Hoe Lang Moeten Asperges Koken Voordat Ze Gaar Zijn?


Hoe Lang Moeten Asperges Koken Voordat Ze Gaar Zijn
Kooktijden witte asperges – Hoe je een asperge schilt, dat leggen we hieronder uit. Eerst vertellen we je het een en ander over de kooktijden van asperges. Ga je witte asperges koken, zorg dan voor een pan waar de asperges languit in kunnen liggen. Een speciale aspergepan is niet nodig.

Afhankelijk van de dikte van de asperges laat je ze drie tot acht minuten koken. De dunne asperges zijn zo gaar, de dikkere doen er wat langer over. Het is daarom het handigst als je asperges van ongeveer dezelfde dikte koopt. Gaan we uit van dunne asperges, dan is drie minuten genoeg. Je laat de pan op het fornuis staan, zonder gas of elektriciteit.

Zo laat je de groente nog even nagaren, Een kwartier tot een half uur, wederom afhankelijk van hoe dik je asperges zijn.

Wat is lekkerder dikke of dunne asperges?

Welke zijn lekkerder: dunne of dikke asperges? – Asperges zijn net mensen: je vindt ze in allerlei vormen en maten. Koop ze het liefst allemaal van dezelfde dikte, dan hebben ze ook dezelfde gaartijd. Dikke asperges moeten ook iets langer garen dan dunne.

Waarom folie over asperges?

Heeft het ook andere voordelen? – Met het folie kunnen telers asperges beschermen tegen insecten, zoals de aspergevlieg. Die legt eitjes op de aspergeruggen. De larven komen na twee tot drie dagen uit en gaan de ruggen in. Ze vreten daar de jonge stengels aan. Folie op de ruggen voorkomt daarnaast violetverkleuring. Daar zijn asperges gevoelig voor als ze aan te veel zonlicht worden blootgesteld.

Hoeveel geschilde asperges per persoon?

Hoeveel asperges heb je per persoon nodig? – Normaal gesproken gaan ze voor een voorgerecht of een bijgerecht uit van 200 tot 250 gram per persoon en gebruik je de asperge als hoofdgerecht dan gaan ze uit van 500 gram per persoon.

You might be interested:  Hoe Lang Is Droge Rijst Houdbaar?

Hoeveel moet je van een asperge afsnijden?

Met een gewone dunschiller – Leg de asperges plat op een snijplank en neem een standaard dunschiller, Het topje van de asperge is zo delicaat, dat je het niet hoeft mee te schillen. Begin ongeveer 4 cm van het puntje, en schil de asperges naar de voet toe, met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt.

 1. Doordat de asperges op de snijplank liggen, breken ze niet.
 2. Af en toe zul je wel schilletjes uit je dunschiller moeten prutsen, zodat het schillen vlot blijft gaan.
 3. Of doe het zoals een chef en leg de asperge plat op de bodem van een omgedraaid steelpannetje.
 4. Dat werkt iets makkelijker.
 5. Is de asperge helemaal geschild, neem ze dan met beide handen vast en buig ze lichtjes: zo breek je op de juiste plek het houtachtige droge uiteinde eraf.

Wil je ze liever allemaal even groot hebben, snij dan met een mes de onderste 3 à 4 cm eraf. Kook of stoom de asperges vervolgens,

Hoe lang kan je gekookte asperges bewaren?

Geschilde en gekookte asperges kan je niet langer dan 1 dag bewaren in de koelkast, in het afgekoelde kookvocht. In de diepvries blijven ze 4 tot 6 maanden goed.

Kun je asperges ook rauw eten?

Heb je weinig tijd en wil je toch je asperges opmaken? Je kunt ze ook rauw eten! Schil ze superdun met een dunschiller en verwerk ze in een koude salade. Enjoy! A Quick Trick for Raw Asparagus – CHOW Tip – YouTube Chowhound 363K subscribers A Quick Trick for Raw Asparagus – CHOW Tip Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

Kun je de kopjes van asperges eten?

Asperges schillen – Het is handig om de asperges eerst een half uur in koud water te leggen voordat je ze gaat schillen. Heb je super verse asperges die net van het land komen, dan hoeft dat niet. Doordat je ze in het koud water legt, zuigen de asperges zich vol met water.

 • Hierdoor kun je ze makkelijker schillen.
 • Dit hoef je dus niet te doen als je hele verse asperges hebt.
 • Snij eerst de stugge onderkant (ongeveer 2 centimeter) van de asperges af.
 • De onderkant is namelijk droog en smaakt niet lekker.
 • Schil de asperges vlak onder het kopje naar beneden.
 • Doe dit royaal, je kunt de asperges het beste 2 keer schillen.
You might be interested:  Welk Vlees Mag Je Eten Tijdens Zwangerschap?

Blijft er namelijk nog wat schil op de asperges zitten dan is dit niet zo lekker. Beter te veel van de aspergeschil afgehaald, dan te weinig! Het beste kunt je de asperge bij de kop vasthouden en zo naar beneden schillen. Leg ze voor het gemak neer op het aanrecht. Let wel op dat je de asperges voorzichtig schilt, ze kunnen namelijk breken. Doe voorzichtig en druk niet te hard op de asperges tijdens het schillen. Gooi de onderkant en schillen niet weg, hier kun je bijvoorbeeld lekker aspergesoep van maken. Dubbel genieten van het witte goud! Het kopje van de asperge kun je er gewoon op laten zitten, die kun je lekker op eten. Ook lekker om te maken: gevulde avocado salade, aardappelpuree, en pasta pesto spinazie !

Wat te drinken bij asperges?

Veel voorkomende Asperge bereidingen – De bekendste bereiding met ham, ei en beetje botersaus zorgt ervoor dat de asperge centraal staat: een mooi gerecht met milde ronde smaken. De botersaus maakt de keuze voor een wijn met lage zuren en natuurlijke minerale frisheid logisch. Pinot Blanc en Riesling zijn dan de klassieke combinaties met asperges.

 1. Maar ook een Picpoul de Pinet of een Soave smaakt prima bij dit klassieke gerecht.
 2. Een andere veel voorkomende bereiding is zalm met asperges.
 3. Bij een mooie gegrilde zalm met asperges is een mooie frisse Grüner Veltliner zeker verrassend en een prima combinatie.
 4. Bij de combinatie met zalm en crème fraîche gaat een Sauvignon Blanc of een mooie frisse Rosé (bijvoorbeeld de Cérès van Calmel & Joseph) verrassend goed samen.

Combineer je asperges met een lekkere romige saus, neem dan ook een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan mooi aan op de saus. Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, zonder strakke tannines, zoals een Gamay of een Cabernet Franc.

You might be interested:  Hoe Lang Moeten Broodjes In De Oven?

Hoe teel ik asperges?

Asperges kweken – de asperges planten – Asperges worden uitgeplant Vanaf maart. Ze staan graag ruim, wat wil zeggen dat je ze best niet te dicht tegen elkaar zet. De Beste afstand in de rij tussen de planten is 25 cm – 30 cm en tussen de rijen 1,60 m. Zo geef je de wortels voldoende ruimte om uit te groeien tot stevige en sterke planten. Maak bij het planten een greppel van ongeveer 70cm breed en 25 cm diep. Schep de aarde opzij. Meng de ondergrond van de greppel met veel rijke verteerde compost of mest. Dit mag best veel zijn. Een kruiwagen van 100 liter compost per 10m². Leg vervolgens de wortels in de greppel met de scheut van de plant naar boven gericht. Om te vermijden dat de asperges aan de zijkant van de berm uitkomen, moet je goed kijken wanneer je de wortels plaatst dat de scheut mooi in de baan van de berm wijst.

Hoeveel moet je van een asperge afsnijden?

Met een gewone dunschiller – Leg de asperges plat op een snijplank en neem een standaard dunschiller, Het topje van de asperge is zo delicaat, dat je het niet hoeft mee te schillen. Begin ongeveer 4 cm van het puntje, en schil de asperges naar de voet toe, met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt.

 • Doordat de asperges op de snijplank liggen, breken ze niet.
 • Af en toe zul je wel schilletjes uit je dunschiller moeten prutsen, zodat het schillen vlot blijft gaan.
 • Of doe het zoals een chef en leg de asperge plat op de bodem van een omgedraaid steelpannetje.
 • Dat werkt iets makkelijker.
 • Is de asperge helemaal geschild, neem ze dan met beide handen vast en buig ze lichtjes: zo breek je op de juiste plek het houtachtige droge uiteinde eraf.

Wil je ze liever allemaal even groot hebben, snij dan met een mes de onderste 3 à 4 cm eraf. Kook of stoom de asperges vervolgens,