Hoe Lang Moet Een Ei Koken Om Hardgekookt Te Zijn?
Hoe lang moet je eieren koken? – De hoeveelheid eieren die je kookt is niet van belang. Het is doorslaggevend hoe jij je ei het lekkerst vindt én hoe groot het ei is. En dat is een kwestie van uitproberen. Mag je eitje wel iets harder, dan laat je het de volgende een minuutje langer in het water liggen.
Genoeg water in de pan zodat het ei helemaal onder water ligt.Als het water kookt kan het vuur wat lager en kunnen de eieren in de pan.Een zachtgekookt ei heeft 3 tot 5 minuten nodig.Een hardgekookt ei heeft maximaal 9 minuten nodig.Zodra het eitje lang genoeg gekookt heeft laat je hem schrikken.Giet de pan af en spoel de gekookte eieren af met koud water (schrikken)Door het laten schrikken stopt het kookproces.Varieer wel een beetje met de kooktijden, afhankelijk van hoe hoog het vuur staat en op welke ondergrond je kookt kunnen de tijd iets verschillen.
Contents
Waarom een hardgekookt ei?
En het antwoord op al jouw andere vragen over gekookte eieren – Vraag jij je ook wel eens af wat het beste is voor je gezondheid: een hardgekookt of een zachtgekookt eitje? Wij zochten het voor je uit. Je hoort wel eens beweren dat zachtgekookte eitjes beter zijn voor je gezondheid dan hardgekookte. Die bewering steunt op twee stellingen:
in een zachtgekookt ei zit lecithine, een stof die de vetverbranding stimuleert een zachtgekookt ei zou ook beter zijn voor je cholesterol en vermindert zo de kans op hart- en vaatziekten. Dat zou komen doordat de cholesterol in de eidooier door hoge temperaturen oxideert, waardoor oxisterolen ontstaan die slecht zijn voor je hart.
Maar is het ook waar? Het antwoord is nee. De vetverbrandende werking van lecithine is nooit wetenschappelijk aangetoond, en eieren eten kan tot nog toe niet gelinkt worden aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Bovendien wordt de temperatuur van het ei nooit té hoog bij het koken, dat is iets wat wel kan gebeuren bij het bakken van eieren.
- Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn.
- Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella.
- Ook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
- En kook je ei ook niet langer dan 10 minuten: té lang koken zorgt ervoor dat er voedingsstoffen verloren.
Eet dus gewoon je eitje zoals jij dat het lekkerste vindt.
Kan je ei bakken in water?
Ei pocheren
- Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!).
- Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft.
- Breek het ei in het midden van de draaikolk.
- Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje.
- Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
- Klaar om op te eten! Heerlijk bij, in een of op brood als,
Wil het toch nog niet helemaal lukken met het pocheren? Lees snel deze tips voor het perfecte gepocheerde ei.
- Gebruik verse eieren, dat is al de helft van het werk! Bij verse eieren zit het eiwit steviger om het eigeel en gaat pocheren duizend keer makkelijker.
- Zorg ervoor dat het water niet hard aan het koken is. Door het harde borrelen van het water is het nog moeilijker om het ei bij elkaar te houden.
- Een beetje smokkelen mag! Gebruik een stukje plasticfolie of een boterhamzakje als hulpmiddel. Besmeer het zakje/plastic met een beetje olijfolie en breek hier één ei in. Knoop het ei zo strak mogelijk dicht en laat het ei-bundeltje in het water zakken. Zo kan je gemakkelijk meerder eieren tegelijk pocheren!
- Om het ei goed bij elkaar te houden, zou je ook een theezeefje kunnen gebruiken. Breek het ei in het theezeefje en laat deze langzaam in het water zakken. Zo krijg jij, met een klein beetje hulp, het perfecte gepocheerde ei.
Trek gekregen? Klink op onderstaande foto’s voor de bijbehorende recepten. : Ei pocheren
Waarom moet je een ei laten schrikken?
Je stopt het kookproces – De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Hoe kun je zien als een ei niet meer goed is?
De watertest Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Kan je een ei met een barst eten?
Wat te doen als je ei openbarst tijdens het koken? Je hebt een pannetje met water opstaan, legt het ei erin en de eierschil barst open. O nee! Wat nu? Als je niets doet, stroomt het eiwit eruit en begint het te schuimen in het kokende water. Het resultaat is een ei met allemaal witte stolsels, een beetje misvormd en aan de waterige kant.
- Je kan het ei natuurlijk nog prima eten, maar het is een stuk minder lekker en heel fraai ziet het er ook niet uit.
- Ik heb een hele makkelijke tip hoe je dit voorkomt.
- Ben jij benieuwd naar wat te doen als je ei openbarst tijdens het koken? Lees dan vooral verder.
- Dit was een van mijn grootste frustraties tijdens het koken van een ei.
Bij mij kwam en komt dit namelijk echt regelmatig voor. Voordat ik de oplossing hiervoor had baalde ik altijd, want als ik dan bijvoorbeeld gevulde eieren ging maken, zag zo’n misvormd ei met witte stolsels er natuurlijk niet uit. Hier moest en zou ik wat voor verzinnen.
- En zo gezegd, zo gedaan.
- Ik hoorde de oplossing toevallig voorbij komen tijdens een van mijn stages en probeerde het gelijk uit.
- Het werkte! Het bleek om een doodgewoon huis-tuin-en-keukenmiddeltje te gaan: dé tip om te voorkomen dat het eiwit eruit stroomt als je ei openbarst tijdens het koken is om snel een scheutje azijn toe te voegen aan het water als dit gebeurt.
Het proces van het stromende eiwit stopt dan, omdat azijn ervoor zorgt dat het eiwit meteen stolt en dus niet meer gaat schuimen. Zo is je ei nét op tijd gered en kan je lekker verdergaan met je gerecht.
Hoe kun je een ei makkelijk pellen?
Een ‘eitje’ – Een ei dat moeilijk te pellen is kan dus voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Maar gelukkig zijn er verschillende trucjes die je kunt toepassen om de schaal makkelijker los te laten komen.1. Laat het ei schrikken Dit trucje zal voor de meeste mensen wellicht bekend in de oren klinken.
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker! 2. Schud de pan Wat ook vaak goed helpt om de schaal makkelijker los te laten komen is door na het koken, afgieten en laten schrikken de pan waar ze in zitten even goed te schudden.
Hierdoor brokkelt de schaal namelijk af in kleine stukjes. Spoel het geheel daarna af in koud water en je zult zien dat er dan een groot deel van de schil loskomt. Deze tip werkt het best als je meerdere eieren tegelijk kookt.3. Blazen Ook blazen is een goede manier om ervoor te zorgen dat de schaal loskomt van het ei.
Maak na het koken en laten schrikken de onderkant van de schaal kapot en blaas hier even op. Zo komt er wat lucht tussen de schaal en het eiwit wat dus voordelig is voor een makkelijker pelproces.4. Truc met de lepel Daarnaast werkt het goed om na het koken en laten schrikken het hoedje van het ei af te snijden en vervolgens met een eetlepel onder het vliesje tussen het ei en de schaal te bewegen.
Als het goed is komt de schil er dan bijna met één beweging vanaf. Overige tips:
Voeg azijn toe aan het water. Dit is een tip die we vaak tegenkomen, maar er is nog geen bewijs voor dat het écht werkt. Wél kun je azijn goed gebruiken bij het maken van een gepocheerd ei. Het azijn zorgt er namelijk voor dat het eiwit mooi stolt. Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water. Doe je hand vervolgens bovenop het glas en schud daarna flink heen en weer. Na een paar seconden zou de schil zo van het ei af moeten glijden. Dit is eigenlijk het laten schrikken en schudden in één, maar dan op kleinere schaal. Ook zou het helpen om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater waar je de eieren in kookt. Dit zorgt er namelijk voor dat de schalen in grotere stukken los zullen komen van de eieren. De moeite waard om uit te proberen toch?
Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.
Waarom barsten mijn eieren?
Elke keer als Joris Willaert uit Bellem (Aalter) eieren kookt, springt er wel eentje kapot.,De eieren komen niet uit de koelkast en ik doe ze in een pannetje met koud water en zet die dan op het vuur”, schrijft hij. Of wij een tip kunnen geven? Zaterdag 18 februari 2006 om 00:00 Dat je de eieren op kamertemperatuur gebruikt, is goed.
Je haalt ze inderdaad best een halfuur vooraf uit de koelkast. Maar prik je ook met een eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei? Daar bevindt zich de luchtkamer. Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit.
Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken. Zet eieren op in koud water en reken 3 minuten kooktijd voor een heel zacht gekookt ei en 4 minuten voor een zacht gekookt. Ook een probleempje? Stuur uw vraag naar Plaza-Eten&Drinken, Gossetlaan 28, 1702 Groot-Bijgaarden of naar [email protected].