Hoe Maak Je Rijst Met Kip?


Hoe Maak Je Rijst Met Kip
Kip met rijst voor honden bereiden: 15 stappen (met afbeeldingen) Zelfgemaakte kip met rijst is een flauwe maaltijd, die door dierenartsen wordt aanbevolen om honden te helpen te herstellen van diarree of overgeven. Het is een makkelijk verteerbare maaltijd met weinig vet en enkelvoudige proteïnen en koolhydraten.

 1. 1 Koop kip van de beste kwaliteit die je je kan veroorloven, om de blootstelling aan gifstoffen te minimaliseren. Kipfilet zonder bot is de makkelijkste optie, aangezien je dan geen bot of vet hoeft te verwijderen.
  • Neem indien mogelijk het vlees van een kip die zonder hormoonbehandelingen heeft geleefd.
 2. 2 Koop een pakje witte rijst. Vermijd snelkookrijst voor dit recept voor hondenvoer, omdat het minder voedingswaarde heeft dan de lang kokende versie.
  • Bruine rijst mag ook, maar moet langer gekookt worden voordat het gaar is en zacht genoeg is om geen irritatie in de maag en darmen van de hond te veroorzaken.
  • Sommige bronnen geven aan dat bruine rijst vermeden moet worden, omdat het te veel vezels bevat. Dat is een sprookje. Vezels helpen om de normale darmfunctie te ondersteunen en reguleren. Voedingsspecialisten voor dieren geloven dat vezels de vertering van honden die langzaam verteren verkort en de vertering van honden die snel verteren verlengd (in andere woorden: het zorgt ervoor dat honden met obstipatie kunnen poepen, maar maakt de poep van honden met diarree vaster).
  • Het is niet nodig om organische of GMO-vrije rijst te kopen; er is geen bewijs dat deze producten verbindt aan veranderingen in voedingswaarde of de hoeveelheid arsenicum in rijst.
 3. 3 Bereid de kip voor. Kip kan met het bot worden gekookt, maar het vlees moet dan na het koken van het bot worden verwijderd. De kip zal echter sneller koken en beter gaar worden als je het bot vóór het koken verwijdert, of als je filet gebruikt.
  • Snijd het vlees van het bot (of koop kipfilet) en verwijder het vet.
  • Snijd de kip in blokjes van ongeveer één cm voor kleine honden, of van twee cm voor middelgrote of grote honden. Voor honden die veel tanden missen, moet de kip mogelijk in hele kleine stukjes worden gesneden.

  Advertentie

 1. 1 Doe de kip in een grote kookpan. Vul de pan met zoveel water dat de kip helemaal onder water ligt. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Kook de kip totdat het van binnen helemaal wit is.
  • De kooktijd kan variëren van 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes. Kip die met het bot wordt gekookt, heeft een langere kooktijd.
  • Als de kip niet helemaal gaar is, loopt je hond het risico op verergerde diarree en overgeven door de bacteriën die in rauwe of niet gare kip zitten.
 2. 2 Haal de kip uit het water en laat helemaal afkoelen. Bewaar het kookwater voor later. Je kunt de kip sneller laten afkoelen door het over een bakplaat te verspreiden of door het in een vergiet te doen en er koud water overheen te laten stromen.
 3. 3 Verwijder eventuele botjes uit de gekookte kip. Scheid het vlees en gooi de botjes weg. Snijd de kip dan in stukjes van één cm of kleiner voor kleine hondenrassen en 2 cm of kleiner voor middelgrote en grote hondenrassen.
  • Zorg ervoor dat je hond niet bij de kippenbotjes kan, zowel het bot in de kip als dat in de vuilnisbak. Kippenbotjes kunnen versplinteren en vast gaan zitten in de keel, maag of darmen van je hond, of deze zelfs doorboren. Dit kan dodelijk zijn.
 4. 4 Verwijder eventueel vet van de afgekoelde kip en giet het kookwater in een houder. Als je de kip vóór het koken snijd, is er mogelijk geen vet om weg te halen na het koken. Neem ca.600 ml van het kookwater en giet het terug in de pan.
 5. 5 Breng het kookwater van de kip opnieuw aan de kook. Terwijl je wacht tot het kookt, kun je rijst alvast voorbereiden, je gaat de rijst in het kookwater van de kip koken.
 6. 6 Neem ca.235ml rijst (voor een grote hond!) en was het grondig. Was de rijst in een pan of kom. Gebruik voldoende water en roer de rijst om met je vingers. Was meerdere keren, totdat het waswater helder is; deze stap helpt bij het verwijderen van overmatig zetmeel en arsenicum in de rijst.
 7. 7 Kook de rijst in het kookwater van de kip. Als het water eenmaal kookt, giet je de rijst er in. Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur dan laag. Plaats een goed passende deksel op de pan en laat gedurende 20 minuten koken (bruine rijst heeft waarschijnlijk 40 to 45 minuten kooktijd nodig). De rijst zal wat klef en zacht zijn als hij klaar is, en al het kookwater zou door de rijst opgenomen moeten zijn.
 8. 8 Laat de gekookte rijst volledig afkoelen. Dit proces kan worden versneld door de rijst over een bakplaat te verspreiden en het koele lucht toe te wuiven met een stuk karton. Advertentie
 1. 1 Voeg de gekookte kip toe aan de rijst en meng met een vork. De verhouding tussen rijst en kip zou 2:1 of 3:1 moeten zijn (dus twee- of driemaal zoveel rijst als kip).
 2. 2 Geef je hond de kip met rijst in zijn normale voerbak. Volg de instructies van je dierenarts op met betrekking tot het voeren van je hond. Doorgaans geef je een hond die overgeeft steeds een klein beetje. Als hij het binnen houdt, geef je hem het volgende voermoment iets meer en zo verder totdat je hond een normale portie voedsel binnen houdt en de normale voertijden aangehouden kunnen worden.
 3. 3 Maak een overgang van kip met rijst naar het normale hondenvoer. Na een aantal dagen van kip met rijst, kun je de normale brokken van je hond toevoegen aan het mengsel van kip en rijst. Voeg elke dag een beetje meer brokken toe en verminder de hoeveelheid kip en rijst. Zo ga je geleidelijk terug naar het normale dieet, over een periode van 4-5 dagen.
  • Vraag de dierenarts om advies over het teruggaan naar de normale voeding. Het is mogelijk dat je je hond wat langer kip en rijst moet voeren, afhankelijk van de staat van je hond.
 4. 4 Neem contact op met de dierenarts als de symptomen niet verminderen. Het kip met rijst-dieet is specifiek bedoeld als tijdelijke thuisbehandeling. Als je hond na het tijdskader dat de dierenarts heeft gegeven nog niet beter is, of als de diarree gedurende 3 dagen of langer waterig blijft, bel de dierenarts dan onmiddellijk. De dierenarts zal je laten weten of je hond terug moet komen voor onderzoek, geeft je mogelijk aanvullende medicatie of geeft je telefonisch advies over wat te doen, zoals het toevoegen van pompoen aan het dieet en andere makkelijke te proberen opties. Advertentie
 • Overleg met de dierenarts voordat je een hondenvoer recept uitprobeert. De dierenarts kan aangeven of de situatie van je hond verbetert kan worden met een dergelijk flauw dieet, of kan een andere medische ingreep aanbevelen als dat nodig is.
 • Honden kunnen kruiden niet verteren zoals mensen dat doen. Gebruik geen zout, peper of andere kruiden bij het bereiden van hondenvoer.

Advertentie

 • Dit flauwe dieet is niet bedoeld als volledige, lange termijn voeding. Als je hond alleen kip met rijst eet, zal hij essentiële vitaminen en mineralen missen. Neem contact op met de dierenarts voor goede recepten voor huisgemaakt hondenvoer als je regelmatig zelf voer wil koken voor je hond.
 • Als je hond blijft overgeven, neem dan direct contact op met de dierenarts. Honden (vooral kleine honden) kunnen snel uitgedroogd raken als ze veel overgeven. Het is dus van groot belang dat ze gehydrateerd blijven tot ze beter worden. Hoe meer ze uitdrogen, des te erger zullen de symptomen worden en des te groter is de kans dan andere organen aangetast zullen raken.
 • Gebruik geen olie en verwijder al het vet van het vlees dat je kookt. Om vetten te verteren, moet de pancreas harder werken, waardoor het orgaan kan gaan ontsteken.

Advertentie

 • Kip
 • Witte rijst
 • Kookpan
 • Water
 • Maatbeker
 1. Tilley LP, Smith FWK. The 5-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline, 3rd Edition. Lippincott, Williams and Wilkins, 2004: p.1359.
 2. Hand MS, Thatcher CD, et. al. Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Mark Morris Institute, 2000: p.171.
 3. Tilley LP, Smith FWK. The 5-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline, 3rd Edition. Lippincott, Williams and Wilkins, 2004: p.1359.

Dit artikel is bijdragen van, Dr. Elliott is dierenarts en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de veterinaire chirurgie en het werken in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren. In 1987 studeerde ze af in de diergeneeskunde en -chirurgie aan de Universiteit van Glasgow.

Hoeveel kip voor 1 persoon?

An error occurred. – Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser.

 • Erik van Veldhuisen in Nederland Proeft from Kip in Nederland on Vimeo
 • Playing in picture-in-picture Like Add to Watch Later Share Clip ID: 236884568 Delivery: application/vnd.vimeo.dash+json Embed Size: 0×0 Separate AV: true Dropped Frames: 0 / 0 – 0 Playhead / Buffer: 0 / 0 / 0 Bandwidth: 0 ( 0 Kbps 0 Kbps ) Copy Debug Payload Send Debug Payload Play
 • Settings Fullscreen Settings Quality Auto Speed Normal Chapters CC/Subtitles Customize Preview Click to Unmute This opens in a new window. window.playerConfig =,,, ],”cdns”:,”fastly_skyfire”: },”streams_avc”:,”default_cdn”:”akfire_interconnect_quic”},”hls”:,”fastly_skyfire”: }},”progressive”:},”lang”:”en”,”sentry”:,”thumb_preview”:,”referrer”:”https://www.kipinnederland.nl/”,”cookie_domain”:”.vimeo.com”,”timestamp”:1669566478,”gc_debug”:,”expires”:3600,”client”:,”currency”:”EUR”,”session”:”e6028861e166ce71749c69652d4f062ba19b93851669566478″,”cookie”:,”scaling”:1,”captions”:null,”quality”:null,”hd”:0},”build”:,”urls”:,”signature”:”e07975cb5542dfa0480e53e311dc48a0″,”flags”:,”country”:”NL”,”file_codecs”:,”av1″:,”avc”:},”ab_tests”:,”group”:false},”stats_fresnel”:,”group”:true},”llhls_timeout”:,”group”:false},”cmcd”:,”group”:false}}},”player_url”:”player.vimeo.com”,”video”:,”version”:,”height”:1080,”duration”:202,”thumbs”:,”owner”:,”id”:236884568,”embed_code”:” “,”title”:”Erik van Veldhuisen in Nederland Proeft”,”share_url”:”https://vimeo.com/236884568″,”width”:1920,”embed_permission”:”public”,”fps”:25.0,”spatial”:0,”live_event”:null,”allow_hd”:1,”hd”:1,”lang”:”nl”,”default_to_hd”:0,”url”:”https://vimeo.com/236884568″,”privacy”:”anybody”,”channel_layout”:”stereo”,”unlisted_hash”:null},”user”:,”seo”:,”embed”:,”color”:”00adef”,”texttrack”:””,”on_site”:0,”app_id”:””,”muted”:0,”dnt”:0,”player_id”:””,”api”:null,”editor”:false,”context”:”embed.main”,”keyboard”:1,”outro”:”promoted”,”transparent”:1,”log_plays”:1,”quality”:null,”time”:0,”loop”:0,”autoplay”:0},”view”:1,”vimeo_url”:”vimeo.com”}; var hasRequest = !!window.playerConfig.request; var hasError = hasRequest && ‘error’ in window.playerConfig.request; var fullscreenSupported = ‘exitFullscreen’ in document || ‘webkitExitFullscreen’ in document || ‘webkitCancelFullScreen’ in document || ‘mozCancelFullScreen’ in document || ‘msExitFullscreen’ in document || ‘webkitEnterFullScreen’ in document.createElement(‘video’); var isIE = checkIE(window.navigator.userAgent); var incompatibleBrowser = !fullscreenSupported || isIE; window.canSetup = hasRequest && !hasError; window.noModuleLoading = false; /* will be true if ` ` is executed later on */ window.dynamicImportSupported = false; /* might be enabled later in dynamic import checks */ if (hasError && ‘html’ in window.playerConfig.request) window.isInIFrame = (function() catch (e) }()); if (!window.isInIFrame && /twitter/i.test(navigator.userAgent) && window.playerConfig.video.url) if (window.playerConfig.request.lang) window.loadScript = function(scriptToLoad) else }; window.loadVUID = function() }; window.loadCSS = function(document, url) ; loadDetails.link.rel = ‘stylesheet’; loadDetails.link.href = url; document.getElementsByTagName(‘head’).appendChild(loadDetails.link); loadDetails.link.onload = function() ; return loadDetails; }; window.loadLegacyJS = function(document, player) if (incompatibleBrowser) player.innerHTML = ‘ ‘; } else ); } }; window.loadVUID(); } }; /* Adapted from https://github.vimeows.com/player/support/blob/master/index.js#L154 */ function checkIE(userAgent) var oldIe = isBrowser(‘msie’) ? parseFloat(userAgent.replace(/^.*msie (\d+).*$/, ‘$1’)) : false; var trident = isBrowser(‘trident’) ? parseFloat(userAgent.replace(/^.*trident\/(\d+)\.(\d+).*$/, ‘$1.$2’)) + 4 : false; return oldIe || trident; } Consumptie van kip Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies. Consumptie per persoon: We zijn in Nederland gek op kip. Per persoon aten we in 2020 gemiddeld 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan meer dan 20 kilo kip. De supermarkt is de favoriete plek om kip te kopen. In de toekomst zal de consumptie van kip op wereldwijde schaal alleen nog maar toenemen. De huidige consumptie van kippenvlees ligt redelijk in lijn met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

  Hoeveel kip is gezond?

  Hoeveel vlees is goed voor volwassenen? • Vlees.nl Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo’n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.

  • Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht).
  • Je hebt dus 100 gram vers vlees nodig om (netto) 75 gram over te houden.
  • Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram.
  • Als je wil lijnen, kun je vlees blijven eten.
  • Je kan dan extra letten op de bereiding door vlees te grillen of in de grillpan te bakken.

  Wat ook scheelt is om eerst een beetje olie op het vlees te wrijven en dan pas te bakken. Tenslotte kun je vlees in aluminiumfolie verpakken en in de oven garen.

  Hoeveel gram eet je s avonds?

  Gemiddelde voor een avondmaaltijd – Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis. Daarnaast kun je 60 gram saus rekenen voor avondeten.

  Is een kip vlees?

  Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.