Wat Voor Vlees Is Corned Beef?


Wat Voor Vlees Is Corned Beef
Zout – Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel ‘corns of salt’ in het Engels.

Welk dier is corned beef?

Cornedbeef is gezouten, gekookt en soms ingeblikt rundvlees.

Waarom is er geen corned beef?

Supermarkten in Europa stoppen met Braziliaans rundvlees door aan vleesgigant JBS gelinkte ontbossing BRUSSELS en WASHINGTON, DC – Als reactie op de groeiende ontbossing in Brazilië en een nieuw onderzoek dat de banden met ontbossing documenteert, hebben supermarktketens in België, Frankrijk, Nederland en het VK vandaag aangekondigd dat ze helemaal stoppen met Braziliaans rundvlees en/of rundvleesproducten die een relatie met JBS hebben, het grootste rundvleesbedrijf ter wereld.

 • De maatregel komt na een nieuw onderzoek door Repórter Brasil in samenwerking met Mighty Eart h, waarin aan ontbossing gerelateerd rundvlees in de vorm van beef jerky, corned beef en vers vlees naar de schappen van Europese winkels werd gevolgd.
 • Mighty Earth deelde de bevindingen direct met de bedrijven voor de geplande publicatie, resulterend in de aankondigingen van vandaag.

“Dit is een belangrijk keerpunt omdat meerdere grote supermarkten in Europa duidelijk “nee” tegen Braziliaans rundvlees zeggen omdat ze zich zorgen maken over ontbossing”, zegt Nico Muzi, directeur van Mighty Earth Europa. “Dit is geen vage toezegging of een mooie aankondiging die het goed in een persbericht doet.

Dit zijn concrete commerciële acties van een aantal van de grootste supermarkten uit Europa om geen rundvlees meer te kopen en verkopen van een bedrijf en een land die te veel beloften hebben gedaan en te weinig resultaten hebben laten zien.” “Kerst is al vroeg begonnen voor de bossen in het Amazonegebied, de Braziliaanse Cerrado-savanna’s en de Pantanal-wetlands,” zegt Muzi.

De belangrijkste toezeggingen van de Europese supermarkten die vandaag zijn aangekondigd zijn:

Ahold Delhaize – een Nederlands supermarktbedrijf met meer dan 7.000 locaties wereldwijd en een omzet van 75 miljard euro in 2020,

Albert Heijn (onderdeel van Ahold Delhaize) heeft toegezegd om voor al haar winkels geen rundvlees uit Brazilië meer in te kopen. Het is de grootste supermarktketen van Nederland met meer dan 1.000 winkels en een marktaandeel van 35% in 2020. Delhaize (onderdeel van Ahold Delhaize) heeft toegezegd om alle producten van Jack Link’s uit haar schappen te verwijderen. Het bedrijf is een van de grootste supermarktketens van België.

Lidl Nederland heeft toegezegd om per januari 2022 te stoppen met de verkoop van al het uit Zuid-Amerika afkomstige rundvlees. Het bedrijf is onderdeel van Lidl Stiftung & Co. KG, een Duitse supermarktketen met meer dan 11.000 winkels wereldwijd en een omzet van meer dan 75 miljard USD,

Carrefour Belgium heeft toegezegd om te stoppen met de verkoop van Jack Link’s beef jerky en de grotere Carrefour Group heeft toegezegd om beter toezicht te houden in alle landen waar ze actief zijn. Carrefour Group is een Franse multinational met meer dan 15.500 winkels wereldwijd en een omzet van 78.6 miljard euro in 2020, Mighty Earth blijft druk op Carrefour uitoefenen om meer actie in al haar winkels te ondernemen.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Rijst In De Oven?

Auchan Frankrijk heeft toegezegd om beef jerky-producten die banden met JBS hebben uit haar winkelschappen te verwijderen. Auchan Frankrijk is onderdeel van Auchan Retail International S.A., Een Franse multinational met bijna 2.000 winkels wereldwijd en een omzet van 31.6 miljard euro in 2020,

Sainsbury’s UK heeft toegezegd om haar eigen merk corned beef volledig uit Brazilië te verwijderen. Sainsbury’s is de op een na grootste supermarktketen uit het VK met een marktaandeel van 16% in de supermarktsector, meer dan 1.400 winkels en een omzet van 32 miljard pond in 2020/21,

Princes Group heeft aangekondigd dat ze sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS hebben afgesloten en heeft toegezegd dat ze een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaanse materialen hebben waarin onder andere absoluut geen ontbossing toegestaan is. Princes is een internationaal voedings- en drankbedrijf dat is gevestigd in Liverpool met een omzet van 1,5 miljard pond in 2020/21,

# # # Ondernemingsverklaringen over de toezeggingen van vandaag ALBERT HEIJN “Albert Heijn heeft besloten om te stoppen met de aankoop van rundvlees uit Brazilië voor al haar winkels,” zei een woordvoerder voor Albert Heijn. “Dit omvat zowel eigen merk als A-merken.

Albert Heijn zal tijdens de komende maanden samenwerken met onze leveranciers om alle rundvleesproducten uit Brazilië uit te faseren of vervangen.” LIDL NEDERLAND “Het beschermen van biodiversiteit, inclusief het voorkomen van ontbossing, zijn centrale thema’s binnen ons duurzaam inkoopbeleid”, zei Renée Bijvoets, Sustainability Manager voor Lidl Nederland.

“Gezien het risico van ontbossing dat in verband wordt gebracht met rundvlees van Zuid-Amerikaanse oorsprong hebben we samen met onze leverancier besloten om op zoek te gaan naar alternatieve bronnen. Het resultaat is dat we vanaf januari 2022 geen rundvlees van Zuid-Amerikaanse herkomst meer zullen verkopen als onderdeel van ons vaste assortiment.

 1. CARREFOUR GROUP “Na de ontvangen waarschuwing van Repórter Brasil en Mighty Earth zijn we direct een onderzoek gestart” zegt Geoffroy Gersdorff, Group Director of Merchandise Offer Food and Non-Food van Carrefour Group.
 2. Als gevolg hiervan zal Carrefour stoppen met de verkoop van Jack Link’s beef jerky in Carrefour België en zullen we beter toezicht houden in alle landen waar we actief zijn.

Deze commerciële beslissing is genomen binnen het comité voor inkoopregels voor de voedseltransitie van Carrefour. De groep is blij met de inzet van de NGO voor dit gevecht, omdat dialoog en waakzaamheid door iedereen ons in staat stelt om problemen te identificeren en voorgang te boeken.” DELHAIZE BELGIË “Delhaize zal ervoor zorgen dat alle Jack Link’s beef jerky uit al haar winkels zal worden verwijderd.” zei een woordvoerder voor Delhaize België.

 1. SAINSBURY’S VK “Het verband tussen de veehouderij en de vernietiging van ecosystemen zoals het Amazonegebied, de Cerrado en de Pentanal is een complexe zaak die we extreem serieus nemen.
 2. We hebben samen met onze leveranciers en de bredere bedrijfstak een aantal stappen genomen om dit proberen aan te pakken, maar er is niet voldoende voortgang geboekt.
You might be interested:  Hoe Lang Eieren Koken Op Inductie?

We streven er daarom naar om de inkoop voor ons eigen merk corned beef uit Brazilië te verwijderen om ervoor te zorgen dat er onafhankelijk kan worden gecontroleerd dat de oorsprong van het corned beef van Sainsbury vrij van ontbossing en conversie is.” AUCHAN FRANKRIJK “Auchan zet zich in tegen ontbossing en het kappen in Brazilië en met name in de Cerrado,” zei een woordvoerder van Auchan Frankrijk.

 • Om dit te ondersteunen, werkt Auchan nauw samen met de Earthworm Foundation, die winkeliers ondersteunt bij de implementatie van een verantwoordelijk inkoopbeleid.
 • Het bedrijf heeft een jaar geleden ook het manifest tegen ontbossing voor sojabonen ondertekend.
 • Momenteel onderzoekt onze kwaliteitsdienst uw informatie.

Het product wordt door veel winkeliers en e-bedrijven in Frankrijk verkocht. Auchan kan niet worden aangewezen als een specifieke verkoper van dit product. Om eventuele misverstanden te voorkomen en om aan onze toezeggingen te voldoen, besluit Auchan om het product uit te schappen te halen.” PRINCES GROUP “Princes heeft sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS afgesloten.

Het corned beef van het Princes-merk dat van JBS is betrokken en is geïdentificeerd door Mighty Earth in de winkelschappen in het VK en Nederland, zijn resten die zijn overgebleven uit het laatste contract.” zei een woordvoerder voor de Princes Group. “Princes neemt het probleem van ontbossing erg serieus en is continu samen met leveranciers bezig om het beheer van de toeleveringsketen te verbeteren, risico’s te beperken en voor meer transparantie te zorgen.

We hebben onze toeleveringsketen voor corned beef onderzocht en ontwikkelen een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaans materiaal waarbij met meerdere factoren rekening wordt gehouden, waaronder traceerbaarheid, risico’s, kosten, kwaliteit, feedback van klanten, het beheer van indirecte leveranciers en een toezegging voor nul komma nul ontbossing.” Check out Mighty Earth’s briefings on Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl Netherlands and Sainsbury’s,

Hoe zeg je corned beef?

 1. Home
 2. Taalloket
 3. Cornedbeef (uitspraak)

Er zijn twee mogelijkheden: ‘kor-nèt-bief’ en (op z’n Engels) ‘koo(r)nd-bief’.

Zowel de Nederlandse als de Engelse uitspraak van cornedbeef (‘gezouten rundvlees’) komt voor in de woordenboeken; beide uitspraakvarianten zijn juist. De Nederlandse uitspraak is gebruikelijker dan de Engelse. Bij de Engelse uitspraak zul je misschien niet eens altijd direct begrepen worden.

Hoe lang kun je corned beef bewaren?

Algemene informatie over Corned beef – Corned beef (wordt ook aan elkaar geschreven als cornedbeef) is vergelijkbaar met gepekeld rundvlees. ?Corned? komt van het Engelse woord ?corn?, wat letterlijk vertaald betekent: ?kleine, harde korrel?. Bedoeld wordt hier het zout, dat men al sinds lange tijd gebruikt om vlees langer houdbaar te maken.

Corned beef wordt in blik verkocht, om het nog langer houdbaar te maken. Het vlees wordt eerst gekookt, dan gepekeld en vervolgens in blik gedaan. Er is wat discussie over de oorsprong van corned beef. De n meent dat corned beef van oorsprong een joods gerecht is. Anderen zijn van mening dat het oorspronkelijk uit Ierland komt.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Een Telefoon In Rijst?

Dat laatste komt waarschijnlijk uit het gegeven dat Ierland tussen 1600 en 1825 de grootste producent van corned beef was. De export van vlees in blik was in die tijd de grootste en voornaamste export van het land en het vlees werd verscheept naar alle delen van de wereld.

Destijds werd het al ingeblikt, om het vlees extra lang houdbaar te maken. Corned beef behoorde jarenlang tot de uitrusting van het Britse leger. Gemigreerde Ieren in Amerika zijn de traditie begonnen om op St. Patricks Day een maaltijd van kool met corned beef op tafel te zetten. Deze traditie begon rond 1800 en is dus in feite een Amerikaanse traditie en geen Ierse.

Het gebruik van deze traditionele maaltijd is in de loop der jaren wel door veel Angelsaksische landen overgenomen. Feitelijk stamt het zouten van vlees al uit de tijd van de Romeinen. Zij deden dit toen al om vlees langer te kunnen bewaren. In Nederland komt de meeste corned beef uit Brazili.

 • Het is verkrijgbaar in de supermarkt en het staat in de schappen tussen de ingeblikte worstsoorten en ander ingeblikt vlees.
 • Het blikje bevat een opener waarmee je het met gemak, waar dan ook, open kunt maken.
 • Een ongeopend blik is lange tijd houdbaar.
 • Zie voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking.

Eenmaal geopend, dan is de corned beef tot vier dagen houdbaar in de koelkast. Een gerecht met corned beef kan worden ingevroren. De corned beef is in dat geval 2 tot 3 maanden te bewaren in de vriezer.

Hoe gezond is corned beef?

Gezondheid – Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon.

 1. In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Corned Beef.
  • Corned Beef kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen. Het bevat
   • te veel calorieën
   • te veel zout
   • te veel verzadigd vet
  Energie (kJ) 943 kJ/100g
  Energie (kcal) 226 kcal/100g
  Vetten 15 g/100g
  Verzadigd vet 6 g/100g
  Koolhydraten / Glucides 0.8 g/100g
  Suiker 0.8 g/100g
  Eiwitten / Proteïnen 22 g/100g
  Zout 2.5 g/100g

  rundvlees (96%) (gekookt rundvlees, rundvlees), zout, suiker, conserveermiddel (e250)

  Hoe vet is corned beef?

  Er zit 1,8 gram vet in 1 voor snee (15 gram) cornedbeef, waarvan 0,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.

  Wat zit er in corned beef?

  Ingrediënten – Rundvlees*, aardappelzetmeel, rundergelatine, zout, voedingszuren (kaliumlactaat, natriumacetaat), kruiden en specerijen, suiker, gistextract, aroma, conserveermiddel (natriumnitriet). *Voor 100 gram Corned Beef is 110 gram rundvlees gebruikt. E= door EU goedgekeurde hulpstoffen.

  Hoeveel kcal in corned beef?

  1 voor snee (15 gram) cornedbeef bevat: –

  Energie 31 kcal
  Vet 1,8 g
  – waarvan verzadigd 0,7 g
  Koolhydraten 0,1 g
  – waarvan suikers 0,1 g
  Vezels g
  Eiwit 3,6 g
  Zout 0,3 g

  Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.