het Verschil Tussen Halal Vlees En Gewoon Vlees?


Wat Is Het Verschil Tussen Halal Vlees En Gewoon Vlees
Wat betekent het halal-keurmerk? – Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.

Hoe zie je of vlees halal is?

Wat is halal vlees en wat is het verschil met gewoon vlees? • Vlees.nl De term halal (letterlijk vertaald: rein/toegestaan) wordt gebruikt voor voedsel dat voldoet aan de Islamitische wetten. Tegenover halal staat haram (onrein/verboden). Dat geldt volgens de leer in ieder geval voor varkensvlees.

Vlees dient aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten. Dat houdt onder meer in dat het dier door een belijdende moslim met een scherp mes gesneden moet worden, met halssnede in een vloeiende beweging. Dit wil niet zeggen dat het dier volledig bij bewustzijn is.

Meestal wordt er een omkeerbare verdoving gegeven. Indien dieren volledig onbedwelmd worden geslacht, moeten ze worden bedwelmd als ze binnen 40 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn. Er houdt altijd een dierenarts van de NVWA toezicht op het snijden en om te zien of ieder dier binnen 40 seconden wordt bedwelmd.

Hoe gaat halal slachten?

Regels ritueel (onbedwelmd) slachten van schapen en geiten In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet.

Is halal vlees duurder?

“Halal vlees is lekker en gezond” Half oktober vierde de moslimgemeenschap het Offerfeest. Wij vroegen ons af wat ‘halal vlees’ is. Waarom eten moslims halal? Hoe worden de dieren geslacht? Smaakt het vlees anders?. We trokken met onze redactie naar de slagerij van Hossein uit Jordanië.

Wat betekent halal? ‘Halal’ betekent in het Arabisch ‘het mag’. Het is van God. Halal is hoe moslims moeten leven, hoe we elkaar behandelen, hoe we trouwen, hoe we eten Halal verwijst ook naar de manier waarop we onze dieren slachten. In een ander cultuur wordt het dier eerst verdoofd en dan geslacht. Volgens de halal cultuur moeten we het dier eerst kalmeren en op de grond leggen.

Dan moeten we het met een scherp mens in één keer de keel oversnijden. Waarom worden de dieren op die manier geslacht? Eigenlijk gaat het bloed van het hart naar de hersenen. Op die manier geven de hersenen bevelen aan het lichaam. Als het bloed wordt afgesloten, krijgen de hersenen geen bloed meer en geven ze geen signalen meer.

 • Daarom beweegt het dier niet meer en heeft het ook geen pijn.
 • Na het slachten, laten we het bloed volledig uit het dier vloeien.
 • Zo blijven er geen slechte stoffen meer in het vlees.
 • Voor de slachting zeggen we ook de naam van Allah.
 • Wij zeggen “Bismillah, Allah u akbar”.
 • Mogen moslims alleen maar halal vlees eten? Moslims moeten geen halal vlees eten, als ze er geen kunnen vinden.

Vroeger woonde ik in Oostduinkerke en daar was er geen halal slagerij. Ik kocht dus een stukje biefstuk in de beenhouwerij of supermarkt en spoelde het thuis met water en zei de naam van God voordat ik het bakte en opat. Moslims eten geen varkensvlees, maar in bepaalde omstandigheden kan dat wel.

 1. Als je in een bos bent en geen ander vlees vindt, dan mag je varkensvlees eten om niet te verhongeren of te sterven.
 2. Welk vlees verkoop je in jouw beenhouwerij? Ik verkoop bijna alle vlees, behalve varkensvlees.
 3. We hebben schapenvlees, rundvlees, kalf, kip, konijn, gevogelte Is dit de enige halal winkel in Oostende? Neen, dit is niet de enige winkel in Oostende.

Ik begon mijn winkel op 23 februari 2013. In dezelfde straat is er nog een andere halal slagerij die hier al enkele jaren bestaat. Waar koop je het vlees? Bij een Belgische leverancier in Bredene die een boerderij heeft. Hij heeft alle soorten dieren. Wij kiezen de dieren en hij brengt ze naar het slachthuis.

 • Zij maken het vlees klaar en de volgende dag brengen ze het naar onze winkel.
 • Als je een dag wacht, wordt het vlees malser en is het beter om te snijden.
 • Wij slachten de dieren niet zelf.
 • Wij mogen zelfs niet binnen in het slachthuis.
 • In België zijn er strenge wetten.
 • Als je een dier zelf wil slachten, moet je een aanvraag doen bij de gemeente waar je woont.

Je moet ook een briefje van de huisarts voorleggen om te bewijzen dat je gezond bent. Als je een vergunning hebt, mag je het slachthuis binnen en zelf het dier slachten. Hoe weet je zeker dat het vlees halal is? Soms kan ik het zien. Bijvoorbeeld bij kip zie ik aan de nek of het halal gesneden is.

 • Het vlees komt ook met een halal stempel.
 • De stempel komt van het slachthuis.
 • In de meeste Belgische slachterijen werkt er een moslimslager die enkele uren per dag het vlees halal komt slachten.
 • De rest zoals pluimen, versnijden doet het slachthuis.
 • Wie zijn jouw klanten? Er zijn veel klanten van verschillende landen en culturen, zowel moslims als niet-moslims.

Zij komen uit het Midden-Oosten, Azië, Afrika, Afghanistan, Pakistan, Nepal en hier komen ook veel Belgen. Bijna 80% van mijn klanten zijn Belgen. Smaakt halal vlees anders? Er is een groot verschil in smaak. Je moet het zelf eens proeven. Als je halal vlees bakt, dan komt er bijna geen bloed uit.

Bij andere vlees komt er nog veel bloed uit. Dat is niet gezond. Mijn Belgische klanten vinden halal vlees lekkerder dan gewoon vlees. Is halal vlees goedkoper dan ander vlees? Ja, halal vlees is goedkoper dan gewoon vlees om twee redenen. Ten eerste zijn de meeste moslims hier niet zo rijk. We proberen dus het vlees goedkoper te verkopen.

Ten tweede heb ik ook minder kosten in de winkel dan in een Vlaamse slagerij. Mijn medewerker en ik doen alles zelf. We beginnen vroeg, we poetsen de winkel zelf en we werken soms tot 22 uur. We hoeven dus geen extra personeel te betalen en kunnen zo de prijzen laag houden.

You might be interested:  Welke Rijst Gebruik Je Voor Sushi?

Côte-à-l’os kost in een gewone winkel bijvoorbeeld 40 euro per kilo en bij ons kost het 18 euro per kilo. Wie zijn jouw klanten? Ik heb veel vaste klanten en ik verkoop veel vlees tijdens de Ramadan of het Offerfeest. Tijdens de feestdagen kopen moslims veel vlees om in de moskee te eten of uit te delen.

Iedereen kan naar de winkel komen en vlees bestellen. Je kan bij ons ook een volledig schaap bestellen of in stukjes. We verkopen naast vlees ook salades, bereidingen en andere producten zoals couscous, olijven, kruiden We willen in de toekomst ook belegde broodjes verkopen.

Welk vlees is niet halal?

Religieuze maaltijdgewoontes De islam legt moslims speciale richtlijnen op waaraan ze zich moeten houden. Twee termen zijn daarbij belangrijk: halal en haram, Halal (Arabisch voor ‘rein, toegestaan’) geeft aan wat voor moslims toegestaan is en haram (Arabisch voor ‘onrein, verboden’) wat verboden is.

vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten etenalle groenten, fruit, brood en andere graansoorten etenvasten tijdens de ramadaneten delen met anderen

Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld:

varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproductenproducten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmergspecifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabbenvoedsel en drank tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang

Belangrijk om weten! Er is uiteraard een verschil tussen religieuze en culturele invloeden, Qua religieuze eetgewoonten kennen islamitische landen overeenkomsten in de do’s en dont’s (zie hierboven). Qua culturele eetgewoonten zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld Turkije en Marokko omwille van o.a.

 • Klimaat en geografie maar ook omwille van plaatselijke tradities.
 • Zo worden in bepaalde streken van Turkije zeevruchten als onrein beschouwd en niet gegeten.
 • Het kan dat landen in eenzelfde regio sterk overeenkomen qua culturele eetgewoonten maar niet qua religieuze invloeden.
 • Zo eten ze in Israël gelijkaardige producten als in Libanon of Griekenland, maar volgens andere religieuze spijswetten klaargemaakt (halal of koosjer).

Tijdens de ramadan of islamitische vastenperiode onthouden moslims zich van eten, drinken en geslachtsgemeenschap van net vóór zonsopgang tot zonsondergang. De ramadan vindt plaats tijdens de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens de nachten van de ramadan worden 2 tot 3 maaltijden geserveerd.

 • De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest – dat 3 dagen duurt – waar moslims in groep uitgebreid en vooral zoet eten.
 • Goed om te weten: deze tips zijn gericht op mensen die deelnemen aan de ramadan, maar ze geven jou als gezondheidsprofessional of medewerker van een sociale voedselvoorziening ook een beter inzicht in hoe je patiënten of klanten op een gezonde manier deze uitdaging kunnen aangaan.

Het is misschien een idee om deze tips ergens op te hangen in jouw voedselvoorziening, diëtistenpraktijk of wijkgezondheidscentrum tijdens de periode van de ramadan. Het concept van ‘halal’ roept soms vragen op. Voor gezondheidsprofessionals en medewerkers van sociale voedselvoorzieningen is het niet altijd even duidelijk wat precies halal is en wat niet.

 1. Een belangrijke vraag is: hoe strikt moet je het concept ‘halal’ afbakenen,
 2. Dit kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt of van klant tot klant.
 3. Ijk je ‘enkel’ naar de ingrediënten, bv.
 4. Geen gelatine op basis van varkensbeenderen, geen varkensvlees, geen alcohol Of kijk je bv.
 5. Ook naar het wel/niet halal zijn van de slachtingsmethode? Sommige moslims zullen rundvlees dat niet halal geslacht is wel eten, anderen niet.

Vegetarische voedingsmiddelen zijn vaak interessant, omdat alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten halal zijn. (Specifieke soorten) zeevruchten zijn voor sommige moslims halal, voor anderen niet. Dat hangt af van welke leerschool binnen de islam zij volgen.

Wat betekent 100% halal?

Wat betekent het halal-keurmerk? – Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.

Is Zalm halal?

Richtlijnen Halal: –

Varkensvlees is niet toegestaan. Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan. Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan. Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan. Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan. Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand. Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet. Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan. Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan. Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn. Regels voor Halal certificering

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt.

Is alle kip in Nederland halal?

Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.

Waarom is vlees van de slager lekkerder?

Vrouwelijke vlees is lekkerder – De resultaten van de test zijn volgens Simon November duidelijk. “De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder,” En de verklaring daarvoor is heel simpel. “Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen.

You might be interested:  Hoe Een Ei Koken In De Microgolf?

Wat zit er in halal worst?

Wat is halal worst? – Deze halal worst bevat geen varkensvlees, maar is volledig gemaakt van kalkoen en rundvlees, daarmee zijn ze officieel halal gecertificeerd. De halal worstjes van Monsieur Saucisson zijn perfect voor mensen die geen varkensvlees mogen of willen eten, maar ook voor mensen die een keer wat anders willen proberen.

Is het betalen van rente haram?

Waarom is rente Haram – Hoewel winst maken uit het drijven van handel volgens de islam wel is toegestaan, is het maken van winst op transacties ten koste van een ander niet toegestaan. Handelen en investeren hoort namelijk bij te dragen aan de verhoging van de welvaart van beide partijen.

 • Geld is een ruilmiddel en dat maakt het volgens de islam tegennatuurlijk om te verhandelen.
 • Het maakt niet uit of het om een hoog of laag percentage gaat: rente is haram,
 • Het verbod op rente in de islam komt voort uit een diepgaande zorg voor het morele, sociale en economische welzijn van de mensheid.

Door rente te blokkeren probeert de islam een samenleving te creëren die gebaseerd is op eerlijkheid en rechtvaardigheid. Het nemen van rente betekent het toe-eigenen van de eigendommen van een ander, zonder hem daar iets voor in ruil te geven. Iemands eigendom is heilig. Betekent dit dat moslims geen schulden mogen aangaan? Dat mag wel, maar het is belangrijk om die zo snel mogelijk af te betalen aangezien schulden in het hiernamaals blijft bestaan. Daarnaast geldt dat als je als moslim geld hebt uitgeleend aan iemand die vervolgens in financiële problemen komt, je wordt aangemoedigd om – indien mogelijk – de schuld kwijt te schelden,

Is KFC kip halal in Nederland?

De nieuwe kipleveranciers van KFC zijn niet halal -gecertificeerd en de Nederlandse KFC restaurants verkopen sinds 1 januari 2013 geen kip meer van halal -gecertificeerde leveranciers.

Is kip bij de Mcdonalds halal?

Nee de kipproducten die wij verkopen zijn niet halal. Wij hebben geen halal producten in het assortiment.

Is halal ook biologisch?

halal vlees is nog geen halal als er halal op staat – Vroege Vogels • • • Eén miljoen Nederlandse moslims eten zonder dat ze dat weten, vlees dat eigenlijk niet halal is. Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran.

Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval. Dier & Recht roept de 1 miljoen Nederlandse moslims op halal vlees uit de gangbare veehouderij (en dat is vrijwel al het halal vlees) te mijden. Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van de Koran en dus van de islam.

De Koran en andere islamitische geschriften melden op tal van plaatsen dat dieren beschermd moeten worden. Zo is het verboden jonge dieren te scheiden van de moeder. Maar in Nederland worden vrijwel alle vleeskalveren direct bij de moeder weggehaald. De Koran bepaalt ook dat dieren alleen gedood mogen worden als er een noodzaak voor bestaat.

Maar in de (leg)kippenindustrie worden miljoenen haantjes gedood, alleen omdat ze niet als productiedier geschikt zijn. Dieren mogen volgens de islam niet opgesloten worden en dat is in de vee-industrie eerder regel dan uitzondering. Alleen de manier waarop schapen en in mindere mate lammeren en koeien gehouden worden, zou halal genoemd kunnen worden.

Daarnaast weten maar weinig mensen dat de manier waarop vooral pluimvee geslacht wordt, in de praktijk niet aan de eisen van de Koran voldoet. Vanwege deze en nog meer redenen zouden moslims het grootste deel van het halal vlees in Nederland niet mogen eten.

 1. Dat geldt voor de kip bij KFC, maar ook voor het meeste vlees van de “islamitische slager” en voor halal vlees van AH en Jumbo.
 2. Eigenlijk voldoet alleen biologisch vlees aan de voorschriften van de Koran.
 3. Dier&Recht onderzocht waarom moslims halal vlees (ver)kopen dat niet aan de halal eisen voldoet.
 4. Onwetendheid is een belangrijke factor.

De meeste moslims denken dat halal voor wat betreft vlees alleen inhoudt dat dieren ritueel geslacht zijn. Veel moslims denken dat de dieren goed behandeld worden als het vlees halal is. Die onwetendheid geldt voor de hele keten; ook slagers, slachterijen en zelfs de instanties die halal certificaten uitreiken, denken dat halal alleen betrekking heeft op het onverdoofd slachten.

 1. In ons onderzoek hoorden we van een kippenslachterij waar niet een moslim de bij de slacht verplichte tekst “bismillah”roept, maar waar voor wel een heel pragmatische oplossing was gekozen: de tekst stond op een bandje en kwam uit een speaker.
 2. Bij een andere kippenslachterij wordt alleen de eerste kip ritueel geslacht en de volgende duizenden kippen `gewoon’, net als bij reguliere slachterijen, via de lopende band.

Supermarktketen Jumbo hanteert geen definitie van halal en verwijst naar haar leverancier, die verwijst naar vijf certificeringsinstanties, waarvan er drie ongeveer zeggen dat halal vlees een soort biologisch vlees is. Aangezien er vrijwel geen biologisch halal bestaat, is dit onmogelijk.

 1. De andere twee certificeerders geven alleen aan dat de dieren ritueel geslacht zijn en zeggen niets over het leven van de dieren.
 2. Ook wordt verwezen naar de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit) en naar het ministerie van Landbouw, maar die bemoeien zich niet met halal producten.
 3. Het komt er op neer dat vrijwel niemand weet wat halal vlees inhoudt, en dat wat nu voor halal vlees door gaat dat niet is omdat er geen rekening wordt gehouden met de dieren.

Dier&Recht beoogt met deze campagne moslims bewust te maken en hoopt dat ze daardoor diervriendelijker vlees gaan eten; vlees dat in overeenstemming is met hun geloof. De Koran benadert dieren op een positieve wijze en onderscheidt zich doordat er aandacht is voor dieren, zorgplicht en rentmeesterschap.

Als één miljoen moslims bewuster vlees eten, dan scheelt dat enorm veel dierenleed. Het volledige rapport van Dier&Recht met uitleg over de Koran, met interviews met deskundigen, onderzoek onder slagers, slachterijen en certificerende instanties en een enquête onder moslims is op te vragen via [email protected].

Meer over:, Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws. RSIN 8531 62 402 : halal vlees is nog geen halal als er halal op staat – Vroege Vogels

You might be interested:  Hoe Maak Je Rijst Met Melk?

Is alle kip in Nederland halal?

Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.

Is alle vis halal?

Richtlijnen Halal: –

Varkensvlees is niet toegestaan. Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan. Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan. Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan. Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan. Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand. Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet. Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan. Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan. Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn. Regels voor Halal certificering

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt.

Is er halal vlees in Nederland?

halal vlees is nog geen halal als er halal op staat – Vroege Vogels • • • Eén miljoen Nederlandse moslims eten zonder dat ze dat weten, vlees dat eigenlijk niet halal is. Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran.

 • Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval.
 • Dier & Recht roept de 1 miljoen Nederlandse moslims op halal vlees uit de gangbare veehouderij (en dat is vrijwel al het halal vlees) te mijden.
 • Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van de Koran en dus van de islam.

De Koran en andere islamitische geschriften melden op tal van plaatsen dat dieren beschermd moeten worden. Zo is het verboden jonge dieren te scheiden van de moeder. Maar in Nederland worden vrijwel alle vleeskalveren direct bij de moeder weggehaald. De Koran bepaalt ook dat dieren alleen gedood mogen worden als er een noodzaak voor bestaat.

 1. Maar in de (leg)kippenindustrie worden miljoenen haantjes gedood, alleen omdat ze niet als productiedier geschikt zijn.
 2. Dieren mogen volgens de islam niet opgesloten worden en dat is in de vee-industrie eerder regel dan uitzondering.
 3. Alleen de manier waarop schapen en in mindere mate lammeren en koeien gehouden worden, zou halal genoemd kunnen worden.

Daarnaast weten maar weinig mensen dat de manier waarop vooral pluimvee geslacht wordt, in de praktijk niet aan de eisen van de Koran voldoet. Vanwege deze en nog meer redenen zouden moslims het grootste deel van het halal vlees in Nederland niet mogen eten.

Dat geldt voor de kip bij KFC, maar ook voor het meeste vlees van de “islamitische slager” en voor halal vlees van AH en Jumbo. Eigenlijk voldoet alleen biologisch vlees aan de voorschriften van de Koran. Dier&Recht onderzocht waarom moslims halal vlees (ver)kopen dat niet aan de halal eisen voldoet. Onwetendheid is een belangrijke factor.

De meeste moslims denken dat halal voor wat betreft vlees alleen inhoudt dat dieren ritueel geslacht zijn. Veel moslims denken dat de dieren goed behandeld worden als het vlees halal is. Die onwetendheid geldt voor de hele keten; ook slagers, slachterijen en zelfs de instanties die halal certificaten uitreiken, denken dat halal alleen betrekking heeft op het onverdoofd slachten.

 1. In ons onderzoek hoorden we van een kippenslachterij waar niet een moslim de bij de slacht verplichte tekst “bismillah”roept, maar waar voor wel een heel pragmatische oplossing was gekozen: de tekst stond op een bandje en kwam uit een speaker.
 2. Bij een andere kippenslachterij wordt alleen de eerste kip ritueel geslacht en de volgende duizenden kippen `gewoon’, net als bij reguliere slachterijen, via de lopende band.

Supermarktketen Jumbo hanteert geen definitie van halal en verwijst naar haar leverancier, die verwijst naar vijf certificeringsinstanties, waarvan er drie ongeveer zeggen dat halal vlees een soort biologisch vlees is. Aangezien er vrijwel geen biologisch halal bestaat, is dit onmogelijk.

 1. De andere twee certificeerders geven alleen aan dat de dieren ritueel geslacht zijn en zeggen niets over het leven van de dieren.
 2. Ook wordt verwezen naar de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit) en naar het ministerie van Landbouw, maar die bemoeien zich niet met halal producten.
 3. Het komt er op neer dat vrijwel niemand weet wat halal vlees inhoudt, en dat wat nu voor halal vlees door gaat dat niet is omdat er geen rekening wordt gehouden met de dieren.

Dier&Recht beoogt met deze campagne moslims bewust te maken en hoopt dat ze daardoor diervriendelijker vlees gaan eten; vlees dat in overeenstemming is met hun geloof. De Koran benadert dieren op een positieve wijze en onderscheidt zich doordat er aandacht is voor dieren, zorgplicht en rentmeesterschap.

 • Als één miljoen moslims bewuster vlees eten, dan scheelt dat enorm veel dierenleed.
 • Het volledige rapport van Dier&Recht met uitleg over de Koran, met interviews met deskundigen, onderzoek onder slagers, slachterijen en certificerende instanties en een enquête onder moslims is op te vragen via [email protected].

Meer over:, Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws. RSIN 8531 62 402 : halal vlees is nog geen halal als er halal op staat – Vroege Vogels