Waarom Is Minder Vlees Eten Beter Voor Het Milieu?
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
Contents
Hoe slecht is vlees voor het milieu?
Het meest vervuilende vlees – Gekeken naar de uitstoot van het broeikasgas CO-2, het water- én landverbruik kan er een rijtje worden gemaakt van het meest vervuilende soort vlees. Elk dier heeft immers andere hoeveelheden voer nodig en neemt meer of minder land in beslag.
Het vervuilendste type vlees? Dat is de productie van rundvlees, Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3. Met andere woorden: een biefstuk heeft meer impact op het milieu dan een stukje kipfilet.
Van het Nederlandse dieet zorgt vlees, vis en zuivel in totaal voor wel 50 procent van de totaal uitstoot, Minder vlees en vis eten, kan dus een heel groot verschil maken. Dus eet je wel vlees, kies dan liever voor een kippetje, maar nog beter? Minder of helemaal geen vlees eten!
Welke invloed heeft consumptie op het milieu?
Welke milieuproblemen zijn er? – Eten belast het klimaat, door energiegebruik en de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Voor de productie is bovendien een groot deel van het beschikbare land en water nodig. Het produceren van voedsel brengt onlosmakelijk milieuproblemen met zich mee, zoals mestoverschot en overbevissing.
Bovendien is het de vraag of we voldoende voedsel kunnen blijven produceren om de groeiende bevolking te voeden. Van klimaatverandering, biodiversiteitverlies en verstoring van de stikstofkringloop worden de ecologische grenzen van de aarde overschreden. Deze 3 milieuaspecten, net als de kringlopen van fosfor en water, zijn direct gekoppeld aan de productie van voedsel.
Door duurzamer te eten verhoogt de ecologische draagkracht van de aarde, en door duurzamer te kiezen putten we de beschikbare bronnen minder snel uit.
Wat is de impact van minder vlees eten?
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Welk dier vervuilt het milieu het meest?
Welk dier vervuilt dan het meest? – Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen. Infographic: De Correspondent. Bron: Planbureau voor de Leefomgeving Hierboven zie je dan nog de uitstoot van broeikasgassen en landverbruik van enkele vleessoorten en Overigens raadt hoogleraar voedingsleer Matijn Katan aan deze cijfers met een korreltje zout te nemen. In een reactie op een oproep van mij op De Correspondent schrijft hij: ‘Als je per se de verschillen wilt weten tussen de effecten van rund, kip en kaas, loop je algauw tegen de grenzen van dit soort wetenschap op. Je kunt immers geen experimenten doen, het zijn allemaal modelberekeningen.’ ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-infocard-contents-6056858f-09b8-48a6-a250-68a7c731fd81″> andere eiwitbronnen. Het gaat om gemiddelden: Braziliaans rundvlees leidt tot meer broeikasgassen (43 kilo CO2-equivalenten per kilo vlees) dan Nederlands rundvlees (31 kilo CO2-equivalenten per kilo Dit is gebaseerd op ongepubliceerde cijfers die Milieu Centraal gebruikt en afkomstig zijn van Blonk Consultants, mij ter hand gesteld door de voorlichters van Milieu Centraal. ‘CO2-equivalenten’ is een maat voor broeikasgassen. CO2 is het belangrijkste maar niet het enige broeikgasgas. Door de impact van andere broeikasgassen te vertalen in die van CO2, ontstaat de maat ‘CO2-equivalenten.’ ” aria-expanded=”false” aria-controls=”contentitem-infocard-contents-4845f6b3-7602-4bcf-a83b-a4e6239846bd”> vlees).
Is vegetarisch zijn beter voor het milieu?
Voor klimaat en milieu – Een beter milieu begint bij jezelf en vegetarisch eten is daarbij een goede stap. Vegetarisch eten draagt bij aan een goede en gezonde leefomgeving, Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.
Hoeveel CO2-uitstoot door vlees?
Carbon Footprint
Product | CO2 – uitstoot per kilo |
---|---|
varkensvlees | 12 |
rundvlees melkvee NL | 15 |
kaas | 15 |
rundvlees vleesvee NL | 17 |
Waarmee meeste impact op het milieu?
Uit dit onderzoek blijkt dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu – impact van spullen het grootst is. Groter nog dan de impact van vlees eten, auto rijden, vliegen of je huis verwarmen.
Waarom moeten we vlees eten?
Van verschillende kanten wordt opgeroepen om bewust te kijken naar onze vleesconsumptie. Zo ook in de Nationale Week Zonder Vlees. Hoe kan vlees onderdeel zijn van een verantwoord en gezond eetpatroon? Er zijn tal van redenen waarom we gerust kunnen genieten van vlees. We noemen er zeven:
Goede vetten in vlees Vlees bevat vetten die een belangrijke energiebron zijn voor ons lichaam. Naast leverancier van energie zijn deze vetten ook een belangrijke bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Vetten kunnen verdeeld worden in verzadigd en onverzadigd. In veel soorten vlees bestaat het vet voor circa de helft uit verzadigde en voor de andere helft uit onverzadigde vetten, Te veel verzadigde vetten eten is niet goed voor ons, maar om de juiste vetten binnen te krijgen kun je dus gerust een stukje (mager) vlees eten, Vlees helpt ook tijdens afvallen Tijdens het afvallen denken we al gauw dat we een lekker stukje vlees moeten laten staan, maar niks is minder waar. Vlees zit namelijk boordevol eiwitten, wat het hongergevoel kan onderdrukken. Ook de vetten in vlees, die bij punt 1 besproken zijn, kunnen voor deze onderdrukking zorgen. Daarnaast stimuleren deze vetten juist de verbranding van ons lichaamsvet, aldus Remko Kuipers, auteur van het boek Oerdieet. In combinatie met een actieve leefstijl, kun je dus gerust vlees blijven eten. Vlees staat in de Schijf van Vijf Voedingscentrum adviseert om mager onbewerkt vlees dagelijks toe te voegen aan je eetpatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwitgehalte en andersom. Voeg dus vlees toe aan je dagelijkse eetpatroon om de Schijf van Vijf compleet te maken, Tracking en tracing zorgt voor voedselveiligheid De Nederlandse vleessector heeft een bijzonder track- en tracingsysteem. Hierdoor weten we precies waar ons vlees vandaan komt, welke ingrediënten zijn gebruikt in het voer van het dier, of het dier medicijnen heeft gehad en welke dat zijn geweest. In dit artikel lees je alles over tracking en tracing. Door middel van tracking en tracing kan er kwaliteitsgarantie en voedselveiligheid worden gegarandeerd. Aandacht voor dierenwelzijn in Nederland Veehouders, Dierenbescherming en onderzoeksinstellingen werken samen aan diervriendelijke én rendabele stallen. De Nederlandse vleesketen loopt voor als het gaat om huisvesting met aandacht voor dierenwelzijn, Welzijn voor dieren betekent dat een dier zich in zijn omgeving prettig voelt en geen honger en pijn lijdt. De verzorging, voeding en huisvesting moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de natuurlijke behoefte van het dier. Zo wordt er per diersoort tal van eisen gesteld om het dierenwelzijn te garanderen. Huisvesting moet bijvoorbeeld bescherming bieden tegen weersinvloeden, moet zorgen voor veiligheid en welzijn voor het dier en de verzorger en overlast naar de omgeving beperken. In de supermarkt kunnen wij daarnaast ook kiezen tussen verschillende sterren Beter Leven. Dit benadrukt dat er in Nederland aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn. De keuze in vlees is enorm Op het gebied van variatie zitten we als we naar vlees kijken goed. Zo kunnen we alleen varkensvlees al indelen in 24 categorieën, zoals spareribs, speklappen, rollade en braadworst. Naast varkensvlees is er natuurlijk ook nog rundvlees, kalfsvlees, kip, wild, lamsvlees, schapenvlees, paardenvlees en geitenvlees, wat allemaal weer onder te verdelen is in meerdere categorieën. De keuze om vlees toe te voegen aan een gevarieerd eetpatroon met veel groenten en fruit is dus enorm. Vlees zorgt voor een écht geniet-momentje Een medium gebakken biefstuk, pulled pork van de barbecue of een lekkere gehaktbal in oma’s jus. Loopt het water bij jou ook al in de mond? Per persoon consumeren wij in Nederland gemiddeld zo’n 100 gram vlees per dag. De ene keer kiezen we ervoor om eenvoudig een karbonade te bakken en de andere keer nemen we uitgebreid de tijd om een stoofpotje klaar te maken. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat vlees op welke manier dan ook zorgt voor een écht geniet-moment.
Bekijken we het vanuit evolutionair oogpunt, dan kunnen we zeggen dat het eten van vlees een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie is geweest. Kortom, geniet van een heerlijk stuk vlees.
Waarom is vegetarisch eten gezonder?
Vegetarisch eten is gezond – Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze, Wil je meer weten over vegetarisch eten en gezondheid? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen en factsheets,
Wil je meer weten over het verband tussen voeding en een specifieke ziekte? Zie de website van het Voedingscentrum.
Waarom geen dierlijke producten eten?
Hoewel vlees veel eiwitten, mineralen en vitaminen bevat, kan het consumeren van te veel vleesproducten – en met name van te veel rood en bewerkt vlees – het risico verhogen op beroerte, diabetes type 2 en darmkanker, vertelt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum.
Hoeveel CO2 bespaar je als vegetariër?
121 kilometer autorijden – Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees.
Welk voedsel is slecht voor het klimaat?
Dit zijn de 3 slechtste gerechten voor het klimaat Als je klimaatbewust wil eten dan kun je maar beter geen biefstuk meer nemen. Of hamburger. Want rundvlees is het meest schadelijke voedsel voor ons klimaat,, Zij berekenden dat voor elke kilo rundvlees er 26,5 kilo CO2 is uitgestoten.
De hoogste uitstoot van alle onderzochte voeding (197 producten) en bijvoorbeeld vijf keer zoveel dan kip of kalkoenvlees. De vleesproductie is in z’n totaliteit verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle CO2 uitstoot, zo staat in het rapport te lezen. En voor maar liefst 65 procent daarvan zijn vleesrunderen en melkvee verantwoordelijk.
Reden voor dit grote aandeel is het gebruik van veel pesticiden en meststoffen. Op nummer twee van meest vervuilend eten komt lamsvlees met 22,9 kilo uitstoot per kilo vlees en op nummer drie staat boter met 12 kilo uitstoot per geproduceerde kilo boter.
Welk vlees is het duurzaamst?
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
Welk vlees minst vervuilend?
Conclusies – Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.
Wat vervuilt de aarde het meest?
De meest vervuilende industrieën, gemeten naar de impact op klimaatverandering, zijn de chemische en petrochemische industrie, ijzer en staal, cement, pulp en papier, en aluminium. De broeikasgasuitstoot van deze industrieën worden voornamelijk veroorzaakt door de benodigde hitte en elektriciteit (opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen) maar ook door uitstoot tijdens chemische reacties, het gebruik van ruwe grondstoffen, of lekken. Figuur 1: Industries – Chris-Leboutillier De industrie is jaarlijks verantwoordelijk voor de uitstoot van grote hoeveelheden afvalstoffen, waaronder broeikasgassen, in lucht, bodem en water. Deze uitstoot heeft een negatieve invloed op zowel het menselijke welzijn als de gezondheid van ecosystemen (het ‘milieu’) en het klimaat.
- In 2017 was de industrie verantwoordelijk voor meer dan de helft van de menselijke uitstoot van koolstofdioxide, zwaveloxiden, niet-methaanhoudende vluchtige organische stoffen (zoals benzeen of aceton) en zware metalen (bijv.
- Cadmium, kwik en lood) in de gehele Europese Unie(REF 1).
- De uitstoot van deze stoffen wordt geassocieerd met verschillende gevolgen zoals klimaatverandering, verzuring, eutrofiëring, smogvorming, alsook directe schade aan de menselijke gezondheid.
Hoewel deze gevolgen meestal lokaal zijn (zwaveloxiden veroorzaken bijvoorbeeld verzuring in de regio waar ze worden uitgestoten), heeft de uitstoot van broeikasgassen wereldwijde gevolgen. Zo draagt uitstoot in Nederland indirect aan het afsmelten van ijs op Antarctica, aan de andere kant van de wereld.
Welk vlees heeft de grootste impact op het milieu?
CO2-uitstoot per kilo Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu – impact.
Hoe slecht zijn vleesvervangers voor het milieu?
Vleesvervangers en het milieu – Plantaardige vleesvervangers (granenburgers, noten, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten) zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Er is minder energie, land en water nodig om deze vleesvervangers te produceren.
Hoeveel CO2-uitstoot door vlees?
Carbon Footprint
Product | CO2 – uitstoot per kilo |
---|---|
varkensvlees | 12 |
rundvlees melkvee NL | 15 |
kaas | 15 |
rundvlees vleesvee NL | 17 |
Wat is de grootste CO2-uitstoot?
Welke sectoren stoten broeikasgassen uit? – In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ruimteverwarming).
Industrie (megaton CO2-equivalent) | Elektriciteit (megaton CO2-equivalent) | Mobiliteit (megaton CO2-equivalent) | Landbouw (megaton CO2-equivalent) | Gebouwde omgeving (megaton CO2-equivalent) | |
---|---|---|---|---|---|
1990 | 86,4 | 39,6 | 32,2 | 33,1 | 30,0 |
1991 | 87,7 | 40,1 | 32,7 | 34,4 | 34,2 |
1992 | 88,9 | 40,6 | 34,1 | 34,2 | 31,5 |
1993 | 85,2 | 41,9 | 35,2 | 34,3 | 33,3 |
1994 | 86,1 | 45,7 | 34,6 | 32,8 | 31,1 |
1995 | 81,4 | 47,8 | 35,2 | 32,8 | 33,2 |
1996 | 84,0 | 48,3 | 36,6 | 33,4 | 38,6 |
1997 | 83,6 | 48,5 | 36,5 | 31,1 | 32,8 |
1998 | 83,6 | 50,2 | 37,3 | 30,3 | 31,3 |
1999 | 75,7 | 47,2 | 38,0 | 29,5 | 29,7 |
2000 | 74,0 | 48,4 | 37,9 | 28,5 | 29,7 |
2001 | 70,0 | 51,9 | 38,2 | 27,9 | 31,5 |
2002 | 69,2 | 53,0 | 38,6 | 26,1 | 30,3 |
2003 | 68,0 | 53,7 | 39,0 | 25,9 | 31,4 |
2004 | 68,1 | 54,9 | 39,5 | 25,9 | 31,1 |
2005 | 66,3 | 52,1 | 39,8 | 26,1 | 29,3 |
2006 | 64,8 | 47,9 | 40,6 | 25,7 | 29,5 |
2007 | 64,1 | 50,6 | 39,6 | 26,4 | 26,3 |
2008 | 60,2 | 50,0 | 39,9 | 27,6 | 29,4 |
2009 | 56,2 | 49,9 | 38,3 | 27,5 | 29,4 |
2010 | 59,1 | 52,0 | 39,0 | 29,2 | 34,0 |
2011 | 57,9 | 47,8 | 38,9 | 27,8 | 26,6 |
2012 | 56,6 | 44,8 | 37,0 | 27,5 | 28,8 |
2013 | 56,1 | 44,9 | 36,2 | 27,8 | 30,0 |
2014 | 54,9 | 48,6 | 34,2 | 26,5 | 22,9 |
2015 | 54,6 | 53,1 | 34,5 | 27,5 | 24,4 |
2016 | 55,2 | 52,0 | 34,7 | 27,7 | 25,1 |
2017 | 56,2 | 48,3 | 35,2 | 27,9 | 24,6 |
2018 | 55,0 | 44,6 | 35,7 | 27,6 | 24,3 |
2019 | 54,1 | 41,5 | 35,1 | 27,5 | 23,2 |
2020 | 53,3 | 32,7 | 30,6 | 27,1 | 21,8 |
2021 | 53,2 | 32,7 | 30,5 | 27,1 | 24,5 |
Bron: CBS, RIVM/Emissieregistratie |