Waarom Vlees Eten Slecht Voor Milieu?


Waarom Vlees Eten Slecht Voor Milieu
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Welk eten is slecht voor het milieu?

Omschrijving – Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend. Vlees is erg belastend voor het milieu, net als zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks.

Wat is er slecht aan vlees eten?

Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

10% hoger risico op beroerte 10% hoger risico op darmkanker 15% hoger risico op diabetes type 2 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees,

Hoeveel CO2 uitstoot door vlees?

Carbon Footprint

Product CO2 – uitstoot per kilo
varkensvlees 12
rundvlees melkvee NL 15
kaas 15
rundvlees vleesvee NL 17

Welk vlees meeste CO2 uitstoot?

Conclusies – Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.

Is kip eten slecht voor het milieu?

Kippen belasten van alle vleessoorten ons milieu het minst, zo’n 6.8 kilogram CO2 per kilo geproduceerd eiwit. Dat komt omdat ze minder broeikasgassen produceren, ook hebben kippen per kilo vlees minder voer nodig dan andere dieren, er moet dus minder land, water en energie gebruikt worden voor hen.

Waarmee meeste impact op milieu?

Uit dit onderzoek blijkt dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu – impact van spullen het grootst is. Groter nog dan de impact van vlees eten, auto rijden, vliegen of je huis verwarmen.

Wat is de grootste CO2 uitstoot?

Welke sectoren stoten broeikasgassen uit? – In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ruimteverwarming).

You might be interested:  Vlees In De Diepvries Hoe Lang?
Uitstoot broeikasgassen naar sector

Industrie (megaton CO2-equivalent) Elektriciteit (megaton CO2-equivalent) Mobiliteit (megaton CO2-equivalent) Landbouw (megaton CO2-equivalent) Gebouwde omgeving (megaton CO2-equivalent)
1990 86,4 39,6 32,2 33,1 30,0
1991 87,7 40,1 32,7 34,4 34,2
1992 88,9 40,6 34,1 34,2 31,5
1993 85,2 41,9 35,2 34,3 33,3
1994 86,1 45,7 34,6 32,8 31,1
1995 81,4 47,8 35,2 32,8 33,2
1996 84,0 48,3 36,6 33,4 38,6
1997 83,6 48,5 36,5 31,1 32,8
1998 83,6 50,2 37,3 30,3 31,3
1999 75,7 47,2 38,0 29,5 29,7
2000 74,0 48,4 37,9 28,5 29,7
2001 70,0 51,9 38,2 27,9 31,5
2002 69,2 53,0 38,6 26,1 30,3
2003 68,0 53,7 39,0 25,9 31,4
2004 68,1 54,9 39,5 25,9 31,1
2005 66,3 52,1 39,8 26,1 29,3
2006 64,8 47,9 40,6 25,7 29,5
2007 64,1 50,6 39,6 26,4 26,3
2008 60,2 50,0 39,9 27,6 29,4
2009 56,2 49,9 38,3 27,5 29,4
2010 59,1 52,0 39,0 29,2 34,0
2011 57,9 47,8 38,9 27,8 26,6
2012 56,6 44,8 37,0 27,5 28,8
2013 56,1 44,9 36,2 27,8 30,0
2014 54,9 48,6 34,2 26,5 22,9
2015 54,6 53,1 34,5 27,5 24,4
2016 55,2 52,0 34,7 27,7 25,1
2017 56,2 48,3 35,2 27,9 24,6
2018 55,0 44,6 35,7 27,6 24,3
2019 54,1 41,5 35,1 27,5 23,2
2020 53,3 32,7 30,6 27,1 21,8
2021 53,2 32,7 30,5 27,1 24,5
Bron: CBS, RIVM/Emissieregistratie

Is vegetarisch goed voor milieu?

Voor klimaat en milieu – Een beter milieu begint bij jezelf en vegetarisch eten is daarbij een goede stap. Vegetarisch eten draagt bij aan een goede en gezonde leefomgeving, Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.

Hoe vaak per week vlees eten?

2 keer per week vers wit vlees (gevogelte) 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap ) 1 keer per week (vette) vis zoals zalm.1 keer per week peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) of plantaardige vervangproducten (zoals tofu of quorn)

Hoe vaak mag je zalm eten?

Eet 1 keer per week vis – Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3 : een gezond visvetzuur.

  1. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  2. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.
  3. Omega-3 komt in de vis terecht, omdat de vis algen eet of vissen eet die algen eten.
  4. De meeste Nederlanders eten te weinig vis.
  5. Maar 34% haalt de aanbevolen hoeveelheid van eens per week.

Als je geen vis wilt eten, kun je visoliecapsules slikken. Eet je helemaal geen dierlijke producten, dan zijn supplementen met omega-3 vetzuren, gemaakt van algen, een alternatief.

Wat is de schoonste plek op aarde?

De schoonste landen ter wereld Waarom Vlees Eten Slecht Voor Milieu De i rangschikt de milieuprestaties van 140 landen. Het kijkt per land naar zaken als de diversiteit van flora en fauna, de lucht- en waterkwaliteit en het energieverbruik. Doel van de index is het geven van objectieve informatie voor toekomstige beslissingen over zaken als milieu en duurzaamheid.

  • Hieronder volgen de landen die het ‘schoonst’ presteren in verschillende continenten.
  • Elk land kan maximaal honderd punten verdienen: Zwitserland score 95.5 Nummer 1 van Europa en nummer 1 van de wereld.
  • Zwitserland scoort op 8 klimaatindicatoren de volle 100 punten, waaronder watervoorziening, regulatie van pesticide en bosonderhoud.

Die gezonde levensomgeving zorgt ervoor dat de Zwitser gemiddeld 81 jaar oud wordt. Costa Rica score 90.5 Dit land is nummer 1 van Noord- en Zuid-Amerika en nummer 5 van de wereld. De economie van Costa Rica leunt bijna geheel op ecotoerisme, en dat begint haar vruchten af te werpen.

  1. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de ambitie rond 2021 totaal klimaatneutraal te zijn, en scoort vooral op bosbehoud velen malen beter dan omliggende landen.
  2. Het land haalt 97 punten of meer als het gaat om kwaliteit van de lucht, klimaatbeheer en bosbehoud.
  3. Minder vriendelijk zijn de Costa Ricanen voor de kwaliteit en behoud van het maritieme leven.

Nieuw-Zeeland score 88.9 Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.

Verder verdient het land 99 punten voor water- en lucht kwaliteit. Helaas zorgt de industriesector voor een te hoge CO2-uitstoot. Japan score 84.5 Nummer 1 van Azië en nummer 21 van de wereld. Mensen in Japan hebben de langste levensverwachting ter wereld, 82.12 jaar, wat met name komt door de schone lucht, weinig luchtvervuiling en het niet gebruiken van chemische pesticiden.

Het land verdient de volle 100 punten op het gebied van bosonderhoud. Door overbevissing van de kustwateren scoort Japan in verhouding met haar buren zeer laag op het beschermen van haar wateren. Australië score 79.8 Logischerwijs nummer 1 van Australië en nummer 46 van de wereld.

Omdat Australië haar natuurlijk hulpbronnen goed beschermd scoort het land bijna 16 punten boven het gemiddelde van dichtbij gelegen landen. Maar in het land worden heel veel schadelijke stoffen uitgestoten, waardoor de gemiddelde score drastisch naar beneden gaat. Mauritius score 78.1 Nummer 1 van Afrika en nummer 58 van de wereld.

Dit bovengemiddeld rijke eiland ten oosten van Afrika scoort aanzienlijk hoog op het gebied van milieugezondheid, 97.7 punten (waar andere landen in Sub-Sahara Afrika gemiddeld 44.5 punten scoren). De schone lucht en het heldere drinkwater staan gelijk aan die van Scandinavische landen.

Maar Mauritius, ooit woonplaats van de uitgestorven Dodo, stoot te veel CO2 per persoon uit, waardoor het eiland last heeft van een hoog percentage broeikasgassen. National Geographic maakte naar aanleiding van de Index een documentaire; ‘State of the Planet’. Bekijk hieronder hoofdstuk 1 Bron: Op de zijn naast de index tal van indicatoren te zien die bijdragen aan de prestaties van een land.

Zo is op de website te lezen dat er een duidelijke samenhang is tussen corruptie en de uiteindelijke score van een land. Over het algemeen geldt; meer corruptie = lagere score. : De schoonste landen ter wereld

Welk land vervuilt het minst?

Dit zijn de meest vervuilde landen ter wereld Jaarlijks overlijden wereldwijd 5,5 miljoen mensen door luchtvervuiling. Vooral grote steden in Azië, maar ook metropolen als Londen en Parijs kampen regelmatig met zware smog. Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Luchtvervuiling kan allerlei ziekten veroorzaken, waaronder COPD en longkanker. Het schadelijkst zijn de hele kleine fijnstofdeeltjes (pm 2.5), die je onder meer vindt in uitlaatgassen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de lucht in Saoedi-Arabië het meest vervuild is, erger dan in China. Ook de andere oliestaten zijn er slecht aan toe.

Grote delen van Afrika zijn het schoonst. Hieronder een overzicht. Hoe roder de kleur, hoe meer vervuild het land. Waarom Vlees Eten Slecht Voor Milieu Het is ook interessant om in te zoomen op Europa. Dan is te zien dat de Oost-Europese landen de meeste luchtvervuiling kennen. Bosnië en Bulgarije zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Rusland. Frankrijk, Spanje, Portugal en Zweden zijn het schoonst. Nederland scoort matig: slechter dan Duitsland, iets beter dan België. Waarom Vlees Eten Slecht Voor Milieu Bron(nen): : Dit zijn de meest vervuilde landen ter wereld

Welke sector vervuilt het meest?

Welke sectoren stoten broeikasgassen uit? – In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ruimteverwarming).

Uitstoot broeikasgassen naar sector

Industrie (megaton CO2-equivalent) Elektriciteit (megaton CO2-equivalent) Mobiliteit (megaton CO2-equivalent) Landbouw (megaton CO2-equivalent) Gebouwde omgeving (megaton CO2-equivalent)
1990 86,4 39,6 32,2 33,1 30,0
1991 87,7 40,1 32,7 34,4 34,2
1992 88,9 40,6 34,1 34,2 31,5
1993 85,2 41,9 35,2 34,3 33,3
1994 86,1 45,7 34,6 32,8 31,1
1995 81,4 47,8 35,2 32,8 33,2
1996 84,0 48,3 36,6 33,4 38,6
1997 83,6 48,5 36,5 31,1 32,8
1998 83,6 50,2 37,3 30,3 31,3
1999 75,7 47,2 38,0 29,5 29,7
2000 74,0 48,4 37,9 28,5 29,7
2001 70,0 51,9 38,2 27,9 31,5
2002 69,2 53,0 38,6 26,1 30,3
2003 68,0 53,7 39,0 25,9 31,4
2004 68,1 54,9 39,5 25,9 31,1
2005 66,3 52,1 39,8 26,1 29,3
2006 64,8 47,9 40,6 25,7 29,5
2007 64,1 50,6 39,6 26,4 26,3
2008 60,2 50,0 39,9 27,6 29,4
2009 56,2 49,9 38,3 27,5 29,4
2010 59,1 52,0 39,0 29,2 34,0
2011 57,9 47,8 38,9 27,8 26,6
2012 56,6 44,8 37,0 27,5 28,8
2013 56,1 44,9 36,2 27,8 30,0
2014 54,9 48,6 34,2 26,5 22,9
2015 54,6 53,1 34,5 27,5 24,4
2016 55,2 52,0 34,7 27,7 25,1
2017 56,2 48,3 35,2 27,9 24,6
2018 55,0 44,6 35,7 27,6 24,3
2019 54,1 41,5 35,1 27,5 23,2
2020 53,3 32,7 30,6 27,1 21,8
2021 53,2 32,7 30,5 27,1 24,5
Bron: CBS, RIVM/Emissieregistratie

Wat vervuilt het milieu?

Vervuiling – Bij het produceren van voedsel ontstaat er ook vervuiling. Bijvoorbeeld door plastic verpakkingen die worden weggegooid, bestrijdingsmiddelen die terechtkomen in de grond en in sloten, en fijnstof die ontstaat bij het houden van kippen en varkens.