Hoe Moet Je Sushi Stokjes Vasthouden?
Tip voor iedereen die (nog) niet met stokjes kan eten Tip voor iedereen die (nog) niet met stokjes kan eten Het heeft veelal te maken met genoeg oefenen en de positie waarin je de stokjes vasthoudt. Dat oefenen is een kwestie van tijd, met het laatstgenoemde gaan wij aan de slag. Hoe houd ik eetstokjes vast? Stap 1: Plaats één van de twee stukjes tussen je duim (helemaal tot aan de hand) en laat het stokje op je ringvinger rusten. De druk van je duim zou voor genoeg druk moeten zorgen om het stokje te stabiliseren. Dit wordt de onderkant. Klem het stokje niet te ver aan het uiteinde, of te dicht aan het begin. Anders werkt de hefboom niet. Stap 2: Klem het tweede stokje met de top van je duim op je wijsvinger en plaats de tip van je wijsvinger óp het stokje. Als het goed is kun je dit stokje nu bewegen in de richting van het eerder geplaatste stokje. Met deze ‘knijpbeweging’ kun je je eten oppakken. Stap 3: Snapte je niets van wat we hierboven beschreven? Kijk dan snel onderstaande video. En PS: > En onthoud: de enige manier om dit te leren is vaker te reserveren bij een Aziatisch restaurant. Vinden wij geen straf. : Tip voor iedereen die (nog) niet met stokjes kan eten
Contents
Hoe sushi stokjes vast houden?
Leren eten met stokjes/chopsticks – Het leren van om met stokjes te eten is voor de gewone Nederlander best lastig. Wij hebben daarom een makkelijke guide gemaakt waarin je in een paar stappen leert hoe je de eetstokjes moet vasthouden en voorbereid bent op je volgende Japanse maaltijd, Volg onze guide en eet als een echte Japanner binnen een minuut! 1. Leg een eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger. 2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim. 3. De duim moet stil gehouden worden want de beweging wordt gemaakt met de wijsvinger. De wijsvinger moet net over het stokje heen liggen zodat je druk kan uitoefenen. Als het goed is kan je nu met het stokje eten oppakken. 4. Zo ziet eten met stokjes eruit! 5. Mocht je het eventueel erg lastig vinden dan kan je altijd het stokje op de ringvinger laten rusten en de middelvinger bij het stokje doen. Dit staat misschien niet zo professioneel maar is net iets makkelijker met eten. Na wat oefenen kan je vanzelf met alleen de duim en wijsvinger eten.
Hoe eet je met stokjes?
De eetstokjes vasthouden – Daarna volgt het lastigste gedeelte, de stokjes vasthouden. Eetstokjes hebben altijd twee verschillende uiteindes. Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt. Pak daarna met je vrije hand het andere stokje en leg deze vervolgens tussen je duim, wijsvinger en middelvinger zoals op de foto hierboven. Het beste kun je de stokjes ergens aan het eind vasthouden, omdat je dan kracht hoeft te zetten. Wat veel mensen in het begin moeilijk vinden is de punten van de stokjes naar elkaar toe te brengen. Als dit nog niet lukt is het niet zo erg. Je zult merken dat het namelijk makkelijker is iets vast te pakken dan het is de punten van de stokjes zonder iets er tussen naar elkaar toe te brengen.
- Als je eenmaal wat voedsel vast hebt, lukt het vaak wel dit ook vast te houden en daarna naar je mond te brengen.
- Als je nog nooit met stokjes gegeten hebt is het aan te raden te oefenen voordat je naar China vertrekt.
- Op de website chopstickx.nl vind je een uitgebreid assortiment aan eetstokjes.
- Oop daar zelf alvast een paar stokjes en probeer het een paar keer tijdens het avondeten.
In het begin zal het erg lastig zijn, maar je zult merken dat het na een week al heel aardig gaat. Mes en vork zijn in de meeste restaurants in Beijing namelijk niet beschikbaar en het zou zonde zijn als je van veel Chinese maaltijden niet kunt genieten omdat je pas tegen de tijd dat je weer terug naar Nederland gaat met stokjes om kunt gaan.
Hoe lang kun je sushi goed houden?
Kan je sushi van Sushipoint in de koelkast bewaren? – Als gemeld is de beste temperatuur om sushi te eten, de kamertemperatuur. Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z’n stevigheid.
Hoe moet je sushi rollen zonder matje?
Sushi rollen zonder bamboematje – Om mooie en stevige sushi te kunnen maken is het noodzakelijk dat je de sushi strak kunt oprollen. Om kracht te kunnen zetten zonder de sushirol te veel te belasten is een bamboematje een handig hulpmiddel. Deze matjes zijn niet zo duur en wanneer je regelmatig zelf sushi maakt, zal de aanschaf van een bamboematje ook een nuttige investering zijn.
- Heb je dit matje nu onverhoopt niet in huis of wil je sushi maken eerst een keer proberen, dan deel ik een tip voor sushi rollen zonder bamboematje.Zoals eerder genoemd is het matje noodzakelijk om te rollen zodat je wat kracht kunt gebruiken bij het rollen van de sushi.
- Zo blijven de rolletjes mooi strak zodat ze niet snel uit elkaar vallen.
In plaats van een bamboematje kun je de sushi proberen te rollen op een stukje keukenfolie. Kies hiervoor niet de “plakkerige” variant die je makkelijk kunt vormen en waarmee je makkelijk een bakje kunt afdekken. Maar kies de gewone variant die niet overal aan blijft kleven.
Leg het norivel op het plastic folie, bekleed het norivel met rijst en de vulling en rol met behulp van het plastic folie de sushi dicht. Rol de sushirol verder op (pas op dat je het plastic folie niet ín de sushirol rolt) en druk de rol stevig aan, met het plastic folie er omheen. Rol het plastic folie af en leg de sushirol opzij tot verder gebruik of snijd de sushirol in delen.
Na gebruik kun je het plastic folie gewoon weggooien. : Kooktip #6: sushi rollen zonder bamboematje