Waarom Is Rijst Goed Voor Fitness?


Waarom Is Rijst Goed Voor Fitness
Heb jij je ooit afgevraagd waarom je alle bodybuilders bijna alleen maar kip met rijst en broccoli ziet eten? Het is dé maaltijd voor de stereotype krachtsporter, maar waarom is kip met rijst en broccoli zo’n goede combinatie voor fitness en hoe kan deze maaltijd je helpen bij het behalen van je fitness doelen? Je leest het in deze blog.

 1. Om erachter te komen waarom kip met rijst en broccoli zo’n goede fitnessmaaltijd is hebben we de maaltijd eerst maar zelf even getest.
 2. We moeten eerlijk bekennen, het smaak toch best goed.
 3. Daarna hebben we voor je uitgezocht wat de het zo’n populaire maaltijd maakt.
 4. Niet elke gedeelte van de kip is hetzelfde en heeft dezelfde voedingswaarden.

Het is daarom belangrijk om te weten om welke gedeelte van de kip deel uitmaakt van het gerecht. Bij kip met rijst en broccoli bedoelen we eigenlijk, kipfilet met rijst en broccoli. Maar waarom wordt er specifiek kipfilet gebruikt? Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.

 1. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
 2. Fanatieke krachtsporters hebben veel eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, hoeveel dit is lees je in onze blog over eiwitten (klik hier),
 3. Verder bevat kip een aantal gezonde vitaminen en mineralen zoals; vitamine a & b, ijzer, zink en fosfor.

Daarnaast is kip erg veelzijdig en kun je hier op allerlei manieren kruiden en klaarmaken. Broccoli is één van de meest gezonde groente die er is! Broccoli zit boordevol vitaminen, mineralen. Er zitten weinig calorieën in, ongeveer 29 kcal per 100 gram broccoli, je kunt er dus heel veel van eten zonder veel calorieën binnen te krijgen. Met 4,1 gram vezels per 100 gram zorgt broccoli ervoor dat je snel genoeg vezels binnen krijgt.

Broccoli wordt steeds meer naar buiten gebracht als een echte superfood. Niet gek, want met 60 gram broccoli heb jij je dagelijkse portie vitamine C alweer binnen en 80 gram broccoli voor voldoende vitamine K. Verder zit broccoli vol met vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, A en E. Naast de vitaminen bevat broccoli ook de mineralen; Mangaan, kalium, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer.

Kortom, broccoli is dus bom van goede voedingstoffen. Met rijst kun je gemakkelijk veel koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron voor je lichaam en vervullen daarmee een belangrijke rol. Koolhydraten vullen namelijk de glycogeen voorraad in je spieren en lever aan, deze energie gebruik je als eerst.

Voor elke 100 gram rijst krijg je 80 gram koolhydraten binnen, probeer je porties goed te bepalen. Wil je afvallen? Dat kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een grote portie groente en kip en kleinere portie rijst. Kies juist voor een extra grote portie rijst als je wilt aankomen. In rijst zitten weinig vitaminen en mineralen, het is dus belangrijk dat je voldoende broccoli bij deze maaltijd neemt.

Vaak wordt er gekozen voor witte rijst, maar wil je de gezondere keuze maken? Kies dan voor zilvervlies rijst, in het vliesje van de rijst zitten namelijk meer vezels, vitaminen en mineralen. Er zijn natuurlijk genoeg andere gezonde variaties mogelijk om te maken, maar kip rijst en broccoli is naast gezond stiekem ook best lekker.

Is rijst goed voor het sporten?

Eten voor het sporten – Heeft u wel eens gesport met volle maag? Dit kan een heel vervelend opgeblazen gevoel geven. Probeer daarom maximaal 2 uur voor het sporten te eten. Gebruik bij deze maaltijd weinig vet, voldoende koolhydraten. Op de dagen dat u sport heeft uw lichaam vaak wat extra energie nodig, denk bijvoorbeeld aan een extra krentenbol of plak ontbijtkoek.

You might be interested:  Hoe Lang Kan Rijst Bewaard Worden?

Is rijst goed voor spiergroei?

Eiwitten – Rijst bevat per 100 gram zo’n 7 gram eiwit. Dit lijkt positief, maar het aandeel Leucine, Isoleucine en Valine (de BCAAs) is hiervan vrij laag, dus voor spieropbouw zullen deze eiwitten je geen wonderen opleveren. Desondanks is het natuurlijk mooi meegenomen dat je met je rijst toch wat extra eiwit binnenkrijgt.

Welke rijst is het beste voor spiergroei?

Bruine rijst (zilvervliesrijst) – Ben je op zoek naar goede, langzame koolhydraten, kies dan voor zilvervliesrijst. Het bevat relatief veel eiwitten voor de spieropbouw. Liever geen rijst? Geen probleem, je kunt ook eiwitpoeder van bruine rijst gebruiken.

Hoeveel gram rijst per persoon fitness?

Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p. – Om je toch een idee te geven van hoeveel rijst per persoon je kunt rekenen, nemen we een gemiddelde. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddelde portie bestaat uit ongeveer 75 tot 100 gram. En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst.

Wat is beter rijst of aardappelen?

Aardappelen, pasta of rijst? Populaire alternatieven voor aardappelen zijn deegwaren en rijst. Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.

Gekookte aardappelen Gekookte deegwaren (volkoren) Gekookte bruine rijst
Energie (kcal) 140 260 304
Eiwitten (g) 4,0 10,8 5,2
Vetten (g) 0,6 0,4 2,2
Koolhydraten (g) 30,2 51,4 59,2
Zetmeel (g) 28,8 50,4 59,2
Vezels (g) 2,8 5,4 3,0
Water (g) 162 138 130
Natrium (mg) 12 34 2
Kalium (mg) 534 274 198
Calcium (mg) 10 42 8
Fosfor (mg) 76 238 240
Magnesium (mg) 32 110 86
Ijzer (mg) 1,0 2,2 1,0
Zink (mg) 0,6 1,6 1,4
Vitamine B1 (mg) 0,20 0,24 0,28
Vitamine B2 (mg) 0,20 0,04 0,04
Vitamine C (mg) 6

Bron: www.internubel.be, geraadpleegd op 04 oktober 2019. *Aardappel, nieuw,vastkokend, gekookt zonder schil. Wanneer portiegroottes van diverse aardappelbereidingen, gekookte rijst en deegwaren met dezelfde energie-inhoud worden gerangschikt van groot naar klein, staan gekookte aardappelen op nummer één (tabel 2).

Portiegrootte Energie
gekookte aardappelen 200 g of 3 stuks 152 kcal
aardappelpuree 170 g of 3 opgehoopte eetlepels 151 kcal
gekookte rijst 120 g of 4 opgehoopte eetlepels 156 kcal
gekookte deegwaren 110 g of 6 eetlepels 152 kcal
kroketten 70 g of 4 stuks 150 kcal
frieten 45 g of 1 groentelepel 154 kcal
chips 25 tot 30 g of 1 klein zakje 140 tot 168 kcal

Bron: Belgische voedingsmiddelentabel. NUBEL, 4de editie, juni 2004 / Maten en gewichten: handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994- 06-4

Wat kun je het beste eten voor spieropbouw?

Eiwitten met de Schijf van Vijf – Als je wilt weten hoeveel eiwit je per dag eet, kun je een aantal dagen Mijn Eetmeter bijhouden. Wil je jouw eiwitinname verhogen? De aanvullende hoeveelheid eiwit die nodig is, kun je gemakkelijk via voeding uit de Schijf van Vijf binnenkrijgen.

Welk eten maakt je breed?

Een eiwitrijk dieet – Veel eiwitten eten is noodzakelijk om gespierder te worden. In feite krijg je niet meer spieren, maar bouw je meer spiermassa op in je spieren: ze worden dikker. Om meer spiermassa te krijgen heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Eiwit is te vinden in voedsel zoals vlees, zuivel, peulvruchten en eieren.

Vaak wordt gekozen voor de magere varianten van deze voedingsmiddelen om vooral meer eiwit dan vet binnen te krijgen. Behalve via voedsel kun je extra eiwit ook binnenkrijgen via supplementen zoals BCAA’s. Dit zijn essentiële aminozuren waarmee eiwitten in je lichaam gemaakt kunnen worden, Er zijn drie BCAA’s: leucine, isoleucine en valine.

Van deze BCAA’s wordt onder andere gemeld dat ze een positief effect zouden hebben op spierherstel en spierpijn na intensieve training en op de vetverbranding in je lichaam. BCAA’s zijn echter geen wondermiddel. Je lichaam heeft meer nodig dan deze drie aminozuren om spiermassa aan te maken.

 • Een eiwitrijk dieet en intensief trainen blijven altijd noodzakelijk, ook als je speciale supplementen neemt.
 • Om een idee te krijgen van de hoeveelheid eiwit die je dagelijks moet eten om meer spiermassa te krijgen, kun je het beste de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor kracht- en duursporters aanhouden.

Foto: Victor Freitas/Unsplash

Wat is slecht voor spieropbouw?

2. Je eet te weinig eiwitten – Gelukkig zijn de meeste mensen vrij goed geïnformeerd over het belang van eiwitten, en komt dit dus weinig voor. Toch zien we het nog steeds wel eens gebeuren. Naast voldoende calorieën heb je voor spiergroei ook voldoende eiwitten nodig.

 • Die leveren namelijk aminozuren, de bouwstenen van je spieren.
 • De vuistregel voor krachtsporters is om 1,8 gram eiwit binnen te krijgen per kilo lichaamsgewicht.
 • Gelukkig gaat dat sneller dan je denkt.
 • Als je bij iedere maaltijd een goede eiwitbron eet, zit je al snel aan de benodigde hoeveelheid.
 • Ook eiwitrijke tussendoortjes kunnen verder een belangrijke bijdrage leveren.

Twijfel je of je aan je eiwitbehoefte komt? Door een weekje je voeding bij te houden in My Fitness Pal of de Eetmeter zie je precies hoe het met je macro’s gesteld is. Ook kun je gebruik maken van ons gratis voedingsschema,

Wat doet rijst met je lichaam?

Is rijst gezond? – Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking. We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Hoe krijg je spieropbouw?

Een optimaal herstel – Om beter te worden van je training zal je optimaal moeten herstellen. In de sportschool breek je je spieren immers af, het is de rustfase die zorgt voor toename in spierweefsel. Om de spieropbouw na je training te optimaliseren dien je dus voldoende te rusten, ontspannen, slapen en optimaal te eten.

Waarom eten sporters kip met rijst?

Rijst met kip om aan te komen in spiermassa Rijst met kip en broccoli wordt ook vaak genoeg gegeten om aan te komen in spiermassa. De maaltijd bevat veel koolhydraten. Welke je nodig hebt voor energie om zwaar te trainen. De kipfilet bevat eiwitten, welke je nodig hebt voor spierherstel en spieropbouw.

Heeft rijst veel proteine?

Hoeveelheid eiwit in witte rijst : 8,4 gram. in 1 kopje (120 gram)

Wat voor rijst eten bodybuilders?

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je alle bodybuilders bijna alleen maar kip met rijst en broccoli ziet eten? Het is dé maaltijd voor de stereotype krachtsporter, maar waarom is kip met rijst en broccoli zo’n goede combinatie voor fitness en hoe kan deze maaltijd je helpen bij het behalen van je fitness doelen? Je leest het in deze blog.

 • Om erachter te komen waarom kip met rijst en broccoli zo’n goede fitnessmaaltijd is hebben we de maaltijd eerst maar zelf even getest.
 • We moeten eerlijk bekennen, het smaak toch best goed.
 • Daarna hebben we voor je uitgezocht wat de het zo’n populaire maaltijd maakt.
 • Niet elke gedeelte van de kip is hetzelfde en heeft dezelfde voedingswaarden.

Het is daarom belangrijk om te weten om welke gedeelte van de kip deel uitmaakt van het gerecht. Bij kip met rijst en broccoli bedoelen we eigenlijk, kipfilet met rijst en broccoli. Maar waarom wordt er specifiek kipfilet gebruikt? Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.

Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Fanatieke krachtsporters hebben veel eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, hoeveel dit is lees je in onze blog over eiwitten (klik hier), Verder bevat kip een aantal gezonde vitaminen en mineralen zoals; vitamine a & b, ijzer, zink en fosfor.

Daarnaast is kip erg veelzijdig en kun je hier op allerlei manieren kruiden en klaarmaken. Broccoli is één van de meest gezonde groente die er is! Broccoli zit boordevol vitaminen, mineralen. Er zitten weinig calorieën in, ongeveer 29 kcal per 100 gram broccoli, je kunt er dus heel veel van eten zonder veel calorieën binnen te krijgen. Met 4,1 gram vezels per 100 gram zorgt broccoli ervoor dat je snel genoeg vezels binnen krijgt.

Broccoli wordt steeds meer naar buiten gebracht als een echte superfood. Niet gek, want met 60 gram broccoli heb jij je dagelijkse portie vitamine C alweer binnen en 80 gram broccoli voor voldoende vitamine K. Verder zit broccoli vol met vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, A en E. Naast de vitaminen bevat broccoli ook de mineralen; Mangaan, kalium, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer.

Kortom, broccoli is dus bom van goede voedingstoffen. Met rijst kun je gemakkelijk veel koolhydraten binnenkrijgen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron voor je lichaam en vervullen daarmee een belangrijke rol. Koolhydraten vullen namelijk de glycogeen voorraad in je spieren en lever aan, deze energie gebruik je als eerst.

 • Voor elke 100 gram rijst krijg je 80 gram koolhydraten binnen, probeer je porties goed te bepalen.
 • Wil je afvallen? Dat kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een grote portie groente en kip en kleinere portie rijst.
 • Ies juist voor een extra grote portie rijst als je wilt aankomen.
 • In rijst zitten weinig vitaminen en mineralen, het is dus belangrijk dat je voldoende broccoli bij deze maaltijd neemt.

Vaak wordt er gekozen voor witte rijst, maar wil je de gezondere keuze maken? Kies dan voor zilvervlies rijst, in het vliesje van de rijst zitten namelijk meer vezels, vitaminen en mineralen. Er zijn natuurlijk genoeg andere gezonde variaties mogelijk om te maken, maar kip rijst en broccoli is naast gezond stiekem ook best lekker.

Is brood goed voor bodybuilding?

Home Veelgestelde vragen Brood en gezondheid (39) Sporten; welk brood past het beste bij een actieve leefstijl? Brood vormt een uitstekende basis voor sporters op elk niveau omdat het veel voedingsstoffen bevat. Zo zorgt brood voor de nodige koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vezels in onze voeding. Deze voedingsstoffen zorgen voor langdurige beschikbaarheid van energie en zijn goed voor de werking van de spieren. Vooral volkoren brood is aan te bevelen, omdat dit brood de meeste voedingsstoffen bevat. >> Meer tips en uitleg over sport & brood Misschien vind je ook interessant: >> Sporten; wanneer kan je dan meer (boterhammen) eten? >> Wat is volkorenbrood? >> Wat is de aanbevolen behoefte aan boterhammen per dag? Delen via

Welke rijst voor sporters?

Wat is de gezondste rijst? – Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.

 • Je ziet in de onderstaande tabel dat de macronutriënten ( eiwitten, koolhydraten en vetten ) en het aantal kilocalorieën nauwelijks verschillen tussen witte en zilvervliesrijst.
 • Maar zilvervliesrijst bevat wel veel meer mineralen, zoals kalium, fosfor en magnesium en vitamine B1 en B6,
 • Daarnaast bevat het huismerk zilvervliesrijst van bijvoorbeeld de Albert Heijn en Jumbo maar liefst 6 gram voedingsvezels per 100 gram.

Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor je lichaam en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes, Dus eet je weinig volkorenproducten of andere vezelrijke voedingsmiddelen, dan is het een goede keus om meer zilvervliesrijst te eten. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle vormen van zilvervliesrijst zo veel vezels bevatten.

Voedingswaarden Witte rijst Zilvervliesrijst
Energie 352 kcal 357 kcal
Eiwit 7 gram 8,3 gram
Koolhydraten 78 gram 73,5 gram
Onverzadigd vet 0,8 gram 1,8 gram
Verzadigd vet 0,2 gram 0,6 gram
Voedingsvezel 1,1 gram 6 gram
Water 13 gram 13 gram
Kalium 100 mg 250 mg
Fosfor 100 mg 300 mg
Magnesium 13 mg 157 mg
Vitamine B1 0,01 mg 0,34 mg
Vitamine B6 0,120 mg 0,250 mg

Heeft rijst veel calorieën?

Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in ‘witte rijst, gekookt’? 1 opscheplepel (55 gram) witte rijst, gekookt bevat:

Energie 80 kcal
– waarvan verzadigd 0,1 g
Koolhydraten 17,7 g
– waarvan suikers g
Vezels 0,4 g