Hoe Lang Moeten Bevroren Spruiten Koken?
Koken: Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca.8 minuten.
Contents
Kan je bevroren spruitjes koken?
Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca.6 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Hoe lang diepvries spruiten koken?
Uit de vriezer halen – Het beste kun je de spruitjes in de koelkast laten ontdooien. Als ze ontdooit zijn kun je ze afkoken. Als je gekookte spruitjes wil maken, moet je de spruiten ongeveer nog 5 tot 9 minuten koken.
Kunnen spruiten in diepvries?
Spruitjes invriezen – Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
Waarom zet je een kruisje in een spruitje?
Hoe lang spruitjes koken? – Spruitjes kook je, afhankelijk van de grootte zo’n 10 tot 13 minuten. Maar voordat je de spruitjes gaat koken zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden.
Doe de spruitjes dan met ruim water in een pan. Voeg een snuf zout toe en breng de spruitjes, zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo’n 10 tot 13 minuten koken. Om te voorkomen dat de spruiten te lang koken, prik je er na 10 minuten met een vork in om te kijken of ze zacht genoeg zijn.
Is dat niet zo, laat ze dan nog drie minuutjes doorkoken tot ze perfect gaar zijn. Hebben ze dat bereikt, dan kun je ze afgieten. Zorg er wel voor dat de spruiten al dente zijn, dan zijn ze het lekkerst. Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak.
Dat is de reden dat ze het bij kinderen niet snel aan populariteit zullen winnen. Als je niet zit te wachten op die bittere smaak zoek dan naar een tegenhanger van bitter om de bittere smaak de kop in te drukken. Dit kun je doen door de spruitjes te koken in bouillon (zout is een tegenhanger van bitter) of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken (suiker is ook een tegenhanger van bitter).
Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af. Zorg er ook voor dat de spruiten niet overgaar worden, want daar worden ze ook bitter van. Of probeer om spruitjes lekker te maken.
Waarom diepvriesgroenten niet ontdooien?
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen. Lees hier waarom het zo belangrijk is om groenten te eten.
Wat te doen tegen spruitjeslucht?
Zo voorkom je het – Er zijn verschillende trucjes die je kunt proberen om spruitjesgeur tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken in het water. Die zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt en dat de spruitjes dus ook minder geur afgeven.
Welke kruiden zijn lekker op spruitjes?
Spruitjes kruiden met kruiden en specerijen, zonder onnodig zout toe te toevoegen? Ontdek nu welke verschillende kruiden en specerijen jij kunt gebruiken als spruitjes kruiden in plaats van zout. De mogelijkheden om minder zout te gebruiken zijn enorm als je weet welke kruiden en specerijen lekker bij spruitjes smaken! – Je vindt ze heerlijk of je houdt er helemaal niet van; spruitjes.
Maar je hebt wel superveel mogelijkheden om ze lekker te bereiden. Ontzettend gaargekookte spruitjes zijn voor niemand lekker, maar heb je weleens gewokte of geroosterde spruitjes geprobeerd? Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker.
Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein. Alles over marjolein
Kan je spruitjes rauw eten?
Spruitjes zijn eigenlijk kleine, bolvormige kooltjes uit het geslacht Brassica ofwel kruisbloemigen. Ze groeien aan een stengel, maar worden daar meestal van afgehaald en los verkocht, klaar om te bereiden. Veel mensen eten spruitjes gekookt, terwijl anderen ze rauw en fijngesneden eten, bijvoorbeeld in een salade.
Je vraagt je misschien af of je spruitjes, met hun bittere smaak en knapperige textuur, eigenlijk wel ongekookt kunt eten. In dit artikel wordt nagegaan hoe veilig het is om rauwe spruitjes te eten, weke veranderingen de voedingsstoffen ondergaan als je ze kookt en hoe je ze kunt bereiden. Kun je spruitjes rauw eten? Sommige mensen vermijden het eten van bepaalde peulvruchten, granen en groenten tenzij ze gekookt zijn uit bezorgdheid over antinutriënten, of verbindingen die de opname van belangrijke mineralen kunnen belemmeren.
Spinazie bevat bijvoorbeeld oxalaten, en sojabonen bevatten veel fytaten. Deze van nature voorkomende verbindingen kunnen de opname van mineralen zoals zink, calcium en ijzer in je lichaam verhinderen. Door koken nemen de antinutriënten af ( 1, 2, 3, 4 ).
- Hoewel de vaakst voorkomende antinutriënten niet in spruitjes zitten, bevatten ze wel bestanddelen genaamd glucosinolaten, die de opname van jodium verminderen.
- Een jodiumtekort kan de schildklierfunctie verstoren en uiteindelijk leiden tot struma: een vergrote schildklier ( 5 ).
- Mensen met een bestaande schildklieraandoening, zoals hypothyreoïdie, kunnen hun glucosinolaatconsumptie beter tot een minimum beperken, maar het eten van glucosinolaten als onderdeel van een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is voor de meeste gezonde mensen weinig risicovol.
Bovendien lijken glucosinolaten gezondheidsvoordelen te bieden, zoals kankerwerende eigenschappen ( 6, 7 ). Maak je je toch zorgen over het binnenkrijgen van glucosinolaten, dan kun je deze het beste uit Brassica- groenten zoals spruitjes verwijderen door ze te koken.
Andere bereidingsmethodes, zoals stomen, blijken te zorgen voor het behoud van de meeste glucosinolaten ( 7, 8 ). Kortom: Spruitjes kunnen rauw worden gegeten. In tegenstelling tot bepaalde andere groenten, granen en peulvruchten, bevatten spruitjes niet de gebruikelijke antinutriënten die sommige mensen vermijden.
Wel kun je het glucosinolaatgehalte verminderen door ze te koken. Bijwerkingen van het eten van rauwe spruitjes Het eten van rauwe spruitjes is vergelijkbaar met het eten van andere rauwe kruisbloemige groenten zoals kool of broccoli; het kan dan ook vergelijkbare bijwerkingen hebben.
Rauwe spruitjes smaken niet alleen bitter, maar kunnen bij sommige mensen ook winderigheid veroorzaken. Ze bevatten een onverteerbare vezel genaamd raffinose, die zwaar op de maag kan liggen. Wanneer bacteriën in je dikke darm deze en andere onverteerbare vezels proberen af te breken, produceren ze gassen zoals waterstof, kooldioxide en methaan ( 9, 10 ).
Dit kan nog meer ongemak veroorzaken bij mensen met bestaande spijsverteringsaandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), en bij mensen die niet gewend zijn aan het eten van spruitjes of soortgelijke groenten. Kortom: De vaakst voorkomende bijwerking van het eten van rauwe spruitjes is dat het kan leiden tot meer winderigheid.
Dit kan vooral vervelend zijn voor mensen met een bestaande spijsverteringsaandoening zoals PDS. Effecten van koken Net als andere groenten en kruisbloemigen is er voor spruitjes een bepaalde kooktijd die zorgt voor de ideale smaak en textuur. Als ze te lang worden gekookt, kunnen spruitjes papperig en bitter worden.
Als ze niet lang genoeg worden gekookt, zijn ze moeilijk te kauwen en niet zo zoet. Een goed beginpunt is spruitjes 5-7 minuten te stomen, te roerbakken of te koken. Als je ze in de oven roostert, begin dan met 20-30 minuten. Door spruitjes te koken komt het enzym myrosinase vrij, dat glucosinolaten afbreekt tot isothiocyanaten, die mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben.
- Wees echter voorzichtig, want groenten bereiden op een temperatuur boven 140˚C, zoals bij roosteren, vernietigt de glucosinolaten ( 7, 11, 12 ).
- Uit studies naar kruisbloemige groenten is gebleken dat bij bereidingswijzen met water, zoals koken, de meeste antioxidanten, vooral carotenoïden, bewaard blijven.
Bovendien verhoogt het koken van groenten, in het algemeen, de totale antioxidatieve kracht ( 13 ). Het gehalte aan in water oplosbare vitamines, vooral vitamine C, daalt wanneer groenten worden gekookt met methoden die veel water vergen, zoals koken.
- Aan de andere kant hebben sommige studies aangetoond dat het gehalte aan vitamine E en K toeneemt wanneer je kruisbloemige groenten kookt ( 14 ).
- Ortom: Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen er enkele veranderingen in hun voedingsstoffen optreden.
- Het gehalte aan de antioxidanten vitamine E en K neemt toe tijdens het koken, maar het gehalte aan sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, neemt af.
Manieren om spruitjes te bereiden Spruitjes hebben de reputatie dat zowel kinderen als volwassenen er een hekel aan hebben, maar dat hoeft niet zo te zijn. Net als veel andere groenten, verandert de smaak van spruitjes afhankelijk van hoe je ze klaarmaakt.
Salade: Meng dungesneden spruitjes in een salade met bladgroenten en andere rauwe groenten, zoals wortelen, radijsjes en tomaten. Besprenkel je creatie met je favoriete saladedressing. Koolsalade: Rasp of snipper de hele, rauwe spruitjes. Meng ze met salade-ingrediënten zoals olijfolie, azijn, honing, bruine mosterd, gehakte knoflook, amandelen of pecannoten, en gedroogde cranberry’s. Boterhammen: Snijd je spruitjes in dunne plakjes en doe ze als een lekker knapperig groentelaagje op een boterham, zoals je dat met spinazie of sla zou doen.
Ook gekookte spruitjes zijn heerlijk. Was ze, snijd ze bij en snijd ze in de gewenste vorm of grootte. Probeer ze eens op een van deze manieren te bereiden:
Gestoomd: Breng een deciliter water aan de kook in een pan en zet er een stoommandje in. Leg de spruitjes in het mandje, dek ze af en laat ze 5-7 minuten stomen, of tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt. Gebakken: Verhit de olijfolie in een koekenpan of hapjespan op matig vuur. Voeg de gesneden spruiten toe en schud de pan voorzichtig zodat ze een enkele laag vormen. Verhit ze ongeveer 5-7 minuten aan elke kant en breng ze op smaak met een paar snufjes zout, peper en knoflookpoeder of citroensap. Geroosterd: Halveer je spruitjes en doe ze in een grote mengkom met olijfolie en een snufje zout en peper. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten op 204°C. Gekookt: Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en kook ze 10 minuten, of tot je er met een vork in kunt prikken. Laat de spruitjes uitlekken in een vergiet en breng ze op smaak met boter, zout en peper, of naar wens.
Kortom: Spruitjes kunnen op verschillende manieren worden bereid, zowel rauw als gekookt. Of je ze nu rauw in een salade verwerkt of bakt als bijgerecht, spruitjes zijn een gezonde en lekkere aanvulling op maaltijden. Om te onthouden Spruitjes zijn een voedzame groente uit de kruisbloemenfamilie.
- Hoewel ze vaak worden bereid door verhitting, bijvoorbeeld door roosteren, stomen of koken, kun je spruitjes ook rauw eten.
- De vaakst voorkomende bijwerking van het eten van rauwe spruitjes is dat ze bij sommige mensen winderigheid kunnen veroorzaken.
- Mensen met hypothyreoïdie kunnen ze beter niet in grote hoeveelheden eten, omdat ze jodiumremmende stoffen kunnen bevatten.
Voor de meeste mensen is de doorslaggevende factor om ze al dan niet rauw te eten een kwestie van smaakvoorkeur. Verwerk ze in een laagje op een boterham, of hak ze fijn voor in een (kool)salade (met toestemming vertaald ).
Kan je spruiten opnieuw opwarmen?
2/ Spruitjes opwarmen – Ook bij spruitjes opwarmen moet je het een en ander in de gaten houden. Warmte kan er namelijk voor zorgen dat de nitraten (een bron die ze nodig hebben om te groeien) van vooral spruitjes en spinazie ( goed tegen constipatie !) giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
Wat is blancheren van spruiten?
Blancheren van spruitjes : snel en makkelijk! Dankzij deze bereidingswijze blijven de kleine kooltjes lekker knapperig en mooi groen. Blancheren wil zeggen dat je de groente kort kookt en vervolgens direct afkoelt, zodat het garingsproces stopt.
Hoe kun je zien of spruiten nog goed zijn?
De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kunnen spruitjes bederven?
Spruiten zijn in de koelkast zo’n 7 dagen houdbaar. Bewaar je ze buiten de koelkast op een donkere, koele plek? Dan blijven ze tot zo’n 3 dagen vers.
Waar zijn spruiten goed voor?
3 redenen om spruitjes te eten! De spruit is een echte superfood van eigen bodem, waarmee je jouw weerstand in de winter in stand houdt! Maar spruitjes bevatten ook vitamines om je energie op peil te houden. Lees hier drie gezonde redenen om spruiten te eten! Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter.
Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen. Hierdoor worden indringers tegengehouden. De vitamine C in spruiten biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen.
Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen, wat ook weer goed is voor een gezond zenuwstelsel. Dat is weer goed voor een snel reactievermogen. Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. Spruitjes zijn een van de weinige groente die zo een rijke en bijna volledige voedingssamenstelling heeft. Geef een verse draai aan je week : 3 redenen om spruitjes te eten!
Hoe lang kun je gekookte spruitjes bewaren?
Bewaren Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
- Gare spruitjes of een restje spruitjes uit pot (glas) over? Deze bereide spruitjes kun je nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
- Wel even over doen in een afgesloten bewaarbakje.
- Hoe weet ik of verse spruitjes niet goed meer zijn? De spruitjes zijn beschimmeld of kleuren geel.
Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Bereiden Snijd de onderkant van de spruitjes af. Verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Koken: zet ze op in ruim water en kook ze 10 tot 13 minuten. Afgieten en een beetje nootmuskaat erover raspen.
Kunnen spruitjes in de magnetron?
Maak de spruitjes schoon en was ze. Doe de spruitjes in de schaal en zet deze afgedekt, 3 tot 5 minuten, ca 750 watt in de magnetron tot de spruitjes bijgaar zijn.
Hoe kun je iets snel laten ontdooien?
De truc met het water – Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water, Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Is bevroren groente minder gezond?
Het verschil – Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
Waarom noemen ze spruitjes Brussel Sprouts?
10 weetjes over spruitjes Bij njam! zetten we graag elk seizoen een lekker product in de kijker. Van gezonde groentjes tot rasecht rundsvlees: ons land biedt talloze producten die van de maaltijd een feest maken. Deze keer kiezen we voor de Belgische spruitjes.
Of zijn het Brusselse spruitjes? Dat kom je zo te weten! Seizoen Het ‘spruitjesseizoen’ loopt van oktober tot maart en de winterse maanden zijn het meest geschikt om deze groene kooltjes te verorberen. De smaak verandert naargelang de periode: in het begin van het seizoen proeven ze bitterder, tegen de lente worden ze zoeter.
Oorsprong Spruitjes werden het eerst geteeld in het Middellandse Zeegebied. De teelt in onze contreien werd pas vanaf de Middeleeuwen gestart. In België was het gebied rond Brussel bekend voor de spruitjesteelt en daarom worden ze nog vaak “Choux de Bruxelles” genoemd.
- Spruitenplant Spruitjes zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool.
- Het is een koolsoort die tot wel een meter hoog kan worden.
- De kleine kooltjes die in de okselholten van deze koolplant groeien, zijn de eetbare spruitjes.
- Er zijn meer dan 30 ‘rassen’ spruitkool.
- Vitamine C Spruitjes zijn héél gezond.
Ze bevatten kalium, magnesium, fosfor, vezels, en vitamine A, B1, en C. Spruitjes bevatten zelfs 2 tot 3 keer meer vitamine C dan sinaasappelen! Bewaren Spruitjes bewaar je best in de koelkast, maximum 1 week. Je kan ze ook invriezen wanneer je ze eerst blancheert.
Buiten de koelkast blijven spruitjes zo’n 3 dagen vers. Schoonmaken De buitenste blaadjes van de spruitjes kan je best weghalen, zeker als deze wat beschadigd of minder vers zijn. Daarna snij je een klein plakje onderaan van het spruitje (het stronkje). Als je tenslotte een inkeping maakt waar je net het plakje hebt weggehaald, zullen je spruitjes sneller gaarkoken.
Bereiden Spruitjes kan je op verschillende manieren bereiden. Zo kan je ze kort koken (maximum 10 minuten in niet te veel water), roerbakken (ongeveer 10 minuten), of stomen (12-15 minuten). Ze moeten beetgaar zijn en dus zeker niet te zacht. Spruitjes bevatten net als andere koolsoorten zwavel en dit geeft een onaangename lucht (de spruitjeslucht) als je ze kookt.
- Receptentip: spruitjes en spek is een droomhuwelijk! Ook met kastanjes combineren ze prima.
- Zelf telen Spruitjes kan je perfect zelf telen.
- Je plaatst ze best op een plaats met veel zon en goede ventilatie.
- Zaaien buiten doe je best in april.
- Oogsten kan vanaf februari.
- Spruitjes voor de kids Vele kinderen vinden spruitjes minder lekker omdat ze een wat bittere smaak hebben.
We geven je enkele tips om je spruitjes toch wat spruiten te leren eten:
Gebakken spruitjes vinden kinderen meestal lekkerder dan gekookte spruitjes. Zeker als je er wat spek, chili en suiker aan toevoegt! Combineer spruitjes met zoete ingrediënten: appel, pompoen, een beetje suiker, druiven, Vaak geldt ‘hoe kleiner de spruit, hoe lekkerder’. Probeer dus eerst met de kleinste spruitjes en zoek samen met de kids naar de kleinste exemplaren. Verwerk ze in recepten waar het niet heel duidelijk is dat het spruitjes zijn. Zo kunnen ze langzaam aan de smaak gewoon worden.
Recepten We ronden graag af met enkele recepten. Want het leukste aan spruitjes is en blijft het opeten! : 10 weetjes over spruitjes
Hoe heten kleine spruitjes?
Spruit Spruit kan verwijzen naar:
- ofwel spruitjes (een kleine koolgroente)
- , zijscheut van een grasachtige plant
- , scheut van een plant
- , groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten
- , afstammeling, kind; komt van ‘spruiten’ in de zin van voortkomen, afstammen, of van ‘spruitkool’
- , onderdeel in de verstaging van een schip
- , een tijdschrift uit de jaren 1970 van het undergroundcollectief
- , twee horizontale balken, respectievelijk genaamd de korte en de lange spruit, welke door de kap van een steken; aan deze spruiten zit de staart bevestigd om de molen in de wind te zetten: het zogenaamde
Hoe ruiken spruiten?
Knettergezond – We weten wel dat spruiten best gezond zijn, maar hoe gezond weten maar weinig mensen. Een kleine opsomming per 100 gram spruitjes:
- 5 gram koolhydraten
- 0,5 gram vet
- 4 gram eiwitten
- 0,12 mg vitamine B1
- 0,12 mg vitamine B2
- 150 (!) mg vitamine C
Zoals je ziet bevatten spruiten ontzetten veel vitamine C. Spruiten bevatten tevens glucosinolaten, wat kanker remmend kan werken. Onderzoeken zijn nog in volle gang. Maar vast staat, dat spruiten zeer gezonde bommetjes zijn. Ze zijn ook rijk aan kalium en fosfor.
- Tja, en dan is er ook nog die spruitjeslucht.
- Wie herinnert zich nu niet die zeer indringende scherpe lucht die vooral vroeger in erg veel huizen hing? Spruitjeslucht is zelfs een uitdrukking geworden om de bekrompen regels van vroeger te benadrukken op iets.
- Toen moest alles blijven zoals het was, inclusief lange kooktijden.
Spruiten werden vroeger urenlang op het vuur gezet en dan pas gegeten. Dit leverde niet alleen die bekende spruitenlucht op, maar ook erg bittere, scherp smakende spruiten die bovendien ook nog eens vreselijk zwaar op de maag lagen. Spruiten behoef je dan ook echt niet zo lang te koken.
De typische spruitjeslucht is goed te verklaren. Een koolsoort heeft erg veel behoefte aan zwavel, ze halen dit uit de bodem om goed te kunnen groeien. De geur die we ruiken als we koolsoorten gaan koken is die van vluchtige zwavelverbindingen. Een voorbeeld is waterstofsulfide. Deze geeft een geur af wat lijkt op een rottend ei.
De geuren komen vrij, als de spruiten (te) lang worden gekookt. Wat is nu het verschil tussen spruiten waar “de vorst overheen” is geweest en niet? Spruiten kunnen erg goed tegen vorst en heb je ze dus in je moestuin, kun je ze gerust laten hangen. Omdat tijdens vorst in de plant zetmelen worden omgezet in suikers, zorgt dit ervoor dat de plant niet bevriest.
Spruiten zijn na een nachtje vorst minder scherp en wat zoeter van smaak. En dit waarderen mensen wat meer. Helaas zijn spruiten niet echt meer de spruiten van vroeger, tenminste die we in supermarkten kunnen kopen. Er is, mede door de bittere smaak die niet door mensen werd gewaardeerd, erg veel geknutseld aan de natuurlijke bittere smaak.
Hierdoor zijn spruitjes van nu een stuk minder bitter en scherp. Dit proef je vooral als je een biologische en een niet-biologische spruit eet. De niet-biologische zijn vrijwel smaakloos en moeten echt wel een “kruidje en/of specerijtje” krijgen om er wat smaak aan te krijgen. Snij het ” kontje” van de spruiten en ontdoe van blaadjes. Was de spruiten in koud water en breng de spruiten met een klein snufje Keltisch zeezout aan de kook. Dit hoeft overigens niet. Laat de spruitjes ongeveer 10 minuten doorkoken. Prik met een vork even in een spruitje om te zien hoe zacht ze zijn.
Heb je een spruit eens goed bestudeerd ? Dan zie je pas hoe mooi hij in elkaar steekt. En daarom vind ik het persoonlijk erg zonde om al dat moois van een spruit af te snijden. Ik was daarom alleen mijn spruiten en droog deze. Ik laat verder ALLES zitten, ook het ” kontje” of stronkje en de buitenste blaadjes.
Ik eet al jaren zo mijn spruiten. De smaak is veel intenser als alles intact blijft,Spruiten zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze werkelijk wel overal in verwerken, in de wok, in ovenschotels, gekookt bij de zoete aardappelen, kortom gebruik je fantasie ! Je kunt spruiten rauw eten. Rasp ze bijvoorbeeld om door een salade of wokschotel te verwerken.
Je kunt ze ook met een scherp mes zeer fijn snijden en dit als knapperige bite door gestoomde groenten verwerken.
Welke groente kan niet in de vriezer?
Invriezen doe je zo! Invriezen. Het lijkt zo simpel, gewoon je eten in een bakje en hop de vriezer in. Soms is het alleen echt niet meer lekker als je het ontdooit. En wist je dat je sommige dingen eigenlijk niet eens mag invriezen? Als student kook ik vaak voor mij alleen, maar enkele porties bij de supermarkt zijn vaak duur.
- Daarom koop ik liever wat meer, maar dan hou ik vaak eten over.
- Door deze vruchtjes in te vriezen ben je ook in de winter smoothie ready! Invriezen stopt de vermenigivuldiging van bacteriën in je eten.
- Hierdoor is je voedsel veel langer houdbaar en dat maakt invriezen zo ideaal.
- Maar er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden, om nare dingen als voedselvergiftiging te voorkomen.
Ik vind het zonde om eten weg te gooien, dus ging ik op onderzoek uit naar alle do’s and don’ts. Een lesje invriezen! Belangrijk om te weten bij het invriezen van producten is dat bacteriën niet doodgaan. Door de kou stoppen de bacteriën met vermenigvuldigen, maar ze blijven wel in leven.
Op het moment dat je producten ontdooit zullen de bacteriën dus ook weer actief worden en zich vermenigvuldigen. Daarom wordt het sterk afgeraden om producten na het ontdooien opnieuw in te vriezen. Bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich nog sneller ontwikkelen en dan heb je kans op voedselvergiftiging.
De regels bij het invriezen en ontdooien verschillen nogal per product. Daarom heb ik een overzichtje gemaakt van Vlees, Vis, Groenten en Fruit. Ik hoop dat je er iets wijzer van wordt! Vlees Vlees is een product wat je goed in kan vriezen, maar let op : soms is vlees dat als vers wordt aangeboden al een keer ingevroren geweest en dat kan je niet opnieuw invriezen.
- Op de verpakking van het vlees kan je vinden of het ooit al eerder ingevroren is geweest.
- Rauwe vleesproducten kan je goed invriezen, mits je ze direct in de vriezer doet na aankoop.
- Vlees kan je drie tot acht maanden bewaren.
- Vlees dat is overgebleven van bijvoorbeeld een barbeque moet je weggooien, omdat het dan al te lang buiten de vriezer heeft gelegen.
Ontdooi vlees in de koelkast in een afgedekt diep bord. Zo krijgen bacteriën geen kans zich door de koelkast te verspreiden. Vis Over het algemeen is de vis die in onze supermarkten verkocht wordt niet geschikt om ingevroren te worden. Meestal is deze vis namelijk al eens ingevroren geweest.
Verse vis kan je wel invriezen. Doe de vis gelijk na aankoop in de vriezer. Het liefst apart verpakt, met zo min mogelijk lucht erin. Vis kan maximaal 4 maanden bewaard worden in de vriezer. Groenten In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt.
Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan. Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden.
- Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen.
- Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
- Fruit Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces.
- Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Vaak is een temperatuur van -18⁰C hiervoor niet voldoende, -24⁰C wordt aanbevolen, dus check of je vriezer voor een uurtje zo laag kan. Daarnaast moet je erop letten dat het fruit op zijn best is op het moment van invriezen. Onrijp fruit komt namelijk ook onrijp uit de vriezer! Frambozen, bramen, bessen en kersen zijn het meest geschikt voor invriezen, omdat je ze gewoon heel kan laten.
- Bij Aardbeien moet je de kroontjes verwijderen en alle andere vruchten moet je ontpitten, schillen en in stukjes snijden.
- Vaak is het verstandig de partjes in citroensap te bewaren, om bruin worden te voorkomen.
- Fruit kan je wel acht tot twaalf maanden bewaren! Dus ideaal om fruit in het seizoen in te vriezen voor de wintermaanden.
Bevroren vruchten kan je het beste gelijk gebruiken, omdat ze anders al snel wat slap worden. Maak er dus gewoon een lekkere van! Kliekjes Naast verse producten is het natuurlijk ook heel fijn om kliekjes in te vriezen en dat kan! Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen.
Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt en zet het dan afgedekt in de vriezer (met een bakje koud water kan je het proces versnellen). Het is beter om niet te veel tegelijk in te vriezen, omdat je vriezer anders heel veel energie kwijt is aan zoveel warmte en het dus veel langer duurt voordat je producten bevroren zijn.
Kliekjes kan je over het algemeen ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Let wel op met gerechten waar veel zuivel in zit, want zuivelproducten als melk, yoghurt en slagroom gaan vlokken in de vriezer. Om dit artikeltje over invriezen af te sluiten i would like to bust a myth,
- Ingevroren producten zijn niet per definitie minder voedzaam dan verse producten.
- Ik ben ook geneigd om te zeggen vers boven alles, maar de verse groenten en fruit in de supermarkt hebben soms al een hele reis achter de rug.
- Vooral als het product niet in het seizoen is, worden groenten en fruit vroeg geplukt en dan hebben ze minder voedingsstoffen dan rijpe producten.
Diepvries groenten en fruit worden op hun best geplukt en dan gelijk ingevroren. Uiteindelijk gaan vitamines ook verloren in de vriezer, maar dat gaat heel langzaam dus je kan het makkelijk een paar maanden bewaren! Tip: Zet op alles wat je invriest een datum.
Kan bevroren groente in de oven?
Roosteren voor een crispy bite – We doen het te weinig, maar groente uit de oven heeft een heel andere smaak dan bakken of koken. Maar wat is bijvoorbeeld geroosterde bloemkool, wortel en paprikamix lekker! En het kan prima met diepvriesgroente. Verwarm de oven voor op 220°C.
Niet te lang koken, klinkt het in koor. Doordat de groente al bevroren is geweest, heeft het veel minder kooktijd nodig. Tenzij je van doorgekookt houdt of net een wortelkanaalbehandeling hebt ondergaan natuurlijk 😊Spinazie uitpersen doe je met een aardappelpers. Dat scheelt overtollig water.Diepvriesgroente in doosjes gekocht? Doe ze in diepvrieszakjes. Hiermee kun je veel meer in je vriezer kwijt.Wist je dat je er ook diepvrieskruiden verkrijgbaar zijn? Handig!En met ingevroren fruit maak je bijvoorbeeld deze heerlijke bosbessenmuffins,
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue. } } } } } }
Kun je spruitjes weer opwarmen?
2/ Spruitjes opwarmen – Ook bij spruitjes opwarmen moet je het een en ander in de gaten houden. Warmte kan er namelijk voor zorgen dat de nitraten (een bron die ze nodig hebben om te groeien) van vooral spruitjes en spinazie ( goed tegen constipatie !) giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
Waarom groente koken voor invriezen?
Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
- Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
- Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
- Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden.
- Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
- Maar het is niet zo dat je er ziek van wordt als je ze dan toch eet.
Wil je groente direct in de diepvries bewaren zonder ze eerst te blancheren? Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven.