Wat Is Het Roze Spul Bij Sushi?
Wat is gember? – De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Gember wordt geler als hij ouder is. Vandaar dat je het misschien op het eerste gezicht niet als gember herkent.
Contents
Waarom is gember bij sushi roze?
Wat is gember? – De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Gember wordt geler als hij ouder is. Vandaar dat je het misschien op het eerste gezicht niet als gember herkent.
Wat is roze gember?
Wat is het – Gari is jonge gember, gesneden in flinterdunne plakjes en ingelegd in azijn met suiker en een klein beetje zout. Hoe jonger de gember is, des te rozer deze kleurt. Hoe ouder de gember wordt hoe geler deze kleurt.
Wat eet je met wasabi?
Onmisbaar bij sushi is natuurlijk wasabi. Deze Japanse, groene variant op mierikswortel is pittiger dan zijn Europese broertje en wordt meestal als smeuïge pasta of in poedervorm verkocht. Wasabi geeft een pittige smaak aan visgerechten en rijst, maar heeft als voordeel dat het niet na blijft branden (wat rode pepers bijvoorbeeld wel doen).
- Helaas is wasabi erg bederfelijk.
- Dit maakt het duur om te maken en te exporteren, waardoor de meeste wasabi in tubevorm bijna altijd een imitatieversie is.
- Hier zit geen echte wasabiwortel in, al komt de smaak er wel heel dicht bij in de buurt.
- Doorgaans is deze imitatiewasabi gemaakt van groene radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen.
Volg wasabi recepten
Is sushi warm of koud?
Kan je sushi van Sushipoint in de koelkast bewaren? – Als gemeld is de beste temperatuur om sushi te eten, de kamertemperatuur. Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z’n stevigheid.
Hoe smaakt echte wasabi?
Wasabi is een sterke specerij uit de Japanse keuken die vaak wordt gegeten bij sushi en andere visgerechten. De meeste wasabi die tegenwoordig in het Westen verkocht wordt is niet het oorspronkelijke traditionele recept. Het is een imitatie of wasabi vervanger, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen.
Ook in Japan wordt vaak imitatie wasabi gebruikt, daar wordt het onder meer in tubes en als wasabi poeder op de markt gebracht. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt nog echte wasabi in de sushi verwerkt. De smaak van echte wasabi is zoet en heeft een aangename pittige smaak die kortstondig van duur is.
De imitatie wasabi is pittiger en heeft een langere nasmaak.
Waarom wasabi?
Dit is waarom wasabi vaak helemaal geen wasabi is
Dit is waarom wasabi vaak helemaal geen wasabi is Wasabi wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia Japonica plant. Je hoeft de knalgroene wortelstam alleen maar te raspen (liefst met een speciale oroshigane of oroshiki rasp) en de wasabi is klaar voor gebruik.
Nog een voordeel van wasabi: de pasta is een pittige smaakmaker, maar de pittige smaak blijft lang niet zo lang hangen als bij : wanneer je wasabi doorslikt, verdwijnt de pittige smaak ook meteen. Klinkt ideaal, toch? Maar helaas is wasabi toch niet zo ideaal als dat het lijkt. Verse wasabi verliest na het raspen namelijk heel snel de heerlijke pittige smaak en frisse groene kleur: na 15 tot 20 minuten is wasabi al niet meer wat wasabi zou moeten zijn Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik.
Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is. Gelukkig is er met een beetje fantasie en creativiteit een prima alternatief bedacht. De namaakversie van wasabi wordt gemaakt van mierikswortel,, en groene kleurstof ().
- Deze namaak-wasabi heeft dezelfde groene kleur, maar is toch wel erg anders van smaak: echte wasabi heeft een zachtere smaak, is minder pittig en is veel aromatischer dan zijn goedkopere vervanger.
- Omdat deze ‘nepversie’ makkelijker te maken is, wordt hij (zélfs in Japan) erg veel gebruikt.
- Alleen in de betere Japanse restaurant kan je rekenen op échte, versgeraspte wasabi bij jouw vers gerolde sushi.
Ook zo’n zin gekregen in sushi met lekkere pittige (al dan niet namaak) wasabi? Zelf sushi maken is onwijs leuk! Klik voor de lekkerste recepten. : Dit is waarom wasabi vaak helemaal geen wasabi is
Hoe smaakt echte wasabi?
Misverstand over smaak van (Echte) Wasabi
- Misvatting over smaak Wasabi
- Regelmatig komen we mensen tegen die als we het woord Wasabi noemen een gezicht trekken waarop duidelijk is dat men zich ‘tegoed’ heeft gedaan aan de imitatie Wasabi, terwijl men tegelijkertijd niet heeft beseft dat dit scherpe goedje eigenlijk helemaal geen (echte) Wasabi was.
- En het is ook eigenlijk niemand kwalijk te nemen dat men bij het woord Wasabi een verkeerde associatie legt met een chemisch nagemaakte pasta alsof het juist de bedoeling van Japan is geweest dat men er ook ver weg van zou blijven van het echte spul.
En daar is ook alle reden toe. In Japan waar de Wasabia Japonica vandaan komt is er een grote schaarste aan echte Wasabi. Zeker nu ook het grondwater in Japan steeds meer wordt aangetast door de gevolgen van de kernramp. Echte Wasabi groeit namelijk in zuiver water en zuigt in een tijdsbestek van twee jaar alles in zich op, dus ook radioactieve bestanddelen.
- Daarnaast is Wasabi een ‘National Treasury’ in Japan.
- De Wasabi van Wasabi4You wordt echter door The Wasabi Company gekweekt in Engeland, in een geheime omgeving waar ook de meest zuivere natuurlijke bron van Europa is.
- Dus geen besmetting, maar wel de beste kwaliteit (sawa) Wasabi.
- Het is niet voor niets dat de Sushi winnaar Erik van den Broek bij Man Bijt Hond speciaal vanuit Nieuwegein naar Zutphen is gekomen voor onze Wasabi.
En dat ook de Japanse topchef van Okura Mr. Oshima ten behoeve van de Man Bijt Hond uitzendingen voor onze Wasabi heeft gekozen en daar zelfs een aparte uitzending aan heeft gewijd. Terugkomend op de verschillen in smaak van echte Wasabi en de alom bekende imitatie Wasabi.
- Men moet eerst beseffen dat alle Wasabi pasta poeders gemaakt zijn van Mierikswortel.
- Of dit nu Japanse Mierikswortel, Horseradish heet of niet, het is absoluut geen Wasabi.
- De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is.
- Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft.
De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden. De veel scherpere en bittere smaak komt van de Mierikswortel. De bittere smaak ervan en de witte kleur wordt gemaskeerd met wat ongezonde chemie, die met name voor kinderen zeer slecht is en daarom in sommige landen is verboden.
Het grote verschil is dat men van echte Wasabi steeds meer wil hebben en het zelfs ook gewoon puur lekker vindt. Van de imitaties heb je van een drupje al er letterlijk direct genoeg van en laat je het vervolgens links liggen. Behalve dan de mensen die menen stoer te moeten zijn en zichzelf uitdagen om onverdraaglijke hoeveelheden van dit ongezonde goedje naar binnen te werken.
En als je de echte Wasabi nog niet kent, maar wel zijn goedkope tegenhanger dan is het niet raar dat men aanvankelijk wijfelend een hapje durft te nemen van echte Wasabi. Kortom, laat uzelf niet meer bedotten. Als je gewoon eens wilt wilt ervaren hoe echte Wasabi smaakt, kom dan geheel vrijblijvend langs in de enige Wasabi winkel van Europa in de binnenstad van Zutphen.
- In de gezellige Wasabi winkel is een ongedwongen sfeer en daar zul je ongetwijfeld steeds meer enthousiaste Wasabi liefhebbers ontmoeten, niet alleen omdat het ontzettend lekker is, maar ook erg gezond.
- De gratis koffie, thee en uiteraard ook de Wasabi staat voor je klaar.
- Wij heten je van harte welkom!
- Anne en Leendert Bom
: Misverstand over smaak van (Echte) Wasabi