Wat Is Gezonder Tonijn In Water Of Olie?
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? – Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Contents
- 1 Is tonijn in water gezond?
- 2 Welke tonijn is het gezondst?
- 3 Wat doet tonijn voor je lichaam?
- 4 Hoeveel calorieën zitten er in tonijn op water?
- 5 Hoe gezond is tonijn salade?
- 6 Welke tonijn is de beste?
- 7 Welke tonijn is niet bedreigd?
- 8 Waarom mag je geen tonijn?
- 9 Hoeveel calorieën is tonijn in water?
- 10 Is tonijn goed voor spieropbouw?
Is tonijn in water gezond?
Conclusie – Tonijn uit blik is een goedkope bron van eiwitten, ontzettend veelzijdig en bovendien bevat het weinig calorieën. Het mooie van tonijn is dat je het op veel verschillende manieren kan bereiden. Denk hierbij aan een salade, op brood of op een tosti.
Welke tonijn is het gezondst?
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF Oceanen waarin steeds minder vis rondzwemt, bedreigde zeedieren die verstrikt raken in enorme netten: kun je met goed fatsoen nog wel tonijn eten? Vier experts geven antwoord. Tekst: Jolenta Weijers Steven Adolf Journalist, schrijver van twee boeken over tonijn en adviseur duurzame visserij ‘Je kunt nog steeds tonijn eten, maar het is goed te weten welke.
- Sommige soorten worden overbevist en bedreigd.
- Zoals de geelvintonijn uit de Indische Oceaan.
- De populaties van andere soorten, zoals de gestreepte tonijn die in de meeste blikjes zit, verkeren over het algemeen in goede gezondheid.
- Het gaat erom wat voor tonijn het is, waar hij vandaan komt en hoe hij wordt gevangen.
Zo zijn lokvlotten omstreden vanwege de bijvangst van babytonijn en bedreigde zeedieren. De meeste mensen denken dan aan visserij met schadelijke ringnetten, maar ook de hengelvisserij gebruikt lokvlotten. De beste garantie voor duurzame tonijn is nog altijd het MSC-keurmerk.
Steeds meer supermarkten verkopen het. Daarnaast is goed tonijnvisserijbeleid nodig. Daarvoor hebben we zogeheten RFMO’s, Regional Fisheries Management Organisations. Ze werken ontzettend traag, vooral als het gaat om vangstbeperkingen, maar er zijn wel degelijk successen. Zoals met de spectaculaire blauwvintonijn.
Die stond tien jaar geleden op het punt te verdwijnen, maar zwemt nu weer volop rond.’ Dos Winkel Oprichter en voorzitter van de Sea First Foundation, een stichting die oceanen wil beschermen via educatie ‘Eigenlijk kun je met goed fatsoen helemáál geen vis meer eten.
- Vissen – dus ook tonijn – helpen in belangrijke mate de verzuring van de oceanen tegen te gaan.
- Eigenlijk is elke vis die je eet een aanslag op de gezondheid van de zee.
- In geval van tonijn heb je dan ook nog veel bijvangst van bedreigde diersoorten.
- Behalve als je vist met een hengel, maar dat gebeurt bijna altijd door een soort slaven.
Roofvissen als tonijn zorgen bovendien voor ecologisch evenwicht. Ze jagen bijvoorbeeld de visjes naar de oppervlakte waar zeevogels zich mee voeden. Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken.
Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet. Kweekvis is niet de oplossing, want om die te voeden, vangen we elk jaar 35 miljard kilo wilde vis. Wél een oplossing is nep-vis van soja. Of vis uit het laboratorium: tonijnsteak uit stamcellen. Over twintig jaar is dat heel gewoon.’ Bart van Olphen Chef-kok, kookboekenschrijver en oprichter van Fish Tales, een merk dat alleen gecertificeerde vis verkoopt ‘Ja, je kunt nog tonijn eten.
Maar let wel op wat je koopt. In maart 2019 zat nog steeds in 93 van de 100 blikjes in de Nederlandse supermarkt tonijn die niet duurzaam was gevangen. Ongeveer 7% van de tonijn in blik had het MSC-keurmerk. Maar al is daarbij sprake van minder bijvangst, we hebben het nog steeds over schadelijke visserij met ringnetten.
Alleen MSC-tonijn die met hengel en lijn is gevangen – dat moet op het blikje staan – is echt duurzaam. Zo’n blikje is 60 tot 80 cent duurder dan tonijn zonder keurmerk. In Nederland beslaat deze vis slechts 3% van de markt. Er is dus nog veel te doen. Zeker als je bedenkt dat we het dan alleen over marine biologie hebben.
Neem je ook mensenrechten in ogenschouw, dan moet je nog meer stappen zetten. De omstandigheden in sommige Aziatische bedrijven zijn zo slecht dat je eigenlijk van slavernij moet spreken. In Nederland eten we vooral gestreepte tonijn uit blik. Die is prima herleidbaar.
- Bij verse vis, dus zonder verpakking, is controle van de herkomst heel lastig.’ Nico Rosendaal Mede-eigenaar van Heeren van de Vis, een bedrijf dat vis verkoopt op Nederlandse markten ‘Tonijn die wordt overbevist en waarbij schildpadden en haaien verloren gaan, heeft zogezegd een bittere bijsmaak.
- Maar als hij op de juiste manier is gevangen, kun je nog best tonijn eten.
Zo wordt in de ondiepe wateren bij de Malediven tonijn gevangen met hengels. Dat is kleinschaliger en er is geen bijvangst. Wij hadden de etikettering van vis als een van de eerste marktkooplui op orde. Ik vind duurzaamheid belangrijk, want ik wil het niet op mijn geweten hebben om het laatste visje uit de Noordzee te verkopen.
- Toch ligt bij ons ook vis van de rode lijst in de vitrine.
- Consumenten letten erg op de prijs en ik dus ook.
- Ik kan moeilijk tegen mijn klanten zeggen: “Ik kon deze week geen duurzame tonijn inkopen, dus verzin maar iets anders voor je etentje met vrienden.” Zo’n klant loopt naar de concurrent.
- En ja, ons bedrijf heeft toch 35 mensen in dienst.
Wat ik wel doe, is mensen zo veel mogelijk informatie geven. Uitleggen waarom ze beter die duurzame vis kunnen kopen. Want veel consumenten zijn zich helemaal niet bewust van het probleem.’
Welke tonijn is verantwoord?
Tonijnwijzer: deze duurzame tonijn kun je wél eten Rondom tonijn heerst er grote verwarring. Kunnen we zonder schuldgevoel nu wel of niet een stukje sushi, een broodje, een salade of pasta van deze aanlokkelijke vissoort consumeren? Het antwoord is niet eenzijdig, blijkt uit onze tonijnwijzer.
- Overigens, dit geldt voor bijna alle vissoorten.
- Of een soort duurzaam te consumeren is, is afhankelijk van de mate van de grootte van het visbestand en van de vangsttechniek die wordt toegepast.
- Er zijn grofweg vier soorten duurzame tonijn die in Nederland commercieel worden verhandeld, waarvan je er twee met goed gevoel kunt eten.
Beste keuze: Skipjack tonijn of Albacore tonijn Skipjack is de kleinste tonijnsoort, ook wel de gestreepte tonijn genaamd. De maximaal 2,5 kilo wegende vis wordt voornamelijk gebruikt voor de conserven markt. Wat overigens niet betekent dat dit qua smaak een mindere tonijnsoort is.
Integendeel, het vlees geeft een volle en iets vettige smaak. Met skipjack moeten we oppassen als deze met ringnetten is gevangen. De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak.
Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden. De soort komt met name voor in de Stille Oceaan. Het bestand van het zuidelijk deel van deze oceaan kan duurzaam gegeten worden en is voor een deel gecertificeerd met het MSC keurmerk. Deze vis wordt met een hengel en een haak gevangen, wat ook aangegeven wordt op de verpakking.
Met mate: Yellowfin tonijn De kleinere soort maar bijna net zo mooi rood, de geelvin, wordt ook op vele plekken zwaar bevist. Grote schepen met enorme ringnetten, ook wel purse seiners genoemd, scheppen de tonijnen uit het water waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met het andere zeeleven dat hierin wordt meegenomen.
Wat niet verhandelbaar is, wordt niet zelden dood teruggegooid in zee. Echter, de laatste jaren zie je de opkomst van hengelgevangen, duurzame tonijn op de menukaart. Een selectievere en dus betere methode. Maar nog steeds heel erg oppassen want de vis kan afkomstig zijn van een matig visbestand.
Afblijven: Bluefin tonijn Over de grootste, de tot wel 5 meter lange blauwvin, kunnen we kort zijn: deze wordt overbevist en zonder enige vorm van excuus moeten we hier vanaf blijven. Toeleveranciers die anders beweren hebben daar waarschijnlijk een commercieel belang bij. De soort levert namelijk door het prachtige en zeer smaakvolle rode visvlees een zeer goed gevulde portemonnee op.
: Tonijnwijzer: deze duurzame tonijn kun je wél eten
Is tonijn goed om af te vallen?
Voedingswaarde tonijn in blik op olie: –
Voedingsstoffen | Per 100 gram |
Kcal | 207 |
Eiwit | 26 |
Koolhydraat | |
Vet | 11 |
Zoals je ziet bevat tonijn in blik op oliebasis bijna 100 kcal meer. Als jij wilt afvallen dan kan jij dus beter tonijn op waterbasis kiezen. Het beste is om helemaal niet voor tonijn te kiezen maar voor een andere vis. Tonijn is overbevist en wordt met het uitsterven bedreigd.
- Daarnaast behoort tonijn tot de vissoorten die het minste omega-3-visvetzuren.
- Aangezien wij als Nederlanders al te weinig vis eten kunnen wij beter een andere vissoort kiezen dan tonijn.
- Vette vissoorten bevatten meer omega-3-visvetzuren dan magere vissoorten.
- Ondanks deze punten is tonijn evengoed gezond.
Je kan beter tonijn eten dan helemaal geen vis, want tonijn bevat wel gewoon d visvetzuren. Een bijkomend voordeel is dat tonijn weinig kcal bevat.
Wat doet tonijn voor je lichaam?
Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend, verbeteren hersenfuncties en verlagen tevens het risico op hart- en vaatziekten. Tonijn beschikt tevens over vitaminen en mineralen zoals vitamine B3, A en D, kalium en fosfor. Vitamine B3 helpt het lichaam om voedsel om te zetten in energie.
Is tonijn goed voor je spieren?
Bouw je meer spieren met Tonijn of Zalm? – Vis is een must als je droge spiermassa wilt winnen en twee van de beste keuzes(en het meest vriendelijk voor je portemonnee) zijn zalm en tonijn. Beide zijn een zekere manier om een gezonde dosis proteïne binnen te krijgen, maar om zeker te weten wat de beste keuze is, spraken we met dr.
- Aren Ansel, woordvoerster van de Academy of Nutrition and Dietetisc.
- Haar standpunt:”Zalm bevat misschien wel meer calorieën,” zegt ze,” maar voor een actief persoon is dat niet zo slecht.
- Voor de paar extra calorieën per portie krijg je ook vetten die goed zijn voor je hart, bijna net zoveel calcium als een glas melk en bijna een volledige dosis aan dagelijks benodigde vitamine D, wat bijna onmogelijk te vinden is in andere voedingsbronnen- ook niet in tonijn.
WINNAAR: ZALM : Wat is het beste voedsel voor de spieren? Tonijn VS Zalm
Hoeveel calorieën zitten er in tonijn op water?
1 voor snee (25 gram) tonijn in water bevat:
Energie | 27 | kcal |
---|---|---|
Vet | 0,2 | g |
– waarvan verzadigd | 0,1 | g |
Koolhydraten | g | |
– waarvan suikers | g |
Hoe gezond is tonijn salade?
In tijden van extreem gezond lunchen met quinoasalade, zelfgemaakte pastinaaksoep en heel misschien af en toe een speltcracker, is het bijna een doodzonde geworden om weer eens te kiezen voor een old skool ciabatta tonijnsalade. Of wie het nóg bonter maakt: een broodje kroket.
- Ohhh, wat erreg! Honderd excuses in je hoofd proberen je gerust te stellen dat je heus wel een keer mag zondigen.
- Je had je de hele week al zo netjes aan je quinoa-dieet gehouden en vanochtend keurig havermout gegeten.
- En bovendien verdien je het ook, want je had gisteren gesport én je doet heel erg je best.
Tja, eigenlijk kunnen we dat alleen maar beamen. Of beter, eigenlijk bedoelen we dat je dan sowieso gewoon lekker een ciabatta of een kroketje moet kiezen! Want het lijkt wel alsof we een beetje doorslaan in dat ‘gezonde eten’. Begrijp het niet verkeerd hoor, we raden je niet aan om elke dag een broodje kroket uit de muur te trekken.
- Maar het valt écht wel mee met hoe vreselijk ‘erreg’ het allemaal is.
- En je hoeft al helemáál geen excuses te verzinnen om er lekker van te genieten.
- Datzelfde geldt voor die ciabatta met tonijnsalade.
- Zéker als je zorgt dat je eetpatroon goed in balans is, past het prima in een gezonde levensstijl.
- Ten eerste valt het best mee met de ‘slechtheid’ van een kroket.
Het zal je verbazen, maar er zitten niet eens zoveel calorieën in; zo’n 177 als ‘ie gefrituurd is (en minder als ‘ie uit de oven komt). Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken.
- Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
- Had je niet gedacht, hè? Voor een ciabatta met tonijnsalade geldt dat deze ongeveer 198 calorieën bevat.
- Het ‘slechte’ van tonijnsalade zit ‘m in de vette mayo en allerlei toegevoegde stoffen die vaak gebruikt worden in een kant-en-klaarbakje.
Maar als je het bijvoorbeeld zelf maakt, met tonijn uit blik, kappertjes, een rode ui en een beetje magere yoghurt of (light) crème fraîche heb je heerlijk voedzaam broodbeleg. Algemene tip bij broodbeleg is vooral dat je niet te dik belegt, als je de calorieën wilt beperken.
Ook zelfs qua broodkeuze is er geen man overboord. Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout.
Maar hoewel de meeste mensen denken dat witbrood of luchtig brood weinig voedingswaarde bevat, zitten er exact dezelfde vitamines, mineralen en vezels in als in een robuuste bruine boterham of een volkoren speltbroodje. Alleen dan in iets mindere mate.
Welke tonijn is de beste?
Tonijnwijzer: deze duurzame tonijn kun je wél eten Rondom tonijn heerst er grote verwarring. Kunnen we zonder schuldgevoel nu wel of niet een stukje sushi, een broodje, een salade of pasta van deze aanlokkelijke vissoort consumeren? Het antwoord is niet eenzijdig, blijkt uit onze tonijnwijzer.
- Overigens, dit geldt voor bijna alle vissoorten.
- Of een soort duurzaam te consumeren is, is afhankelijk van de mate van de grootte van het visbestand en van de vangsttechniek die wordt toegepast.
- Er zijn grofweg vier soorten duurzame tonijn die in Nederland commercieel worden verhandeld, waarvan je er twee met goed gevoel kunt eten.
Beste keuze: Skipjack tonijn of Albacore tonijn Skipjack is de kleinste tonijnsoort, ook wel de gestreepte tonijn genaamd. De maximaal 2,5 kilo wegende vis wordt voornamelijk gebruikt voor de conserven markt. Wat overigens niet betekent dat dit qua smaak een mindere tonijnsoort is.
- Integendeel, het vlees geeft een volle en iets vettige smaak.
- Met skipjack moeten we oppassen als deze met ringnetten is gevangen.
- De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen.
- Dit wordt aangegeven op het blikje.
- Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak.
Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden. De soort komt met name voor in de Stille Oceaan. Het bestand van het zuidelijk deel van deze oceaan kan duurzaam gegeten worden en is voor een deel gecertificeerd met het MSC keurmerk. Deze vis wordt met een hengel en een haak gevangen, wat ook aangegeven wordt op de verpakking.
Met mate: Yellowfin tonijn De kleinere soort maar bijna net zo mooi rood, de geelvin, wordt ook op vele plekken zwaar bevist. Grote schepen met enorme ringnetten, ook wel purse seiners genoemd, scheppen de tonijnen uit het water waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met het andere zeeleven dat hierin wordt meegenomen.
Wat niet verhandelbaar is, wordt niet zelden dood teruggegooid in zee. Echter, de laatste jaren zie je de opkomst van hengelgevangen, duurzame tonijn op de menukaart. Een selectievere en dus betere methode. Maar nog steeds heel erg oppassen want de vis kan afkomstig zijn van een matig visbestand.
- Afblijven: Bluefin tonijn Over de grootste, de tot wel 5 meter lange blauwvin, kunnen we kort zijn: deze wordt overbevist en zonder enige vorm van excuus moeten we hier vanaf blijven.
- Toeleveranciers die anders beweren hebben daar waarschijnlijk een commercieel belang bij.
- De soort levert namelijk door het prachtige en zeer smaakvolle rode visvlees een zeer goed gevulde portemonnee op.
: Tonijnwijzer: deze duurzame tonijn kun je wél eten
Welke tonijn is niet bedreigd?
In een wereld die door toedoen van de klimaatverandering tegelijkertijd in brand en onder water staat, hebben wetenschappers eindelijk eens goed nieuws: meerdere belangrijke tonijnsoorten balanceren niet langer op het randje van uitsterving. De geelvintonijn, de witte tonijn en twee soorten blauwvintonijnen worden niet langer ernstig met uitsterving bedreigd of zijn zelfs helemaal van de belangrijkste internationale lijst van bedreigde diersoorten afgevoerd.
Het onverwachts snelle herstel van deze soorten getuigt van het succes van inspanningen die in de afgelopen tien jaar zijn gedaan om een einde te maken aan de overbevissing van deze commerciële vissen. Maar tonijnen zijn niet de enige dieren waarover wetenschappers zich dit jaar onder auspiciën van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) op het World Conservation Congress in Marseille hebben gebogen.
Onderzoekers wijzen erop dat veel soorten – waaronder ruim een derde van alle haaien- en roggensoorten op aarde – nog altijd met uitsterving wordt bedreigd, als gevolg van overbevissing, habitatverlies en de klimaatverandering, “Het goede nieuws is denk ik dat duurzame bevissing mogelijk is,” zegt Beth Polidoro, zeebiologe aan de Arizona State University.
“We kunnen op duurzame wijze vis consumeren, zonder dat we populaties uitputten tot op het punt dat ze definitief op weg zijn naar uitsterving.” Tegelijkertijd waarschuwt ze ervoor dat de aanpassingen in de bedreigingsstatus van deze dieren geen excuus mag zijn om vangstquotums op te rekken en zo veel vis te vangen als we maar willen.
“We moeten blijven doen wat tot nu toe heeft gewerkt,” zegt Polidoro. De IUCN, die haar welbekende Rode Lijst van bedreigde diersoorten elk jaar opstelt op basis van waarnemingen van 16.000 experts in de hele wereld, liet op de vergadering ook weten dat sommige soorten zich in tegenovergestelde richting ontwikkelen en voor het eerst op de lijst terecht zijn gekomen.
- Een opvallend voorbeeld is de Komodo-varaan, de grootste hagedis op aarde, die vanwege de klimaatverandering gevaar loopt om uit te sterven.
- Lees ook: Eén miljoen soorten met uitsterving bedreigd, waarschuwt VN Al bijna twee decennia maakt Polidoro deel uit van de groep van specialisten die in opdracht van de IUCN de status van ruim zestig soorten tonijnen en zeilvissen beoordeelt.
In 2011 maakten zij en collega’s hun eerste alomvattende onderzoeksresultaten bekend, waaruit bleek dat een aantal commerciële tonijnsoorten op het punt stond om uit te sterven. Tien jaar later is Polidoro aangenaam verrast door de enorme verbetering in de overlevingskansen van deze soorten.
- Volgens de nieuwste gegevens komt de Atlantische blauwvintonijn ( Thunnus thynnus ), die voorheen met uitsterving werd bedreigd, nu in aanmerking voor de classificatie ‘niet-bedreigd’.
- Dat geldt ook voor de geelvintonijn ( Thunnus albacares ) en de witte tonijn ( Thunnus alalunga ), die bij de voorlaatste beoordeling nog werden beschouwd als ‘gevoelig voor uitsterving’.
( Zo kies je het meest milieuvriendelijke blikje tonijn uit,) Lees ook: Wereldzeeën worden leeggevist, ondanks internationale beloften Daarnaast werd de bedreigingsstatus van de zuidelijke blauwvintonijn ( Thunnus maccoyii ) afgezwakt van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’, terwijl de grootoogtonijn ( Thunnus obesus ) ‘kwetsbaar voor uitsterving’ en de echte bonito ( Katsuwonus pelamis ) ‘niet-bedreigd’ blijven.
Waar koop je verse tonijn?
Tonijn kopen Heerlijke verse tonijn kunt u online kopen bij Palingshop.nl. Onze Tonijn is AAA Sashimi Quality. Dat is dus tonijn van de allerbeste kwaliteit! Geschikt om te bakken of kort te grillen, maar ook goed om te gebruiken als Sashimi of om Sushi van te maken.
Waarom mag je geen tonijn?
Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten. Dat geldt ook voor andere vissen zoals makreel, paling, zeebaars en sardines. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines of zware metalen, Kijk hier voor een overzicht van welke vissen je beter wel of niet kunt eten. Wees ook voorzichtig met het eten van zelf gevangen vis en zelf gevangen schaal- en schelpdieren als het water vervuild kan zijn. Als je niet weet of het water vervuild is of niet, eet het dan niet.
Is tonijn goed voor je huid?
Vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring, is echt een superfood. Het is rijk aan gezonde vetten, vooral omega 3-vetzuren, en die zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Ze houden je huid dik, soepel en gehydrateerd. Bovendien werken omege-3-vetzuren ontstekingsremmend.
Wat doet tonijn voor je lichaam?
Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend, verbeteren hersenfuncties en verlagen tevens het risico op hart- en vaatziekten. Tonijn beschikt tevens over vitaminen en mineralen zoals vitamine B3, A en D, kalium en fosfor. Vitamine B3 helpt het lichaam om voedsel om te zetten in energie.
Hoeveel calorieën is tonijn in water?
1 voor snee (25 gram) tonijn in water bevat:
Energie | 27 | kcal |
---|---|---|
Vet | 0,2 | g |
– waarvan verzadigd | 0,1 | g |
Koolhydraten | g | |
– waarvan suikers | g |
Is tonijn goed voor spieropbouw?
Bouw je meer spieren met Tonijn of Zalm? – Vis is een must als je droge spiermassa wilt winnen en twee van de beste keuzes(en het meest vriendelijk voor je portemonnee) zijn zalm en tonijn. Beide zijn een zekere manier om een gezonde dosis proteïne binnen te krijgen, maar om zeker te weten wat de beste keuze is, spraken we met dr.
Aren Ansel, woordvoerster van de Academy of Nutrition and Dietetisc. Haar standpunt:”Zalm bevat misschien wel meer calorieën,” zegt ze,” maar voor een actief persoon is dat niet zo slecht. Voor de paar extra calorieën per portie krijg je ook vetten die goed zijn voor je hart, bijna net zoveel calcium als een glas melk en bijna een volledige dosis aan dagelijks benodigde vitamine D, wat bijna onmogelijk te vinden is in andere voedingsbronnen- ook niet in tonijn.
WINNAAR: ZALM : Wat is het beste voedsel voor de spieren? Tonijn VS Zalm