Wat Als Je Bedorven Vlees Eet?
Ik ben ziek (overgeven, diarree) van besmet eten In het kort
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Wat is het In eten en drinken zitten altijd wel bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De meeste kunnen geen kwaad. Van sommige kunt u wel ziek worden. Dit heet voedsel-infectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf u ziek maken. Het heet een voedsel-vergiftiging als de gifstoffen die de bacteriën of schimmels maken u ziek maken.
meestal eerst buikpijn of buikkrampen misselijk en overgeven diarree duizelig zijn
Sommige bacteriën geven hoofdpijn, spierpijn en koorts. Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over. Oorzaken Meestal bent u ziek door bacteriën op eten, bijvoorbeeld deze:
Salmonella: komt voor op rauwe kip, rauw kalfsvlees of rauw varkensvlees. Soms zitten ze in eieren en melk, en op groente en fruit. Campylobacter: zit vooral op rauwe kip. Listeria: zit soms op rauw vlees, rauwe vis (sushi, oesters) en in kaas van rauwe melk. E-coli: kan op rauw vlees (gehakt, hamburger) zitten en op rauwe groente.
Zulke bacteriën komen in uw maag en darm en gaan daar groeien. Zo worden het er steeds meer. Ze zorgen voor een ontsteking van de binnenkant van de maag en darmen. Sommige bacteriën en schimmels maken gifstoffen waar u ziek van kunt worden. Zo kunnen de bacteriën bijvoorbeeld in uw maag en darm komen:
U snijdt rauwe kip en bakt die gaar. Op dezelfde snijplank snijdt u daarna tomaten voor een salade. De bacteriën van de rauwe kip komen nu op de tomaten en u eet tomaten met deze bacteriën erop. U koopt sushi bij de supermarkt en laat dit buiten de koelkast staan. Bacteriën krijgen zo de tijd om te groeien en door de warmte kunnen ze sneller groeien. U koopt biologische sla. Op de sla zitten E-coli bacteriën uit biologische mest. U wast de sla niet goed. Daardoor blijven er wat bacteriën op de sla zitten. U barbecuet en er liggen wat kipsatés in de zon. De bacteriën die erop zitten kunnen goed groeien in de warmte. De kipsaté grilt u daarna niet lang genoeg en u eet een halfgare saté op. U geeft iemand een hand. Die persoon is net naar de wc geweest en heeft de handen niet goed gewassen. De bacteriën uit zijn poep komen dan op uw handen. Als u dan met uw hand in uw mond zit, komen ze in uw mond en gaan ze naar uw maag en darmen.
Adviezen
Bij diarree en overgeven is het belangrijk dat u extra vaak drinkt (totaal 2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree of overgeven, hoe meer u moet drinken om niet uit te drogen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft. Bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zo houdt u toch wat vocht binnen. Als u zich wat beter voelt, kunt u langzaam weer wat meer in 1 keer gaan drinken. Als u ook koorts heeft, is drinken nog belangrijker. Drink geen zoete dranken als de diarree langer dan 1 week duurt of steeds terugkomt. Dus geen appelsap, melk, energie-dranken, frisdranken en light-dranken (zoals cola light). Soms kunnen de darmen tijdelijk minder goed tegen deze drank als u diarree heeft (gehad).
Eten bij diarree en overgeven
Een paar dagen niet of minder eten is niet erg. U hoeft uzelf niet te dwingen om te eten. Als u weer trek heeft, kunt u weer eten waar u zin in heeft. Begin met kleine beetjes. Als u kunt eten, voelt u zich meestal meteen wat beter. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig.
Contents
Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt van voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips Heb je iets verkeerds gegeten waardoor je buikpijn of buikkrampen hebt? Je kan een voedselvergiftiging hebben. Ontzettend vervelend en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zeker weten of je last hebt van een voedselvergiftiging? Hieronder lees je wat de symptomen zijn en wat je kan doen.
- Spring snel naar: Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen.
- De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën.
- Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken.
- Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën.
De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden. Een voedselvergiftiging begint vaak met buikpijn of buikkrampen. Andere symptomen zijn:
- misselijkheid
- braken
- diarree
Soms krijg je ook last van symptomen als:
- draaierig of je licht in het hoofd voelen
- hoofdpijn
- bloed of slijm in de ontlasting
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
- Wacht rustig af Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. Wacht dus eerst even rustig af hoe je je voelt, want misschien gaat het snel al beter.
- Blijf water drinken Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. Probeer daarom elke vijf of tien minuten een klein slokje water of lepeltje thee te nemen.
- Luister naar je lichaam Merk je dat je weer honger of dorst krijgt? Probeer dan gewoon wat te eten. In principe raden huisartsen aan om alles te eten waar je trek in hebt. Heb je langer dan een week diarree of heb je er vaker last van? Probeer dan vet voedsel en producten als melk, appelsap, frisdranken te vermijden. Dit is niet altijd even goed voor je darmen. Light-varianten kan wel.
- Eet kleine porties Je darmen zijn tijdens een voedselinfectie behoorlijk van slag. Als je weer begint met eten, dan kun je snel buikkrampen krijgen; dat is normaal en hoort erbij. Zorg daarom dat je altijd begint met kleine porties, zodat je maag en darmen kunnen wennen.
- Let op je medicijngebruik Gebruik je medicijnen op het moment van je voedselvergiftiging, bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door de diarree en het overgeven kan het zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Neem contact op met je huisarts om te weten wat je het beste kan doen.
Er bestaan geen medicijnen om voedselvergiftiging te verhelpen. Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen.
- ORS Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. In dit drankje zitten speciale suikers en zouten die je vochtbalans op peil houden. Probeer elke vijf of tien minuten een eetlepel te drinken. Je kan het drankje kant-en-klaar of als oplospoeder kopen bij de apotheek of drogist.
- Stopmiddelen Eventueel kun je gebruikmaken van het stopmiddel loperamide, als je last hebt van diarree. Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder frequent wordt. Let op, dit kan wel verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Gebruik het middel niet als je koorts of bloederige diarree hebt. Loperamide mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef geen loperamide aan kinderen jonger dan acht jaar.
- Medicijnen tegen misselijkheid Tegen erge misselijkheid wordt wel domperidon of metoclopramide gebruikt. Vaak geven deze medicijnen wel bijwerkingen, zoals hartkloppingen of spiertrekkingen, vooral bij kinderen.
- Antibiotica Bij een voedselvergiftiging wordt zelden antibiotica gebruikt. Alleen bij sommige bacteriën, zoals de campylobacter, wordt antibiotica gegeven als iemand erg ziek is en/of hoge koorts met bloederige diarree heeft.
Zeker tijdens warme dagen, ligt een voedselinfectie op de loer; mensen nemen de hygiëne met het warme weer helaas niet zo nauw. Houd je een voedselvergiftiging liever buiten de deur? Hier lees je handige tips!
- Was je handen En niet maar één keer per dag! Was je handen altijd na een toiletbezoek, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden of in de pan te leggen.
- Was al je groente en fruit Jij wilt toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom rauwe groente en fruit dat je eet af onder de (hete) kraan.
- Gebruik aparte snijplanken en messen De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten.
- Bak goed Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Weet dat bacteriën waar je ziek van kan worden in vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is een schone zaak!
- Bewaar etenswaren niet te lang Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal je vlees en vis dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het eet.
- Check de houdbaarheidsdatum Die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg.
- Ruim je boodschappen gelijk op Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan zitten. Die boodschappentas komt zo wel, denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast.
- Neem een koeltas mee naar je BBQ Net als bij gekoelde biertjes is het erg belangrijk om je vlees van de barbecue gekoeld te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de barbecue lekker in je achtertuin? Laat alles dan in de koelkast staan.
- Bewaar alleen eten dat je kán bewaren Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren.
In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:
- Je begint je suf te voelen, in de war te raken of je voelt dat je gaat flauwvallen;
- de waterdunne diarree (zes keer of meer per dag) duurt drie dagen of langer;
- je blijft braken of braakt heftig;
- je hebt voortdurend buikpijn;
- er zit bloed of slijm bij de ontlasting;
- de diarree is na een week niet minder geworden;
- je drinkt weinig;
- je hebt erge dorst;
- je hebt al een dag niet meer geplast;
- als je plastabletten of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt. De huisarts raadt soms af om deze te gebruiken tijdens een voedselvergiftiging.
Bent u ouder dan 70 jaar en heeft u een voedselvergiftiging? Neem dan contact op als:
- U na een dag nog diarree heeft;
- als u al langer dan acht uur niet geplast heeft.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? jouw dichtstbijzijnde locatie. : Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips
Hoe weet je dat je een voedselvergiftiging hebt?
Hoe kun je het herkennen? – Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts,Soms kun je je algemeen ziek voelen,Bij bepaalde ziekteverwekkers kan er bloed of slijm in de ontlasting gemengd zijn.
Een voedselvergiftiging kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de verwekker van de infectie. In de meeste gevallen duren de symptomen niet langer dan 24 uur.
Wat gebeurt er als je bedorven voedsel eet?
Wat is een voedselinfectie? – Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts.
- Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.
- Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen.
- Bijvoorbeeld doordat iemand zijn handen niet wast nadat hij naar het toilet is geweest en vervolgens eten klaarmaakt.
- Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt.
Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.
Welke medicatie bij voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging gaat in principe vanzelf over en er is dan ook niet een medicijn nodig om voedselvergiftiging te behandelen.
Hoe lang duurt een bedorven maag?
Klachten – Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree, Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen. In zeldzame gevallen kan een voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, acuut nierfalen (HUS) of neurologische aandoeningen zoals het Guillain-Barré syndroom.
Hoe gevaarlijk is een voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging is een veel voorkomende ziekte. Desondanks kan een voedselvergiftiging gemakkelijk vermeden worden. Een voedselvergiftiging is meestal een infectie waarvan de gevolgen afhangen van de ernst van de infectie. Maar ze kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid.
Kun je vlees 1 dag over datum nog eten?
Als je vlees hebt liggen met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën,
Wat gebeurt er als je bedorven kip eet?
Is besmetting met campylobacter gevaarlijk? – De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.
Hoeveel uur later voedselvergiftiging?
Ik ben ziek (overgeven, diarree) van besmet eten In het kort
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Wat is het In eten en drinken zitten altijd wel bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De meeste kunnen geen kwaad. Van sommige kunt u wel ziek worden. Dit heet voedsel-infectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf u ziek maken. Het heet een voedsel-vergiftiging als de gifstoffen die de bacteriën of schimmels maken u ziek maken.
meestal eerst buikpijn of buikkrampen misselijk en overgeven diarree duizelig zijn
Sommige bacteriën geven hoofdpijn, spierpijn en koorts. Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over. Oorzaken Meestal bent u ziek door bacteriën op eten, bijvoorbeeld deze:
Salmonella: komt voor op rauwe kip, rauw kalfsvlees of rauw varkensvlees. Soms zitten ze in eieren en melk, en op groente en fruit. Campylobacter: zit vooral op rauwe kip. Listeria: zit soms op rauw vlees, rauwe vis (sushi, oesters) en in kaas van rauwe melk. E-coli: kan op rauw vlees (gehakt, hamburger) zitten en op rauwe groente.
Zulke bacteriën komen in uw maag en darm en gaan daar groeien. Zo worden het er steeds meer. Ze zorgen voor een ontsteking van de binnenkant van de maag en darmen. Sommige bacteriën en schimmels maken gifstoffen waar u ziek van kunt worden. Zo kunnen de bacteriën bijvoorbeeld in uw maag en darm komen:
U snijdt rauwe kip en bakt die gaar. Op dezelfde snijplank snijdt u daarna tomaten voor een salade. De bacteriën van de rauwe kip komen nu op de tomaten en u eet tomaten met deze bacteriën erop. U koopt sushi bij de supermarkt en laat dit buiten de koelkast staan. Bacteriën krijgen zo de tijd om te groeien en door de warmte kunnen ze sneller groeien. U koopt biologische sla. Op de sla zitten E-coli bacteriën uit biologische mest. U wast de sla niet goed. Daardoor blijven er wat bacteriën op de sla zitten. U barbecuet en er liggen wat kipsatés in de zon. De bacteriën die erop zitten kunnen goed groeien in de warmte. De kipsaté grilt u daarna niet lang genoeg en u eet een halfgare saté op. U geeft iemand een hand. Die persoon is net naar de wc geweest en heeft de handen niet goed gewassen. De bacteriën uit zijn poep komen dan op uw handen. Als u dan met uw hand in uw mond zit, komen ze in uw mond en gaan ze naar uw maag en darmen.
Adviezen
Bij diarree en overgeven is het belangrijk dat u extra vaak drinkt (totaal 2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree of overgeven, hoe meer u moet drinken om niet uit te drogen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink kleine beetjes tegelijk als u overgeeft. Bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zo houdt u toch wat vocht binnen. Als u zich wat beter voelt, kunt u langzaam weer wat meer in 1 keer gaan drinken. Als u ook koorts heeft, is drinken nog belangrijker. Drink geen zoete dranken als de diarree langer dan 1 week duurt of steeds terugkomt. Dus geen appelsap, melk, energie-dranken, frisdranken en light-dranken (zoals cola light). Soms kunnen de darmen tijdelijk minder goed tegen deze drank als u diarree heeft (gehad).
Eten bij diarree en overgeven
Een paar dagen niet of minder eten is niet erg. U hoeft uzelf niet te dwingen om te eten. Als u weer trek heeft, kunt u weer eten waar u zin in heeft. Begin met kleine beetjes. Als u kunt eten, voelt u zich meestal meteen wat beter. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig.
Hoe dood je de listeria bacterie?
Voedsel veilig bereiden – De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel,
Hoe groot is de kans op listeria?
Een zwangere heeft een product gegeten dat mogelijk besmet is met Listeria, Wat is het beleid? – Profylaxe met antibiotica is niet zinvol. De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
- Mensen die mogelijk besmette producten hebben gegeten, wordt geadviseerd om alleen bij flinke ziekte, die gepaard gaat met koorts, contact op te nemen met de huisarts.
- De huisarts kan indien nodig besluiten aanvullend onderzoek te doen.
- Dit geldt ook voor zwangere vrouwen die mogelijk besmette producten hebben gegeten.
Als een infectie met de listeria-bacterie wordt vastgesteld, dan wordt behandeling met antibiotica gestart. Er is geen middel dat uit voorzorg kan worden gegeven.
Hoe snel krijg je diarree na verkeerd eten?
Hoe ontstaat reizigersdiarree? – De diarree kan ontstaan door een voedselinfectie of een voedselvergiftiging. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door eten dat ziekmakende bacteriën, parasieten of virussen bevat. Bij een voedselvergiftiging zijn giftige stoffen gemaakt door de bacteriën of schimmels de oorzaak.
Hoe merk je dat er iets mis is met je darmen?
Ik heb een prikkelbare darm In het kort
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting. Meer beweging en minder stress kunnen de klachten verminderen. Gezond eten is ook bij PDS belangrijk. Zo nodig kunt u medicijnen gebruiken om de klachten tijdelijk te verminderen.
Wat is het We spreken van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting heeft. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. Een syndroom is een groep van klachten die vaak samen optreden. Wat merk ik Bij een prikkelbare darm kunnen de volgende klachten gedurende jaren regelmatig terugkomen:
buikpijn; bij de één een vervelend of opgeblazen gevoel in de buik, bij de ander heftige buikkrampen; de pijn kan overal in de buik zitten en wisselen van plek; de klachten kunnen verminderen nadat u ontlasting heeft gehad; onregelmatige ontlasting in de vorm van verstopping, diarree of een afwisseling van beide.
Andere klachten die erbij kunnen horen:
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Anderen hebben soms zulke heftige klachten dat ze hun dagelijkse bezigheden tijdelijk moeten onderbreken. Hoe de klachten verlopen is moeilijk te voorspellen.
Soms zijn er langere perioden geen of weinig klachten, soms kunnen de klachten ineens heel heftig zijn. Oorzaken Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Het lijkt er op dat bij PDS de hersenen extra alert zijn voor wat er in de darmen gebeurt. Prikkels in de darmen worden direct door uw hersenen opgemerkt.
Uw darm lijkt extra gevoelig en beweeglijk. Na een darminfectie (buikgriep) kunnen de klachten verergeren. Bij sommige mensen lijken de darmen sterk te reageren op prikkels, zoals drukte of spanningen. Wanneer de PDS-klachten verergeren, kan dat erop wijzen dat een bepaalde situatie stressvol is.