Zacht Gekookt Ei Hoe Lang Koken?


Zacht Gekookt Ei Hoe Lang Koken
Hoe lang koken voor een zachtgekookt ei? – Wanneer is je ei precies goed zachtgekookt? Dat kan per persoon verschillen, maar voor de meesten geldt, als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel. Een komt op de minuut aan. Dus je kan er het beste even bijblijven. Over het algemeen geldt:

Kook een ei 3-7 minuten voor een zachtgekookt eiKook een ei 7-10 minuten voor een hardgekookt ei

Een ei is zachtgekookt als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel.

Hoe lang moet een zacht ei koken?

Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.

Hoe lang moet een ei koken in kokend water?

Hoe kook je een ei? kooktijd eieren Dat hangt van veel factoren af. Check onze handige tips. Het maakt nogal verschil of je de eieren samen met het koude water opzet of de eieren pas toevoegt als het water kookt. Ook de versheid van het ei en de grootte spelen een rol.

Zacht ei 3 minuten Halfzacht ei 4-5 minuten Hard ei 7 minuten

Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt:

Zacht ei 3-4 minuten Halfzacht ei 5-6 minuten Hard ei 8 minuten

Het blijft een kwestie van uitproberen, want:

Zeer vers ei? 1 minuut extra Ei direct uit de koelkast? 1 minuut extra Groot (L) of extra groot (XL) ei ? 1-2 minuten extra Klein (S) ei? 1 minuut minder

Wil je meer handige wetenswaardigheden over eieren of lekkere recepten met ei in de hoofdrol? Schaf onze en je hebt alles handzaam bij elkaar. : Hoe kook je een ei?

Hoe weet je of een ei hard of zacht gekookt is?

Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.

Hoe lang moet je een ei koken voor salmonella?

En het antwoord op al jouw andere vragen over gekookte eieren – Vraag jij je ook wel eens af wat het beste is voor je gezondheid: een hardgekookt of een zachtgekookt eitje? Wij zochten het voor je uit. Je hoort wel eens beweren dat zachtgekookte eitjes beter zijn voor je gezondheid dan hardgekookte. Die bewering steunt op twee stellingen:

in een zachtgekookt ei zit lecithine, een stof die de vetverbranding stimuleert een zachtgekookt ei zou ook beter zijn voor je cholesterol en vermindert zo de kans op hart- en vaatziekten. Dat zou komen doordat de cholesterol in de eidooier door hoge temperaturen oxideert, waardoor oxisterolen ontstaan die slecht zijn voor je hart.

Maar is het ook waar? Het antwoord is nee. De vetverbrandende werking van lecithine is nooit wetenschappelijk aangetoond, en eieren eten kan tot nog toe niet gelinkt worden aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Bovendien wordt de temperatuur van het ei nooit té hoog bij het koken, dat is iets wat wel kan gebeuren bij het bakken van eieren.

 • Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn.
 • Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella.
 • Ook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.
 • En kook je ei ook niet langer dan 10 minuten: té lang koken zorgt ervoor dat er voedingsstoffen verloren.

Eet dus gewoon je eitje zoals jij dat het lekkerste vindt.

Is zacht gekookt ei gezond?

Zacht of hard gekookt ei gezonder? – Er verschijnen regelmatig verhalen dat een zacht gekookt ei gezonder is dan een hard gekookt ei. Van zacht gekookte eieren wordt dan gezegd dat er door de korte kooktijd meer gezonde voedingsstoffen behouden blijven.

Daarnaast zou langer koken het risico op aderverkalking vergroten. Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.

Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn. Dat wil zeggen dat het eiwit én eigeel goed gestold zijn en dus niet meer vloeibaar.

Waarom eieren koken in koud water?

Hoe kook je het perfecte ei? – Het koken van eieren kun je op twee manieren doen.1. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.

Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt. Voordeel hiervan is dat je niet non-stop de pan in de gaten hoeft te houden om te kijken of het water al kookt (en je de wekker moet zetten). Nadeel is dat de kans op een gebarsten schaal groter is vanwege bovengenoemd temperatuurverschil.

Dat kun je deels oplossen door de eieren voorzichtig in de pan te leggen met een lepel.

You might be interested:  Hoe Eet Je Sushi Warm Of Koud?

Kun je een te zacht gekookt ei opnieuw koken?

Een ei zacht koken – Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht.

Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk. Evenals bij het hardgekookte ei, begin je voor een zacht gekookt ei met het voorzichtig neerleggen van de eieren in de pan en zet je deze net aan onder koud water. Op het moment dat het water kookt, kook je de eieren nog zo’n 4 à 5 minuten door op middelhoog vuur.

Bij 4 minuten zijn de eieren nog zeer zacht gekookt en bij 5 minuten zijn ze lichtelijk zachtgekookt. Na het koken van de eieren laat je de eieren ook hierbij goed schrikken. Zo pel je de zachtgekookte eieren snel en gemakkelijk.

Kun je eieren in kokend water leggen?

Eieren koken: hoe ga je te werk? – Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan.

Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.

Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces. In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je een ei kookt.

Kan je een ei koken in waterkoker?

Natuurlijk ga je graag op vakantie. Kamperen is om precies te zijn je grootste hobby en lekker eten volgt met een goede tweede plaats. Om tijdens een kampeervakantie in je culinaire behoeften te voorzien, heb je drie opties. a) Je neemt een vierpits gasstel mee naar de camping; b) Je gaat elke dag uit eten c) Je neemt een waterkoker mee en verder. 1. Eieren Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.

Het water opnieuw koken is niet nodig; eieren stollen al goed bij een temperatuur rond de 80 graden.2. Pasta Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water.

Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water. Breng het geheel aan de kook. Nadat de waterkoker is afgeslagen, wacht je het aantal minuten dat op de verpakking van de pasta staat aangegeven. In 6 tot 10 minuten kun je genieten van lekkere macaroni of heerlijke spaghetti! 3. Groenten Pasta was voor mij als enigszins een verrassing, maar aan groente in de waterkoker had ik helemaal nog nooit gedacht. Terwijl sommige soorten groente zich prima lenen voor bereiding in de waterkoker. Ideaal zijn groenten die maar een korte bereidingstijd nodig hebben, zoals wortels, doperwtjes en voorgekookte aardappels.

 • Doe de groenten in een met water gevulde waterkoker en breng het geheel aan de kook.
 • Enkele minuten wachten (en het water eventueel nog een keer aan de kook brengen als je het echt heet wilt eten) en de groenten zijn klaar.4.
 • Couscous Ook voor de bereiding van couscous kom je er met alleen water.
 • Neem een schaaltje couscous, giet er kokend water bij totdat de couscous net onder staat en laat dit een paar minuten wellen.

Op een gegeven moment heeft de couscous al het water opgenomen. Voeg eventueel wat verse groenten toe en je hebt een heerlijke salade! 5. Instant maaltijden Noodles, aardappelpuree, bouillon Allemaal reuzehandig te bereiken met behulp van slechts een waterkoker.

Heet water aan de inhoud van het zakje toevoegen en klaar is Kees. Of Karin.6. Gevriesdroogde maaltijden Iets wat de backpackers en outdoor sporters onder ons al lang weten: zakjes met gevriesdroogde maaltijden zijn een goed alternatief voor een gekookte maaltijd. Er zijn diverse complete maaltijden te koop, o.a.

van het merk Lyo, die makkelijk in je tas passen en snel te bereiden zijn. Het heeft iets weg van astronautenvoedsel, maar schijnt prima te smaken. Lyo werkt met pure en natuurlijke ingrediënten met een buitengewoon hoge voedingswaarde. Alleen het vocht is aan de maaltijd onttrokken en door vocht toe te voegen, krijg je heerlijke chicken curry of chili con carne.

 1. Je giet simpelweg de juiste hoeveelheid kokend water in het zakje, sluit het zakje en wacht 10 minuten.
 2. All you need is de maaltijd zelf, een waterkoker en een lepel! 7.
 3. Maaltijden opwarmen Complete versgekookte maaltijden van thuis meenemen is natuurlijk ook een optie.
 4. Zeker voor de eerste dag is dit een goed idee.

Opwarmen boven of in de waterkoker, of boven een rij hete kopjes, en je kunt aanvallen. Ook etenswaren in glazen pot die al gaar zijn (zoals rode kool en bruine bonen) hoeven alleen maar opgewarmd te worden. Dit kun je doen door de glazen pot in de waterkoker te zetten en de koker te vullen met water.

 • Naar gelang de inhoud van de pot zul je de waterkoker wellicht vaker aan moeten zetten.
 • Als de inhoud van de pot goed warm is, haal je de pot voorzichtig uit de waterkoker.
 • Ook vacuüm verpakte producten als vlees of vis kun je op deze manier verwarmen.
 • Met blik zou ik echter uitkijken als ik jou was.
 • Iets met drukverschil en het kapot knallen van het blik.

Geen aanrader. Maar verder? Gewoon doen! Anderen lazen ook onze blogs over tips, kamperen, camping, eten, recepten

Waarom geen zachtgekookt ei zwanger?

Het gevaar van een ei – Eieren kunnen besmet zijn met de listeria bacterie en met de salmonellabacterie. Vooral de salmonella is een beruchte bacterie als het om voedselvergiftiging gaat. Als je zwanger bent is het extra vervelend als je een voedselvergiftiging krijgt waardoor je moet braken en diarree hebt.

You might be interested:  Hoe Lang Eieren Koken In Stoomoven?

Is een ei goed voor je darmen?

Eieren en onze darmen – Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.

Kun je ziek worden van eieren?

De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.

Hoeveel graden doodt salmonella?

Salmonella: voorkomen is beter dan genezen Hoe omschrijf je Salmonella op een duidelijke manier zodat iedereen het begrijpt? In dit artikel wagen wij een poging. Net als mensen hebben bacteriën een voor- en achternaam. Het enige verschil is dat we bij bacteriën het net andersom uitspreken. Het is niet onbekend dat je van Salmonella ziek kan worden. Belangrijk is wel om te weten dat we bij bacteriën over twee verschillende manieren van ziek worden praten. Dit komt doordat Salmonella verschillende varianten (voornamen) kent. De meest bekende vorm van ziek zijn is een voedselinfectie en is te bestrijden met medicijnen.

 1. Dit ziektebeeld geeft klachten zoals diarree, overgeven en koorts die in bijna alle gevallen vanzelf over kunnen gaan.
 2. Naast deze vorm is het ook mogelijk om een voedselvergiftiging op te lopen, waarbij je ziek wordt van het stofje dat de bacterie uitscheidt.
 3. Dan spreken we over toxine.
 4. Een voorbeeld hiervan is botulisme, dit komt in de zomer vaak op het nieuws.

De toxine (vergiftiging) wordt hierbij veroorzaakt door Clostridium botulinum. Dit is niet te bestrijden met medicijnen. De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius.

Voorkom voedselinfectie door Salmonella te vermijden Een aantal tips:

Een correcte hygiëne is en blijft het belangrijkst om een vergiftiging te voorkomen. Vaak loopt het fout door besmetting na bereiding (kruisbesmetting). Nadat een oppervlak gereinigd is en ontdaan van de visuele vervuiling is het noodzakelijk de aanwezige bacteriën te doden (desinfecteren).

Bewaar rauwe producten gekoeld (bij voorkeur <4°C); Gebruik verse producten; Laat bereide en niet bereide producten niet met elkaar in aanraking komen en gebruik apart gereedschap voor bereide en rauwe producten (voorkom kruisbesmetting); Verhit producten tot minimaal 65°C (kerntemperatuur).

Meer informatie? Voor microbiologisch onderzoek in voedingsmiddelen en diervoeders kunt u bij ons terecht. Zowel voor de Salmonella bepaling volgens de ISO 6579 methode als voor ook de snelle PCR-methode. Daarnaast kunnen wij hygiëne audits uitvoeren en assisteren bij het nemen van monsters.

Hoe eet je een zacht gekookt ei?

Een zacht gekookt ei eet men volgens de etiquette met een parelmoeren lepeltje, of een benen lepeltje. Nooit met een zilveren of verzilverd lepeltje, de smaak vervormt en het zilver verkleurt. Een ei mag je wel stuk tikken op de kop maar kapje niet afslaan.

Is ei goed bij diarree?

Fase 2: – Gaan bouillon en fruit goed? Dan kun je een stapje verder! Eet het liefst kleinere porties, en probeer niet teveel verschillende ingrediënten te combineren. Je maag en darmen zijn nog niet helemaal hersteld en zullen nog niet alles optimaal verteren.

Soepen Soepjes met bouillon als basis, maar nu ook met lekker wat (goed gekookte) groenten erin. Eventueel met goed gegaarde stukjes vlees of kip. Zo krijg je alweer wat meer vezels binnen en een hele lading aan voedingsstoffen, die kan je lichaam nu goed gebruiken. Gekookt eitje Proteïnen binnen krijgen is belangrijk, zeker tijdens het herstel na ziekte. Voor mij is ei heel licht verteerbaar en dat smaakt me altijd goed, dus een gekookt eitje gaat er al snel in. Wanneer ei bij jou wat zwaarder valt dan kun je ook stukjes goed gegaarde kip of witte vis proberen te eten. Crackers Om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat een succes zouden zijn na buikgriep, maar daar had ik ineens echt zin in. Na 1 cracker zat ik al vol, maar mijn maag had er verder geen moeite mee om het te verteren. Bij iHerb hebben ze ook van cassavemeel, die zijn nog ietsje lichter verteerbaar. Avocado Lekker zacht, vol gezonde vetten en voedingsstoffen. Een avocado, met een klein beetje zout erop, kan je weer wat meer energie geven. Kombucha Kom maar op met die probiotica! Een glaasje (rauwe!) kombucha draagt bij aan je vochtbalans maar levert je ook nog eens goede darmbacteriën op, zodat die meteen aan de slag kunnen met de herstelwerkzaamheden in je lijf. Daarnaast is kombucha vrij zuur waardoor het makkelijker verteert.

Wat is de gezondste vorm van ei?

EditieNL 8 april 2012 17:43 Aangepast 8 april 2012 18:53 Een gewoon scharrelei, een vrije-uitloopei of een biologisch ei. Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren.

Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is. Veel mensen denken dat witte eieren gezonder zijn dan bruine. Dat is dus niet waar. Het kippenras bepaalt de kleur van de schaal. De gele kleur van de dooier is te danken aan het kippenvoer en zegt ook niets over de voedingswaarde.

In omega-eieren zitten wel meer gezonde vetten dan in andere eieren. Uiteraard maakt het voor de kip wel uit welke eieren je koopt. De biologische komen van kippen die vrij rondlopen en een beter leven hebben gehad dan scharrelkippen. PANIEK: eiercrisis op komst? ZIELIG: Kuikentje als Paasdecoratie NIEUW: Naast het Paasei, nu ook het Kerstei Ei-soorten De vrije-uitloop ei komt van een kip die leeft in grote stallen maar buiten nog wel een regenwormpje meepikt.

 • In de winkel krijgen deze eieren code 1.
 • Het biologische ei komt van biologische kippen die buiten komen en biologisch voer krijgen.
 • Standaardeieren.
 • Dan zijn er scharrelkippen die niet buiten komen, oftewel de gangbare standaardeieren.
 • Op deze eieren staat code 2 Legbatterij-ei.
 • Er zijn in Nederland nog steeds heel veel legbatterijkippen.

Hun eieren, met code 3, zijn niet meer te koop in de winkel, maar ze worden wel gebruikt door de industrie. Advocaat en cake zijn bijvoorbeeld gemaakt van batterij-eieren. Ei-facts Per jaar eet een Nederlander gemiddeld ongeveer 115 eieren. waarvan 43 in verwerkte vorm zoals ijs, brood of pasta.

Waarom moet je een gekookt ei laten schrikken?

Je stopt het kookproces – De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.

You might be interested:  Hoe Lang Is Droge Rijst Houdbaar?

Hoe lang mag een ei over de datum zijn?

Houdbaarheid eieren: hoelang kan ik (gekookte) eieren bewaren?

 1. Houdbaarheid eieren hoelang kan ik gekookte eieren bewaren

Gepubliceerd op 10-10-2020 Stel: u heeft eieren in de koelkast die over datum zijn. Gooit u ze wel of niet weg? Lees hieronder alles over de houdbaarheid van eieren en hoe u kunt weten of een ei bedorven is. Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum).

Waarom ontploft een ei tijdens koken?

Elke keer als Joris Willaert uit Bellem (Aalter) eieren kookt, springt er wel eentje kapot.,De eieren komen niet uit de koelkast en ik doe ze in een pannetje met koud water en zet die dan op het vuur”, schrijft hij. Of wij een tip kunnen geven? Zaterdag 18 februari 2006 om 00:00 Dat je de eieren op kamertemperatuur gebruikt, is goed.

 • Je haalt ze inderdaad best een halfuur vooraf uit de koelkast.
 • Maar prik je ook met een eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei? Daar bevindt zich de luchtkamer.
 • Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit.

Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken. Zet eieren op in koud water en reken 3 minuten kooktijd voor een heel zacht gekookt ei en 4 minuten voor een zacht gekookt. Ook een probleempje? Stuur uw vraag naar Plaza-Eten&Drinken, Gossetlaan 28, 1702 Groot-Bijgaarden of naar [email protected].

Hoe lang moet je een ei laten schrikken?

Eieren laten schrikken: hoe doe je dat? – Een zacht- of hardgekookt ei: het is een kwestie van smaak. Gemiddeld gelden deze kooktijden vanaf het moment dat je een ei in het kokende water legt:

zachtgekookt: 4 à 5 minuten mediumgekookt: 6 à 7 minuten hardgekookt: 8 à 9 minuten

De juiste kooktijd bereikt? Giet het kokende water af en vul je kom met koud water. Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.

Hoe kun je het beste een ei koken?

Allerhande laat in deze video zien hoe je het beste een ei kan koken. Een paar gouden regels: Een ei uit de koelkast barst sneller omdat het ei koud is. Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt.

Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Koud en kokend water Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.

Bij het koken in kokend water verwarm je eerst het water tot kooktemperatuur, waarna je de eieren voorzicht met een lepel in het water laat glijden. Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.

Kun je een ei te lang koken?

Groen randje – Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan.

Wat gebeurt er als je een ei te lang laat koken?

Ei in kokend water –

3 tot 4 minuten koken: zacht 5 tot 6 minuten koken: halfzacht 8 minuten koken: hard

Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.

Je kan natuurlijk nog met het veelzijdige ei, dan alleen maar koken. Probeer je eitje eens te of maak er een of van. Ei verwerk je ook in de lekkerste gerechten, zoals of, De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld.

De dooier neemt dertig procent van het ei in beslag, het eiwit zestig procent en de schaal tien procent. Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.

 1. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit.
 2. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
 3. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
 4. Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45246 01.

Dit beantwoordt de volgende vragen: Uit welk land komen de eieren? De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren komen. Van welk bedrijf komen de eieren? De laatste getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.

0= biologisch ei 1= vrije-uitloopei 2= scharrelei 3= kooi-ei (vanaf 2012 verboden)

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht.