Hoe Lang Moeten Witte Asperges Koken?
Hoe lang moeten groene en witte asperges koken? De kooktijd is afhankelijk van de dikte en de kleur, maar globaal kun je aanhouden:
Witte asperges: 5 minuten koken, vervolgens ca.15 minuten laten staan in het hete water (warmtebron na 5 minuten koken uitdraaien, deksel op de pan laten) Groene asperges: 3-6 minuten koken (of 3-5 minuten roerbakken)
Na 5 minuten koken, gaat het vuur bij witte asperges uit en staan de asperges nog even in het hete water met deksel op de pan. Hoe lang? Dat is afhankelijk van de dikte. Check na 10 minuten de gaarheid. De asperges zijn gaar als ze in een licht boogje over een vork of schuimspaan liggen.
Contents
- 1 Hoe weet je of een asperge gaar is?
- 2 Is een asperge gezond?
- 3 Waarom asperges door laten schieten?
- 4 Hoe maak je witte asperges schoon?
- 5 Wat zijn de lekkerste asperges dikke of dunne?
- 6 Hoe moet je witte asperges schillen?
- 7 Hoe lang Blancheer je asperges?
- 8 Wat drinken we bij asperges?
- 9 Hoe vaak mag je asperges eten?
- 10 Kun je witte asperges rauw eten?
- 11 Hoe moet je witte asperges schillen?
- 12 Hoe lang kunnen asperges in water liggen?
- 13 Hoeveel water bij asperges koken?
Hoe lang moeten witte asperges?
Basisrecept witte asperges Breng in een ruime pan een flinke hoeveelheid water met zout aan de kook, leg de geschilde asperges erin (ze moeten onder water liggen) en kook ze 10 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 -15 minuten in het hete water staan, ze zijn dan pas gaar! Kook intussen de krieltjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Ook de eieren in kokend water halfzacht in ongeveer 7-8 minuten.
- Pel ze en snijd ze fijn.
- Haal de ham plakjes los van elkaar.
- Smelt de boter op een laag vuur, deze mag niet bruin worden.
- Haal de asperges uit de pan, laat ze iets uitlekken en leg ze op een voorverwarmde schaal, verdeel het ei en de ham erover.
Schenk tenslotte de gesmolten boter eromheen. : Basisrecept witte asperges
Hoe lang kookt een asperge?
Leg de asperges in een ruime pan met gezouten water. Breng ze aan de kook en laat ze 3 tot 4 minuten koken. Zorg dat de aspergepunten niet tegen de rand van de pan worden gedrukt. Haal de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten met gesloten deksel staan.
Hoe weet je of een asperge gaar is?
Bereiden – Reken per persoon 500 g asperges (alleen asperges) Reken per persoon 300 g asperges (met vlees erbij) Reken per persoon 375 g asperges (met vis erbij) Schil de asperges vanaf de kop naar het uiteinde. Doe dit met een u-vormige aspergeschiller of komkommerschiller (goed en goedkoop) Er zijn er van plastic of aluminium waartussen een mesje zit met een spleetje, zoals bij een schilmesje wel eens het geval is.
Leg de asperges tijdens het schillen plat, zodat ze niet kunnen breken. Snij de houtachtige uiteinden af. Breng in een grote pan ruim water aan de kook met zout, een klontje boter, een schepje suiker en de bladfoelie. Voeg de asperges toe en breng aan de kook en laat 5 minuten op een laag vuur koken. Draai de warmtebron uit en laat de asperges in 10 tot 15 minuten in de pan gaar worden (nagaren) De dikte van de asperges bepaalt de exacte bereidingstijd (dus hele dikke asperges iets langer koken.) Gaarheid testen doet u zo.
Als u er een vork gemakkelijk in kunt steken, zijn ze gaar. Wanneer u ze in het midden op een vork legt, moeten ze iets doorbuigen, maar niet slap doorhangen. Schep de asperges met een schuimspaan uit het vocht. (Van dit vocht is trouwens eenvoudig een overheerlijk soepje te bereiden, dus bewaren en een recept zoeken !) Traditioneel recept voor asperges: Verdeel de asperges over voorverwarmde borden en overgiet ze met gesmolten roomboter (ca.400 g) en bestrooi ze met peterselie.
Hoelang witte mini asperges koken?
Kook ze afhankelijk van de dikte tussen de 6 en 10 minuten gaar.
Hoe kook je de lekkerste asperges?
De ideale kooktijd van asperges is 10 minuten. Kook de asperges in een ruime pan met water en een beetje zout. Haal de pan na 10 minuten van het vuur af en laat de asperges nog 5 tot 10 minuten nagaren in het kookvocht. Zo zorg je ervoor dat je asperges heerlijk zacht zijn voor je ze serveert.
Is een asperge gezond?
6. Asperges zijn goed voor de nieren – Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Diezelfde nieren maken ook een vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft: de urine. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven door de manier waarop je lichaam ze verteert.
Waarom moet je asperges schillen?
Want ook daar maak je nog iets lekkers mee – De lente is dé periode om te genieten van heerlijke aspergegerechten. Gooi jij de schillen en uiteinden altijd weg? Dat doe je niet meer na het lezen van dit artikel, want je kunt er nog heel wat lekkers mee maken.
- Asperges schillen vraagt een beetje oefening.
- Je neemt ze vast bij het kopje en schilt ze grondig, van de kop naar onderen toe.
- Daarna breek je het harde uiteinde af – wanneer je de asperge zachtjes buigt, breekt ze vanzelf op de juiste plek.
- Dat grondige schillen is nodig zodat je geen harde vezeltjes meer rond de asperge hebt zitten, maar zorgt natuurlijk wel voor veel afval van je dure asperges.
Gelukkig kun je die schillen en uiteinden van asperges ook nog in verschillende recepten gebruiken. En ook het kookvocht hoef je niet weg te gieten, Hier zijn alvast wat ideetjes.
Waarom asperges door laten schieten?
Beeld: het aspergeloof wordt ondergewerkt – Goossens Malderen – Tweede veldjaar: bedden maken en folie trekken Tijdens het tweede voorjaar op het veld worden met behulp van een opbermfrees boven de planten zachte bermen aangelegd. Dat zijn de bedden waar zij de komende 10 jaar in zullen groeien.
Over de bermen wordt vervolgens een plastic folie getrokken. Die folie is zwart langs de ene kant en wit langs de andere. Hij heeft twee functies: de temperatuur van de bodem regelen en de grondvochtigheid en -textuur van de bedden in goede conditie houden. In het begin van het seizoen wordt de zwarte kant van de folie naar boven gericht.
Dit om de grond op te warmen, zodat sneller de cruciale groeitemperatuur van 11°C bereikt wordt. Maar wanneer het later in het seizoen te warm dreigt te worden, wordt de folie omgedraaid met zijn witte zijde naar boven. Dit om de opwarming van de bodem daarentegen wat af te remmen, want als het te warm wordt groeien de asperges te snel, wat een negatief effect heeft op hun kwaliteit, de prijzen en de werkdruk. Tweede veldjaar: beperkte oogst Wanneer de nieuwe bedden bedekt zijn met folie, is het wachten tot de eerste asperges hun kopjes boven steken. Dat eerste oogstjaar is de opbrengst beperkt. Er wordt slechts geoogst zolang de aanvoer niet te hoog is en de temperaturen nog niet groeizaam zijn.
Bedoeling is de plant te stimuleren, maar niet uit te putten. Te lang oogsten dit eerste jaar zou de ontwikkeling van de plant immers schaden, terwijl het toch de bedoeling is dat hij ongeveer 10 jaar meegaat. Na de korte oogst wordt de folie al opnieuw verwijderd, zodat de stengels net als het jaar ervoor kunnen doorschieten.
Dat gebeurt trouwens elk jaar na de oogst: de folie wordt verwijderd, de laatste asperges schieten door, vormen loof, dat loof rijpt af en wordt ondergewerkt. Op die manier verzamelen de planten elk jaar opnieuw voldoende energie om het volgend seizoen nieuwe stengels (asperges) te produceren.
- De bedden worden tijdens het onderwerken van het loof voor de winter meteen opgeploegd – elk jaar een beetje hoger om de groei van de plant (naar het licht) voor te blijven.
- Derde tot elfde veldjaar: volledige oogst In het derde voorjaar wordt opnieuw folie over de pas opgeploegde bedden gespannen, waarna de plant voor het eerst volledig geoogst wordt (ongeveer 2 maanden lang).
Het vollegrondseizoen begint midden april en eindigt traditioneel op 24 juni, Sint-Jan. Dat is het moment waarop de dag net even lang is als de nacht, en waarop de plant nog over voldoende energie beschikt en voldoende licht en warmte krijgt om zich na de oogst normaal te ontwikkelen.
Want opnieuw gaat de folie er na de oogst af, zodat de stengels kunnen doorschieten, enzovoort. Vanaf dit eerste oogstjaar gaat de productie van de plant er per jaar op vooruit, tot het zevende of achtste oogstjaar. Daarna gaat de opbrengst achteruit. Elke teler kiest daarna hoe lang hij nog van dezelfde plant blijft oogsten, maar in principe is dat nog tot het elfde oogstjaar mogelijk.
Vervroegd seizoen Het vollegrondseizoen begint pas midden april, omdat de temperatuur in de bodem minstens 11°C moet bedragen om de productie op gang te brengen. Om de opwarming te versnellen, spannen telers zoals gezegd zwarte folie over de bedden. Soms heeft die folie nog een anticondenslaag of wordt boven de folie ook een plastieken minitunnel geplaatst.
Vaak zijn de asperges onder die minitunnels bovendien wat minder diep geplant, wat het proces nog versnelt. Andere systemen om het seizoen te vervroegen zijn de teelt in serres of in (grote) tunnels, vaak in bakken en dus niet in volle grond en met vloerverwarming. Op die manier kunnen sommige telers al asperges leveren op Valentijn.
De teelt verlaten is minder courant, omdat dit de productie het jaar nadien in het gedrang brengt. De planten krijgen dan niet voldoende licht en warmte meer om loof te ontwikkelen en af te rijpen.
Hoe maak je witte asperges schoon?
Asperges schoonmaken – Snijd van witte asperges eerst de houtige onderkant af. Schil ze vervolgens met een dunschiller vanaf een paar cm onder het kopje naar beneden. Het is belangrijk ze goed te schillen, anders smaken ze wat bitter en vezelig. Leg ze, als ze niet meteen worden verwerkt, in water met melk of citroensap om verkleuring te verkomen.
Wat zijn de lekkerste asperges dikke of dunne?
Welke zijn lekkerder: dunne of dikke asperges? – Asperges zijn net mensen: je vindt ze in allerlei vormen en maten. Koop ze het liefst allemaal van dezelfde dikte, dan hebben ze ook dezelfde gaartijd. Dikke asperges moeten ook iets langer garen dan dunne.
Hoeveel water bij asperges koken?
Asperges koken doe je in het voorjaar: het aspergeseizoen begint half april en eindigt op 24 juni (tijdens Sint-Jan). Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je asperges kookt. In de variant leer je asperges bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren.
Asperges koken: Stap 1: Luister eerst of de asperges vers zijn door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven. Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1.5 kilo asperges. Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder kop in 1 beweging naar beneden. Schil vooral niet te dun. Leg de asperges voor een optimaal resultaat voor het schillen een half uur in koud water.
Zo blijven ze lekker stevig en breken ze minder snel bij het schillen. Van de schillen kun je bouillon trekken of je kunt ze meekoken, dus gooi ze niet weg. Stap 2: Snijd van alle asperges de houtachtige onderkant af; ongeveer drie centimeter. Snijd met de botte kant van het mes om te checken of je de asperges dik genoeg geschild hebt.
Zorg er vervolgens voor dat de asperges allemaal ongeveer even lang zijn. Stap 3: Kook de asperges met de kopjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Plaats het mandje in de pan en vul met zoveel koud water tot de kopjes van de asperges net boven het water uitsteken. Zo koken de kopjes van de asperges niet mee, maar worden ze gestoomd.
Voeg naar eigen smaak zout aan het water toe. Stap 4: Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur na 5 minuten uit en laat de asperges afgedekt 10 tot 15 minuten staan, afhankelijk van de dikte. Controleer na 12 minuten de asperges op gaarheid: deze zijn dan niet meer kaarsrecht en liggen in een licht boogje over de vork of schuimspaan.
Haal het mandje uit de pan en laat uitlekken. Heb je geen aspergepan, haal de asperges er dan uit met een schuimspaan. Zo kook je asperges. Variant: aspeges met boter, ham en gekookte eieren In de variant zie je hoe je asperges kunt bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren. Als basis gebruik je uiteraard de zojuist bekeken kookles asperges.
Bekijk de gehele video over asperges koken en ga aan de slag!
Kan je de bovenkant van asperges eten?
5. Asperges in bladerdeeg – Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg
- 2 asperges
- 2 eieren
- creme fraîche, 4 eetlepels
- 2 plakjes ham
- peper, zout
- kerriepoeder, 1 theelepel
Voor dit asperge recept heb je voor 4 personen slechts 2 asperges nodig. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af. Je kan de schillen en onderkant voor later gebruiken, of je maakt een voorgerecht én hoofdgerecht van asperges waarbij je van de schillen en onderkant soep maakt. Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen.
- Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi ze.
- Leg herbruikbaar bakpapier op een bakplaat.
- Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat.
- Snijd de asperges in 8 stukken.
- Voeg aan de creme fraîche zout, peper en kerriepoeder toe.
- Kluts de eieren en voeg een scheutje melk toe.
- Maak van de eieren een roerei.
- Hou het ei een beetje vochtig, niet te droog.
- Snijd de ham in stukjes.
- Schep een lepel creme fraîche op een plak bladerdeeg.
- Leg daar bovenop 2 stukken asperge.
- Daarna de stukjes ham en het roerei.
- Voeg het plakje bladerdeeg dicht.
- Plaats tot slot de bakplaat in de oven
- Bak de asperges in bladerdeeg in 20 á 25 minuten gaar.
Kijk hier voor nog meer recepten met asperges! Hoe eet jij je asperges het liefst? Een van deze vijf asperge recepten?
Hoe moet je witte asperges schillen?
Leg de asperges plat op een snijplank en neem een standaard dunschiller. Het topje van de asperge is zo delicaat, dat je het niet hoeft mee te schillen. Begin ongeveer 4 cm van het puntje, en schil de asperges naar de voet toe, met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt.
Hoe lang Blancheer je asperges?
Blancheer de asperges in ongeveer 5 minuten beetgaar in het kokende water. terugkoelen, blijft de groene kleur mooi fris.
Hoe weet je of witte asperges nog goed zijn?
Asperges bewaren. Asperges zijn het lekkers als je ze zo vers mogelijk eet. Let bij het kopen van asperges vooral op de uiteinden. Die mogen er niet verschrompeld uitzien. De versheid kun je eenvoudig controleren door twee asperges kruislings tegen elkaar te wrijven.
Verse asperges geven dan een piepend geluid. Verse, witte asperges kun je het beste binnen 3 a 4 dagen bereiden. Asperges kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Rol ze in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! Maak de theedoek tussendoor nog een keer vochtig. Groene asperges bewaar je in een open zak in de koelkast.
Verpakte asperges kunnen iets langer bewaard worden. In speciale aspergeverpakking kunnen de geschilde asperges tot wel 7 dagen bewaard worden. Gekookte asperges kun je ca.1 dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.
Wat drinken we bij asperges?
Pointes d’amour.daar moet gewoon een heerlijk wijntje bij geschonken worden! – April heeft zijn intrede gedaan, het zal niet lang meer duren of de asperge, doet zijn intrede. Zoals steeds, kort maar krachtig. Amper 2 maand duurt het asperge seizoen.
- Lang genoeg echter om alle gastronomische kaarten op zijn kop te zetten en ons te belagen met allerhande suggestiekaarten vol met gerechten die gebaseerd zijn op deze groente.
- Het witte goud, zo wordt de asperge bij ons ook wel eens genoemd.
- Je kunt niet zeggen dat men alle registers heeft opengetrokken om tot een verbeelding sprekende naam te komen.
De naam dekt niet eens de volle lading want je hebt tevens groene en zelfs paarse asperges. Neen, geef mij dan maar onze buren uit Frankrijk of Duitsland. Daar spreekt men over Pointes d’amour of Liebesspitzen. Hiermee kan je de fantasie pas laten werken! Asperges zijn trouwens een afrodisiacum.
Het is dus handig meegenomen dat de groente als een delicatesse wordt beschouwd. Zonder enig argwaan op te wekken kan je dit dus verwerken in de meest overheerlijke gerechten. Iets wat ik met, ik zeg maar wat, selder niet onmiddellijk zie gebeuren. Maar wat met wijn? Hierin is de asperge werkelijk een buitenbeentje.
Waarom? Noem mij een keer een andere groente waarbij je onmiddellijk denkt welke wijn je erbij zou schenken. Groenten roepen niet onmiddellijk associaties op met wijn (ten onrechte trouwens). De asperge doet dit wel! Meer zelfs, asperges wakkeren heldere discussies aan over welke wijn je erbij zou schenken.
- Meermaals krijg ik in het volle seizoen de vraag welke wijn nu toch zo goed zou passen bij asperges.
- Terecht want asperges verdienen die aandacht, en smeken gewoon om een lekker glas wijn.
- Zoals zo vaak, of eigenlijk altijd, is de bereidingswijze en het volledige plaatje van het gerecht bepalend in de wijnkeuze.
Hier ga ik dus niet dieper op in. Maar wens je de smaak van de asperge als uitgangspunt van je gerecht te nemen dan zijn er wel enkele richtlijnen die je perfect kan volgen. Zo zijn houtgelagerde wijnen uit den boze. De subtiele smaak van de asperge gaat overheerst worden door de wijn en dat mag absoluut niet de bedoeling zijn.
Hoewel sommige frisse rode wijnen, zoals een niet houtgelagerde Cabernet Franc, best wel goede begeleiders kunnen zijn, gaat mijn voorkeur toch uit naar een witte wijn. Bij voorkeur een mooie, volle witte wijn en rijk aan smaak. Zodat de wijn een perfecte harmonie kan vormen met de asperge. Als ideale combinatie kom je steeds weer dezelfde namen tegen: Pinot Blanc, een droge Muscat, Riesling en uiteraard.Sauvignon Blanc.
Nu moet ik bekennen dat tot enige tijd terug ook ik voorstander was van een heerlijk glas Sauvignon Blanc bij de asperges. Ik had immers nog nooit een betere combinatie genuttigd dan die keer ik in Menetou-Salon (Frankrijk – Loire) de lokale AOC-wijn met les pointes d’amour voorgeschoteld kreeg.
- Wil je echter buiten het traditionele gaan dan heb ik voor jou de ideale combinatie! Bij asperges hoort een glaasje Arneis.
- Het liefste nog deze uit Piëmonte van de DOCG Roero-Arneis.
- De aanvulling is perfect, de harmonie onverbeterbaar.
- Wijn en gerecht komen tot een ideaal huwelijk.
- Arneis is een witte druif die heel lang heeft gediend om de zware Nebbiolo (Barolo wijn), te verzachten.
Deze druif, die even met uitsterven bedreigd werd is vandaag opnieuw brandend actueel. In zoverre zelfs dat hij in Piëmonte bij de gemeente Roero bekroond is geworden met de DOCG status. Al begrijp ik eerlijkheidshalve die “G” niet zo goed. DOC is een gecontroleerde oorsprongsbenaming.
- Waarom moet die dan nog eens gegarandeerd (Garantita) worden? Enfin.stof voor een ander schrijfsel.De Roero-Arneis zal steeds een goede zuurgraad – net dit kan een probleem zijn bij andere Arneis wijnen – brengen.
- De wijn bezit sterke aroma’s die aan amandel, perzik en hop doen denken.
- Wil je nog buiten de traditionele lijntjes kleuren.
Hier zijn nog wat goed suggesties. Albariño uit de Rias-Baixas (Spanje), een Verdejo uit Rueda (Spanje), een Torrontes uit Argentinië, een droge Jurançon van het Manseng koppel uit het zuidwesten van Frankrijk en bubbels uiteraard! Try it.!
Hoe maak je asperges minder bitter?
Eerst proeven! – Proef de asperge altijd voordat je hem gaat koken. Snijd een klein stukje van de onder af en proef wat de smaak is. Smaakt de asperge bitter? Voeg dan een klein suikerklontje toe bij het koken!
Kun je asperges een dag van te voren koken?
Kan ik asperges op voorhand schillen of klaarmaken? Witte asperges kunt u op voorhand schillen en (bijna) beetgaar koken. Bewaar ze nadien koel en onder een vel vershoudfolie, zodat ze niet uitdrogen of verkleuren. Gebruik nadien een kleine steamer, de stoomoven of een stoommandje (bamboe) om de asperges nog kort te garen (tot ze perfect beetgaar zijn) en tegelijk te verwarmen tot in de kern.
Waarom stinkt je urine na het eten van asperges?
Dit is waarom je urine ongelofelijk stinkt na het eten van asperges Merethe Svarstad Eeg / EyeEm Getty Images Asperges staan ook wel bekend als het Witte Goud. De groente zit boordevol gezondheidsvoordelen, waaronder een vermeend libido-verhogend effect. Niet voor niets behoren asperges tot de klasse der zaadplanten. Toch zouden de vele wonderlijke werkingen op het lichaam vooral van de groene asperges komen.
De groene asperge is dan ook zeer populair onder krachtsporters. Maar aan al die voordelen kleeft wel één nadeel: je urine meurt als nooit tevoren. This content is imported from, You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
Ongeveer de helft van de mensen die wel eens asperges heeft verorberd, herkent de doordringende geur tijdens het stralen. Waar komt die immense stank vandaan? Zwavel, is het antwoord. Specifieker: de zwavelverbinding ‘methylmercaptan’. Deze is tevens te vinden in knoflook, citrusvruchten en azijn.
Hoe vaak mag je asperges eten?
Waarschuwing tegen te veel asperges eten | | Door De website agf.nl waarschuwt mensen die last hebben van nierstenen voor het eten van veel asperges. Die zouden de vorming van oxalaatstenen kunnen bevorderen. Maar het gaat dan wel om hoeveelheden waar de gemiddelde Nederlander niet aan komt. De website agf.nl, communicatiemiddel van de Aardappel Groente Fruitbranche, waarschuwt ervoor niet te veel asperges te eten als je last hebt van nierstenen.
Die zouden oxaalzuur bevatten, en daarmee de vorming van oxalaatstenen kunnen bevorderen. De auteur baseert zich op een niet nader genoemde Duitse ‘Gezondheidskrant’ die stelt dat de maximale hoeveelheid 200 gram per dag zou mogen zijn. Voeding heeft inderdaad invloed op de vorming van nierstenen. Maar in Nederland wordt gemiddeld niet meer dan 630 gram asperges per jaar gegeten.
En vier op de vijf Nederlanders eet de groente helemaal nooit. Het aspergeseizoen loopt nog tot 24 juni, daarna zijn ze niet meer uit eigen land verkrijgbaar. Gepubliceerd: dinsdag 26-05-2009 Bron: |
Kun je witte asperges rauw eten?
Zowel de groene als de witte. Bij asperges denk je snel aan gekookt (of gewokt!), maar wist je dat je ze ook rauw kan eten? Heerlijk, de smaak is dan zo lekker intens. Samen met knapperige radijsjes en frisse citroen tover je zo een heerlijke voorjaarssalade op tafel.
Hoe moet je witte asperges schillen?
Leg de asperges plat op een snijplank en neem een standaard dunschiller. Het topje van de asperge is zo delicaat, dat je het niet hoeft mee te schillen. Begin ongeveer 4 cm van het puntje, en schil de asperges naar de voet toe, met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt.
Hoe lang kunnen asperges in water liggen?
Asperges bewaren & schillen De echte liefhebbers eten ze natuurlijk vers. Kort na de oogst, na minimaal 6 uur in het water te zijn ondergedompeld, zijn asperges van Baokelse d’Ekker het lekkerst. Maar een paar dagen of langer bewaren kan ook. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek of zak (groene asperges liever niet vochtig) en leg deze daarna in de groentelade van uw koelkast.
Verse asperges zijn op deze manier een paar dagen houdbaar. De perfect geschilde asperges worden direct verpakt in een schaaltje afgedekt met een speciale folie die ervoor zorgt dat de asperges minstens 5 dagen houdbaar blijven in de koelkast zonder geur-, kleur- of smaakverlies! Maar waarom zou u nog een week wachten met het nuttigen van deze smaakvolle asperges van Baokelse d’Ekker? Wilt u de asperges langer bewaren, dan kunt u ze ook invriezen: Schil de asperges zorgvuldig.
Na het wassen en drogen verpakt u de rauwe asperges (dus niet eerst koken) in bijv. een plastic diepvrieszakje en vervolgens de vriezer in. Natuurlijk kunt u de asperges ook bij ons laten schillen en verpakken. U hoeft ze thuis dan alleen nog maar in de vriezer te plaatsen, bovendien zijn de schaaltjes gemakkelijk te stapelen.
Hoeveel water bij asperges koken?
Asperges koken doe je in het voorjaar: het aspergeseizoen begint half april en eindigt op 24 juni (tijdens Sint-Jan). Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je asperges kookt. In de variant leer je asperges bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren.
- Asperges koken: Stap 1: Luister eerst of de asperges vers zijn door twee asperges tegen elkaar aan te wrijven.
- Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1.5 kilo asperges.
- Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder kop in 1 beweging naar beneden.
- Schil vooral niet te dun.
- Leg de asperges voor een optimaal resultaat voor het schillen een half uur in koud water.
Zo blijven ze lekker stevig en breken ze minder snel bij het schillen. Van de schillen kun je bouillon trekken of je kunt ze meekoken, dus gooi ze niet weg. Stap 2: Snijd van alle asperges de houtachtige onderkant af; ongeveer drie centimeter. Snijd met de botte kant van het mes om te checken of je de asperges dik genoeg geschild hebt.
Zorg er vervolgens voor dat de asperges allemaal ongeveer even lang zijn. Stap 3: Kook de asperges met de kopjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Plaats het mandje in de pan en vul met zoveel koud water tot de kopjes van de asperges net boven het water uitsteken. Zo koken de kopjes van de asperges niet mee, maar worden ze gestoomd.
Voeg naar eigen smaak zout aan het water toe. Stap 4: Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur na 5 minuten uit en laat de asperges afgedekt 10 tot 15 minuten staan, afhankelijk van de dikte. Controleer na 12 minuten de asperges op gaarheid: deze zijn dan niet meer kaarsrecht en liggen in een licht boogje over de vork of schuimspaan.
Haal het mandje uit de pan en laat uitlekken. Heb je geen aspergepan, haal de asperges er dan uit met een schuimspaan. Zo kook je asperges. Variant: aspeges met boter, ham en gekookte eieren In de variant zie je hoe je asperges kunt bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren. Als basis gebruik je uiteraard de zojuist bekeken kookles asperges.
Bekijk de gehele video over asperges koken en ga aan de slag!
Hoe weet je of witte asperges nog goed zijn?
Asperges bewaren. Asperges zijn het lekkers als je ze zo vers mogelijk eet. Let bij het kopen van asperges vooral op de uiteinden. Die mogen er niet verschrompeld uitzien. De versheid kun je eenvoudig controleren door twee asperges kruislings tegen elkaar te wrijven.
- Verse asperges geven dan een piepend geluid.
- Verse, witte asperges kun je het beste binnen 3 a 4 dagen bereiden.
- Asperges kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.
- Rol ze in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! Maak de theedoek tussendoor nog een keer vochtig.
- Groene asperges bewaar je in een open zak in de koelkast.
Verpakte asperges kunnen iets langer bewaard worden. In speciale aspergeverpakking kunnen de geschilde asperges tot wel 7 dagen bewaard worden. Gekookte asperges kun je ca.1 dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.