Wat Is Beter Rijst Of Aardappelen?
Aardappelen, pasta of rijst? Populaire alternatieven voor aardappelen zijn deegwaren en rijst. Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Gekookte aardappelen | Gekookte deegwaren (volkoren) | Gekookte bruine rijst | |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 140 | 260 | 304 |
Eiwitten (g) | 4,0 | 10,8 | 5,2 |
Vetten (g) | 0,6 | 0,4 | 2,2 |
Koolhydraten (g) | 30,2 | 51,4 | 59,2 |
Zetmeel (g) | 28,8 | 50,4 | 59,2 |
Vezels (g) | 2,8 | 5,4 | 3,0 |
Water (g) | 162 | 138 | 130 |
Natrium (mg) | 12 | 34 | 2 |
Kalium (mg) | 534 | 274 | 198 |
Calcium (mg) | 10 | 42 | 8 |
Fosfor (mg) | 76 | 238 | 240 |
Magnesium (mg) | 32 | 110 | 86 |
Ijzer (mg) | 1,0 | 2,2 | 1,0 |
Zink (mg) | 0,6 | 1,6 | 1,4 |
Vitamine B1 (mg) | 0,20 | 0,24 | 0,28 |
Vitamine B2 (mg) | 0,20 | 0,04 | 0,04 |
Vitamine C (mg) | 6 |
Bron: www.internubel.be, geraadpleegd op 04 oktober 2019. *Aardappel, nieuw,vastkokend, gekookt zonder schil. Wanneer portiegroottes van diverse aardappelbereidingen, gekookte rijst en deegwaren met dezelfde energie-inhoud worden gerangschikt van groot naar klein, staan gekookte aardappelen op nummer één (tabel 2).
Portiegrootte | Energie | |
---|---|---|
gekookte aardappelen | 200 g of 3 stuks | 152 kcal |
aardappelpuree | 170 g of 3 opgehoopte eetlepels | 151 kcal |
gekookte rijst | 120 g of 4 opgehoopte eetlepels | 156 kcal |
gekookte deegwaren | 110 g of 6 eetlepels | 152 kcal |
kroketten | 70 g of 4 stuks | 150 kcal |
frieten | 45 g of 1 groentelepel | 154 kcal |
chips | 25 tot 30 g of 1 klein zakje | 140 tot 168 kcal |
Bron: Belgische voedingsmiddelentabel. NUBEL, 4de editie, juni 2004 / Maten en gewichten: handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994- 06-4
Contents
Waar zit meer koolhydraten in rijst of aardappels?
Minder calorieën – Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn voedingsstoffen die energie of calorieën aanleveren. Zijn calorieën slecht? Helemaal niet! Calorieën heb je nodig om te functioneren. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Heb je een zittende job? Dan heb je waarschijnlijk minder calorieën nodig dan iemand die een actief beroep uitoefent.
Wat is gezonder rijst of pasta?
De winnaar is. – Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste! Benieuwd of quinoa of zilvervliesrijst gezonder is? Je leest het hier.
Wat is het gezondst aardappelen of rijst?
Aardappelen, pasta of rijst? Populaire alternatieven voor aardappelen zijn deegwaren en rijst. Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Gekookte aardappelen | Gekookte deegwaren (volkoren) | Gekookte bruine rijst | |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 140 | 260 | 304 |
Eiwitten (g) | 4,0 | 10,8 | 5,2 |
Vetten (g) | 0,6 | 0,4 | 2,2 |
Koolhydraten (g) | 30,2 | 51,4 | 59,2 |
Zetmeel (g) | 28,8 | 50,4 | 59,2 |
Vezels (g) | 2,8 | 5,4 | 3,0 |
Water (g) | 162 | 138 | 130 |
Natrium (mg) | 12 | 34 | 2 |
Kalium (mg) | 534 | 274 | 198 |
Calcium (mg) | 10 | 42 | 8 |
Fosfor (mg) | 76 | 238 | 240 |
Magnesium (mg) | 32 | 110 | 86 |
Ijzer (mg) | 1,0 | 2,2 | 1,0 |
Zink (mg) | 0,6 | 1,6 | 1,4 |
Vitamine B1 (mg) | 0,20 | 0,24 | 0,28 |
Vitamine B2 (mg) | 0,20 | 0,04 | 0,04 |
Vitamine C (mg) | 6 |
Bron: www.internubel.be, geraadpleegd op 04 oktober 2019. *Aardappel, nieuw,vastkokend, gekookt zonder schil. Wanneer portiegroottes van diverse aardappelbereidingen, gekookte rijst en deegwaren met dezelfde energie-inhoud worden gerangschikt van groot naar klein, staan gekookte aardappelen op nummer één (tabel 2).
Portiegrootte | Energie | |
---|---|---|
gekookte aardappelen | 200 g of 3 stuks | 152 kcal |
aardappelpuree | 170 g of 3 opgehoopte eetlepels | 151 kcal |
gekookte rijst | 120 g of 4 opgehoopte eetlepels | 156 kcal |
gekookte deegwaren | 110 g of 6 eetlepels | 152 kcal |
kroketten | 70 g of 4 stuks | 150 kcal |
frieten | 45 g of 1 groentelepel | 154 kcal |
chips | 25 tot 30 g of 1 klein zakje | 140 tot 168 kcal |
Bron: Belgische voedingsmiddelentabel. NUBEL, 4de editie, juni 2004 / Maten en gewichten: handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994- 06-4
Is aardappel goed voor je?
Is de aardappel gezond? De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal. De aardappel vormt samen met volkoren graanproducten onze basisvoeding. De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen.
Welke rijst is het beste voor dieet?
Quinoa en bruine rijst: wat is gezonder en waar val je het meeste van af? Bruine rijst en quinoa zijn allebei gezonde opties en vormen een goede basis voor een vullende lunch of een goede avondmaaltijd. Maar wat is nu de meest gezonde keuze? En wat helpt je het beste als je wilt ? Allebei gezonde keuzes? Allereerst moet gezegd worden: zowel bruine rijst als quinoa zijn een goede en gezonde keuze.
Beiden bevatten vrij veel calorieën, maar weer weinig vetten en calcium. Ook bevatten bruine rijst en quinoa allebei veel magnesium, wat enorm belangrijk is voor de vorming van de botten. Bruine rijst Wat zijn de voordelen van bruine rijst? Deze voedzame variant bevat doorgaans 3 milligram minder sodium dan,
Daarnaast bevat het beduidend meer vitamine B3, een vitamine dat helpt je cholesterol te verlagen (en dat is goed nieuws, want een te hoog cholesterol kan je bloedvaten flink vernauwen). Ook zorgt bruine rijst ervoor dat je je mangaan-inname van de dag zo goed als haalt. Quinoa Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de, Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Daarnaast zit je bij quinoa aan het goede adres als het aankomt op de hoeveelheid zink (helpt je bij het verslaan van elke verkoudheid en iedere griep) en foliumzuur (waar vrouwen veelal een gebrek aan hebben). En dan heb je nog de nodige fosfor, een mineraal dat je botten versterkt en je energiestofwisseling regelt, en kalium, goed voor je hersenen, spieren en zenuwen.
Ai, dat wordt een nek-aan-nekrace De winnaar Of toch niet? Als je alle voordelen bij elkaar optelt, komt quinoa er toch zeker met kop en schouders bovenuit. Quinoa bevat beduidend meer mineralen, vitaminen en voedingsstoffen dan bruine rijst. Ook kost het je minder tijd om te koken en heeft het een veel lager arsenicumniveau (een zwaar metaal waar veel rijstsoorten mee zijn vervuild – dus het is ieder geval aan te raden om rijst ten alle tijden met mate te eten!).
Wat ook belangrijk is om in je achterhoofd te houden: of je nu kiest voor bruine rijst of quinoa, ga áltijd voor biologisch! Afvallen? Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen.
Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten. Tja, dan zijn bruine rijst en quinoa dus the way to go, Quinoa wint het – zoals hierboven al werd genoemd – wel wat betreft extra mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen.