Hoe Lang Moet Je Boontjes Koken?
2.1 Koken – Sperziebonen koken is in de basis heel eenvoudig. Doe schoongemaakte sperziebonen in een pan met ruim kokend water. Voeg geen zout toe tijdens het koken, want dat maakt het velletje van de peul vaak wat taai. Houd een kooktijd van 12 tot 16 minuten aan, afhankelijk van of je de bonen beetgaar of een beetje zacht wilt hebben.
Recept 1: oud-Hollandse sperzieboontjes. De naam van sperziebonen is afgeleid van “aspergebonen”, naar de vergelijkbare manier van opdienen. De meest klassieke manier waarop je sperziebonen op tafel kunt zetten is als volgt. Kook de sperzieboontjes zoals hierboven aangegeven. Bestrooi ze na het afgieten met wat zout en nootmuskaat. Smelt dan vlak voor het opdienen een klontje boter over de boontjes. Uitstekend te combineren met het eveneens klassieke stukje vlees of kip en aardappelpuree.
Contents
Hoe lang stoom je boontjes?
Sperziebonen blancheren –
- Was en dop de sperziebonen. Je hoeft in principe alleen de harde kant van de boon af te knippen of te snijden, het sierlijke uiteinde kun je opeten! Snij ze eventueel door de helft.
- Breng een pan met water aan de kook.
- Kook de sperziebonen 2 minuten.
- Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen.
- Je kunt geblancheerde sperziebonen invriezen of verwerken in een gerecht.
Waarom moet je sperziebonen koken?
Kun je sperziebonen veilig eten? – Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Hoe lang sperziebonen kopen?
De kooktijd van sperziebonen – Zet een pannetje water op het vuur en breng dit aan de kook. Leg vervolgens de peulvruchten in het water en kook deze in 10 tot 15 minuten gaar, zoals aangeraden door het Voedingscentrum, Afhankelijk van je persoonlijke smaak kan dit net iets langer of korter.
- Hoe langer je de sperziebonen kookt, des te minder “bite” er over blijft,
- Je kan gemakkelijk testen of de bonen klaar zijn om te serveren.
- Dit doe je door er met een vork in te prikken of door er eentje uit te pakken en te proeven.
- Als de sperzieboon niet meer hard aanvoelt en je er makkelijk in kan prikken, dan is deze gaar.
Kook je normaal gesproken met zout? Doe dat nu vooral niet. De peultjes kunnen dan namelijk behoorlijk taai worden. Dit is natuurlijk erg zonde. Laat zout dan ook achterwegen bij het koken van sperziebonen.
Hoe gezond is sperziebonen?
Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Sperziebonen Wat is een sperzieboon : De sperzieboon is een langwerpige, rond ovale groene peul met kleine zaadkernen. Deze bekende groente wordt ook wel slaboon of prinsessenboon genoemd. Er is nog een variant: de Haricot Verts, Dit is een slanke en rechte boon die het vooral goed doet bij feestelijke dinertjes.
De sperzieboon is ongeveer net zo slank als de Haricot Verts, alleen is het een iets krommere variant. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Waar komt de sperzieboon vandaan : De sperziebonen zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland en in bepaalde periodes vanuit de warmere landen rondom de middellandse zee.
Wanneer is de sperzieboon verkrijgbaar : Sperziebonen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van de sperzieboon : Je kunt sperziebonen in een open zak een paar dagen bewaren op een koele plaats of in je koelkast. Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid : Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11),
- Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen.
- Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
- Folaat is ook een belangrijke voedingsstof voor het op peil houden van je weerstand.
Tijdens het koken van de sperziebonen kan folaat gemakkelijk verloren gaan. Bij stomen blijft wel vrijwel alle folaat behouden. Sperziebonen bevatten verder vitamine K, Deze vitamine helpt bij de normale stolling van je bloed en speelt een rol bij de aanmaak van botweefsel.
Per 100 gram | RI* | |
Energie | 162 kJ | |
39 kcal | ||
Vet | 0,4 | |
Waarvan verzadigd | 0,1 | |
Koolhydraten | 5 g | |
Waarvan suikers | 0 g | |
Voedingsvezel | 3,6 g | |
Eiwitten | 2 g | |
Zout | 0 g | |
Vitamine B11 / Folaat | 64 µg | 32% |
Vitamine K | 14,4 µg | 19% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal). |
Wat voor kruiden op boontjes?
Sperziebonen kruiden met losse kruiden – Wil jij liever zelf in controle zijn over hoe je sperziebonen precies gaan smaken? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je sperziebonen te kruiden met losse kruiden. Dit zijn wat mij betreft de lekkerste opties:
Kurkuma, chilipoeder, laos, gember en natuurlijk peper en zout. Met deze kruiden ga je de Aziatische kant op. Hoeft het van jou niet zo exotisch? Paprikapoeder en knoflookpoeder zijn ook goede opties. Houd jij van fris? Dan zijn groene kruiden zoals tijm, rozemarijn en/of bieslook ook lekker. Sesamzaad, kokos, chilivlokken, sojasaus of ketjap manis zijn ook lekkere opties.
Waarom mag je bonen niet koken?
Moet je peulvruchten uit een pot en blik koken? – Nee. Peulvruchten uit pot en blik hoef je niet meer te koken. Ze zijn al gekookt. Natuurlijk kun je ze wel opwarmen als dat beter in het gerecht past. Let op, dit geldt bijvoorbeeld niet voor peulvruchten uit de diepvries.
Hoe boontjes inmaken?
Boontjes wecken Boontjes kunt u op allerlei manieren inmaken. In dit inmaakrecept worden boontje op de traditionele manier geweckt.
Breng een ruime pan met water aan de kook en laat de boontjes 3 minuten koken. Haal de boontjes uit de pan. | |
Steriliseer uw weckpotten en vul ze met de boontjes. Kook vers water in een waterkoker en vul de weckpotten met het kookwater tot 2 centimeter onder de rand van de weckpot. | |
Weck de boontjes in een inmaakketel op 100 graden gedurende 120 minuten. Boontjes moet u altijd nog 15 minuten laten koken voordat u deze eet om een eventuele kans op botulisme te voorkomen. | |
Mislukt het wecken van boontjes de laatste jaren ook bij u? Dan denken wij de oplossing te hebben. Kijk bij ons recept: Wecken boontjes mislukt. |
Boontjes wecken
Hoe giftig zijn rauwe bonen?
Fabel – Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
Waarom mogen honden geen sperziebonen?
In rauwe sperziebonen zit de stof Lectine wat schadelijk is voor zowel mensen als honden. Ze kunnen hierdoor last krijgen van de darmen en als ze het in grote hoeveelheid binnenkrijgen kan dit zelfs dodelijk zijn.
Waarom boontjes koken zonder deksel?
Wanneer gebruik ik beter géén deksel? –
- Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet.
- Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
- Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
- Pasta kookt makkelijk over wanneer je ‘m onder deksel kookt. Breng daarom het water aan de kook mét deksel, maar kook de pasta zelf zonder deksel.
- Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt.
- Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Hoe bewaar je gekookte sperziebonen?
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kunnen sperziebonen in de koelkast?
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Kun je sperziebonen opnieuw opwarmen?
Smaak – Sperziebonen hebben een typische bonensmaak. Je kunt ze natuurlijk koken, maar verwerkt in een lekker roerbak- of stoofgerecht zijn ze ook heerlijk. Of wat dacht je van een salade met boontjes? Probeer eens gekookte en afgekoelde sperziebonen in een salade met stukjes tonijn, tomaat en gekookte aardappel.
- Of eet ze op zijn Indonesisch met boemboe sambal goreng.
- Roerbak sperzieboontjes ook eens lekker met een uitje, sambal, ketjap en amandelen.
- En wat dacht je van gestoofde sperziebonen? Lekker met aardappelblokjes, knoflook en kerriepoeder.
- In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt.
Eet sperziebonen dus niet rauw! De kooktijd van sperziebonen is 12-16 minuten. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak.
Wat doet bonen met je lichaam?
De gezondheidsvoordelen van bonen Bonen zijn goed voor je hart- en bloedvaten, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen. Bonen helpen je ook met afvallen. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, mineralen en goede koolhydraten.
Is sperziebonen goed voor je hond?
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Waarom moet je boontjes blancheren?
Sperziebonen blancheren – Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal. Toepassen? Gebruik dit kip-ketjap recept met geblancheerde sperziebonen,
Waarom komen mijn boontjes niet uit?
Hoe ga je te werk? –
Zaai 1 zaadje in het midden van een 5 x 5 centimeterpotje. Gebruik voor het zaaien potgrond die je flink luchtiger maakt door er ongeveer een kwart grof zand door te mengen (of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond). Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.
Kan je ongekookte snijbonen eten?
Snijbonen Bewaren Hele snijbonen kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Gesneden snijbonen kun je 1 dag in de koelkast bewaren, bij voorkeur dezelfde dag bereiden en eten. Snijbonen kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Bewaar de snijbonen dan niet naast kiwi, peer, appel of banaan.
Deze fruitsoorten scheiden een gas uit, etheen (vroeger bekend als ethyleen). Hierdoor bederft de groente sneller. Verse snijbonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Snijbonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de snijbonen dan over in een afsluitbaar bewaarbakje.
De snijbonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Heb je restje gare snijbonen over? Doe de snijbonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De snijbonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
- Hoe weet ik of verse snijbonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap, verspreiden een zure geur of zijn beschimmeld.
- Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.
- Hoe weet ik of de snijbonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De snijbonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel.
Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Bereiden Goed wassen, puntjes aan beide zijden eraf snijden en even bedenken hoe je ze gaat koken of roerbakken: in grote stukken of fijne reepjes. Snijbonen moeten niet rauw gegeten worden.
Heel (vers) Koelkast: 2 dagen Fruitschaal: 2 dagen Diepvries: 1 jaar Gesneden (vers) Koelkast: 1 dag Gekookt Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden Snijbonen uit geopend glas/blik Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden
Koken: 10 – 15 minuten Roerbakken: ca.10 minuten Magnetron: 5 – 8 minuten Smoren: 13 – 15 minuten Stomen: 15 – 20 minuten
Hoelang verse sperziebonen stomen?
Sperziebonen bereiden – Sperziebonen koken is vrij basic : zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bonen daar langzaam in glijden als het water eenmaal kookt. Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door.
- Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
- Liever sperziebonen stomen ? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet.
- Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard. Lees ook: Alles over haricots verts en sperziebonen, het verschil en de lekkerste recepten
Hoe lang stoom je groenten?
Groenten stomen – Aan tafel Gezonde voeding in huis halen is één, het op een goede manier klaarmaken is twee. Groenten stomen is echt een aanrader! Bij stomen blijven je groenten beter op smaak en kleur dan bij koken. Probeer het maar eens; je zult verrast zijn door de knapperigheid van je groenten!
Vul de pan met een klein laagje water en breng het aan de kook. Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.Dek de pan af en laat de groenten zo’n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.
Tip: Stoom je groenten eens in groentebouillon in plaats van water. Dat geeft een lekkere geur en een nét wat pitterige smaak. : Groenten stomen – Aan tafel
Hoelang stoom je snijbonen?
Snijbonen schuin in repen snijden. In stoompan of grote pan met stoommand of hittebestendig vergiet laagje water aan de kook brengen. Snijbonen afgedekt 5 min. laten stomen.
Hoe krijg je stoom?
Stoom wordt gevormd door koken of door verdamping. Normaal gesproken kookt water wanneer het wordt verhit tot 100 °C. Maar water verdampt ook bij lagere temperaturen. De stoom die wordt veroorzaakt door het koken is zo heet als het kokende water zelf.