Hoe Lang Moet Je Peultjes Koken?


Hoe Lang Moet Je Peultjes Koken
Smaak – Peulen zijn zoet van smaak en je kunt zowel de schil als de erwten eten. Gekookt en geroerbakt zijn ze erg lekker. Gekookt worden peultjes vaak gebruikt in combinatie met worteltjes. Geroerbakt met ui en taugé zijn peulen erg lekker. Maar je kunt ze ook in een zelfgemaakte groentesoep verwerken.

Of wat dacht je van een salade met bijvoorbeeld blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas óf paprika’s en garnaaltjes? Probeer het eens uit! In verschillende wokgerechten met rijst of mie smaken peulen ook heerlijk. In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt.

Eet peultjes dus niet rauw! Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn voorgekookt. De kooktijd van peultjes is 5-7 minuten. Ze behouden echter meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water met een klontje boter. Geroerbakt bereid je ze in slechts 3-5 minuten.

Hoe lang moeten de peultjes koken?

Peulvruchten. Maak de peultjes schoon en kook ze met weinig water een snuifje zout en de suiker gaar in 7-15 min. De kooktijd is sterk afhankelijk van het groeistadium van de peultjes. Het lekkerste – met de kortste kooktijd – zijn de jonge malse peultjes.

Hoe gezond zijn peultjes?

Waarom goed voor je? – Bijna een heel ABC aan vitaminen zit in peultjes en sugar snaps. Zo bevatten ze vitamine A, B1, B5 en B6 en veel vitamine C. Ze bevatten daarbij relatief weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Die vezels zijn goed voor je spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel. Een prima keuze dus als je gezond wilt eten!

Hoe lang peultjes koken baby?

Peultjes koken – Een makkelijke bereidingsmethode, waarbij je de peulen vanzelfsprekend wel eerst moet schoonmaken, zoals hierboven omschreven.

Doe wat water, maar niet teveel, in een pan.Voeg de schoon gemaakte peulen toe, en breng dit aan de kook.Kook de groente in 5 tot 7 minuten beetgaar. Dan afgieten en serveren.

Wat is het verschil tussen sugar snaps en peultjes?

Sugarsnaps zijn frisgroene peulvruchten die je geheel kunt eten. Ze zijn ontstaan uit een kruising tussen erwten en peultjes. Sugarsnaps smaken door de aanwezige erwten ook zoeter dan peultjes, vandaar ook de naam. Sugarsnaps en peulen worden nog wel eens verward.

Het verschil tussen peulen en sugarsnaps kun je vooral zien aan de vorm: peulen zijn plat en sugarsnaps zijn bol. Ook de smaak is anders, sugarsnaps zijn zoeter en peulen zijn zacht en verfijnd van smaak. Sugarsnaps zijn fris en zoet van smaak met een knapperige bite. Je kunt ze rauw eten, gebruik ze bijvoorbeeld eens in een salade! Yex ondersteunt dit prachtige product actief, wij helpen je graag met promoties en acties.

Onze Sugarsnaps vallen onder ons merk Discovered.

Naam Sugarsnaps of suikererwten
Familie Fabaceae
Oorsprong Azië
Herkomst Kenia, Zimbabwe, Guatemala, Ethiopië
Beschikbaarheid Jaarrond
Verpakking Vraag naar de mogelijkheden
Merk Discovered of leveranciersmerk

Kun je peultjes helemaal eten?

Smaak – Peulen zijn zoet van smaak en je kunt zowel de schil als de erwten eten. Gekookt en geroerbakt zijn ze erg lekker. Gekookt worden peultjes vaak gebruikt in combinatie met worteltjes. Geroerbakt met ui en taugé zijn peulen erg lekker. Maar je kunt ze ook in een zelfgemaakte groentesoep verwerken.

  1. Of wat dacht je van een salade met bijvoorbeeld blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas óf paprika’s en garnaaltjes? Probeer het eens uit! In verschillende wokgerechten met rijst of mie smaken peulen ook heerlijk.
  2. In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt.

Eet peultjes dus niet rauw! Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn voorgekookt. De kooktijd van peultjes is 5-7 minuten. Ze behouden echter meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water met een klontje boter. Geroerbakt bereid je ze in slechts 3-5 minuten.

Hoe weet je of peultjes nog goed zijn?

Bewaren Peultjes kun je 4 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een plastic zak met gaatjes. Peultjes kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse peultjes kun je ook invriezen. Wel even 2-3 minuten blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

  1. Heb je restje gare peultjes over? Doe de peultjes in een afsluitbaar bewaarbakje.
  2. De peultjes kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
  3. Hoe weet ik of verse peultjes niet goed meer zijn? De peultjes zijn dan slap of beschimmeld.
  4. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Sommige peulen hebben draden langs de randen. Deze draden kun je eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Peultjes kun je in zo’n 5 minuten gaar koken. Maar ze behouden meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water, met een beetje vloeibare margarine.

Kun je teveel peulvruchten eten?

Zitten er gifstoffen in peulvruchten? – In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Bij gedroogde peulvruchten maak je lectines onschadelijk door ze te weken in water en daarna minimaal 10 minuten te koken.

  1. De hoeveelheid lectine in verse sojabonen is lager dan in gedroogde peulvruchten, maar hoeveel lager weten we niet precies.
  2. Het advies is om uit voorzorg ook verse sojabonen voor gebruik 6 tot 8 minuten te koken en ze niet rauw te eten.
  3. Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit en daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectines in.

Deze kun je gerust ook onverhit eten. Peulvruchten uit de diepvries zijn ook vooraf verhit. Dit kan wel korter zijn. Volg hierbij de aanwijzing op de verpakking. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kunnen de werking van de darmen ontregelen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree.

  • Deze klachten beginnen vaak binnen 3 uur.
  • Meestal voel je je na 4 tot 5 uur beter.
  • Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken.
  • Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen.
  • Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht.

Sojabonen, kidneybonen en zwarte bonen bevatten veel meer lectine dan bijvoorbeeld (kikker)erwten, linzen en tuinbonen. Ook pinda’s kunnen lectines bevatten. Pinda’s in de supermarkt zijn altijd verhit.

Kan je elke dag peulvruchten eten?

1. Peulvruchten – Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.

Kan je peulen invriezen?

Peultjes invriezen kun je, na kort blancheren, goed invriezen. Het is zelfs een hele goede bewaarmethode. Wel moet je alleen verse peultjes invriezen, oudere peultjes zijn minder knapperig en snel slap. Vanzelfsprekend moet je de peultjes voordat je deze kunt invriezen wel schoonmaken.

Kun je verse peultjes invriezen?

Houdbaarheid Peultjes – Peultjes kun je buiten de koelkast een dag maximaal bewaren. Heb je zelf de groente in de moestuin staan, oogst dan altijd vroeg in de ochtend. De groente is dan verse en knapperiger. Verse peultjes kun je 2 tot 3 dagen vers houden in de koelkast.

Kun je de erwten van peultjes eten?

Verschillen in de erwten – De lengte van de plant (strolengte), bladvorm en zaadvorm variëren. De erwten kunnen gepeld worden gegeten, maar bij sommige soorten (peultje of sugar snap) ook de jonge peulen. De gele erwt wordt gebruikt als veevoer. De spliterwt is de gedroogde landbouwerwt waarbij de zaadhuid is verwijderd. In dit artikel ga ik verder in op de oorsprong van deze groente.

Hoe lang kook ik sugar snaps?

Smaak – Sugar snaps hebben een zoete smaak die tussen die van peulen en doperwten in zit. Ze worden niet gedopt, zoals doperwten en tuinbonen. Je kunt de peulen in zijn geheel eten. Kook of roerbak ze of verwerk ze rauw in een salade. Voor een lekker gezond groentegerecht meng je sugar snaps eens met sperzieboontjes, worteltjes en roosjes broccoli.

In een salade smaken sugar snaps heerlijk met rucola, cherrytomaatjes en geitenkaas. Gekookt in een noedelsoep kan ook! Of roerbak ze voor een gerecht met bijvoorbeeld rijst, kip, cashewnoten, champignons, rode paprika en sojasaus. Tijdens de bereiding blijven sugar snaps knapperig en frisgroen. De kooktijd van sugar snaps is 3-5 minuten.

Roerbakken duurt ongeveer even lang. Je kunt ze ook per 200g in de magnetron bereiden. Doe dit 3-4 minuten op 750 watt.

Kan je sugar snaps helemaal opeten?

Hofweb Drie smakelijke zomerrecepten met zoet-knapperige Sugar Snaps, in minder dan 10 minuten op tafel! Deze verdikte peultjes of ‘sluimerwten’ eet je met peul, erwtje en al. Alleen even het eindje aan beide kanten eraf halen – doppen hoeft dus niet. Je hebt zo’n 150- 200 gram rauwe Sugar Snaps per persoon nodig bij je hoofdmaaltijd: deze recepten zijn voor bijgerechten voor vier personen.

Reken dan op 500 gram Sugar Snaps per recept. Belangrijkste bij het bereiden van Sugar Snaps: niet te lang in de pan. Dan gaat die lekkere crunch eraf, die juist zo smaakvol is. Houd ze frisgroen, met 2-3 minuten koken, wokken of stomen zijn Sugar Snaps echt ready to eat. Als je ze te lang kookt, worden ze slap, en licht bitter.

En. Sugar Snaps rauw eten? Hoor je wel eens, maar doe maar met mate 🙂 Hoewel voor ‘t smaakje best leuk is om eens te proberen, kun je last van je maag krijgen als je een bordje rauwe Sugar Snaps helemaal leegsnackt. Recepten & foto: Sweet Peas and Saffron.com Hier drie variaties voor heerlijk snelle Sugar Snaps: 1) Sugar Snaps met knoflook en sesamzaad

Verhit een pan met wat sesamolie en bak hierin heel kort de fijngesneden knoflook. Voeg nu je Sugar Snaps toe en jaag ze in 2-3 minuten door de pan 🙂 Laat ze wat glazig worden, maar ze moeten dat frisgroene behouden. Voeg zout en peper toe naar smaak. Haal de pan van het vuur en bestrooi de Sugar Snaps met het sesamzaad. Lekker meteen eten!

2) Gegrilde Sugar Snaps met verse Munt en Feta:

Of je nou in de oven grillt of buiten op de barbecue, zorg ervoor dat je je fijne Sugar Snaps niet tussen de roosters van de grill glippen 🙂 gebruik bakpapier of een grillklem. Voor dat mooie streepje moet je wat overhebben! Ook hier blijven de Sugar Snaps lekker knapperig en fris als je ze kort grillt: een paar minuten volstaat. Kijk goed wanneer ze beginnen te kleuren. Haal de Sugar Snaps weg van de hittebron, verkruimel de feta en snijdt de verse Munt erover. Een kneep citroensap: fini!

Tip: ook met Pecorino of Ricotta heerlijk.3) Sugar Snaps uit de oven met Parmezaanse kaas, Citroen en broodkruim

Verhit je oven op 180 tot 200 graden. Gebruik bakpapier. Meng je Sugar Snaps op de bakplaat met olijfolie, en zout & peper naar smaak. Rasp de Parmezaanse kaas en de schil van de citroen, en voeg deze toe aan het Sugar Snap mengsel. Verkruimel de oude boterham (vers gaat minder goed!) of gebruik zelfgemaakte croutons, en strooi deze door het mengsel. Bak het geheel 8-10 minuten in de oven. Serveer direct, en maak af met nog wat van het citroensap.

: Hofweb

Hebben peultjes veel water nodig?

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van doperwten, peulen of sugar snaps:

Latijnse naam: Pisum sativumEngelse naam: PeaDuitse naam: Erbse (vaak met toevoeging voor gebruik/onderverdeling zoals Zuckererbse, Markenerbse, Palerbse en Schalerbse)Franse naam: Pois (en dan Pois Nain voor lage rassen en Pois Ramant voor de klimmende rassen)

Erwten en peulen behoren tot de vlinderbloemigen, net als bijvoorbeeld sperziebonen. Maar in tegenstelling tot de warmtebehoeftige sperziebonen kunnen erwten en peulen heel goed tegen een koel klimaat en ze kunnen ook vorst verdragen. Zoals ik me afvraag waarom courgettes zo duur zijn in de winkel (terwijl de opbrengst zo groot is), zo vraag ik me ook af waarom doperwten in de winkel juist vrij goedkoop zijn; het telen van doperwten en peultjes is veel werk (al wordt in de professionele teelt natuurlijk gebruik gemaakt van machines), en de opbrengst is relatief klein.

  1. Daarentegen staat dat ze vers uit eigen tuin wel echt héél erg lekker zijn (al hangt dat natuurlijk ook deels af van het ras, de omstandigheden en pluktijd).
  2. Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant; de peul is het hoesje = de vrucht = de peul waar de doperwt = het zaadje zich in gaat ontwikkelen: het nog lege hoesje (dus peultje) is ook erg lekker, als de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje ondertussen taai, en soms met draden, geworden.

Er zijn rassen die vooral voor de teelt van peultjes zijn ontwikkeld, waarbij malsheid van de peul voorop staat, samen met draadloos, niet te snelle ontwikkeling van een erwtje, etc.). En er zijn rassen ontwikkeld voor de teelt van doperwten: voldoende erwten per peul, en kleine maar zoete doperwtjes (of juist grotere, zetmeelhoudende erwten voor bijvoorbeeld soeperwten). Persoonlijk: we vinden peultjes lekker, maar de ‘tussenvorm tussen doperwt en peul’, de sugarsnaps (foto hierboven van de sugarsnap Delikett, en ook nog even de tekst hieronder), heeft hier een streepje voor. Sugarsnaps hebben een lekker zoete smaak, en ze zijn knapperig en bijna sappig, we lusten ze hier zo van de plant, een gedeelte komt helemaal niet thuis in de keuken aan 🙂 Voor wie het nog nooit heeft geprobeerd: vooral doperwten en sugarsnaps zijn rauw ook heerlijk; zo van de plant, een beetje warm van de zon, gewoon eens proeven – zomer ten top! Voor wie er toch meer mee wil doen, zelfs in de keuken: koken, roerbakken, stoven, heerlijk in risotto, maar ook in de Oosterse keuken, in salades, de mogelijkheden zijn heel groot.

  1. PLANT Erwten en peulen zijn eenjarig.
  2. Ze hebben, net als bonen, wortelknobbeltjes die stikstof uit de lucht vastleggen.
  3. Dus net als bij bonen kun je na de laatste oogst de stengels van de planten net boven de grond afknippen en tussen de ondergrondse wortels nog andere groenten telen die dan profijt hebben van de stikstof die vrijkomt.
You might be interested:  Aardappelen Koken Met Schil Hoe Lang?

Niet alleen de peultjes en/of erwtjes zijn eetbaar, ook de jonge topjes en rankjes kun je oogsten (ze worden vaak erwtenscheuten genoemd, in het Engels pea shoots, mocht je recepten zoeken). Ze smaken naar peultjes/erwtjes, ze zijn heerlijk in salades, roerbak en als eetbare garnering.

DOPERWT Zoals gezegd hebben rassen die specifiek voor de doperwt zijn gekweekt niet een bijzonder lekkere peul (hoewel er uitzonderingen zijn natuurlijk). De jonge felgroene erwtjes worden uit de peulen “gedopt” en gegeten. Ze hebben, afhankelijk van het ras, een bijzonder zoete smaak; zoeter maar vooral ook zachter en meer doperwtensmaak dan doperwten uit de diepvries (die we trouwens ook lekker vinden hoor).

Maar niets is zo lekker als zelf geoogste doperwtjes!! Mooi; peul Shiraz (leuke naam ook!. Helaas vonden we de peultjes niet de lekkerste peultjes die we aten, ze leken veel op kapucijners (wellicht een tussenvorm). PEUL Dit zijn dus de eigenlijke vruchten, hierin worden de zaden (doperwten) gemaakt. Kies voor de teelt van peultjes een ras dat juist op de kwaliteit van de peul is gekweekt: zachtzoet, dun, zonder draad of vlies.

  • Het grote voordeel van peultjes is dat, wanneer je eens te laat bent met plukken en de peul niet meer op haar lekkerst is, je haar gewoon door kunt laten groeien waardoor je niet de peul oogst maar wacht tot ze doperwten geeft.
  • Bedenk daarbij wel dat dat niet de bedoeling was van de kweker; het zou kunnen dat de doperwten die uit dat soort peulen komen niet zo zoet zijn en meer zetmeel bevatten, dat hangt af van het ras dat is gebruikt.

Maar in ieder geval is het een optie. Peul Normand SUGAR SNAP Deze zoete peultje/erwtjes zijn zeer dikwandig, en sappig, en knapperig, en zoet, met al in een jong stadium een net zo zoet doperwtje erin. Het zijn van de peulen onze favorieten, maar dat is voor iedereen anders; echte ouderwetse peultjes hebben een wat weeïge smaak die juist door veel mensen heel erg lekker wordt gevonden. Je kunt goed zien dat een sugarsnap ook in jong stadium al dikker en vleziger is INDELING IN HOOGTE Er zijn lagere en hogere rassen, zowel bij de peulen als doperwten en sugarsnaps. Een paar jaar geleden nog werden de planten ingedeeld in ‘stam-‘ voor lage rassen en ‘rijs-‘ voor hoge rassen dus rijserwt, stamdoperwt, rijspeul, etc.

  1. De laatste 10 jaar zie ik dat er steeds minder hoge rassen zijn en de termen ‘stam’ en ‘rijs’ ook amper nog worden gebruikt.
  2. De steeds lagere rassen worden in de beschrijving nu gewoon in centimeters beschreven.
  3. Let bij de teelt dus vooral gewoon goed op de beschrijving van het ras en pas je steunmateriaal daar op aan.

Want uiteindelijk heeft bijna elk ras van peul, doperwt en sugarsnap wel min of meer steun nodig om te zorgen dat de planten niet omvallen tijdens de groei, zelfs planten van maar 60 centimeter hoog. De hoogte van de verschillende rassen kan variëren van 40 centimeter tot 200 centimeter, dus het is wel heel belangrijk om dat bij je keuze voor een ras (of steunmateriaal) in gedachten te houden. Op de foto: tweeledige oplossing: een vrij laag rek van zo’n 100 centimeter hoog waar de doperwten Tristar met een hoogte van 60-70 centimeter aan zijn uitgeplant. Eromheen staan wat stokken waarover een blauw vogelnet is gedrapeerd en onderaan vastgezet met balkjes en stenen.

  1. Aan het rek kunnen de planten zich prima vasthouden als ze groeien, en het net eromheen beschermt de planten tegen vogelvraat.
  2. Als de planten zo’n 40 centimeter hoog zijn mag het net eraf, de stokken blijven staan.
  3. En als er na de bloei vervolgens peulen worden gevormd gaat het net er weer overheen (want vogels, in ons geval duiven, lusten erg graag net gekiemde erwtenzaden plus blad, houden niet van de grotere planten maar vinden de jonge peulen dan weer wel heel lekker).

De laagste rassen hebben officieel geen steun nodig. Maar de planten zijn vaak wel slungelachtig en kunnen omvallen/hangen. Dat is op zich niet zo’n probleem, zolang de bloemen maar bestoven kunnen worden en de peulen niet in de modder liggen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn maar zelf toch ook bij de laagste rassen vaak een amateuristisch in elkaar geflanst rekje met kippengaas of iets dergelijks om de planten in ieder geval een beetje overeind te houden omdat anders de opbrengst toch duidelijk minder is. Peul Golden Sweet Net als bij de bonen hebben de wat hogere rassen toch vaak een lichte voorkeur voor ons:

de totale opbrengst is wat hogerje wint er ruimte meemakkelijker plukkensneller opdrogen na een regenbui

De lage rassen vragen daarentegen wel wat minder werk en de opbrengst valt wat eerder. En de tendens is, zoals al eerder genoemd, dat er steeds meer lagere rassen verschijnen en die flink worden doorontwikkeld. En in die doorontwikkeling betekent dan bijvoorbeeld een nog betere/zoetere smaak, meer doperwten per peul, of peulen die in trosjes groeien en dus op die manier ook een steeds betere opbrengst per plant geven. Let bij de aankoop van zaden vooral ook op de smaakkwaliteit van de rassen: er zijn suikerzoete rassen maar ook minder zoete, zetmeelrijke rassen: Rondzadige soorten; hebben vrij grote doperwten, niet zo zoet, snel melig, zeer geschikt als droogerwt (voor bijvoorbeeld erwtensoep), kun je vaak extra vroeg zaaien, kan zeer goed tegen kou en vorst.

Gekreuktzadige soorten; minder zetmeel, maar over het algemeen veel zoeter, zeer geschikt voor verse zoete doperwten, iets later zaaien maar verdraagt ook koude en vorst. Onze voorkeur ligt duidelijk bij die laatste groep, maar er zijn mensen die toch ook de karakteristieke erwtensmaak van de bovenste soort in bepaalde gerechten lekker vinden.

Het is in ieder geval leuk en makkelijk wanneer je gaat zaaien: aan de zaden zie je wat je kunt verwachten in de smaak: hoe gekreukter de zaden, des te zoeter de smaak. Hoe ronder de zaden, des te meer zetmeel en minder suikers ze zullen bevatten. En, even off-topic, dat geldt ook voor bijvoorbeeld maïs, kies voor de zoetste maïs de meest gekreukte zaden.

  1. En ook nog even: de kapucijner is in principe ook een erwt (beiden dragen dan ook dezelfde Latijnse naam Pisum sativum), en zou dus ook in dit hoofdstuk genoemd kunnen worden.
  2. Maar omdat we de kapucijner op een heel andere manier ook heel erg lekker vinden en ze toch ook wat andere teeltzorgen, rassen, etc.

heeft, heb ik ervoor gekozen om haar een eigen pagina te geven: Kapucijner TEELTWIJZEN EN RASSEN De erwt/peul is een echte voorjaarsplant, ze groeit beter in het frisse voorjaar dan in de warme zomer. Ik heb haar zelfs wel eens te laat gezaaid (ik meen in juni of zo), ze maakte toen wel een plant maar bloeide niet, het werd een volle bos groen zonder bloem en dus ook zonder peul.

Tristar (voor ons één van de beste doperwten, 70 cm hoog, prima opbrengst, planten 70 cm hoog)Kelvedon Wonder (zoete lekkere doperwt, 70 cm hoog)Oregon Sugar Pod (lekker peultje, kan ook blijven hangen voor doperwt, 80 cm hoog)Carouby de Mausanne (peul, oud ras, zeer grote peul, planten 160 cm hoog, sterke smaak, bijzonder, zie foto onder dit rijtje favorieten)Golden Sweet (geel peultje, lekker, planten 160 cm hoog)Sugar Snap (erg lekker, knapperig, sappig, 180 cm hoog)Canoe (lekkere doperwten, zoet, goede opbrengst

Peul Carouby de Maussane, reuzenpeulen, het peultje rechts is een normaal formaat peultje, om het verschil te laten zien BODEM EN BEMESTING Erwten en peulen houden niet van teveel warmte, eigenlijk in alles het liefst gemiddeld: niet te nat, niet te droog, niet te koud, niet te warm, etc.

Hier doet ze het, al zou je het niet zo snel verwachten, prima op zware grond. Die grond verbeteren we in de winter elk jaar weer met compost om te zorgen voor luchtigheid, humus, en het toevoegen van allerlei nuttige bodemorganismen. We kiezen wel vaak voor de hogere rassen zodat de wind wat kan helpen met opdrogen na regen.

We spitten in de winter alleen wat rijpe compost onder. In het vroege voorjaar krijgt de hele tuin een algemene moestuinmest volgens de aanwijzingen op de verpakking, zo ook het veldje waar de tuinbonen, kapucijners, peultjes en doperwten komen. Meer voeding, zoals je extra kali geeft aan aardappelen en extra stikstof aan prei, hoeft bij de teelt van peulgewassen niet.

STANDPLAATS Erwten en peulen houden van een zonnige standplaats in niet te natte grond. Om die reden telen we haar zelf in onze tuin met vette, natte klei de laatste jaren ook wel eens in een verhoogde bak. Dat gaat prima, er moet alleen wel wat rekening worden gehouden met water geven als we eens een droog voorjaar treffen.

In de vruchtwisseling zou je 1 op de 4 tot 6 jaar peulgewassen telen aan kunnen houden. Na erwten en peulen kun je vaak nog wat anders telen want de oogst is natuurlijk relatief vroeg. Late koolsoorten volgen graag peulen/erwten op (laat dan vooral de wortels in de grond zitten zodat de kool kan profiteren van de stikstof die ze bevat en mest wel nog wat bij want koolgewassen zijn nogal slokoppen als het om voeding gaat). OPKWEKEN Erwten en peulen kiemen en groeien bij lage temperaturen. We zaaien ze zelf graag voor in februari, in de onverwarmde kas. Je kunt ze ook ter plaatse zaaien maar bescherm de zaden dan wel met een net of vliesdoek tegen vogelvraat en muizen. Je kunt erwten en peulen ook nog binnenshuis zaaien als je dat prettiger vindt, maar bedenk dat ze dus echt niet van warmte houden. De plugjes van voorgezaaide doperwten, ze kunnen zo makkelijk uitgeplant worden Ook bij voorzaaien in de kas moeten we de zaden nog beschermen; muizen hebben maar een paar centimeter ruimte nodig om je kas binnen te komen en ze ruiken verse erwtenzaden op afstand 🙂 Zelf zaaien we in trays, in potgrond waar wat grof brekerzand doorheen is gemengd. De tray zetten we dan in een bak, en die bakken dekken we af met een plaatje glas of perspex. Hierdoor zijn de gezaaide zaden beschermd tegen muizen en je creëert zo een soort kas in een kas, de warmte blijft er lekker onder hangen en dat bevordert de kieming en groei wel wat. Ook bij het uitplanten zul je de de jonge zaailingen de eerste weken nog moeten beschermen tegen vraat; met een net of vliesdoek. Als de zaailingen zo’n 30 centimeter hoog zijn en willen gaan klimmen, kun je het beschermmateriaal weghalen want dan zijn de planten niet interessant meer voor vogels.

  1. Maar bedenk dat op het moment dat de oogst van de peulen en doperwten dichterbij komt, ze juist wee erg in trek zijn bij vogels.
  2. Ik heb hier wel gezien dat duiven gewoon op het hekwerk zaten en zo makkelijk de peulen konden opeten.
  3. Maar het allerliefst eten ze de jonge toppen van de planten eten.
  4. Op onderstaand kort filmpje zie je een rek met doperwten in onze tuin in juni.

Je kunt zo een klein beetje inschatten wat de oogst per plant of per rij is (wij planten doperwten aan beide kanten van het rek, de zaailingen ongeveer 5 centimeter van elkaar. En je ziet er ook gelijk dat de bovenkant van de planten plukkerig en kaal zijn, opgevreten door de duiven, van de erwten zelf bleven ze gelukkig af.

TEELTZORGEN Uiteraard is één van de belangrijkste teeltzorgen het bouwen van een rek met gaas waar de planten zich aan vast kunnen houden. De planten kunnen zich wel redelijk goed vasthouden aan het gaas maar hebben soms toch nog een touwtje nodig om niet van het gaas af te vallen (zeker als er vrij veel planten naast elkaar staan en wanneer er veel wind staat).

Vergeet niet water te geven bij droogte, maar heel veel water hebben peultjes en erwten niet nodig. En pluk; in de oogstperiode kun je vaak wel om de dag een klein maaltje of een flinke hand plukken. Hoe meer je plukt, des te meer zal ze bloeien en weer nieuwe peulen geven. Peultjes bloeien trouwens bijna altijd met fris witte bloemen (foto boven). Maar soms bloeien (zeker peultjes) ook wel in lila tot paarsrood. Voorbeelden daarvan zijn de Shiraz, Carouby de Maussane, en de gele peul Golden Sweet. En natuurlijk bloeit de kapucijner, wat uiteindelijk ook een soort erwt is, ook in die mooie kleur. De bloem van de peul Carouby de Maussane OOGST EN BEWAREN De stengels van deze planten breken gemakkelijk, terwijl de peulen zelf behoorlijk vast zitten. Pluk dus altijd met 2 handen (met 1 hand houd je de plant vast, met de andere pluk je de peul) – anders beschadig je de plant gemakkelijk of trek je zelfs de hele plant uit de grond – met de peul er nog steeds aan vast 🙂,

Pluk regelmatig, zodat er weer nieuwe peultjes gevormd worden, maar ook omdat jonge peultjes het lekkerst zijn. Jonge doperwten zijn ook zoeter en smakelijker dan te groot en melig geworden. Het is altijd in het begin even gokken wanneer je ze het beste plukt: wanneer ze nog te jong zijn is het zonde omdat de doperwten nog niet volgroeid zijn, als je te lang wacht kan de zoete smaak al minder worden en het gehalte zetmeel toenemen.

Je plukt doperwten in principe wanneer de peul al mooi rond is maar nog wel veerkrachtig en groen. En proef vooral; pluk een peul en maak die open en proef de rauwe doperwt; dan proef je het beste wanneer die het lekkerst is en kun je inschatten hoe dik je de andere peulen oogst (het kan nog wel iets verschillen tussen de verschillende rassen). Op deze foto zie je dat niet alle doperwten in één keer geoogst kunnen worden. De drie erwtpeulen in het midden lijken mooi volgroeid en dik genoeg voor de oogst, de bovenste exemplaren zijn echter nog dun en mogen nog blijven hangen. Eet peultjes vooral dezelfde dag, dan zijn ze nog lekker knapperig, maar je kunt ze ook nog wel 2 of 3 dagen in de koelkast bewaren (zodat je oogst elke dag iets groter wordt en je na 3 dagen een heel maaltje bij elkaar hebt).

Zelf vries ik peultjes nog wel eens in; het knapperige gaat er dan wel vanaf maar bevroren in een gloeiend hete pan is ze nog best lekker. Ook doperwten zijn vers geplukt natuurlijk het allerlekkerst. Mocht je genoeg doperwten kunnen oogsten om ook nog flink wat over te houden; je kunt ze prima invriezen.

You might be interested:  Tot Welk Vak Hoort Rijst In De Schijf Van Vijf?

Bovendien gaat de al eerder genoemde omzetting van suikers naar zetmeel in de doperwt gewoon door wanneer de doperwt eenmaal is geplukt. Oogst en eet of verwerk de doperwten dus dezelfde dag, als je de oogst 2 dagen laat liggen zul je merken dat ook dan de doperwten al minder zoet zijn en melig worden.

  • Ik vries doperwten rauw in.
  • Als ik ze dan wil gebruiken in de keuken kook ik water, gooi de nog bevroren doperwten in het kokende water, en dan zijn ze (afhankelijk van het ras en deus de maat van de doperwt) na zo’n 5 tot 8 minuten goed.
  • ZAADTEELT Erwten en peulen zijn in principe zelfbestuivend, maar insecten kunnen wel kruisbestuiven, dus zorg wel voor voldoende afstand tussen 2 rassen voor zaadteelt.

En bedenk dat erwten, peulen, sugarsnaps en kapucijners dus onderling ook kunnen kruisen. Om zaad te winnen teel je de peulen/erwten op de gewone manier maar je oogst ze pas als de peulen helemaal geel en hard zijn geworden. Knip dan de planten net boven de grond af en laat de peulen aan de planten nadrogen.

Na 2 tot 3 weken kun je de erwten uit de peulen oogsten. Persoonlijk vind ik het prettig om ook de erwten voor zaadteelt 2 dagen in de vriezer te leggen, zodat er zeker geen ziekten/aantasting door larven komt (zie meer daarover bij de zaadteelt in het hoofdstuk Bonen ). Laat na het invriezen de erwten een paar dagen drogen, daarna donker, droog en koel bewaren, de zaden blijven dan minimaal 3 jaar kiemkrachtig.

Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met erwtjes, peultjes of sugar snaps (of andere groenten, fruit of kruiden) Voorjaarsmaaltijd: tuinboontjes met kapucijners en doperwtjes, met gebakken ham- en spekblokjes, gebakken uien en mosterd

Hoeveel minuten moet je blancheren?

Tips en weetjes over blancheren –

Wie gemakkelijk last heeft van een opgeblazen gevoel na het eten van kool, kan de groente gedurende 2 minuutjes blancheren om dat gevoel te verminderen. Wil je fruit of groente op een makkelijke manier ontvellen (bvb. om confituur of tomatensaus te maken), dan kan je ze eerst kort blancheren. Daarna is de schil makkelijker te verwijderen.

Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken. Bij fruit moet je dit uiteraard niet doen. Laat tijdens het blancheren het deksel van de pot. Anders ontstaat er hete stoom waardoor het voedsel sneller gaart, en dat is niet de bedoeling.

Hoe schil je peultjes?

Waarom moet je peultjes schoonmaken? Ik was vroeger geen fan van peultjes. Ja, ze zijn ideaal voor in wokgerechten en ze hebben een fijne zoete smaak. Maar ik kreeg altijd van die gekke draadjes in m’n mond. Totdat ik een keer een kookworkshop volgde en leerde dat het niet aan de peul lag, maar aan mij.

Ik maakte ze namelijk niet goed schoon en ik maakte ze niet goed klaar. Het is bij peultjes heel erg belangrijk dat je ze goed schoonmaakt. Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Die gekke draadjes kun je gewoon met je vingers eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden.

Zo, heb je daar ook geen last meer van!

Hoe maak je sugar snaps klaar?

Sugar snaps koken Voor 2 personen:

100 gram sugar snapsHalve theelepel zout

Was de sugar snaps.Snij de kopjes eraf en trek daarbij het nerfje aan de platte kant mee.Doe de sugar snaps in een pan met water en het zout.Breng de sugar snaps zo snel mogelijk aan de kook.Als het water kookt laat je de sugar snaps nog voor zo’n 3 minuten zachtjes doorkoken.Giet de sugar snaps daarna direct af.

: Sugar snaps koken

Waar komen peultjes vandaan?

Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Peultjes Wat zijn peultjes : Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld.

  1. Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig.
  2. Zowel de schil als de erwten worden gegeten.
  3. Ze hebben een zoete smaak.
  4. Waar komen peultjes vandaan: Peultjes komen uit Nederland, Marokko en Spanje.
  5. Wanneer zijn peultjes verkrijgbaar : Verse peultjes uit Nederland zijn leverbaar van mei tot en met augustus.

Van februari tot mei komen ze uit Marokko en Spanje. Wat is de houdbaarheid van peultjes : Bewaar peultjes in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan 1 tot 2 dagen houdbaar. Waarom zijn peultjes goed voor je gezondheid : Peultjes zijn rijk aan vitamine C en vezels en bevatten bovendien een goede hoeveelheid vitamine K,

Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook helpt vitamine C je botten, tanden en huid gezond en sterk te houden. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de aanmaak van botweefsel.

Let op, peultjes kunnen niet rauw gegeten worden. Ze bevatten van nature de giftige stof lectine, welke maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door de peultjes goed te verhitten worden de lectinen onschadelijk gemaakt. Voedingswaarde per 100 gram

Per 100 gram RI*
Energie 139 kJ
33 kcal
Vet 0
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 5 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 2,5
Eiwitten 2 g
Zout 0 g
Vitamine C 35 mg 44%
Vitamine K 15 µg 20%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Kun je alle groenten invriezen?

GROENTE INVRIEZEN? EERST BLANCHEREN! – Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken.

  • Gebruik geen deksel op de pan, zodat koolzuurgas dat ontstaat tijdens dit proces makkelijk kan ontsnappen.
  • Was de groenten wel even vooraf om insecten en/of zand te verwijderen.
  • Hoelang je de groenten in het kokende water laat is afhankelijk van de dikte en de structuur, spinazie hoeft slechts enkele seconden, peultjes kook je enkele minuten.

Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten.

Hoe lang peultjes kopen?

Peultjes koken – Hoelangkoken.nl – Snel inzicht in kooktijden 5-7 minuten Je kunt deze peultjes het hele jaar door kopen. Het is een lekkere knapperige groente en kan daarom ook prima door een salade gemixt worden. Wel is het belangrijk om de peultjes altijd te koken voor je ze eet. In rauw peultjes zit een giftige stof, door de groente te koken ontdoe je ze van de giftige stof.

Snijd de puntjes van beide kanten van de peultjes af Was de groente grondig af zodat er geen aarde meer op zit Doe de peultjes in de pan en voeg een klein scheutje water toe Laat de peultjes 5 – 7 minuten koken, de groente moet een beetje knapperig blijven Giet de groente af Voeg een klontje boter toe en serveer direct op een bord in een salade

Na het afgieten van de peultjes kun je wat koud water over de groente gieten. Door het koude water stopt het kookproces en zijn de peultjes lekker knapperig. Bovendien behouden ze hierdoor ook de mooie groene kleur. : Peultjes koken – Hoelangkoken.nl – Snel inzicht in kooktijden

Hoeveel minuten moet je blancheren?

Tips en weetjes over blancheren –

Wie gemakkelijk last heeft van een opgeblazen gevoel na het eten van kool, kan de groente gedurende 2 minuutjes blancheren om dat gevoel te verminderen. Wil je fruit of groente op een makkelijke manier ontvellen (bvb. om confituur of tomatensaus te maken), dan kan je ze eerst kort blancheren. Daarna is de schil makkelijker te verwijderen.

Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken. Bij fruit moet je dit uiteraard niet doen. Laat tijdens het blancheren het deksel van de pot. Anders ontstaat er hete stoom waardoor het voedsel sneller gaart, en dat is niet de bedoeling.

Hoe maak je sugar snaps klaar?

Smaak – Sugar snaps hebben een zoete smaak die tussen die van peulen en doperwten in zit. Ze worden niet gedopt, zoals doperwten en tuinbonen. Je kunt de peulen in zijn geheel eten. Kook of roerbak ze of verwerk ze rauw in een salade. Voor een lekker gezond groentegerecht meng je sugar snaps eens met sperzieboontjes, worteltjes en roosjes broccoli.

In een salade smaken sugar snaps heerlijk met rucola, cherrytomaatjes en geitenkaas. Gekookt in een noedelsoep kan ook! Of roerbak ze voor een gerecht met bijvoorbeeld rijst, kip, cashewnoten, champignons, rode paprika en sojasaus. Tijdens de bereiding blijven sugar snaps knapperig en frisgroen. De kooktijd van sugar snaps is 3-5 minuten.

Roerbakken duurt ongeveer even lang. Je kunt ze ook per 200g in de magnetron bereiden. Doe dit 3-4 minuten op 750 watt.

Hebben peultjes veel water nodig?

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van doperwten, peulen of sugar snaps:

Latijnse naam: Pisum sativumEngelse naam: PeaDuitse naam: Erbse (vaak met toevoeging voor gebruik/onderverdeling zoals Zuckererbse, Markenerbse, Palerbse en Schalerbse)Franse naam: Pois (en dan Pois Nain voor lage rassen en Pois Ramant voor de klimmende rassen)

Erwten en peulen behoren tot de vlinderbloemigen, net als bijvoorbeeld sperziebonen. Maar in tegenstelling tot de warmtebehoeftige sperziebonen kunnen erwten en peulen heel goed tegen een koel klimaat en ze kunnen ook vorst verdragen. Zoals ik me afvraag waarom courgettes zo duur zijn in de winkel (terwijl de opbrengst zo groot is), zo vraag ik me ook af waarom doperwten in de winkel juist vrij goedkoop zijn; het telen van doperwten en peultjes is veel werk (al wordt in de professionele teelt natuurlijk gebruik gemaakt van machines), en de opbrengst is relatief klein.

  1. Daarentegen staat dat ze vers uit eigen tuin wel echt héél erg lekker zijn (al hangt dat natuurlijk ook deels af van het ras, de omstandigheden en pluktijd).
  2. Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant; de peul is het hoesje = de vrucht = de peul waar de doperwt = het zaadje zich in gaat ontwikkelen: het nog lege hoesje (dus peultje) is ook erg lekker, als de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje ondertussen taai, en soms met draden, geworden.

Er zijn rassen die vooral voor de teelt van peultjes zijn ontwikkeld, waarbij malsheid van de peul voorop staat, samen met draadloos, niet te snelle ontwikkeling van een erwtje, etc.). En er zijn rassen ontwikkeld voor de teelt van doperwten: voldoende erwten per peul, en kleine maar zoete doperwtjes (of juist grotere, zetmeelhoudende erwten voor bijvoorbeeld soeperwten). Persoonlijk: we vinden peultjes lekker, maar de ‘tussenvorm tussen doperwt en peul’, de sugarsnaps (foto hierboven van de sugarsnap Delikett, en ook nog even de tekst hieronder), heeft hier een streepje voor. Sugarsnaps hebben een lekker zoete smaak, en ze zijn knapperig en bijna sappig, we lusten ze hier zo van de plant, een gedeelte komt helemaal niet thuis in de keuken aan 🙂 Voor wie het nog nooit heeft geprobeerd: vooral doperwten en sugarsnaps zijn rauw ook heerlijk; zo van de plant, een beetje warm van de zon, gewoon eens proeven – zomer ten top! Voor wie er toch meer mee wil doen, zelfs in de keuken: koken, roerbakken, stoven, heerlijk in risotto, maar ook in de Oosterse keuken, in salades, de mogelijkheden zijn heel groot.

PLANT Erwten en peulen zijn eenjarig. Ze hebben, net als bonen, wortelknobbeltjes die stikstof uit de lucht vastleggen. Dus net als bij bonen kun je na de laatste oogst de stengels van de planten net boven de grond afknippen en tussen de ondergrondse wortels nog andere groenten telen die dan profijt hebben van de stikstof die vrijkomt.

Niet alleen de peultjes en/of erwtjes zijn eetbaar, ook de jonge topjes en rankjes kun je oogsten (ze worden vaak erwtenscheuten genoemd, in het Engels pea shoots, mocht je recepten zoeken). Ze smaken naar peultjes/erwtjes, ze zijn heerlijk in salades, roerbak en als eetbare garnering.

  • DOPERWT Zoals gezegd hebben rassen die specifiek voor de doperwt zijn gekweekt niet een bijzonder lekkere peul (hoewel er uitzonderingen zijn natuurlijk).
  • De jonge felgroene erwtjes worden uit de peulen “gedopt” en gegeten.
  • Ze hebben, afhankelijk van het ras, een bijzonder zoete smaak; zoeter maar vooral ook zachter en meer doperwtensmaak dan doperwten uit de diepvries (die we trouwens ook lekker vinden hoor).

Maar niets is zo lekker als zelf geoogste doperwtjes!! Mooi; peul Shiraz (leuke naam ook!. Helaas vonden we de peultjes niet de lekkerste peultjes die we aten, ze leken veel op kapucijners (wellicht een tussenvorm). PEUL Dit zijn dus de eigenlijke vruchten, hierin worden de zaden (doperwten) gemaakt. Kies voor de teelt van peultjes een ras dat juist op de kwaliteit van de peul is gekweekt: zachtzoet, dun, zonder draad of vlies.

  • Het grote voordeel van peultjes is dat, wanneer je eens te laat bent met plukken en de peul niet meer op haar lekkerst is, je haar gewoon door kunt laten groeien waardoor je niet de peul oogst maar wacht tot ze doperwten geeft.
  • Bedenk daarbij wel dat dat niet de bedoeling was van de kweker; het zou kunnen dat de doperwten die uit dat soort peulen komen niet zo zoet zijn en meer zetmeel bevatten, dat hangt af van het ras dat is gebruikt.

Maar in ieder geval is het een optie. Peul Normand SUGAR SNAP Deze zoete peultje/erwtjes zijn zeer dikwandig, en sappig, en knapperig, en zoet, met al in een jong stadium een net zo zoet doperwtje erin. Het zijn van de peulen onze favorieten, maar dat is voor iedereen anders; echte ouderwetse peultjes hebben een wat weeïge smaak die juist door veel mensen heel erg lekker wordt gevonden. Je kunt goed zien dat een sugarsnap ook in jong stadium al dikker en vleziger is INDELING IN HOOGTE Er zijn lagere en hogere rassen, zowel bij de peulen als doperwten en sugarsnaps. Een paar jaar geleden nog werden de planten ingedeeld in ‘stam-‘ voor lage rassen en ‘rijs-‘ voor hoge rassen dus rijserwt, stamdoperwt, rijspeul, etc.

  1. De laatste 10 jaar zie ik dat er steeds minder hoge rassen zijn en de termen ‘stam’ en ‘rijs’ ook amper nog worden gebruikt.
  2. De steeds lagere rassen worden in de beschrijving nu gewoon in centimeters beschreven.
  3. Let bij de teelt dus vooral gewoon goed op de beschrijving van het ras en pas je steunmateriaal daar op aan.
You might be interested:  Hoe Een Ei Koken In De Microgolf?

Want uiteindelijk heeft bijna elk ras van peul, doperwt en sugarsnap wel min of meer steun nodig om te zorgen dat de planten niet omvallen tijdens de groei, zelfs planten van maar 60 centimeter hoog. De hoogte van de verschillende rassen kan variëren van 40 centimeter tot 200 centimeter, dus het is wel heel belangrijk om dat bij je keuze voor een ras (of steunmateriaal) in gedachten te houden. Op de foto: tweeledige oplossing: een vrij laag rek van zo’n 100 centimeter hoog waar de doperwten Tristar met een hoogte van 60-70 centimeter aan zijn uitgeplant. Eromheen staan wat stokken waarover een blauw vogelnet is gedrapeerd en onderaan vastgezet met balkjes en stenen.

  1. Aan het rek kunnen de planten zich prima vasthouden als ze groeien, en het net eromheen beschermt de planten tegen vogelvraat.
  2. Als de planten zo’n 40 centimeter hoog zijn mag het net eraf, de stokken blijven staan.
  3. En als er na de bloei vervolgens peulen worden gevormd gaat het net er weer overheen (want vogels, in ons geval duiven, lusten erg graag net gekiemde erwtenzaden plus blad, houden niet van de grotere planten maar vinden de jonge peulen dan weer wel heel lekker).

De laagste rassen hebben officieel geen steun nodig. Maar de planten zijn vaak wel slungelachtig en kunnen omvallen/hangen. Dat is op zich niet zo’n probleem, zolang de bloemen maar bestoven kunnen worden en de peulen niet in de modder liggen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn maar zelf toch ook bij de laagste rassen vaak een amateuristisch in elkaar geflanst rekje met kippengaas of iets dergelijks om de planten in ieder geval een beetje overeind te houden omdat anders de opbrengst toch duidelijk minder is. Peul Golden Sweet Net als bij de bonen hebben de wat hogere rassen toch vaak een lichte voorkeur voor ons:

de totale opbrengst is wat hogerje wint er ruimte meemakkelijker plukkensneller opdrogen na een regenbui

De lage rassen vragen daarentegen wel wat minder werk en de opbrengst valt wat eerder. En de tendens is, zoals al eerder genoemd, dat er steeds meer lagere rassen verschijnen en die flink worden doorontwikkeld. En in die doorontwikkeling betekent dan bijvoorbeeld een nog betere/zoetere smaak, meer doperwten per peul, of peulen die in trosjes groeien en dus op die manier ook een steeds betere opbrengst per plant geven. Let bij de aankoop van zaden vooral ook op de smaakkwaliteit van de rassen: er zijn suikerzoete rassen maar ook minder zoete, zetmeelrijke rassen: Rondzadige soorten; hebben vrij grote doperwten, niet zo zoet, snel melig, zeer geschikt als droogerwt (voor bijvoorbeeld erwtensoep), kun je vaak extra vroeg zaaien, kan zeer goed tegen kou en vorst.

  1. Gekreuktzadige soorten; minder zetmeel, maar over het algemeen veel zoeter, zeer geschikt voor verse zoete doperwten, iets later zaaien maar verdraagt ook koude en vorst.
  2. Onze voorkeur ligt duidelijk bij die laatste groep, maar er zijn mensen die toch ook de karakteristieke erwtensmaak van de bovenste soort in bepaalde gerechten lekker vinden.

Het is in ieder geval leuk en makkelijk wanneer je gaat zaaien: aan de zaden zie je wat je kunt verwachten in de smaak: hoe gekreukter de zaden, des te zoeter de smaak. Hoe ronder de zaden, des te meer zetmeel en minder suikers ze zullen bevatten. En, even off-topic, dat geldt ook voor bijvoorbeeld maïs, kies voor de zoetste maïs de meest gekreukte zaden.

  • En ook nog even: de kapucijner is in principe ook een erwt (beiden dragen dan ook dezelfde Latijnse naam Pisum sativum), en zou dus ook in dit hoofdstuk genoemd kunnen worden.
  • Maar omdat we de kapucijner op een heel andere manier ook heel erg lekker vinden en ze toch ook wat andere teeltzorgen, rassen, etc.

heeft, heb ik ervoor gekozen om haar een eigen pagina te geven: Kapucijner TEELTWIJZEN EN RASSEN De erwt/peul is een echte voorjaarsplant, ze groeit beter in het frisse voorjaar dan in de warme zomer. Ik heb haar zelfs wel eens te laat gezaaid (ik meen in juni of zo), ze maakte toen wel een plant maar bloeide niet, het werd een volle bos groen zonder bloem en dus ook zonder peul.

Tristar (voor ons één van de beste doperwten, 70 cm hoog, prima opbrengst, planten 70 cm hoog)Kelvedon Wonder (zoete lekkere doperwt, 70 cm hoog)Oregon Sugar Pod (lekker peultje, kan ook blijven hangen voor doperwt, 80 cm hoog)Carouby de Mausanne (peul, oud ras, zeer grote peul, planten 160 cm hoog, sterke smaak, bijzonder, zie foto onder dit rijtje favorieten)Golden Sweet (geel peultje, lekker, planten 160 cm hoog)Sugar Snap (erg lekker, knapperig, sappig, 180 cm hoog)Canoe (lekkere doperwten, zoet, goede opbrengst

Peul Carouby de Maussane, reuzenpeulen, het peultje rechts is een normaal formaat peultje, om het verschil te laten zien BODEM EN BEMESTING Erwten en peulen houden niet van teveel warmte, eigenlijk in alles het liefst gemiddeld: niet te nat, niet te droog, niet te koud, niet te warm, etc.

Hier doet ze het, al zou je het niet zo snel verwachten, prima op zware grond. Die grond verbeteren we in de winter elk jaar weer met compost om te zorgen voor luchtigheid, humus, en het toevoegen van allerlei nuttige bodemorganismen. We kiezen wel vaak voor de hogere rassen zodat de wind wat kan helpen met opdrogen na regen.

We spitten in de winter alleen wat rijpe compost onder. In het vroege voorjaar krijgt de hele tuin een algemene moestuinmest volgens de aanwijzingen op de verpakking, zo ook het veldje waar de tuinbonen, kapucijners, peultjes en doperwten komen. Meer voeding, zoals je extra kali geeft aan aardappelen en extra stikstof aan prei, hoeft bij de teelt van peulgewassen niet.

  1. STANDPLAATS Erwten en peulen houden van een zonnige standplaats in niet te natte grond.
  2. Om die reden telen we haar zelf in onze tuin met vette, natte klei de laatste jaren ook wel eens in een verhoogde bak.
  3. Dat gaat prima, er moet alleen wel wat rekening worden gehouden met water geven als we eens een droog voorjaar treffen.

In de vruchtwisseling zou je 1 op de 4 tot 6 jaar peulgewassen telen aan kunnen houden. Na erwten en peulen kun je vaak nog wat anders telen want de oogst is natuurlijk relatief vroeg. Late koolsoorten volgen graag peulen/erwten op (laat dan vooral de wortels in de grond zitten zodat de kool kan profiteren van de stikstof die ze bevat en mest wel nog wat bij want koolgewassen zijn nogal slokoppen als het om voeding gaat). OPKWEKEN Erwten en peulen kiemen en groeien bij lage temperaturen. We zaaien ze zelf graag voor in februari, in de onverwarmde kas. Je kunt ze ook ter plaatse zaaien maar bescherm de zaden dan wel met een net of vliesdoek tegen vogelvraat en muizen. Je kunt erwten en peulen ook nog binnenshuis zaaien als je dat prettiger vindt, maar bedenk dat ze dus echt niet van warmte houden. De plugjes van voorgezaaide doperwten, ze kunnen zo makkelijk uitgeplant worden Ook bij voorzaaien in de kas moeten we de zaden nog beschermen; muizen hebben maar een paar centimeter ruimte nodig om je kas binnen te komen en ze ruiken verse erwtenzaden op afstand 🙂 Zelf zaaien we in trays, in potgrond waar wat grof brekerzand doorheen is gemengd. De tray zetten we dan in een bak, en die bakken dekken we af met een plaatje glas of perspex. Hierdoor zijn de gezaaide zaden beschermd tegen muizen en je creëert zo een soort kas in een kas, de warmte blijft er lekker onder hangen en dat bevordert de kieming en groei wel wat. Ook bij het uitplanten zul je de de jonge zaailingen de eerste weken nog moeten beschermen tegen vraat; met een net of vliesdoek. Als de zaailingen zo’n 30 centimeter hoog zijn en willen gaan klimmen, kun je het beschermmateriaal weghalen want dan zijn de planten niet interessant meer voor vogels.

Maar bedenk dat op het moment dat de oogst van de peulen en doperwten dichterbij komt, ze juist wee erg in trek zijn bij vogels. Ik heb hier wel gezien dat duiven gewoon op het hekwerk zaten en zo makkelijk de peulen konden opeten. Maar het allerliefst eten ze de jonge toppen van de planten eten. Op onderstaand kort filmpje zie je een rek met doperwten in onze tuin in juni.

Je kunt zo een klein beetje inschatten wat de oogst per plant of per rij is (wij planten doperwten aan beide kanten van het rek, de zaailingen ongeveer 5 centimeter van elkaar. En je ziet er ook gelijk dat de bovenkant van de planten plukkerig en kaal zijn, opgevreten door de duiven, van de erwten zelf bleven ze gelukkig af.

  1. TEELTZORGEN Uiteraard is één van de belangrijkste teeltzorgen het bouwen van een rek met gaas waar de planten zich aan vast kunnen houden.
  2. De planten kunnen zich wel redelijk goed vasthouden aan het gaas maar hebben soms toch nog een touwtje nodig om niet van het gaas af te vallen (zeker als er vrij veel planten naast elkaar staan en wanneer er veel wind staat).

Vergeet niet water te geven bij droogte, maar heel veel water hebben peultjes en erwten niet nodig. En pluk; in de oogstperiode kun je vaak wel om de dag een klein maaltje of een flinke hand plukken. Hoe meer je plukt, des te meer zal ze bloeien en weer nieuwe peulen geven. Peultjes bloeien trouwens bijna altijd met fris witte bloemen (foto boven). Maar soms bloeien (zeker peultjes) ook wel in lila tot paarsrood. Voorbeelden daarvan zijn de Shiraz, Carouby de Maussane, en de gele peul Golden Sweet. En natuurlijk bloeit de kapucijner, wat uiteindelijk ook een soort erwt is, ook in die mooie kleur. De bloem van de peul Carouby de Maussane OOGST EN BEWAREN De stengels van deze planten breken gemakkelijk, terwijl de peulen zelf behoorlijk vast zitten. Pluk dus altijd met 2 handen (met 1 hand houd je de plant vast, met de andere pluk je de peul) – anders beschadig je de plant gemakkelijk of trek je zelfs de hele plant uit de grond – met de peul er nog steeds aan vast 🙂,

  • Pluk regelmatig, zodat er weer nieuwe peultjes gevormd worden, maar ook omdat jonge peultjes het lekkerst zijn.
  • Jonge doperwten zijn ook zoeter en smakelijker dan te groot en melig geworden.
  • Het is altijd in het begin even gokken wanneer je ze het beste plukt: wanneer ze nog te jong zijn is het zonde omdat de doperwten nog niet volgroeid zijn, als je te lang wacht kan de zoete smaak al minder worden en het gehalte zetmeel toenemen.

Je plukt doperwten in principe wanneer de peul al mooi rond is maar nog wel veerkrachtig en groen. En proef vooral; pluk een peul en maak die open en proef de rauwe doperwt; dan proef je het beste wanneer die het lekkerst is en kun je inschatten hoe dik je de andere peulen oogst (het kan nog wel iets verschillen tussen de verschillende rassen). Op deze foto zie je dat niet alle doperwten in één keer geoogst kunnen worden. De drie erwtpeulen in het midden lijken mooi volgroeid en dik genoeg voor de oogst, de bovenste exemplaren zijn echter nog dun en mogen nog blijven hangen. Eet peultjes vooral dezelfde dag, dan zijn ze nog lekker knapperig, maar je kunt ze ook nog wel 2 of 3 dagen in de koelkast bewaren (zodat je oogst elke dag iets groter wordt en je na 3 dagen een heel maaltje bij elkaar hebt).

Zelf vries ik peultjes nog wel eens in; het knapperige gaat er dan wel vanaf maar bevroren in een gloeiend hete pan is ze nog best lekker. Ook doperwten zijn vers geplukt natuurlijk het allerlekkerst. Mocht je genoeg doperwten kunnen oogsten om ook nog flink wat over te houden; je kunt ze prima invriezen.

Bovendien gaat de al eerder genoemde omzetting van suikers naar zetmeel in de doperwt gewoon door wanneer de doperwt eenmaal is geplukt. Oogst en eet of verwerk de doperwten dus dezelfde dag, als je de oogst 2 dagen laat liggen zul je merken dat ook dan de doperwten al minder zoet zijn en melig worden.

Ik vries doperwten rauw in. als ik ze dan wil gebruiken in de keuken kook ik water, gooi de nog bevroren doperwten in het kokende water, en dan zijn ze (afhankelijk van het ras en deus de maat van de doperwt) na zo’n 5 tot 8 minuten goed. ZAADTEELT Erwten en peulen zijn in principe zelfbestuivend, maar insecten kunnen wel kruisbestuiven, dus zorg wel voor voldoende afstand tussen 2 rassen voor zaadteelt.

En bedenk dat erwten, peulen, sugarsnaps en kapucijners dus onderling ook kunnen kruisen. Om zaad te winnen teel je de peulen/erwten op de gewone manier maar je oogst ze pas als de peulen helemaal geel en hard zijn geworden. Knip dan de planten net boven de grond af en laat de peulen aan de planten nadrogen.

  1. Na 2 tot 3 weken kun je de erwten uit de peulen oogsten.
  2. Persoonlijk vind ik het prettig om ook de erwten voor zaadteelt 2 dagen in de vriezer te leggen, zodat er zeker geen ziekten/aantasting door larven komt (zie meer daarover bij de zaadteelt in het hoofdstuk Bonen ).
  3. Laat na het invriezen de erwten een paar dagen drogen, daarna donker, droog en koel bewaren, de zaden blijven dan minimaal 3 jaar kiemkrachtig.

Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met erwtjes, peultjes of sugar snaps (of andere groenten, fruit of kruiden) Voorjaarsmaaltijd: tuinboontjes met kapucijners en doperwtjes, met gebakken ham- en spekblokjes, gebakken uien en mosterd

Hoe moet je peultjes blancheren?

Instructies –

De peultjes schoonmaken. Water zonder zout aan de kook brengen en voorzichtig de peultjes in het kokende water doen. Eén tot twee minuten laten koken en dan direct onder de koud stromend kraan houden om het kookproces te stoppen. Etiket erop doen met naam en datum. Gedurende 24 uur in de vriezer in laten vriezen.