Hoe Lang Moet Je Spinazie Koken?


Hoe Lang Moet Je Spinazie Koken
Hoe spinazie koken? – Wist je dat je verse spinazie sneller kan klaarmaken dan deze tekst te lezen? Spinazie kook je snel of kook je helemaal niet: rauwkost dus Spinaziebladeren kan je gaar koken in 1 minuut. Hoe langer je de warmte onder de spinazie zet, hoe meer smaak en vitaminen verdwijnen en hoe minder frisse kleur wordt overgehouden.

 1. Spinazie stoven doe je makkelijkst in een beetje boter in een zo breed mogelijke pot of wok.
 2. De bladeren slinken immers enorm in volume.
 3. Ruiden met peper, zout en muskaatnoot.
 4. Wie wil kan in de boter eerst knoflook toevoegen.
 5. Serveer met geraspte kaas of maak er een roomsaus bij.
 6. Onderaan vind je meer recepten die je met spinazie kan klaarmaken,

Kook steeds net genoeg spinazie zodat je alles kan opeten. Spinazie die je niet in de koelkast bewaard en de volgende dag volle bak weer gaat verhitten: doet schadelijke nitrieten vrijkomen. Niet doen dus, gewoon verse spinazie koken duurt immers niet lang.

Hoe lang spinazie opwarmen?

Wanneer je opnieuw diepvries spinazie gaat opwarmen of opnieuw verse spinazie gaat opwarmen, kun je de spinazie het beste in één keer goed opwarmen (laat minimaal 2 minuten op 70°C de spinazie koken).

Waarom mag je spinazie niet nog een keer opwarmen?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Hoelang is spinazie goed?

Spinazie Bewaren Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten. Komt dat niet goed uit? Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.

Heb je een restje gare spinazie over? Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Doe de spinazie wel over in een afgesloten bewaarbakje.

Spinazie is een kwetsbare groente. Hoe weet ik of verse spinazie niet goed meer is? De spinazie is slap, verkleurt of verspreidt een zure geur. Dit bederf herken je met je zintuigen: kijk, ruik goed of proef. Hoe weet ik of spinazie uit een pot niet goed meer is? Spinazie is beschimmeld of verkleurd.

Rauw Koelkast: 2 dagen Diepvries: 1 jaar Gaar of spinazie uit pot (glas) Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden

Koken: 5 – 7 minuten Roerbakken: 3 – 5 minuten Magnetron: 5 – 7 minuten Smoren: ca.10 minuten Stomen: ca.10 minuten

Waarom is spinazie zo gezond?

Spinazie is zeker gezond! Het is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.

Probeer eens een heerlijke vegetarische curry met spinazie : een geweldige manier om je ijzerinname een boost te geven! Vitamine B11 werd altijd alleen geassocieerd met de gezondheid en vruchtbaarheid van zwangere vrouwen, terwijl deze vitamine een stuk meer doet. Net zoals vitamine A, bijvoorbeeld, is het nodig voor je weerstand en net zoals ijzer wordt het in verband gebracht met de vermindering van oververmoeidheid.

Bovendien speelt vitamine B11 een rol in de opbouw van eiwitten in het lichaam. Spinazie bevat ook vitamine K, dat een essentiële rol in het bloedstollingsproces heeft. Dit is dan ook de reden dat pasgeboren baby’s een vitamine K injectie krijgen, om zo de stolling van het bloed te ondersteunen voordat het lichaam dit zelf kan.

You might be interested:  Wanneer Mag Een Baby Vlees Eten?

Kun je ziek worden van spinazie?

Slechte eigenschappen van bladspinazie – Je had het misschien niet gedacht, maar ook bladspinazie heeft bepaalde voedingskundige nadelen, Hieronder lees je de negatieve nutriële eigenschappen van spinazie:

Spinazie is rijk aan nitraat. Wanneer nitraatrijke levensmiddelen intens worden verwarmd, langdurig worden bewaard of binnen je spijsverteringskanaal worden verteerd, wordt nitraat deels omgezet in nitriet. Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen. En nitrosaminen zijn mogelijkerwijs kankerverwekkend en zouden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Dit is echter niet glashard bewezen of wetenschappelijk aangetoond. Hoe dan ook is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat vastgesteld op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor nitriet geldt 0,06 milligram. In spinazie zit oxaalzuur, een stof die calcium onttrekt aan je gebit, waardoor tanden ruw gaan aanvoelen. Tandenpoetsen direct na het eten van bladspinazie verergert dit effect. Wanneer je bij het koken wat melk of room toevoegt aan spinazieblaadjes wordt het oxaalzuur geneutraliseerd. Vandaar ook de populariteit van spinazie à la crème. Het ijzer in spinaziebladeren betreft de ‘ferri’ variant die relatief moeilijk wordt opgenomen door het menselijk lichaam. In vlees, vis, citrusvruchten, tomaten, broccoli en bloemkool zit voornamelijk de makkelijker op te nemen ‘ferro’ vorm van ijzer. Hoewel ijzer erg belangrijk is, moet je het ook weer niet te veel innemen. Een ijzeroverschot is namelijk giftig, veroorzaakt diarree en kan in extreme gevallen zelfs dodelijk zijn. Omdat spinazieblaadjes veel zuringzuur en urinezuur bevatten, dien je spinazie te mijden bij fysiologische stenen, waaronder nierstenen, galstenen, maagstenen of leverstenen. Ook in geval van jicht kun je deze groene bladgroente maar beter mijden. Het vitaminegehalte van bladspinazie neemt snel af naarmate deze groente blijft liggen. Kies dus bij voorkeur voor verse babyspinazie die er kakelvers uitziet of anders voor diepgevroren spinaziebladeren. Om bovengenoemde reden kun je spinazie ook beter rauw eten dan bereid op hoge temperaturen; bij intense verhitting gaan bepaalde micro- en macronutriënten verloren.

Waarom mag je spinazie niet ontdooien?

De diepvries spinazie van Iglo wordt dus vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen.

 • Als je de spinazie na het ontdooien gaat koken en weer opnieuw invriest en weer bereid, bevat de spinazie meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd.
 • Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede.
You might be interested:  Hoe Lang Kipfilet Koken Voor Soep?

Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden. Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken).

Wat telen na spinazie?

Teelt of vruchtafwisseling betekent letterlijk het afwisselen van een teelt of vrucht (groente). Het staat vast dat een geteelde groente het volgende jaar niet op dezelfde plaats kan geteeld worden. Wanneer je dat toch doet krijg je af te rekenen met meer insectenplagen, schimmelziekten, aaltjes en bodemmoeheid.

 1. Gevolg, je grijpt naar (meer) chemische bestrijdingsmiddelen? Een degelijke geplande vruchtafwisseling draagt bij tot een ecologisch en biologisch beheer van je groentetuin.
 2. Het biologisch kweken van groenten vraagt heel wat inzicht en planning in teeltopvolging.
 3. Het geheel is zelfs zo complex dat het onmogelijk is alle aspecten in één artikel aan bod te laten komen.

De gehele structuur en het ontwerp van de groentetuin wordt zelfs bepaald door je vruchtopvolgingschema. Een van de meest voorkomende kwalen in onze groentetuin zijn aaltjes en bodemschimmels zoals knolvoet, Aaltjes zijn nematoden en veroorzaken bodemmoeheid,

 • Twee begrippen die dikwijls samen vernoemd worden.
 • Wanneer dezelfde groente op dezelfde plaatsen terugkomen is het logisch dat de aaltjes zich steeds beter kunnen ontwikkelen.
 • Wanneer er steeds andere groenten op die plaats geteeld worden zal hun ontwikkeling sterk geremd worden.
 • De schade uit zich vnl.

door kwijnende gewassen met minder opbrengsten. De volgende vruchtopvolging geeft je grote kans op aaltjesschade

alle groenten NA zichzelf
koolgewassen NA koolgewassen
biet NA kool
kool NA biet
wortel NA ui
NA aardappel
NA spruitkool
NA boerenkool
NA tuinboon
ui NA aardappel
NA erwt
NA tuinboon
knolselder NA ui
erwt NA boon
boon NA erwt
witloof NA andijvie
NA erwt
NA kolen
NA sla
NA spinazie
NA knolselder

Enkele voorbeelden van goede nateelten zijn:

Chinese kool NA peulen
Late bloemkolen NA spinazie
Andijvie NA radijs
Winterprei NA vroege aardappelen
Boerenkool NA vroege aardappelen
Spruitkolen NA sla

Indeling in groepen Teeltafwisseling is dus op het eerste zicht geen eenvoudige opdracht? Het inzicht vergemakkelijkt omdat we enkele grote groepen en richtlijnen kunnen onderscheiden:

Groep 1 – aardbeien Aardbeien zijn heel gevoelig voor aaltjes. Meestal worden ze 2-jarig geteeld en vragen ze veel plaats. Daarom worden ze vaak apart op een stuk perceel geplant.
Groep 2 – koolgewassen Koolgewassen mogen nooit na elkaar komen wegens het gevaar voor de knolvoetziekte. Plant ook geen bieten, witloof of wortel volgend jaar op deze plaats.
Groep 3 – vruchtgewassen Vruchtgewassen vragen veel compost en planten we samen op een compostrijke perceel. Voor tomaten, meloen en komkommer is een degelijke vruchtafwisseling meer dan noodzakelijk.
Groep 4 – wortel of knolgewassen (wortelen, schorseneer, rammenas, witloof) Wortelgewassen vragen een geringe stikstofbehoefte en compost. Plant geen wortel op een perceel waar vorig jaar aardappelen of koolgewassen stonden.
Groep 5 – peulgewassen (erwten, bonen) Peulgewassen vragen een geringe stikstofbehoefte en compost. Plant geen erwten na bonen of omgekeerd.
Groep 6 – aardappelen Aardappelen vragen veel plaats en een geringe stikstofhoeveelheid. Plant geen uien of wortel volgend jaar op deze plaats. De vruchtafwisseling voor aardappelen is zelfs wettelijk bepaald in verband met het optreden van de ´aardappelmoeheid´.
Groep 7 – bladgewassen (sla, spinazie) De bladgewassen vormen de grootste groep groenten en hun behoeften verschillen vaak. Meestal telen we ze tijdens het groeiseizoen op plaatsen waar reeds groenten werden geteeld (ook wel nateelten genoemd). Het komt erop aan niet dezelfde bladgewassen na elkaar te telen.
You might be interested:  Hoe Lang Duurt Het Om Een Ei Te Koken?

Deze 7 groepen vormen dus de basis voor de indeling van onze groentetuin. Nu moeten we ook nog rekening houden met de benodigde oppervlakte voor elke groentegroep en de grootte van onze moestuin. Zo worden er verschillende systemen toegepast

Driejarige vruchtafwisseling (met 2-3 percelen) Minst goede
Vierjarige vruchtafwisseling (met 3-4 percelen) Vaak gebruikt
Zesjarige vruchtafwisseling (met 5-6 percelen) Goede optie
Negenjarige vruchtafwisseling (met 8-9 percelen) Beste optie

Voorbeeld van 3-jarige vruchtafwisseling met bemestingsadvies tijdens deze jaren voor Koolgewassen – bekalken tijdens winterperiode – in het NA jaar organische mest aanbrengen – of 2 weken voor de zaai een org. mengmeststof door de grond mengen Peulgewassen – alleen op zure gronden in het NA jaar bekalken – in het NA jaar organische mest onderspitten Wortelgewassen – voor het zaaien een lichte basisbemesting met een mengmeststof toedienen.

Is spinazie goed voor je huid?

2. Spinazie – Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon. Het kan dus helemaal geen kwaad om wat spinazie te verwerken in je pool side smoothie, want als het op zonnebescherming aankomt zijn wij groot voorstander van meer is meer.

Hoe warm je spinazie a la creme op?

Spinazie à la crème opwarmen Vanavond lekker snel eten? We geven instructies hoe je snel spinazie à la crème kunt opwarmen. Voor 2 personen:

200 gram spinazie à la crèmeVerse peper

Doe de bevroren spinazie à la crème in een pannetje en verwarm deze op de laagste stand met deksel.Roer regelmatig om verbranding te voorkomen.Als de spinazie volledig ontdooit is laat je het nog even een minuut of twee door verwarmen terwijl je af en toe roert.Afmaken met wat verse peper en gelijk serveren.

: Spinazie à la crème opwarmen

Kun je verse spinazie opwarmen in de magnetron?

Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat het opwarmen van spinazie en andere nitraatrijke groente schadelijk zou zijn voor de gezondheid, maar uit recent onderzoek blijkt dat die zorgen ongegrond zijn en we ons bordje prima in de magnetron kunnen zetten.

Hoelang moet spinazie in de magnetron?

Het klaarmaken van spinazie in de magnetron levert extra gemak op aangezien je enkel een keer de spinazie door hoeft te roeren. Volg ook hierbij de aanwijzingen op de achterkant van de verpakking. Doe de diepgevroren spinazie in een afgedekte magnetronschaal.

 1. Verwarm de spinazie op maximaal vermogen (750W).
 2. De precieze tijd is afhankelijk van de portiegrootte en het precieze spinazie product, maar varieert meestal tussen de 6 minuten (voor één portie, ca.150 gram) en 14 minuten (voor vier porties, ca.600 gram).
 3. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking.

Roer de spinazie halverwege de bereidingstijd en voor het gebruik nog even goed door. Zin in iets anders dan spinazie dat snel op tafel staat? Bekijk dan eens onze ping & klaar magnetronmaaltijden,