Welke Voedingsstoffen Zitten Er In Vlees?


Welke Voedingsstoffen Zitten Er In Vlees
Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.

 • Vlees bevat van nature eiwit en vet.
 • Er zitten geen koolhydraten in.
 • De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
 • Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom.
 • De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.

Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.

Welke bouwstoffen in vlees?

Vlees en gezondheid – Vlees bevat waardevolle stoffen in hoge concentraties voor het functioneren van het menselijk lichaam – als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Bouwstoffen in vlees zijn (onder meer) vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink.

 1. Vlees vormt voor veel mensen een belangrijke eiwitbron in het dieet.
 2. De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor volwassenen is in principe 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.
 3. Iemand van 70 kilo heeft dus 56 gram eiwit per dag nodig.
 4. In Nederland is de gemiddelde dagelijkse consumptie van eiwit 109 gram, waarvan 74 gram dierlijk en 35 gram plantaardig.

We consumeren gemiddeld dus aanzienlijk meer eiwitten dan we nodig hebben.

Wat is de samenstelling van vlees?

Introductie – Vlees neemt in het Westerse dieet een belangrijke plaats in. Voor velen vormt het het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Amerikanen behoren tot de grootste vleeseters, zij consumeren meer dan 120 kg per persoon per jaar. Nederlanders doen het met wat minder vlees, ongeveer 37 kg per persoon per jaar.

Onder vlees verstaan we de dierlijke spierweefsels die als voedsel kunnen worden gegeten. De chemische samenstelling van mager spierweefsel, zonder zichtbaar vet, bestaat ongeveer uit 75% water, 18,5% eiwitten, 3% vet en 3,5% oplosbare stoffen zoals koolhydraten, fosfaten, stikstofverbindingen, mineralen en spoorelementen.

Eiwit is het belangrijkste voedingscomponent van vlees; vleeseiwit bevat o.a. een aantal essentiële aminozuren die de mens als bouwstenen voor de opbouw en het onderhoud van het lichaam noodzakelijkerwijs met zijn dagelijks voedsel moet opnemen. Daarnaast is vlees een belangrijke bron van ijzer, vitamine B12, verzadigde vetten en cholesterol.

Wat kom je tekort als je geen vlees eet?

Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.

Is vlees goed voor je hersenen?

Vlees en evolutie – Vlees is letterlijk het spierweefsel van gewervelde dieren. Ook gevogelte en vis zijn dus vlees. Maar voor de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheid van vlees eten zal ik een duidelijk onderscheid maken tussen deze 3. De mens is ongeveer 6 miljoen jaar oud, maar zes miljoen jaar geleden was er qua uiterlijk nog nauwelijks verschil tussen de mens en de andere primaten die op dat moment in Oost-Afrika leefden.

Tip: Must see: deze short movie laat de link tussen vlees eten en ontbossing zien Innerlijk gebeurde op dat moment echter iets heel belangrijks. Een verandering die onze evolutie van aap tot mens, zoals we nu zijn, mogelijk heeft gemaakt. Je zou dit moment de oerknal van de mensheid kunnen noemen. Vanaf 6 miljoen jaar geleden was er namelijk een wereldwijde klimaatverandering, waarbij oerwouden plaatsmaakten voor savanne.

Er bleef een groep primaten in het oerwoud (de huidige apen), en er trok een groep primaten de savanne in (de huidige mens). De voeding van de groep oerwoudprimaten bestond voornamelijk uit groente, terwijl de savanneprimaten steeds meer vlees begonnen te eten.

Waarom niet te veel vlees eten?

Obesitas – Dezelfde stoffen die in hoge concentraties in dierlijke producten zijn te vinden en die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen – vet en cholesterol – dragen zoals te verwachten ook bij aan het risico van obesitas. Veganistische voedingspatronen daarentegen bevatten weinig vet, wat betekent dat veganisten, gemiddeld gezien, slanker zijn dan hun vleesetende tegenhangers en een lagere body-mass index hebben.

Hoeveel vitamine in vlees?

Voedingswaarde van vlees Vlees brengt gemiddeld ongeveer 20 g eiwitten aan per 100 g. Deze eiwitten hebben, in tegenstelling tot de eiwitten in de meeste plantaardige producten, een hoge biologische waarde. Zij brengen met andere woorden alle aan in een goede verhouding zodat de opbouw en het onderhoud van de verschillende lichaamsweefsels optimaal kan verlopen.

Binnen de voedingswaarde van vlees verdient vitamine B12 speciale aandacht. Vlees is een bijzonder goede bron van vitamine B12: een stukje vlees van 100 g levert al ongeveer 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Plantaardige producten brengen geen volwaardig vitamine B12 aan. Hiervoor is men dus aangewezen op dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren en in mindere mate op melk en melkproducten.

Een veganistisch eetpatroon is daarom niet volwaardig zonder vitamine B12-supplementen. Vlees is niet alleen een goede bron van vitamine B12 maar ook van de vitaminen B1, B3, B6 en in mindere mate van B2. Vlees is in het algemeen een goede bron van ijzer, zink en selenium.

 1. Het gehalte varieert per vleessoort.
 2. In vergelijking met rood vlees zoals rund- en varkensvlees bevat kip minder ijzer en zink maar ook gevogelte biedt deze mineralen aan in een goed opneembare vorm.
 3. De absorptie bedraagt gemiddeld 20 tot 30 % uit vlees en slechts 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.
You might be interested:  Van Wat Is Sushi Vel Gemaakt?

↑ ↓ Vlees bevordert de opname van ijzer Ijzer in vlees komt vooral voor in de vorm van heemijzer. Heemijzer wordt efficiënter opgenomen uit de voeding (15 tot 35 %) dan niet-heemijzer (minder dan 10 %). Plantaardige voedingsmiddelen bevatten enkel niet-heemijzer.

Vitamine C maar ook een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan de opname van niet-heemijzer verbeteren. Ijzer in de voeding is een belangrijk aandachtspunt aangezien de gemiddelde ijzerinname bij veel jongeren en vrouwen onder de aanbeveling ligt. Adolescente jongens en mannen hebben gemiddeld 11 en 9 mg ijzer per dag nodig, adolescente meisjes en pre-menopauzale vrouwen gemiddeld 15 mg per dag.

Bij deze aanbeveling is rekening gehouden met een biologische beschikbaarheid van 15 %. Ook bij kleine kinderen moet men waakzaam zijn voor een ijzertekort. Een tekort kan een negatieve invloed hebben op onder meer de psychomotorische ontwikkeling van opgroeiende kinderen maar ook het immuunsysteem en het vermogen om weerstand te bieden aan infecties verstoren.

↑ ↓ Vlees bevordert de opname van zink De absorptie van zink uit de voeding is eveneens afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in vlees, granen en melkproducten. De zinkabsorptie uit een voeding die arm is aan dierlijke producten ligt lager (zo’n 20 %). Voor personen die weinig of geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs en veganisten, geldt daarom een hogere aanbevolen zinkinname (tot 13 mg zink voor vrouwen in plaats van 8 mg en tot 20 mg zink voor mannen in plaats van 11 mg).

Een te lage zinkinname bij kinderen kan gepaard gaan met een achterstand op het vlak van groei en seksuele maturatie. Huidproblemen, haaruitval, zicht- en reukafwijkingen en een verstoord immuunafweersysteem kunnen eveneens wijzen op een zinktekort. Zoals de voedingswaarde van vlees kan ook de hoeveelheid vet – en dus ook de hoeveelheid calorieën – in vlees variëren.

Sommige vleesstukken zoals rosbief, biefstuk, een kippenborst, een kalfslapje, een varkensmignonnette en varkenshaasje bevatten nog geen 3 g vet per 100 g vlees en mogen worden beschouwd als vetarm of zeer mager vlees. Vette vleessoorten zijn bijvoorbeeld spek, ribbetjes, lamsborst en een soepkip met vel.

Door zichtbare vetranden weg te snijden mijd je extra vet en met dunne sneetjes heb je meer controle over de portiegrootte dan met dik gesneden plakken. Ook het vetgehalte van bereid vlees en vleeswaren kan sterk variëren naargelang de ingrediënten en het recept (van ongeveer 2 g tot ruim 30 g vet per 100 g).

Vlees dat in de oven wordt bereid bevat doorgaans minder vet dan wanneer je vlees paneert en met veel vet krokant in de pan bakt. Hetzelfde geldt voor vegetarische vleesvervangers. Sommige soorten, in het bijzonder bereide producten, kunnen eveneens veel vet en zout bevatten. Raadpleeg steeds het etiket.

: Voedingswaarde van vlees

Wat doet vlees eten met je lichaam?

Verlaagt cholesterol – Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland.

Is vlees goed voor je spieren?

1) Rood vlees: – Het nadeel van diëten waarbij je geen koolhydraten en vetten mag eten, is dat je testosterongehalte kan dalen. Dit heeft soms zelfs een negatief effect op je spieropbouw en kan zelfs leiden tot spierafbraak. Veel sporters die spieren willen opbouwen, eten daarom veel rood vlees om het testosterongehalte van het lichaam op peil te houden.

Welke vitaminen zitten in biefstuk?

Rundvlees bevat belangrijke voedingsstoffen – Rundvlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding), zink, selenium, vitamine B3 en B6 en een prima bron van vitamine B12 en ijzer.100 g magere biefstuk levert gemiddeld ongeveer:

50 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag 46 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag 44 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag 33 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag 21 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag 17 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag

Welke eiwitten in vlees?

Lijst met eiwitrijke voeding – Om je nog meer op weg te helpen hebben we hieronder een tabel voor je met verschillende eiwitrijke producten, met enkele minder eiwitrijke producten ter vergelijking. Let op dat deze tabel niet alleen gezonde of slanke producten bevat.

Voedsel (per 100 gram) Eiwitten Koolhydraten Vet Calorieën
Amandelen 21.1 gram 6.9 gram 55.8 gram 614
Anjovis 14.5 gram 0.1 gram 2.8 gram 85
Asperges 2.9 gram 2.0 gram 0.6 gram 25
Avocado 1.9 gram 1.9 gram 19.5 gram 195
Bacon 15.9 gram 0.0 gram 19.8 gram 245
Bonen 9.5 gram 22.1 gram 0.4 gram 130
Bananen 1.2 gram 23.2 gram 0.3 gram 100
Rundvlees 20.9 gram 0.0 gram 7.9 gram 155
Volkorenbrood 11.0 gram 39.1 gram 2.2 gram 220
Broccoli 4.2 gram 3.2 gram 0.2 gram 31
Wortel 0.6 gram 7.9 gram 0.3 gram 37
Kaas 30.9 gram 0.1 gram 15.0 gram 260
Kip 23.5 gram 0.0 gram 1.7 gram 109
Kokos 3.33 gram 15.2 gram 33.5 gram 80
Kabeljauw 17.9 gram 0.0 gram 0.9 gram 80
Kwark 8.9 gram 3.6 gram 0.2 gram 50
Couscous 15.1 gram 73.1 gram 1.1 gram 365
Krab 18.1 gram 0.0 gram 0.5 gram 80
Eieren 12.5 gram 0.0 gram 3.2 gram 151
Goj-bessen 12.3 gram 57.7 gram 0.3 gram 285
Schelvis 16.4 gram 0.0 gram 1.2 gram 80
Hummus 7.4 gram 9.8 gram 26.8 gram 310
Lam 19.9 gram 0.8 gram 3.2 gram 115
Alpro Go On 5.8 gram 2.6 gram 3.3 gram 68
Magere melk 3.6 gram 4.8 gram 1.8 gram 50
Volle melk 3.3 gram 4.7 gram 3.6 gram 64
Sinaasappel 1.1 gram 8.5 gram 0.1 gram 39
Pasta 12.5 gram 73.0 gram 1.4 gram 355
Pindakaas 24.9 gram 10.1 gram 50.2 gram 510
Erwten 5.9 gram 9.0 gram 0.9 gram 70
Seitan 22,1 gram 3,8 gram 0,2 gram 106
Varkensvlees 19.3 gram 0.0 gram 20.3 gram 260
Havermoutvlokken 11.0 gram 60 gram 8.0 gram 356
Patat 2.1 gram 17.2 gram 0.2 gram 80
Garnalen 17.0 gram 0.3 gram 0.9 gram 80
Pompoen 1.1 gram 7.0 gram 0.2 gram 586
Bruine rijst 6.9 gram 74.0 gram 2.8 gram 350
Zalmfilets 21.6 gram 0.0 gram 14.0 gram 215
Sardines 21.5 gram 0.0 gram 9.6 gram 172
Worst 13.9 gram 11.9 gram 17.0 gram 220
Sojabonen 35.9 gram 14.8 gram 18.6 gram 375
Spaghetti 5.1 gram 33.0 gram 1.3 gram 165
Spinazie 2.8 gram 1.5 gram 0.8 gram 24
Zonnebloempitten 23.4 gram 18.6 gram 47.5 gram 600
Tilapiafilet 24 gram 0.0 gram 4.0 gram 105
Tofu 12.1 gram 0.6 gram 6.0 gram 105
Tonijn (steak) 25.6 gram 0.0 gram 0.5 gram 110
Tonijn (in blik) 26.3 gram 0.0 gram 10.7 gram 202
Kalkoen 22.3 gram 0.0 gram 1.2 gram 100
Hertenvlees 30.2 gram 0.0 gram 3.19 gram 158
Yoghurt 4.5 gram 6.6 gram 11.0 gram 145

Is vlees goed voor je huid?

Plantaardige eiwitten – Wanneer je geen vlees eet is het belangrijk dat je je voedingstoffen uit andere producten haalt. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten. Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor je huid omdat het de bouwstenen van je cellen zijn. De huid vernieuwt zich elke 28 dagen waar oude cellen vervangen worden voor nieuwe cellen.

Die nieuwe cellen kunnen alleen worden aangemaakt door middel van eiwitten. Het is daarom belangrijk dat je die voldoende binnenkrijgt. Je kunt eiwitten vinden in dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk. Maar wanneer je geen vlees eet kun je bijvoorbeeld ook denken aan een gekookt of een gebakken eitje of peulvruchten en noten.

Tegenwoordig heb je gelukkig ook plantaardige varianten zoals plantaardig eiwitpoeder. Gooi wat plantaardig eiwitpoeder in je beautysmoothie, hierdoor krijg je toch voldoende eiwitten binnen en heb je geen vlees nodig!

Kan een mens leven zonder vlees?

20 okt 2022 om 20:27 Update: een maand geleden De mens is geen vlees- of planteter, maar een alleseter. Toch volgen steeds meer mensen een plantaardig dieet, zoals vegetariërs en veganisten. Is dat gezond voor een omnivoor als de mens? Marije Seves van het Voedingscentrum en Marleen Onwezen, onderzoeker aan de Wageningen University & Research, beantwoorden die vraag.

Kan de mens gezond leven zonder vlees? Absoluut, stelt Marije Seves van het Voedingscentrum – zolang je het goed vervangt. “Wat hebben wij als mens eigenlijk nodig? Er zijn ongeveer vijftig voedingsstoffen bekend die we allemaal nodig hebben voor verschillende levensprocessen.” Macronutriënten leveren bijvoorbeeld brandstof, zegt Seves.

“Maar er zijn voor allerlei processen ook vitamines en mineralen nodig. Deze voedingsstoffen spelen bijvoorbeeld een rol bij de aan opbouw en reparatie van het lichaam, de spijsvertering en ons immuunsysteem. Het lichaam kan die stoffen niet of niet in voldoende mate zelf maken, we moeten ze binnenkrijgen middels ons eten.” Het gaat dus niet alleen om of je eten een plant of een dier is, maar om de voedingsstoffen die erin zitten.

Wat ben je als je geen vlees eet?

Verschillende soorten vega’s – Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).

Is vlees elke dag gezond?

20 augustus 2018 door Anderzorg Eet jij elke dag vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten.

Welke vitamine is goed voor vergeetachtig?

B-vitaminen: echte breinvitaminen – B-vitaminen zijn echte breinvitaminen. Zo is vitamine B1 (thiamine) cruciaal voor de omzetting van glucose in energie. Je brein heeft deze vitamine nodig voor focus en concentratie. Bij een tekort kunnen geestelijke klachten zoals aandachtsproblemen, depressie en verwardheid ontstaan.

Ook voor een verbeterd geheugen kun je bij B-vitaminen terecht. Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan. Foliumzuur is daarnaast belangrijk tijdens de zwangerschap om de kans op een open ruggetje te verkleinen. Alsof dit nog niet genoeg is, hebben B-vitaminen veel invloed op de aanmaak van neurotransmitters.

Zo is vitamine B5 (panthotheenzuur) betrokken bij de omzetting van choline naar acetylcholine en bij de productie van adrenalinehormonen. Vitamine B6 (pyridoxine) draagt bij aan de productie van norepinefrine, serotonine en dopamine. Zowel vitamine B5 als B6 zijn nodig voor een optimaal denk- en leervermogen en een goed functionerend geheugen.

Welke vitaminen in rundvlees?

Rundvlees bevat belangrijke voedingsstoffen – Rundvlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding), zink, selenium, vitamine B3 en B6 en een prima bron van vitamine B12 en ijzer.100 g magere biefstuk levert gemiddeld ongeveer:

50 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag 46 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag 44 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag 33 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag 21 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag 17 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag

Hoeveel vitamine in vlees?

Voedingswaarde van vlees Vlees brengt gemiddeld ongeveer 20 g eiwitten aan per 100 g. Deze eiwitten hebben, in tegenstelling tot de eiwitten in de meeste plantaardige producten, een hoge biologische waarde. Zij brengen met andere woorden alle aan in een goede verhouding zodat de opbouw en het onderhoud van de verschillende lichaamsweefsels optimaal kan verlopen.

 1. Binnen de voedingswaarde van vlees verdient vitamine B12 speciale aandacht.
 2. Vlees is een bijzonder goede bron van vitamine B12: een stukje vlees van 100 g levert al ongeveer 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12.
 3. Plantaardige producten brengen geen volwaardig vitamine B12 aan.
 4. Hiervoor is men dus aangewezen op dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren en in mindere mate op melk en melkproducten.

Een veganistisch eetpatroon is daarom niet volwaardig zonder vitamine B12-supplementen. Vlees is niet alleen een goede bron van vitamine B12 maar ook van de vitaminen B1, B3, B6 en in mindere mate van B2. Vlees is in het algemeen een goede bron van ijzer, zink en selenium.

Het gehalte varieert per vleessoort. In vergelijking met rood vlees zoals rund- en varkensvlees bevat kip minder ijzer en zink maar ook gevogelte biedt deze mineralen aan in een goed opneembare vorm. De absorptie bedraagt gemiddeld 20 tot 30 % uit vlees en slechts 5 tot 15 % uit plantaardige voedingsmiddelen.

↑ ↓ Vlees bevordert de opname van ijzer Ijzer in vlees komt vooral voor in de vorm van heemijzer. Heemijzer wordt efficiënter opgenomen uit de voeding (15 tot 35 %) dan niet-heemijzer (minder dan 10 %). Plantaardige voedingsmiddelen bevatten enkel niet-heemijzer.

 1. Vitamine C maar ook een kleine hoeveelheid vlees (50 g) toevoegen aan een groente- of granenschotel kan de opname van niet-heemijzer verbeteren.
 2. Ijzer in de voeding is een belangrijk aandachtspunt aangezien de gemiddelde ijzerinname bij veel jongeren en vrouwen onder de aanbeveling ligt.
 3. Adolescente jongens en mannen hebben gemiddeld 11 en 9 mg ijzer per dag nodig, adolescente meisjes en pre-menopauzale vrouwen gemiddeld 15 mg per dag.

Bij deze aanbeveling is rekening gehouden met een biologische beschikbaarheid van 15 %. Ook bij kleine kinderen moet men waakzaam zijn voor een ijzertekort. Een tekort kan een negatieve invloed hebben op onder meer de psychomotorische ontwikkeling van opgroeiende kinderen maar ook het immuunsysteem en het vermogen om weerstand te bieden aan infecties verstoren.

↑ ↓ Vlees bevordert de opname van zink De absorptie van zink uit de voeding is eveneens afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in vlees, granen en melkproducten. De zinkabsorptie uit een voeding die arm is aan dierlijke producten ligt lager (zo’n 20 %). Voor personen die weinig of geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs en veganisten, geldt daarom een hogere aanbevolen zinkinname (tot 13 mg zink voor vrouwen in plaats van 8 mg en tot 20 mg zink voor mannen in plaats van 11 mg).

Een te lage zinkinname bij kinderen kan gepaard gaan met een achterstand op het vlak van groei en seksuele maturatie. Huidproblemen, haaruitval, zicht- en reukafwijkingen en een verstoord immuunafweersysteem kunnen eveneens wijzen op een zinktekort. Zoals de voedingswaarde van vlees kan ook de hoeveelheid vet – en dus ook de hoeveelheid calorieën – in vlees variëren.

 • Sommige vleesstukken zoals rosbief, biefstuk, een kippenborst, een kalfslapje, een varkensmignonnette en varkenshaasje bevatten nog geen 3 g vet per 100 g vlees en mogen worden beschouwd als vetarm of zeer mager vlees.
 • Vette vleessoorten zijn bijvoorbeeld spek, ribbetjes, lamsborst en een soepkip met vel.

Door zichtbare vetranden weg te snijden mijd je extra vet en met dunne sneetjes heb je meer controle over de portiegrootte dan met dik gesneden plakken. Ook het vetgehalte van bereid vlees en vleeswaren kan sterk variëren naargelang de ingrediënten en het recept (van ongeveer 2 g tot ruim 30 g vet per 100 g).

 1. Vlees dat in de oven wordt bereid bevat doorgaans minder vet dan wanneer je vlees paneert en met veel vet krokant in de pan bakt.
 2. Hetzelfde geldt voor vegetarische vleesvervangers.
 3. Sommige soorten, in het bijzonder bereide producten, kunnen eveneens veel vet en zout bevatten.
 4. Raadpleeg steeds het etiket.

: Voedingswaarde van vlees

Welke vitamine komt meer voor in vlees dan in plantaardige producten?

Bronnen van vitamine B12 – Vitamine B12 komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor zoals vlees, zuivel, eieren en vis. Hierdoor lopen veganisten een verhoogd risico op een tekort. Bij vleesvervangers wordt deze vitamine daarom vaak toegevoegd. De enige plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn zeewieren en algen.