Waarom Minder Vlees Eten Voor Het Milieu?


Waarom Minder Vlees Eten Voor Het Milieu
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Hoeveel CO2 vlees eten?

Dus, wat moet ik hiermee? – Laten we het nog concreter maken. Wat nu als jij minder ham, biefstuk en Lees bij het Voedingscentrum hoe een gezond flexi- of vegetarisch dieet eruitziet. ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-sidenote-contents-fdcc4467-17cc-4768-8089-e7e1fd3c7e22″> eieren Wel opletten dat je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-infocard-contents-7292d2e3-b5e7-4342-968d-315f1b7b3659″> eet? In het gemiddelde Nederlandse dieet komt ruim de helft van de CO2-uitstoot voor rekening van dierlijke producten: 32 procent voor vlees en Op de milieulast van vis eten kom ik in een ander artikel terug. ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-infocard-contents-d07cb05d-452d-4860-8968-ed4e9c554578″> vis en 19 procent voor Zuivel is in dit opzicht duurzamer dan rundvlees. Van een kilo gras kan een koe tien keer meer melk maken dan vlees. Bron: Wat is nu gezond? van Martijn Katan (Uitgeverij Bert Bakker, 2008). ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-infocard-contents-9bca3d74-ef15-4eef-8941-ce4c87e2ab59″> zuivel en eieren. Minder vlees en zuivel en meer plantaardige producten eten kan dus heel wat uitmaken. Verschuif je deze verhouding van 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding Neem het avondeten. Een gemiddelde Nederlandse maaltijd bestaat voor 70 procent uit groenten en aardappel, pasta of rijst en voor 30 procent uit vlees. Verschuif je deze verhouding van 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding. Doe je dit een jaar, dan staat je besparing gelijk aan zeven jaar koken op een elektrische kookplaat of vijf jaar lang je koelkast aan laten De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende de besparingen uit op basis van cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-sidenote-contents-0a7a9696-98e1-439c-81f9-573c6c13f8d6″> staan. Kassa. Een verschuiving van 30 naar 20 procent vlees op je bord zul je nauwelijks proeven, maar misschien heb je geen tijd om je gehaktballen en hamlapjes nauwkeurig te wegen. Je kunt het ook eenvoudiger houden en bijvoorbeeld twee dagen per week vegetarisch eten. Je vermindert dan je voedinggerelateerde CO2-uitstoot met ruim 6 procent. Eet je elke dag vegetarisch, dan is de besparing De bron van deze cijfers vind je hier. ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-sidenote-contents-7230ed5b-a124-46cb-a158-ef7822a1daf5″> 20 procent,

You might be interested:  Hoe Vlees Bakken Op Een Bakplaat?

Waarom we niet moeten stoppen met vlees eten?

Inname van eiwitten – Wanneer je stopt met het eten van vlees kan het gevaar optreden dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Gelukkig komt eiwit niet alleen voor in vlees en heb je ook geen enorme hoeveelheden eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder.

Goede plantaardige eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in linzen, biologische sojabonen, noten, quinoa, bonen, kikkererwten en spinazie. En ook het gebruik van plantaardig eiwitpoeder en chia zaden kunnen je dagelijkse eiwit inname verhogen. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.

Dit vind je vast ook interessant: Zo kun je mensen overtuigen minder vlees te eten (zonder belerend vingertje)

Hoeveel CO2 bespaar je als je geen vlees eet?

121 kilometer autorijden – Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees.

Wat is de grootste oorzaak van het milieuprobleem?

Overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen – Waarom Minder Vlees Eten Voor Het Milieu Door een zogenaamde uitbuiting van de hulpbronnen op onze aarde, zullen er binnenkort niet meer voldoende voorraden zijn. Het overleven van de mens wordt hierdoor bedreigd. Een onverantwoord gebruik van lucht, water en hout in combinatie met een snel groeiende wereldbevolking, zijn de belangrijkste oorzaken van uitputting.

Daarnaast zijn de nog beschikbare water en energiebronnen voornamelijk in handen van bedrijven uit ontwikkelde landen. Zij genereren tot nog toe weinig voordelen voor de plaatselijk natuur en de bevolking. Daar waar de bronnen zich bevinden is de leefbaarheid zo gedaald in kwaliteit, dan mensen worden gedwongen om hun woonplaats te verlaten.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Tijgernoten Koken?

Hele dorpen verkassen en gaan op zoek naar gebieden waar overleving wel mogelijk is. Het gevoel van arm en rijk, grote bedrijven ten opzichte van de lokale bevolking. Het is een situatie die de ongelijkheid in de wereld alleen maar lijkt te vergroten.

Waarom is vegetarisch eten beter voor het milieu?

Voor klimaat en milieu – Een beter milieu begint bij jezelf en vegetarisch eten is daarbij een goede stap. Vegetarisch eten draagt bij aan een goede en gezonde leefomgeving, Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.