Hoe Gezond Is Tonijn Uit Blik?


Hoe Gezond Is Tonijn Uit Blik
Is tonijn gezond? – In elk geval erg lekker: daarom is de vis ook zo populair. Tonijn is, met zalm en haring, de meest gegeten vis van Nederland. Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in.

Wat is beter tonijn of zalm?

Welke vissoorten zijn het gezondst? Getty Images Vis staat over het algemeen bekend als gezond. Onze taal kent niet voor niets het gezegde “Zo gezond als een vis.” Vis is namelijk rijk aan voedingswaarden, eiwitten, vitaminen en mineralen als vitamine B, zink en ijzer. Het adviseert dan ook om één keer per week vis te eten.

 • Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
 • Visvetzuren zijn immers goed voor je hart en bloedvaten.
 • Maar er zijn zoveel vissoorten om uit te kiezen: welke zijn nou het gezondst om te eten? Advertentie – Lees hieronder verder Als men de beste keuze voor de portemonnee wilt, dan kan men beter kiezen voor de gekweekte zalm.

Deze is namelijk aanzienlijk goedkoper dan de wilde variant. Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten.

 • Een portie van zo’n 100 gram bevat 22 gram eiwit.
 • Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
 • Geniet, maar eet met mate.
 • Deze schilferige witvis is een geweldige bron van fosfor, niacine en vitamine B-12.
 • Een portie van 300 gram bevat slechts 1 gram vet, heeft wel 15 tot 20 gram eiwitten en telt nog geen 90 calorieën.

Let wel, een lekkere portie kibbeling van de visboer heeft een hoger vet- en caloriegehalte. Haring behoort tot de familie van de sardine en is een uiterst gunstige bron van omega-3-vetzuren. Deze Hollandse lekkernij bevat ruim 18 gram eiwit en telt zo’n 14 microgram vitamine B-12 per 100 gram.

Makreel is een vette vis die rijk is aan gezonde vetten. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat deze vis een lagere bloeddruk veroorzaakt en verstoppingen in de slagaders verminderd. Makreel staat er helaas om bekend om een hogere hoeveelheid kwik te bevatten – kies daarom voor de Spaanse of kleinere makreelsoorten Sardines zijn rijk aan calcium, ijzer, selenium, proteïne, vitamine B12 en omega-3 vetzuren.

Deze visjes zijn over het algemeen vaak ingeblikt of bevroren. Controleer daarom altijd het het etiket op olie- en natriumgehalten. Visvangst zorgt voor veel natuur- en milieuproblemen. Het adviseert daarom altijd verpakkingen op keurmerken als MSC en ASC en de VISwijzer om te kiezen voor duurzaam gevangen vis.

Welke tonijn uit blik is het beste?

Test: de beste tonijn uit blik Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Bij Fish Tales (€2 voor 160 gram) proef je, aldus een van de proevers, echt de volle tonijnsmaak. Fish Tales krijgt het hoogste testoordeel op de onderdelen duurzame vangst en etiketinformatie over de vangstmethode en het -gebied.

 1. Bij de smaak komt Fish Tales goed uit de bus, maar niet als de beste.
 2. De proevers vinden de tonijn in zonnebloemolie van Statesman (€1,05 voor 185 gram) net iets lekkerder.
 3. Statesman krijgt als enige tonijn vijf sterren, maar omdat dit merk op duurzaamheid en informatie slechter uit de bus komt is het eindoordeel lager dan van Fish Tales.
You might be interested:  Hoe Lang Rijst In Vriezer Bewaren?

Het minst lekker is de witte tonijn in olijfolie van Phare D’eckmühl (€6,40 voor 160 gram), te koop bij Ekoplaza.

Kun je tonijn uit blik Zo eten?

Je kan dus veilig je tonijn eten. Met verse vis en vlees moet je wel iets uitkijken: goed koken/bakken voor je het eet. Bijna waar, verse vis als in ECHT vers kan geen kwaad ook rauw niet

Welke vis kun je beter niet eten?

Bewust eten – Enkele maanden geleden besloot Carrefour geen pangasius meer te verkopen. De vis zou te veel bacteriën bevatten en resistent zijn tegen antibiotica. Maar pangasius is niet de enige vis waar een geurtje aan hangt. De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica.

 • Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
 • Maar jammer genoeg is pangasius geen uitzondering,
 • De lijst met vissen die je beter kan vermijden is langer dan diegene die je met een gerust hart kan opeten.
 • Het Wereld Natuur Fonds (WWF) stelde een samen waarop je kan aflezen welke vissen te vermijden zijn en welke wel een goede keuze zijn.

Uit de lijst kan je afleiden dat je bij veel vissoorten vooral rekening moet houden met de plaats waar de vissen gekweekt worden, Zo is wilde zalm uit Alaska een goede keuze, maar valt zalm die in de Stille en Atlantische oceaan gekweekt werd, te vermijden.

 • Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn.
 • De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
 • Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed.

En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze. Maar vergeet ook hier geen rekening te houden met de plaats waar de vissen gekweekt werden.

Is tonijn goed voor je cholesterol?

De tonijn, een grote vis die snel kan zwemmen – De tonijn zwemt super snel! Zo kan de blauwvintonijn een snelheid van 70 km/uur halen! Wist je dat de tonijn een van de snelste vissen ter wereld is? De tonijn is een roofvis, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet, zoals bijvoorbeeld sardienen, pijlinktvissen, krill, kleine vissen, schaaldieren, octopussen, haringen, Tonijnen zijn echte veelvraten: ze kunnen per dag tot bijna een derde van hun eigen gewicht eten! Weet je waarom het vlees van de tonijn roze is en het vlees van de meeste andere vissen wit? Dat komt doordat de tonijn veel aders heeft en bloedvaten die bloed en zuurstof door hun lichaam vervoeren.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Tijgernoten Koken?

Is makreel goed voor je?

Waarom is vette vis, zoals makreel, zo gezond? – Is makreel gezond? Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis. Dit lukt niet iedereen, gelukkig zijn er alternatieven.

Hoe gezond is tonijnsalade?

In tijden van extreem gezond lunchen met quinoasalade, zelfgemaakte pastinaaksoep en heel misschien af en toe een speltcracker, is het bijna een doodzonde geworden om weer eens te kiezen voor een old skool ciabatta tonijnsalade. Of wie het nóg bonter maakt: een broodje kroket.

 1. Ohhh, wat erreg! Honderd excuses in je hoofd proberen je gerust te stellen dat je heus wel een keer mag zondigen.
 2. Je had je de hele week al zo netjes aan je quinoa-dieet gehouden en vanochtend keurig havermout gegeten.
 3. En bovendien verdien je het ook, want je had gisteren gesport én je doet heel erg je best.

Tja, eigenlijk kunnen we dat alleen maar beamen. Of beter, eigenlijk bedoelen we dat je dan sowieso gewoon lekker een ciabatta of een kroketje moet kiezen! Want het lijkt wel alsof we een beetje doorslaan in dat ‘gezonde eten’. Begrijp het niet verkeerd hoor, we raden je niet aan om elke dag een broodje kroket uit de muur te trekken.

 1. Maar het valt écht wel mee met hoe vreselijk ‘erreg’ het allemaal is.
 2. En je hoeft al helemáál geen excuses te verzinnen om er lekker van te genieten.
 3. Datzelfde geldt voor die ciabatta met tonijnsalade.
 4. Zéker als je zorgt dat je eetpatroon goed in balans is, past het prima in een gezonde levensstijl.
 5. Ten eerste valt het best mee met de ‘slechtheid’ van een kroket.

Het zal je verbazen, maar er zitten niet eens zoveel calorieën in; zo’n 177 als ‘ie gefrituurd is (en minder als ‘ie uit de oven komt). Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken.

 • Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
 • Had je niet gedacht, hè? Voor een ciabatta met tonijnsalade geldt dat deze ongeveer 198 calorieën bevat.
 • Het ‘slechte’ van tonijnsalade zit ‘m in de vette mayo en allerlei toegevoegde stoffen die vaak gebruikt worden in een kant-en-klaarbakje.

Maar als je het bijvoorbeeld zelf maakt, met tonijn uit blik, kappertjes, een rode ui en een beetje magere yoghurt of (light) crème fraîche heb je heerlijk voedzaam broodbeleg. Algemene tip bij broodbeleg is vooral dat je niet te dik belegt, als je de calorieën wilt beperken.

Ook zelfs qua broodkeuze is er geen man overboord. Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout.

Maar hoewel de meeste mensen denken dat witbrood of luchtig brood weinig voedingswaarde bevat, zitten er exact dezelfde vitamines, mineralen en vezels in als in een robuuste bruine boterham of een volkoren speltbroodje. Alleen dan in iets mindere mate.

You might be interested:  Hoe Vlees Bakken Op Een Bakplaat?

Is Zalm goed voor je gezondheid?

Zalm met stip op nummer 1! – Zalm staat op nummer 1 in Teresa Fung’s top 5 van uitgebalanceerde keuzes die je volgens haar liefst iedere dag, of ten minste zo vaak mogelijk zou moeten eten. Ze zegt hierover het volgende: Op nummer 1: Zalm. Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen.

 1. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten.
 2. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.
 3. Maak het je doel om het toch ten minste eenmaal per week te eten om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die zalm biedt! Aldus professor Fung.
 4. De rest van de top 5 bestaat uit spruitjes, blauwe bessen, noten en natuuryoghurt.

Klik hier om de volledige lijst en het artikel te bekijken.

Is tonijn uit blik zout?

Wat zit er in tonijn? – Tonijn is eiwitrijk, koolhydraatarm en van zichzelf niet erg vet. Met ongeveer één gram per 100 gram valt het qua vetgehalte reuze mee. Behalve bij tonijn in olie. Ondanks uitlekken blijft er al snel zo’n 10 gram vet achter op de tonijn.

Kijk je naar calorieën, dan is tonijn in water een gezonder alternatief. Er zijn nog 3 belangrijke stoffen in vis die invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Namelijk kwik, histamine en zout. Kwik komt voor in tonijn door verontreiniging van de zee. Histamine is een stof die in tonijn kan voorkomen door bederf of slechte hygiëne.

Zout wordt door de producent toegevoegd. Kwik Kwik is een zwaar metaal dat door verontreiniging van de zee ook in vissoorten terechtkomt. Hoe groter de vis, des te meer kwik deze bevat. Door de sterk bindende eigenschap aan eiwitten blijft kwik lang in het lichaam en stapelt zich dan ook op in dieren.

 1. En omdat mensen grote vissen zoals tonijn eten, kan kwik zich ook in ons lichaam opstapelen.
 2. Gelukkig zit er in alle geteste blikjes tonijn in olie minder kwik dan het maximaal toegestane gehalte van 1 mg/kg.
 3. Histamine Een hoog histaminegehalte is een teken van bederf en/of slechte hygiëne.
 4. Iemand die tonijn met te veel histamine eet, kan klachten krijgen die lijken op voedselvergiftiging.

Andere veelgenoemde verschijnselen zijn huiduitslag en een rode huid. Gelukkig vonden we in geen van de tonijnmonsters uit de test histamine. Zout Het zoutgehalte verschilt sterk bij de geteste blikjes, van 0.4 tot 1.6 gram zout per 100 gram vis. Het zout wordt door de producent toegevoegd voor de smaak.

Lees ook: zout: smaakmaker of ziekmaker?

Is veel tonijn gezond?

Is tonijn gezond? – In elk geval erg lekker: daarom is de vis ook zo populair. Tonijn is, met zalm en haring, de meest gegeten vis van Nederland. Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in.