Waarom Mag Je Geen Rauw Vlees Eten Als Je Zwanger Bent?
Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? –
Rauw vlees en rauwe melk Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en, kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose, Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap. kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby. De parasiet die toxoplasme veroorzaakt, wordt verspreid via kleine eitjes uit kattenpoep. Deze eitjes komen op veel plekken voor, dus ook op bepaalde voedingsmiddelen zoals rauw vlees en groenten en fruit. Daarom is het ook niet verstandig de kattenbok schoon te maken als je zwanger bent. Was ook altijd het groente en fruit goed voordat je het gaat eten/bereiden. Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn (Producten met) rauwe eieren Rauwe kiemgroeten zoals Taugé Kaas gemaakt van rauwe melk Kruidenpillen en etherische kruidenolie
Contents
Kan je bacon eten als je zwanger bent?
Droge worst tijdens je zwangerschap – In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Hoe weet je of je toxoplasmose hebt zwanger?
Toxoplasmose behandeling – Als er toxoplasmose bij je wordt vastgesteld, kan je arts antibiotica voorschrijven om de ernst van eventuele symptomen die je voelt en die je baby na de geboorte kan ervaren, te verminderen. Deze antibiotica helpen de parasiet doden die de infectie veroorzaakt.
De behandeling die je voorgeschreven krijgt kan ook afhangen van wanneer je de toxoplasmose opliep. Als je aan de parasiet bent blootgesteld tussen week 16 en week 18 van je zwangerschap, heb je mogelijk een combinatie van antibiotica nodig. Als je toxoplasmose krijgt tijdens de zwangerschap, kan een vruchtwaterpunctie aanbevolen zijn om te zien of je baby de infectie ook heeft.
Ook kan een echografie bepaalde tekenen van toxoplasmose helpen opsporen. Het bloed van je baby kan ook na de geboorte getest worden. Als je baby tekenen van infectie vertoont kan hij of zij antibiotica voorgeschreven krijgen tijdens het eerste levensjaar.
Hoe kom je aan toxoplasmose?
Wat zijn de oorzaken? – Katachtigen kunnen drager zijn van de toxoplasmoseparasiet en deze in hun uitwerpselen uitscheiden. De parasiet komt zo samen met zijn cyste (doosje met harde wand waarin de parasiet leeft) in de grond terecht en kan daar zeer lang overleven. Mensen kunnen besmetting met toxoplasmose oplopen door:
rechtstreeks in contact te komen met besmette katten en/of hun uitwerpselen met de handen in de tuin of potgrond te werken ongewassen of rauwe groenten te eten rauw schapen-, varkens-, kippen- of rundsvlees te eten eieren te eten
Je kan toxoplasmose niet rechtstreeks overkrijgen van een hond of een ander levend dier. Enkel katachtigen geven het door in hun uitwerpselen, andere dieren moet u opeten.
Is toxoplasmose gevaarlijk voor baby?
Infectie tijdens de zwangerschap – Als u tijdens uw zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan uw ongeboren kind geïnfecteerd raken. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind.
Kan je genezen van toxoplasmose?
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
Waar zit toxoplasmose in?
Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via rechtstreeks contact met uitwerpselen van katten, bv bij het uitkuisen van een kattenbak of tijdens het tuinieren.