Wat Is Gezonder Rijst Of Bulgur?


Wat Is Gezonder Rijst Of Bulgur
5. Langzame koolhydraten – Bulgur gezond? Het zit boordevol met koolhydraten, maar dat is niet per definitie ongezond! Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index. Dit betekent dat ze langzamer verteren, waardoor je minder snel honger krijgt.

Is bulgur goed voor afvallen?

Oorspronkelijk werd bulgur alleen veel gegeten in het Midden-Oosten en de mediterrane keuken. Tegenwoordig zie je dit volkoren graan wereldwijd terug. Niet zo gek, als je weet dat bulgur gezond is. De hoeveelheid vezels maken bulgur een gezond product. Ze kunnen bijdragen aan een gezond hart, stabiele bloedsuikerspiegel, goede spijsvertering en gewichtsverlies. Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wat is gezonder bulgur of couscous?

17 april 2022 – Leestijd 4 min De perfecte en gezonde stand-in voor rijst en couscous! Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten. Dus lees snel wat bulgur precies is, hoe je bulgur moet koken(of wellen) en wat je er allemaal mee kan maken!

Is bulgur gezond kcal?

In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.1 opscheplepel (60 gram) bulgur, gekookt bevat:

Energie 48 kcal
– waarvan suikers 0,1 g
Vezels 2,7 g
Eiwit 1,9 g
Zout 0,01 g

Waarvan val je snel af?

Denk na over wat je nu eet op een dag. Stel een haalbaar doel en denk in kleine stappen. Een halve kilo per week afvallen is prima.

Hoe ga ik mijn voeding aanpassen? Wanneer begin ik? Wat is mijn doel? Ga ik dit samen met gezinsleden of een vriend(in) doen? Zoek ik hulp van een diëtist?

Wil je meer tips? Ga dan naar onze informatie over gezond eten,

Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel. Besmeer je boterham dun met margarine. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, maar kies voor een vast moment in de week. Beloon jezelf als het goed gaat, dat stimuleert om door te gaan.

Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig? Om af te vallen is het belangrijk minder calorieën binnen te krijgen. Door de volgende richtlijn aan te houden blijf je op gewicht:

2500 kilocalorieën per dag voor volwassen mannen 2000 kilocalorieën per dag voor volwassen vrouwen

Om af te vallen moet je 500 tot 1000 kilocalorieën minder binnenkrijgen. Bij een dieet met nog minder calorieën bestaat de kans dat:

je spiermassa afneemt in plaats van de vetmassa je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt je het dieet minder lang volhoudt en weer terugvalt in je oude gewoonten (jojo-effect)

Waar moet ik op letten bij gezonder eten? Gezonder en minder eten is belangrijker dan streng lijnen. Kies bij voorkeur:

producten die weinig verzadigd vet of toegevoegde suikers bevatten producten met voldoende vezels, zoals volkorenproducten verse groenten en fruit

Bedenk wanneer jij meer gaat eten en probeer de oorzaak aan te pakken. Voorbeelden waarbij mensen vaker meer of ongezonder gaan eten:

veel stress na een emotionele gebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies van een dierbare veel buiten de deur eten (werk of vakantie) verandering van gezins- of werksituatie: samenwonen, kinderen krijgen of stoppen met werken na het stoppen met roken

Hoe kan het dat ik aankom nu ik in de overgang ben? Sommige vrouwen komen vanaf de overgang aan, terwijl ze hetzelfde zijn blijven eten. Hoe kan dat? Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid vet toe en je spiermassa neemt af. Ook lijkt het energieverbruik in rust af te nemen na de overgang: je verbrandt tijdens je slaap minder calorieën dan voor de overgang. En de verandering van hormonen in deze periode beïnvloedt de verdeling van het vet over je lichaam. Vaak gaat er meer vet in de buikholte zitten en neemt de middelomtrek toe. Is overgewicht erfelijk? Overgewicht komt in sommige families vaker voor. Dat kan met erfelijke aanleg te maken hebben, maar ook met gewoontes en het eetpatroon in een familie. Sommige mensen hebben een sterker beloningsgevoel bij het eten van bepaald eten. Hierdoor is de neiging om te eten groter. Maar overgewicht kun je nooit helemaal toeschrijven aan aanleg. Je gewicht neemt toe als je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt. Dus ook hier geldt: door minder te eten of meer te bewegen kun je kilo’s kwijtraken.

Lukt het je niet om zelf af te vallen of op gewicht te blijven? Dan kan een diëtist je helpen. Hij of zij geeft persoonlijke begeleiding en houdt in de gaten of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zeker als je veel wil afvallen, bijvoorbeeld bij een BMI boven de 30, kan professionele hulp zinvol zijn. Door te bewegen verbrand je calorieën. Het helpt ook om een dieet beter vol te houden en op gewicht te blijven.

You might be interested:  Hoe Maak Je Hachee Met Rijst?

Hoe kan ik meer bewegen? Welke vorm van bewegen past bij mij? Wanneer begin ik? Wat is mijn doel? Ga ik bij een vereniging of zoek ik iemand om samen mee te bewegen? Zoek ik hulp van een diëtist, fysiotherapeut of sporttrainer?

Wist jij dit? Op gewicht blijven is goed voor je bloeddruk. Zo zorg je voor je hart! Ontvang maandelijks nieuwsbrieven van de Hartstichting. Zo blijf je op de hoogte van het allerlaatste nieuws.

Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag

Is bulgur altijd volkoren?

De voedingswaarde van bulgur – aHealthylife.nl » » De voedingswaarde van bulgur

Per 100 g Onbereid ADH* Gekookt ADH*
kcal 340 17,00% 80 4,00%
Kj 1436 17,10% 337 4,01%
Water (g) 9 0,45% 77,8 3,89%
Eiwit (g) 12,3 21,96% 3,1 5,54%
Koolhydraten (g) 63,4 24,38% 14,1 5,42%
Suiker (g) 0,4 0,1
Vet (g) 1,3 1,86% 0,2 0,29%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g) 0,6 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Transvet (g)
Vezels (g) 12,5 35,71% 4,5 12,86%
A (mg) 0,001 0,11% 0,00%
B1 (mg) 0,23 20,91% 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,12 8,00% 0,03 2,00%
B3 (mg) 5,1 31,88% 1 6,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,34 22,67% 0,83 55,33%
B11 / Foliumzuur (ug) 27 9,00% 18 6,00%
B12 (ug) 0,00% 0,00%
C (mg) 0,00% 0,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,1 1,00% 0,00%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58% 0,5 0,42%
Natrium (mg) 17 1,70% 5 0,50%
Kalium (mg) 410 11,71% 68 1,94%
Calcium (mg) 35 3,50% 10 1,00%
Fosfor (mg) 300 37,50% 40 5,00%
IJzer (mg) 0,00% 0,00%
Jodium (ug) 0,3 0,20% 0,00%
Magnesium (mg) 164 54,67% 32 10,67%
Koper (mg) 0,34 37,78% 0,08 8,89%
Selenium (ug) 2 3,64% 1 1,82%
Zink (mg) 1,93 12,87% 0,57 3,80%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over bulgur Bulgur is een graanproduct op basis van tarwe en wordt ook wel ‘ burghul’ of ‘ boergoel’ genoemd. Meestal betreft het durum, een harde tarwesoort. Bulgur heeft doorgaans een licht notige smaak.

  1. Omdat het een tarweproduct is, kunnen mensen met een glutenallergie (coeliakie) het niet eten.
  2. Ook mensen met chronische darmaandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten (IBD) of prikkelbare darm syndroom (PDS), kunnen bulgur soms niet verdragen vanwege het hoge gehalte aan onoplosbare vezels.
  3. Herkomst Bulgur wordt voornamelijk gebruikt in de Arabische, Indiase en mediterrane keuken.

Productie Het productieproces is simpel; allereerst worden de tarwekorrels gestoomd, dan gedroogd en als laatste grof gemalen of gebroken. Toepassing Bulgurtarwe is heel eenvoudig te bereiden en heeft een korte kooktijd: ca 10 minuten, afhankelijk van het type.

  • Hoe grover de korrel, hoe langer de kooktijd.
  • Reken ongeveer 75 gram bulgur per persoon.
  • Voeg per 75 gram 250 ml water toe aan de pan.
  • Bulgur wordt vaak gebruikt in tabouleh of pilavs.
  • Een tabouleh is een Turkse salade met veel peterselie.
  • Een pilav kent duizenden varianten, maar is in de basis vergelijkbaar met een Italiaanse risotto.

Bulgur kan verder worden gebruikt als basis voor ontbijt met haver of in soepen, stoofpotten en chili. Rijst of couscous kan je meestal probleemloos vervangen door bulgur. Verkrijgbaar Bulgur is vrij gemakkelijk te vinden in grotere supermarkten en is relatief goedkoop.

  • Je vindt het waarschijnlijk bij de volkoren producten of in het schap van producten voor de oost-mediterane keuken.
  • Bewaren Bulgur moet koel, donker en droog bewaard worden.
  • Nog in het pak is bulgur langer dan 1 jaar houdbaar.
  • Eenmaal gekookt nog slechts 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer (bij -18 graden).

Weetjes/Wist je dat:

Een Turkse bulgursalade een ‘kisir’ heet? Bulgur meestal wordt gebruikt voor salades? Bulgur in Saoedi-Arabië ‘jarish’ wordt genoemd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van bulgur Bulgur valt onder de volkoren granen, wat betekent dat de hele tarwekorrel – met inbegrip van de kiem, het endosperm en de zemelen – is gebruikt (). Eén onderzoek liet zien dat mensen die 90 à 225 gram volle granen per dag consumeerden, levenslang 20% minder risico op hartziekten hadden ().

  1. Bulgur bevat een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen en ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels.
  2. Bulgur is een bijzonder goede bron van mangaan, magnesium en ijzer en bevat ook iets minder calorieën dan vergelijkbare andere volle granen, zoals quinoa of haver.
  3. Vergeleken met geraffineerde granen worden volle granen geassocieerd met een verminderde bloedsuikerrespons en lagere insulinespiegels.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat volle granen ook de algehele insulinegevoeligheid kunnen verbeteren (). Kortom: bulgurtarwe is een rijke bron van zowel vezels als fytonutriënten, die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel ().

Wat is een alternatief voor bulgur?

Hoe kan je het vervangen? – Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is bulgur in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt het vervangen door een andere koolhydraatbron. Quinoa en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.

Wat is gezonder couscous of rijst?

De tijd dat er vooral piepers op het menu stonden, behoort al lang tot het verleden. Tegenwoordig kookt bijna iedereen met exotischere koolhydraatbronnen als couscous en rijst. Wij, de redactie van Lekker Gezond, vroegen ons daarom af wat de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus is: rijst of couscous? Couscous werd al in de dertiende eeuw gegeten in de tijd dat de Berberdynastie der Almohaden over Noord-Afrika en Andalusië heerste.

You might be interested:  Hoe Lang Mag Je Belegde Broodjes Eten?

Pas in 1969 maakte het voor het eerst zijn opmars in Nederland. In dat jaar sloot de Nederlandse regering namelijk een wervingsovereenkomst met Marokko om zo een immigratiestroom op gang te brengen. De immigranten uit Noord-Afrika brachten een geliefd gerecht mee: couscous. De oorsprong van rijst ligt – niet zo verrassend – in Azië.

Er wordt gespeculeerd dat rijst 7000 jaar geleden voor het eerst in China werd geteeld. Later volgde India en Indonesië. Zo rond 800 voor Christus kwam dit graan naar Europa. Waarschijnlijk hebben avonturiers rijst als souvenir meegenomen van één van hun reizen naar het Oosten.

  1. Vergeleken met andere landen eten wij weinig van dit graan.
  2. Wereldwijd wordt er 235 gram rijst per persoon per dag gegeten, in Nederland slechts 11 gram.
  3. Er zijn talloze soorten rijst en couscous te koop.
  4. Van parelcouscous tot wilde rijst.
  5. Wij kiezen voor zilvervliesrijst en volkoren couscous, omdat het zo de eerlijkste en gezondste vergelijking is.

Ga je naar Albert Heijn voor een portie volkoren couscous, dan ben je €2,46 kwijt voor 300 gram van het eigen merk. Bij Jumbo ben je goedkoper uit, hier koop je 275 gram voor €0,93. Voor een kilo zilvervliesrijst van het budgetmerk betaal je bij Albert Heijn €1,43.

Oop je het bij Jumbo, dan ben je €0,69 kwijt voor een pak van 400 gram van het eigen merk. Winnaar: Zilvervliesrijst. Voor dit volkoren graan betaal je duidelijk minder dan voor couscous. Is volkoren couscous gezonder dan zilverliesrijst? Of is het juist andersom? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar het aantal calorieën, vezels, koolhydraten, eiwitten en verzadigd vet in deze producten.

We vergelijken een portie van 100 gram: – Calorieën: Er zitten 345 calorieën in zilvervliesrijst en 338 in volkoren couscous. – Eiwitten: In zilvervliesrijst zit 9 gram eiwitten en in volkoren couscous 12 gram. – Koolhydraten: In een portie zilvervliesrijst zitten iets meer koolhydraten (68 gram) dan in een portie couscous (65 gram).

– Vezels: Eet je 100 gram rijst dan krijg je 6 gram vezels binnen, met 100 gram volkoren couscous 8 gram. – Vet: Er zit 2,5 gram vet in zilvervliesrijst en 1,5 gram in couscous. Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels,

Daarom dopen we couscous tot winnaar. Couscous wordt gemaakt van tarwemeel en water. In een fabriek mengen en stomen ze deze ingrediënten. Het resultaat: aan elkaar geplakte couscousballetjes. Met speciale messen worden deze balletjes uit elkaar gehaald en vervolgens gedroogd, gekoeld en gezeefd.

Het tarwemeel waar couscous van gemaakt wordt, komt meestal uit de Verenigde Staten en Zuid-Europa. Het heeft dus een reis afgelegd voordat het in de supermarkt ligt. Koop je zilvervliesrijst, dan is de kans groot dat deze korrels uit één van de volgende landen komen: Thailand, Vietnam, de Verenigde staten of India.

Dit zijn namelijk de belangrijkste exportlanden. Over het verbeteren van de duurzaamheid van rijst wordt veel geschreven. Om dit graan te verbouwen is er namelijk veel – heel veel – water nodig. In de toekomst moet hier verandering in komen omdat het grondwaterpeil daalt.

Er dreigt zelfs een tekort aan zoetwater. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar een rijstplant die minder water nodig heeft. Wat de duurzaamheid ook in de weg staat, is de methaanuitstoot en de uitstoot van lachgas bij het verbouwen van rijst. Winnaar: Couscous. Het verbouwen van zilvervliesrijst lijkt namelijk een negatiever effect op onze planeet te hebben.

Geen liefhebber van couscous? Meet dan goed af hoe veel rijst je nodig hebt. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de rijst die we maken, in de prullenbak verdwijnt. Een winnaar aanwijzen is dit keer niet moeilijk. Volkoren couscous is namelijk gezonder en duurzamer dan zilvervliesrijst.

Is bulgur goed voor diabetes?

Ik ben een liefhebber van rijst, maar ik ben lichtdiabetisch. Volgens vrienden is bulgur – zeker voor diabeten – beter dan rijst en ik zie het ook steeds vaker. Is het een geschikt product voor mij? G. Smit Suzan Tuinier, voedingsdeskundige In gekookte bulgur (tarwe) zit ongeveer de helft van de hoeveelheid koolhydraten die in gekookte rijst zitten.

U kunt evenveel koolhydraten nemen als mensen zonder een lichte vorm van diabetes, Soms is het nodig om koolhydraten te tellen en ze goed over de maaltijden te spreiden. Als koolhydraten gelijkmatig binnenkomen, kan het lichaam ze namelijk beter verwerken. Ik raad u aan regelmatig te eten: elke dag drie hoofdmaaltijden, namelijk ontbijt, lunch en avondeten, en maximaal vier keer iets tussendoor.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier, Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau.

Welke koolhydraten zijn dikmakers?

Wat zijn negatieve effecten van producten met koolhydraten? – Negatieve effecten hebben onderstaande producten met koolhydraten. Deze producten staan niet in de Schijf van Vijf, Ze bevatten veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank en/of vruchtensap verhoogt het risico op overgewicht en diabetes type 2.

Frisdranken Vruchtensappen

Verder zit in snoep en koek veel koolhydraten, meestal vooral in de vorm van suiker. Snoep en koek kun je beter laten staan. Zij leveren wel energie, maar weinig andere nuttige voedingsstoffen. Je hebt ze niet nodig. Tips om minder suiker te eten,

Wat gebeurt er als je geen koolhydraten meer eet?

Stabiele bloedsuikerspiegel – Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel, Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.

You might be interested:  Welk Vlees Is Goed Voor De Lever?

Kan je couscous eten als je wilt afvallen?

Wat is couscous? – Van oorsprong komt couscous uit Noord-Afrika waar het in veel landen als nationaal gerecht wordt beschouwd. Vanaf de jaren ‘90 is couscous ook in onze keuken steeds populairder geworden. Vandaag de dag is dit product overal verkrijgbaar en bij iedereen bekend en bemind.

Couscous bestaat uit kleine korrels die gemaakt zijn van tarwemeel en water. De snelle manier is om couscous gaar te stomen of te wellen in warm water. De traditionele manier waarbij couscous met de hand wordt gemaakt en wordt bereid in een speciale couscouspan is veel tijdrovender maar wel veel smaakvoller.

Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.

Hoeveel kcal is bulgur?

Er zitten 238 kilocalorieën in 1 kopje (70 gram) bulgur.

Is bulgur altijd volkoren?

De voedingswaarde van bulgur » » De voedingswaarde van bulgur

Per 100 g Onbereid ADH* Gekookt ADH*
kcal 340 17,00% 80 4,00%
Kj 1436 17,10% 337 4,01%
Water (g) 9 0,45% 77,8 3,89%
Eiwit (g) 12,3 21,96% 3,1 5,54%
Koolhydraten (g) 63,4 24,38% 14,1 5,42%
Suiker (g) 0,4 0,1
Vet (g) 1,3 1,86% 0,2 0,29%
Verzadigd (g) 0,2
E.O.V. (g) 0,1
M.O.V. (g) 0,6 0,1
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Transvet (g)
Vezels (g) 12,5 35,71% 4,5 12,86%
A (mg) 0,001 0,11% 0,00%
B1 (mg) 0,23 20,91% 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,12 8,00% 0,03 2,00%
B3 (mg) 5,1 31,88% 1 6,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,34 22,67% 0,83 55,33%
B11 / Foliumzuur (ug) 27 9,00% 18 6,00%
B12 (ug) 0,00% 0,00%
C (mg) 0,00% 0,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,1 1,00% 0,00%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58% 0,5 0,42%
Natrium (mg) 17 1,70% 5 0,50%
Kalium (mg) 410 11,71% 68 1,94%
Calcium (mg) 35 3,50% 10 1,00%
Fosfor (mg) 300 37,50% 40 5,00%
IJzer (mg) 0,00% 0,00%
Jodium (ug) 0,3 0,20% 0,00%
Magnesium (mg) 164 54,67% 32 10,67%
Koper (mg) 0,34 37,78% 0,08 8,89%
Selenium (ug) 2 3,64% 1 1,82%
Zink (mg) 1,93 12,87% 0,57 3,80%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over bulgur Bulgur is een graanproduct op basis van tarwe en wordt ook wel ‘ burghul’ of ‘ boergoel’ genoemd. Meestal betreft het durum, een harde tarwesoort. Bulgur heeft doorgaans een licht notige smaak.

Omdat het een tarweproduct is, kunnen mensen met een glutenallergie (coeliakie) het niet eten. Ook mensen met chronische darmaandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten (IBD) of prikkelbare darm syndroom (PDS), kunnen bulgur soms niet verdragen vanwege het hoge gehalte aan onoplosbare vezels. Herkomst Bulgur wordt voornamelijk gebruikt in de Arabische, Indiase en mediterrane keuken.

Productie Het productieproces is simpel; allereerst worden de tarwekorrels gestoomd, dan gedroogd en als laatste grof gemalen of gebroken. Toepassing Bulgurtarwe is heel eenvoudig te bereiden en heeft een korte kooktijd: ca 10 minuten, afhankelijk van het type.

  1. Hoe grover de korrel, hoe langer de kooktijd.
  2. Reken ongeveer 75 gram bulgur per persoon.
  3. Voeg per 75 gram 250 ml water toe aan de pan.
  4. Bulgur wordt vaak gebruikt in tabouleh of pilavs.
  5. Een tabouleh is een Turkse salade met veel peterselie.
  6. Een pilav kent duizenden varianten, maar is in de basis vergelijkbaar met een Italiaanse risotto.

Bulgur kan verder worden gebruikt als basis voor ontbijt met haver of in soepen, stoofpotten en chili. Rijst of couscous kan je meestal probleemloos vervangen door bulgur. Verkrijgbaar Bulgur is vrij gemakkelijk te vinden in grotere supermarkten en is relatief goedkoop.

  1. Je vindt het waarschijnlijk bij de volkoren producten of in het schap van producten voor de oost-mediterane keuken.
  2. Bewaren Bulgur moet koel, donker en droog bewaard worden.
  3. Nog in het pak is bulgur langer dan 1 jaar houdbaar.
  4. Eenmaal gekookt nog slechts 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer (bij -18 graden).

Weetjes/Wist je dat:

Een Turkse bulgursalade een ‘kisir’ heet? Bulgur meestal wordt gebruikt voor salades? Bulgur in Saoedi-Arabië ‘jarish’ wordt genoemd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van bulgur Bulgur valt onder de volkoren granen, wat betekent dat de hele tarwekorrel – met inbegrip van de kiem, het endosperm en de zemelen – is gebruikt (). Eén onderzoek liet zien dat mensen die 90 à 225 gram volle granen per dag consumeerden, levenslang 20% minder risico op hartziekten hadden ().

  • Bulgur bevat een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen en ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels.
  • Bulgur is een bijzonder goede bron van mangaan, magnesium en ijzer en bevat ook iets minder calorieën dan vergelijkbare andere volle granen, zoals quinoa of haver.
  • Vergeleken met geraffineerde granen worden volle granen geassocieerd met een verminderde bloedsuikerrespons en lagere insulinespiegels.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat volle granen ook de algehele insulinegevoeligheid kunnen verbeteren (). Kortom: bulgurtarwe is een rijke bron van zowel vezels als fytonutriënten, die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel ().

Is couscous goed voor dieet?

Is couscous gezond? – Couscous bevat vooral koolhydraten, Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.