Wat Is De Beste Rode Gist Rijst?


Wat Is De Beste Rode Gist Rijst
Welke rode gist rijst is het beste? Een populair product is Lucovitaal Rode Gist Rijst Q10. Deze tabletten bevatten 10 mg monacolin K én 50 mg van het co-enzym Q10. Q10 is een natuurlijke stof die helpt bij het vrijmaken van energie in onze cellen.

Is rode gist goed voor cholesterol?

Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.

 1. Rode gist rijst Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst.
 2. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd.
 3. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine.
 4. Deze is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland.

Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.

De samenstelling Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn echter niet gestandaardiseerd. De hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten.

Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving zestien meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bijwerkingen van statines. Spierpijn, maag- en darmklachten staan op de voorgrond. Maar ook ernstige klachten, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd zijn gemeld.

Waarom geen rode gist rijst boven de 70 jaar?

Mogelijke bijwerkingen Het gaat onder andere om spierpijn, spierafbraak (rhabdomyelose), leverproblemen en nierbeschadiging.

Hoe hoog mag het cholesterolgehalte zijn?

Totaal cholesterol –

Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.

Hoeveel rode gist rijst per dag?

Vanaf 22 juni 2022 geldt dat de dagdosering monacolinen in rode gist rijst supplementen minder dan 3 mg moet zijn. Ook moeten waarschuwingen duidelijk op de verpakking staan. Bijvoorbeeld dat je monacolinen niet mag nemen als je zwanger bent of cholesterolverlagende medicijnen slikt.

You might be interested:  Van Welk Vlees Is Gyros Gemaakt?

Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet. In rode gist rijst (rode gefermenteerde rijst) zitten monacolines, vooral monacoline K. Monacoline K lijkt op lovastatine en geeft vergelijkbare bijwerkingen als de cholesterolverlagende ‘statines’. Bekende bijwerkingen van statines zijn spierpijn en maag- en darmklachten.

In Europa wordt rode gist rijst vooral gebruikt als voedingssupplement, voor een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Wetenschappelijk advies De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vanuit wetenschappelijke literatuur aangegeven dat er onduidelijkheden zijn over de veiligheid van een dagdosering van 3 mg monacolinen of meer.

 1. Door dit EFSA-advies besloot de Europese Commissie dat de dagdosering monacolinen in rode gist rijst supplementen minder dan 3 mg moet zijn.
 2. Meldingen Tot en met 2021 ontving Lareb in totaal 130 meldingen van klachten bij het gebruik van rode gist rijst, waarvan 13 meldingen in 2021.
 3. De meeste meldingen betreffen bekende bijwerkingen van lovastatine.

In 2017, 2018 en 2019 informeerde Lareb de NVWA over de meldingen over rode gist rijst. Bekijk hier het laatste overzicht van Lareb over de meldingen op warenwetwetmiddelen.

Hoe laat rode gist rijst innemen?

Rode gistrijst helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte, Omdat cholesterol vooral ‘s nachts in de lever wordt aangemaakt, is het advies om rode gistrijst in te nemen voordat u gaat slapen zodat u maximaal kunt profiteren van de effecten.

Hoeveel Q10 bij rode gist rijst?

Samenstelling

Samenstelling Dagdosering*
Plantensterolen 90% 120 mg
Rode gist rijstextract 3% 97 mg
Waarvan monacoline K 2,9 mg
Co-enzym Q10 20 mg

Welk fruit is goed tegen cholesterol?

Wat je beter wel eet. –

Eet veel vezels. Vezels zijn te vinden in groente en fruit, peulvruchten en granen. Eet minstens twee stuks fruit en 250 gram verse groente per dag. Probeer ook om ongeveer twee keer per week peulvruchten te eten. Knoflook eten Studies hebben reeds aangetoond dat het regelmatig eten van knoflook LDL cholesterol verlaagt en HDL cholesterol verhoogt. Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen. Eet veel cereals met een hoog vezelgehalte bij het ontbijt om je cholesterol te verlagen. Eet minstens twee maal in de week vis. Vis – vooral vette zeevis zoals makreel, tonijn en zalm – bevat Omega-3 vetzuren die je cholesterol verlagen. Nu geen gefrituurde vis gaan eten natuurlijk, dat maakt het weer slecht voor je cholesterol. Eet minimaal 25 gram soja per dag om je cholesterol te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor tofu of zoek naar producten die soja bevatten. Avocado bevat de stof bètasitosterol dat het overtollige LDL cholesterol verlaagt, waardoor het goede cholesterol weer hoger wordt. Bonen bevatten oplosbare vezels die zich aan cholesterol binden en op die manier de cholesterol uit je lichaam transporteren. Gebruik enkelvoudig onverzadigd vet tijdens het koken, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Doe dit bij al je maaltijden.

You might be interested:  Waarom Hoef Je Niet Elke Dag Vlees Te Eten?

Welk brood bij te hoog cholesterol?

Let op: Verzadigd vet beïnvloedt het cholesterolgehalte van het bloed meer dan het gebruik van voedingsmiddelen die cholesterol bevatten. eet vezelrijke producten: zoals volkoren brood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, noten.

Is Monacoline schadelijk?

nieuws Voedingssupplementen op basis van rodegistrijst kunnen gevaarlijk zijn, zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies. Rodegistrijst is afkomstig van een microscopische gist gecultiveerd op gekookte rijst ; het wordt traditioneel in China gebruikt om culinaire redenen, als kleurstof in de voeding of als behandeling om de vertering en de bloedcirculatie te verbeteren.

Extracten van gefermenteerde rode rijst, soms ook RYR genoemd, naar de Engelse benaming red yeast rice, of Hong Qy of Angkak, worden vaak voorgesteld als een natuurlijk en onschadelijk alternatief voor cholesterolverlagende geneesmiddelen. Ze worden als voedingssupplement verkocht in biowinkels, drogisten en op internet onder merknamen zoals Arkocaps, Pharma-Nord en Purasana, maar ook in apotheken (merknamen zoals Arterin, Staticoncept, Controcol, Cholesfitol, Armolipid, Artechol.).

Cholesterolverlagend effect De producten die in België op de markt zijn, bevatten een erg wisselende hoeveelheid monocolines, waaronder monacoline K. Monacoline K is een natuurlijk statine met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van statines die als cholesterolverlagende geneesmiddelen worden gebruikt.

 • Monacoline K is als geneesmiddel gecommercialiseerd onder de naam lovastatine in meerdere Europese en Noord-Amerikaanse landen, maar niet in België.
 • Voedingssupplementen met Monocoline K zijn in de Europese Unie toegelaten en mogen op het etiket vermelden dat ze bijdragen “tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed”.

Deze bewering kan slechts worden gebruikt voor een voedingsmiddel dat een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K uit rodegistrijst verzekert. De bewering mag ook enkel gebruikt worden voor zover de verbruiker geïnformeerd is dat een gunstig effect bekomen wordt door een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K afkomstig van gefermenteerde rodegistrijst.

 1. In Noord-Amerika verbiedt de FDA voedingssupplementen op basis van rodegistrijst met een cholesterolverlagende werking.
 2. Het monacoline K in rodegistrijst wordt er aanzien als een niet toegelaten geneesmiddel.
 3. Ook in Zwitserland zijn deze supplementen om dezelfde reden verboden.
 4. Mogelijke bijwerkingen Aangezien rodegistrijst monacolines bevat, kunnen bij gebruik dezelfde bijwerkingen optreden als bij statines.

Het gaat onder andere om spierpijn, spierafbraak (rhabdomyelose), leverproblemen en nierbeschadiging. Deze bijwerkingen zijn eerder zeldzaam en komen vooral voor bij hoge dosissen statines en in combinatie met bepaalde andere geneesmiddelen, zoals bepaalde antibiotica van de klasse van de macroliden, met pompelmoessap en alcohol.

In de bevolking zijn er verschillende groepen die ernstige bijwerkingen kunnen ondervinden ten gevolge van het gebruik van producten op basis van rodegistrijst: • zwangere vrouwen, • personen met aandoeningen van de lever, nieren of spieren, • personen ouder dan 70 jaar, kinderen en adolescenten, • personen die geneesmiddelen nemen die kunnen interageren met statines, • personen die intolerant zijn voor statines.

Daarenboven zijn bepaalde producten op basis van rodegistrijst die citrinine bevatten (een gifstof die in verschillende plantaardige soorten kan voorkomen) in verband gebracht met een soms ernstige lever- en niergiftigheid. Geen voedingssupplement maar geneesmiddel Omdat deze producten meerdere kenmerken vertonen die gelijk te stellen zijn aan die van geneesmiddelen, maar niet dezelfde kwaliteitscontrole hebben ondergaan als echte geneesmiddelen, en omdat ze bovendien gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, vraagt de Hoge Gezondheidsraad om de verkoop ervan als voedingssupplement te verbieden.

You might be interested:  Welke Rijst Gebruik Je Voor Sushi?

Aangezien deze producten meerdere kenmerken vertonen die gelijk te stellen zijn aan die van een geneesmiddel, stelt de Hoge Gezondheidsraad voor om ze statuut van ‘geneesmiddel’ te geven en ze te onderwerpen aan dezelfde controles als elk geneesmiddel. • In afwachting van dergelijke maatregelen, of indien dit om bepaalde redenen (economische, wettelijke of andere) niet, beveelt de HGR aan : – dat meer aandacht wordt besteed aan de samenstelling van deze producten teneinde diegene uit te sluiten die niet voldoen aan kwalitatieve en kwantitatieve normen; – dat dergelijke producten slechts gebruikt worden op medisch advies; – dat de vrije aflevering ervan (via winkels voor dieet- of natuurproducten, via internet, enz.) verboden zou worden.

De aflevering zou voorbehouden moeten worden aan apotheken, waar gepaste adviezen kunnen worden verstrekt en een opvolging kan worden voorzien. – dat gebruikers van deze producten worden gewaarschuwd voor mogelijke gevaren. Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Vibovit Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Wat is het verschil tussen Arterin en Arterin plus?

Welke producten kiezen? – Het is heel simpel: de indicatie hangt af van jouw gezondheidstoestand en de symptomen die je vertoont. We raden je echter ten sterkste aan om advies te vragen aan je behandelende arts vóór je het neemt, deze kan beter bepalen welke het meest geschikt is in jouw geval.