Hoe Lang Moet Een Artisjok Koken?


Hoe Lang Moet Een Artisjok Koken
Hoe lang moeten artisjokken koken? – Je kunt artisjokken niet rauw eten. Afhankelijk van de grootte moet je artisjokken 25 tot 35 minuten koken. Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van de artisjokken te voorkomen. Je kunt eventueel een theedoek of bord op de artisjokken leggen om ze onder water te houden tijdens het koken.

Hoe lang artisjokken?

Laat de artisjokken 45 minuten koken. Als je met een vork in de onderkant van een artisjok prikt en je kunt er gemakkelijk door, dan zijn ze gaar. Haal ze uit het water en laat ze gedurende een halfuur uitlekken. Haal het middelste deel uit de artisjok en verwijder alle vezels.

Wat doet artisjok met je lichaam?

De gezondheidsvoordelen van artisjok – Van oudsher wordt de artisjok gebruikt ter ondersteuning van een gezonde lever- en galfunctie en ter verbetering van de spijsvertering. De mix van de werkzame stoffen cynarine, cafeïnezuur en chlorogeenzuur beschermen de lever tegen giftige stoffen.

 1. De cynarine zorgt er ook voor dat de lever voldoende galvloeistof aanmaakt.
 2. Deze galvloeistof is nodig voor een goede vertering van vetten en zorgt voor een verbeterde spijsvertering.
 3. Ook zorgt dit ervoor dat giftige stoffen sneller door de lever worden afgevoerd.
 4. Dit maakt de artisjok ook een populair detoxmiddel.

Verder bevat de artisjok stoffen die een gunstige invloed lijken hebben op het cholesterol. Dit is goed voor de hart- en bloedvaten. De vele antioxidanten in de artisjok helpen het lichaam te beschermen tegen celschade die door vrije radicalen wordt veroorzaakt.

Hoe moet je artisjokken eten?

Hoe kook & eet je artisjok ? Stap-voor-stap bereiding Aangemoedigd door jullie lieve reacties op mijn vorige blogpost ging ik gisteren boodschappen doen. Ingrediënten inslaan om de recepten van de to-do lijst te kunnen maken. Wat bleek? Alleen al het voornemen om weer te gaan testkoken zette al mijn zintuigen op scherp.

Zo zag ik bij de groenteafdeling artisjokken liggen. ‘Die heb ik lang niet klaargemaakt zeg – hup, mijn mandje in. Oja, en ik heb kipfilet nodig, want ik moet nog een leuke marinade testen’ Zo ging het nog wel even door en voor ik het wist lag mijn wagentje vol. Arjan keek me met opgetrokken wenkbrauwen aan, toen hij me binnen zag komen met rode konen en twee overvolle boodschappentassen.

Ik ben gelijk de keuken ingedoken om mijn verworven schatten te bereiden. Te beginnen met de artisjokken. Hoe je die dingen klaarmaakt? Nou zo:

Recept: Artisjok bereiden: stap-voor-stap Ingrediënten:Voor 2 personen– 2 artisjokken– 1 citroen– zoutBereiding:

– Breng een grote pan water, waar de artisjokken naast elkaar inpassen, aan de kook.– Snijd de citroen in schijfjes en voeg toe aan het kookwater samen met een flinke snuf zout. – Snijd de steel van de artisjok en zorg dat hij rechtop kan blijven staan.

– Snijd het bovenste deel van de artisjok af en knip vervolgens de bovenste punten van de blaadjes aan de zijkant af. – Zet de artisjokken voorzichtig rechtop in de pan en dek ze af met een zwaar bord (ik gebruik een omgedraaid soepbord) om te zorgen dat ze onder water staan. – Kook de artisjokken zo’n 45 minuten (beetje afhankelijk van de grootte, maar dit volstaat voor het formaat jeu-de-boule-bal).

Ze zijn gaar, als je de onderste blaadjes makkelijk los kunt trekken. Zo niet, kook ze dan nog wat langer.– Giet de artisjokken af en ze zijn klaar voor verdere bereiding. Hoe eet je een artisjok? Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.

Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op. Uiteraard kan je artisjok puur eten, maar eigenlijk serveer je ze altijd met een vinaigrette of sausje om de blaadjes in te dippen.

Ik heb 2 heerlijke manieren om artisjok te serveren als leuk voorgerechtje. Benieuwd? Hou mijn blog dan in de gaten, want in mijn komende twee blogposts zal ik de recepten prijsgeven. Fijne dag allemaal!

Is een artisjok giftig?

Artisjokken: Delicatesse als weldaad voor de lever | MijnTuin.org Artisjok geeft niet enkel prachtige bloemen, zij maakt van de maaltijd een koningsfeest. Zij is zowel een lekkernij als een uitstekend geneesmiddel: een delicatesse aan tafel en tegelijk een uitstekende remedie voor lever en nieren, regelt de cholesterolhuishouding en is als balsem voor jicht- en reumalijders. Een beetje geschiedenis De oorsprong van artisjok ligt vermoedelijk in Carthago en Klein-Azië en is afkomstig van de wilde artisjok, de kardoen, die in de oudheid ook al door de Romeinen gekend was. In de 15de eeuw werd artisjok reeds algemeen gebruikt in Zuid- en West-Frankrijk.

Voor de oude Grieken was een feestmaal niet compleet zonder de artisjok, die “cynara” heette. Ook de Romeinen hadden de smaak gauw te pakken en exporteerden de plant tot ver buiten hun grenzen. De artisjok, in het Latijn Cynara scolymus, is een van die zeldzame levensmiddelen die zich tegelijk als voedingsmiddel en als medicijn op een schitterende loopbaan kunnen beroemen.

Reeds in de Middeleeuwen werd hij gebruikt vanwege zijn heilzaam effect op lever en nieren. Vanaf de 15de eeuw verscheen hij regelmatig op tafel bij Franse koningen. Volgens Aurelius kan niets de artisjok vervangen om zenuwen en klieren te versterken. De Portugese arts Castro, die in de 16de eeuw de geneeskunst vooral in Pisa beoefende en de feniks van de geneeskunde werd genoemd, schreef een afkooksel van artisjok voor om de koorts tegen te gaan.

Uitstekend voor lever, nieren en bloedsomloop Deze verre afstammeling van de distel bevordert de secretie van gal. Galafscheiding is onmisbaar voor de vertering van vetten, evenals voor de opname van de in vet oplosba­re vitaminen (A, D, E, K). Anderzijds bevordert de artisjok de afscheiding van de urine door de nieren te activeren en speelt op die manier een rol in de verwijdering van toxi­nes.

In artisjok vindt men ook verschillende zwakke zuren terug, zoals barnsteenzuur, citroenzuur en appelzuur. Omdat ze de galafscheiding bevordert, is artisjok interessant voor het bloedvetgehalte en helpt daarmee aderverkalking voorkomen. Waarom zo gezond? Deze uitstekende en licht verteerbare groente is betrekkelijk weinig calorierijk (40 cal per 100 g).

 • De interessante voedingselementen van de artisjok zijn hoofdzakelijk sachariden (8 g per 100 g) vooral in de vorm van inuline (een soort van zetmeel) waaraan de artisjok haar speciale smaak ontleent en die haar voor diabetici toelaatbaar maakt.
 • Ze bevat ook aanzienlijke hoeveelheden minerale zouten (fosfor, kalium, calcium) en een ook niet te versmaden portie vitamines A, B1, B2, een PP.

Het zijn vooral de actieve elementen in de toppen van de blaadjes die een gunstige invloed hebben op de galblaas en de levercellen. Ze kunnen in de vorm van kruidenthee geconsumeerd worden. De artisjok kan een prikkelende werking hebben op de nieren, want ze hebben net als citroenen een vochtafdrijvende werking.

 • De binnenste bladeren voorkomen gasvorming en de getande bladeren van de steel zijn aangewezen bij maag­klachten, reuma en koorts.
 • De groente verlaagt het cholesterolgehalte en stimuleert de werking van lever, nieren en alvleesklier, is uitstekend bij geelzucht en aderverkalking.
 • Artisjokken wekken eetlust op en herstellen de krachten.

Artisjok versterkt ook het hart, bevordert de pancreassecretie, de vertering van koolhydraten en vetten, stimuleert het uithoudingsvermogen, de eiwitstofwisseling, versterkt zenuwen en klieren. Planten en oogsten Artisjok is een mediterrane distelsoort, sinds 2000 jaar veredeld uit de kardoen.

Hij vraagt veel organische mest, een warme, zonnige standplaats, in de winter goed gedrai­neerd en een degelijke winterbeschutting, vooral tegen vocht. Zaaien: kan vanaf februari in de kas en in mei buiten. De doorlevende planten kunnen jaren ter plaatse blijven staan. Onderlinge afstand 80 cm. De grote grijze, prachtige inge­sneden bladeren kleuren mooi bij roze klimrozen.

Oogsten: artisjokken moeten geoogst worden als de bovenste blaadjes van de reus­achtige bloemknop van elkaar wijken. Als je de knoppen laat bloeien, krijg je rozen­blauwe distelbloemen. In de winter heeft deze warmteminnende plant extra zorg nodig. Al is zij wel bestand tegen enkele graden vorst, de artisjok is helemaal niet in staat om onze soms gure winters te doorstaan.

Als bescherming wordt een winterdek voorzien van bladeren of stro, terwijl men er goed aan doet de planten aan te aarden en het loof uit te dunnen en / of in te korten om rotting te voorkomen. ­ Gezondheidsdrankje Je kan artisjok niet enkel als delicatesse gebruiken, je kan er ook een gezondheidsdrankje van ‘brouwen.

Hoge bloeddruk: 3% afkooksel, 3 kopjes per dag. Onvoldoende galafvloeiing, bij reuma, jicht, artritis: 1 uur voor elke maaltijd, 12 dagen lang, 1 kopje afkooksel van 4 verse getande bladeren in 1 liter water tot 75 cl afgekookt. Een kuur met artisjokken en worteltjes, vooral met vers sap van die groenten, geneest geelzucht.

You might be interested:  Hoe Lang Blijft Vlees Goed In De Vriezer?

Grootmoeders tip van Winiefred Het uitkiezen en het bewaren van de artisjok vraagt een zekere nauwgezetheid. Bij de aankoop moeten artisjokken fris en veerkrachtig aanvoelen en mogen geen verlepte indruk geven. De bloemknop moet volkomen gesloten zijn, als de blaadjes beginnen open te gaan, zijn de vruchten rijp en dan worden ze vezelig en onverteerbaar.

Als de blaadjes bovenaan zwart zijn, dan is zij te lang geleden geplukt en ook onverteerbaar. Als je een zwarte stip bij de steel opmerkt, kan zij vanbinnen door een worm aangetast zijn. Om haar rauw te bewaren, snijd je de steel een stukje af en zet je de vrucht, zoals een bloem, in licht suikerwater.

 • Gekookt is zij heel slecht houdbaar, en krijgt dan een vaalgroene kleur en wordt vlug giftig.
 • Artisjokken koken? Praktische info Kies egaal groene bladeren zonder zwarte vlekken en verwijder de stengel en de door­lopende harde vezels.
 • Ook de artisjok gedurende 30 minuten in gezouten ziedend water.
 • Laat de groente in het kookvocht afkoelen.

Blad met citroen inwrijven om niet zwart te worden. Gebruik nooit een aluminium pan, want dan slaat de groente zwart uit. Zodra de basisbladeren gemakkelijk loslaten, zijn ze gaar. Eens afgekoeld kan men er met een koffielepel het vruchtvlees uithalen. Als er vezels zitten aan de tronk: niet kopen! Het kookvocht is rijk aan minerale zouten, daarom is het uitstekend om in soe­pen of sausen te verwerken.

Gekookte artisjokken kun je niet langer dan 24 uur bewa­ren, ze bevatten dan giftige stoffen. Om artisjokken een paar dagen te bewaren, kun je ze met het steeltje aan de onderkant in water zetten. Ververs het koude water iedere dag en snij dan iedere keer een 1/2 cm van het steeltje. Winiefred weet raad Heb je last van galaandoeningen, doe dan een drieweekse kuur met artisjok.

Ook bij lever­aandoeningen en een traag werkende lever is artisjok aangewezen: ze verlaagt bovendien het cholesterolgehalte en helpt ook aderverkalking voorkomen. Een huismid­del tegen reuma: het kookvocht van de bladeren aanlengen met een half glas rode wijn.

 • Recepten met artisjokken:
 • Artisjokken panklaar maken
 • Ingrediënten:
 • 4 artisjokken, sap van 1/2 citroen, schijfjes tomaat, vinaigrette, zout.
 • Bereiding:

De steel en de top van de bladeren afsnijden. Met een schaar de bladeren gelijk knippen. De bodem en de bla­deren inwrijven met citroen. Koken in zout water en laten afkoelen in het kookvocht. De middelste malse bladeren in één ruk uittrekken. Met behulp van een lepeltje het dons verwijderen.

 1. Plaats er de malse bladeren weer in, maar gekeerd.
 2. Versieren met een plak tomaat.
 3. Opdienen met vinaigrettesaus.
 4. Artisjok in vinaigrette Ingrediënten: 4 artisjokken, sap van 1/2 citroen, 1 eierdooier, 1 eetl.
 5. Mosterd, 2 dl olie, gehakte peter­selie, peper en zout.
 6. Bereiding: Maak de artisjokken schoon en panklaar.

Kook ze in ruim water met zout en citroensap, in een pan zonder deksel. Als de blaadjes van de bodem loslaten, de pan van het vuur nemen; de artisjokken in eigen kookvocht laten afkoelen. Roer de eierdooier, een eetlepel mosterd en twee eetlepels azijn door elkaar.

 1. Gevulde artisjokken
 2. Ingrediënten:
 3. 4 grote artisjokken, 1/4 l melk, 25 g boter, 2 lepels bloem, 4 plakken ham, 200 g kam­pernoelies, 1 dl room, peper en zout, muskaatnoot, 1 citroen, een blikje fijne leverpastei.
 4. Bereiding:

Maak de artisjokken schoon en panklaar. Wrijf ze in met de citroen en kook ze gedurende 25 minuten in een pan met zout water, zonder deksel. Laat ze dan uitdruipen. Maak een roux klaar met de boter, de bloem en de melk. Voeg er de in dobbelsteentjes gesneden ham bij en de gesnipperde kampernoelies.

 • Beignets met artisjokken
 • Ingrediënten:
 • 4 artisjokken, 150 g bloem, 1 1/2 dl druivensap, 2 eieren, zout.
 • Bereiding:

Meng 150 g bloem met 1 1/2 dl wit druivensap en 2 eier­dooiers. Het deeg bewerken tot het glad is. Voeg op het laatste ogenblik zachtjes de tot schuim geklopte eiwitten toe. Laat olie warm worden. Doop de (reeds gebakken) artisjokbodem in het deeg en laat ze bakken in de olie. Laat uitdruipen op een zeef en bestrooi ze met fijn zout. : Artisjokken: Delicatesse als weldaad voor de lever | MijnTuin.org

Kan je een artisjok helemaal opeten?

Welke delen van een artisjok zijn eetbaar? De artisjok is een echt Mediterraans lekkernij. De artisjokplant houdt van warmte en wordt daarom maar op kleine schaal in Nederland geteeld. De meeste artisjokken worden geïmporteerd uit landen als Frankrijk en Italië. zijn de bloemknoppen van een distel. Ze bestaan uit veel kleine schubachtige blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen, zoals je kunt zien op de foto hieronder. Binnenin de artisjok zit zogenaamd ‘hooi’ dat zich ontplooit tot een prachtige paarse bloem.

 1. De bloemen zijn niet eetbaar, daarom worden artisjokken geoogst voordat de bloemknoppen uitgroeien.
 2. Het hooi is ook niet eetbaar en verwijder je bij de bereiding.
 3. Hele jonge artisjokken hebben nog geen hooi ontwikkeld.
 4. De blaadjes, de bodem en een stukje van de schil (als je deze goed schilt) kun je wel eten.

In de Nederlandse supermarkten vind je voornamelijk (voorgekookte) artisjokharten of -bodems in blik. Verse artisjokken zijn lastiger te krijgen. Als je ze niet in de supermarkt kunt krijgen dan kun je een bezoekje aan de groenteboer brengen. Snij de steel van de artisjok tot 10 cm van de bodem af. Deze steel kun je eten als je die goed schilt. Verwijder de onderste paar bladeren, die zijn hard en taai. Artisjokken kun je in z’n geheel koken in een pan met ruim kokend water en citroensap. Het citroensap zorgt ervoor dat de artisjok zijn mooie groene kleur behoudt.

Zorg ervoor dat de artisjokken tijdens het koken ondergedompeld blijven in water. Dit doe je door een (diep) hittebestendig bord op de artisjokken te leggen. Kook de artisjokken voor 15 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte. Je kunt controleren of een artisjok gaar is door met en mes of vork in de bodem te prikken.

Het mes moet er dan makkelijk doorheen gaan. Je kunt ook een blaadje van de artisjok proberen af te trekken. Als dit makkelijk gaat, dan is de artisjok gaar. Laat de artisjokken na het afgieten ondersteboven uitlekken om overtollig (heet) water weg te laten lopen. Gefrituurde artisjok is een populair Romaans gerecht, daar noemen ze het ‘carciofi alla giudia’. Dit gerecht wordt in het voorjaar in restaurants geserveerd. Een aanrader om eens te bestellen!

Hoe weet je of artisjok goed is?

2.1 Verse artisjok kopen – Verse artisjok is van december tot mei in het seizoen, althans: als je ook let op de milieubelasting ( lees hier verder over hoe wij seizoensgroenten definiëren ). Het gaat dan om artisjok uit Spanje. Meer in het algemeen wordt de verse groente praktisch jaarrond aangeboden, met name ook in het najaar.

 1. Het gaat dan gewoonlijk om groente uit Frankrijk en soms ook enkele Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse landen.
 2. Je kunt verse artisjokken vaak gewoon in de supermarkt kopen, maar ook bij de groenteboer of op de markt kom je ze regelmatig tegen.
 3. Zo nu en dan vind je ze ook bij de toko of soek (een Marokkaanse of Midden-Oosterse winkel).

In het voorjaar maak je de meeste kans op kleine artisjokken die in het geheel gegeten kunnen worden; later in het jaar worden meestal de meer dan vuistgrote knoeperds aangeboden. Zie voor de bereiding en het schoonmaken punt 3 hieronder. Let bij het kopen op dat de artisjok stevig is en dat de buitenste bladeren er fris en glanzend uitzien.

Kun je artisjok ook rauw eten?

Hoe lang moeten artisjokken koken? – Je kunt artisjokken niet rauw eten. Afhankelijk van de grootte moet je artisjokken 25 tot 35 minuten koken. Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van de artisjokken te voorkomen. Je kunt eventueel een theedoek of bord op de artisjokken leggen om ze onder water te houden tijdens het koken.

Hoe gezond zijn artisjokken uit blik?

Vitaminen en mineralen – Een portie ingeblikte artisjokken heeft 200 internationale eenheden vitamine A, 3,6 mg vitamine C, 40 mg calcium en 2,7 mg ijzer, Artisjokken zijn ook een goede bron van kalium en magnesium. Ingeblikte artisjokken bevatten ongeveer 420 milligram natrium, dat is 18 procent van de dagelijkse waarde voor mensen die een standaard 2000 calorieën-per-dag dieet volgen.

You might be interested:  Wat Voor Vlees Mag Een Baby?

Welk seizoen artisjokken?

Wanneer in het seizoen – De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is het hele jaar door verkrijgbaar. Artisjok wordt van mei tot en met november met name geïmporteerd uit Frankrijk en buiten deze periode uit Egypte en Spanje. Artisjok wordt ook op kleine schaal in Nederland geteeld.

Wat drinken bij artisjok?

prima wijnen, goede service. Goede service met prima beschrijving in een bijlage van de gekochte wijnen. Prima op tijd geleverd en zorgvuldig verpakt. Daarbij zalige wijnen gekregen uit Oosr Europa die onze smaakpapillen extra prikkelen. nog enkele flessen voor de kerst bewaard. Bekijk alle meningen van onze klanten >> Bij een licht groentegerecht als artisjokken past een vrij lichte witte wijn. Die mag lekker frisse zuren hebben en bubbels zijn geen bezwaar. We hebben twee wijnen in ons assortiment die een goede wijn-spijs combinatie vormen met artisjokken. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina. Dan kun je denken aan wijnen van Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc of bijvoorbeeld een frisse Noord-Italiaanse witte wijn. Een Chardonnay is ook een optie, maar dan liefst zonder houtrijping. Kies je voor een bubbel, kies dan een niet al te zware. Serveer je een vettige saus bij de artisjokken, dan mag je ook een iets vollere, rijpere wijn kiezen, zoals een Italiaanse Greco di Tufo uit Campania.

Hoeveel mg artisjok per dag?

320-640 mg artisjok bladextract driemaal daags gedurende maximaal 8 weken is gebruikt ( 11429, 12208 ). Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Aandoening Dagdosering
Galstenen 300 – 500 mg per dag
Leververvetting 300 – 500 mg per dag
Detoxen 300 – 500 mg per dag

Hoe maak je een artisjok schoon?

Het schoonmaken van artisjokken – Giorgio Locatelli: ‘Artisjokken bereiden is een wat rommelig karweitje, maar niet moeilijk. Het is belangrijk te onthouden dat artisjokken snel verkleuren, dus u moet ze zodra u ze opensnijdt direct in water met citroensap leggen.

 1. Zet een grote kom koud water klaar.
 2. Snijd een citroen doormidden, pers het sap boven het water uit en leg de halve schillen ook in het water.
 3. Bij het schoonmaken kunt u de artisjokken ofwel in het water dopen of het zichtbare vruchtvlees met de citroenschil inwrijven.
 4. Houd de artisjok in de ene hand, en verwijder de taaie bladeren rondom tot u op de zachtere gele blaadjes eronder stuit.

Snijd (een deel van) de steel eraf* en schil met een keukenmesje de draderige schil aan de onderkant eraf. Snijd en schraap de harde stukken rond de onderkant van de artisjok weg. Knip tot slot de punten van de overgebleven bladeren eraf en snijd aan de bovenkant 2 cm van de top af zodat alle puntige delen zijn verwijderd en de baard of het hooi in de artisjok zichtbaar is.

 1. Omdat de artisjok feitelijk een bloemknop is, is het belangrijk de zaden te verwijderen.
 2. Zelfs nadat de artisjok bij de steel van de plant is afgesneden, zal het hooi – of de baard, zoals ik hem noem – doorgroeien om zich tot een bloem te ontwikkelen.
 3. Als de artisjok vers geoogst is, of als hij erg klein is, zal er nauwelijks hooi/baard zijn gevormd, maar hoe langer de artisjok al los van de plant, en hoe ouder of groter hij is, hoe meer hooi of baard er is.

U moet dit met een theelepel uit de artisjok verwijderen. Het gemakkelijkst is om de artisjok eerst over de lengte doormidden te snijden (tenzij hij voor het gekozen recept heel moet blijven). Bewaar de artisjokken zodra ze doorgesneden zijn en het hooi is verwijderd, meteen in het citroenwater tot u ze gaat bereiden, of snijd elke helft in vier plakken of kleinere stukken en verwerk ze volgens het recept.’ Bijvoorbeeld in een vignarola, Fotografie artisjokken: parliamoitaliano.nl Tekst uit: Made at home, Giorgio Locatelli, Fontaine Uitgevers, € 29,99. In dit kookboek verzamelde de Londense chef-kok met Italiaanse roots Giorgio Locatelli 150 Italiaanse familierecepten. Je kunt Made at home via deze link bestellen bij bol.com

Kan je artisjokken invriezen?

Artisjok kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje ook in de diepvries bewaren. Eerst ca.7 minuten blancheren (kort verhitten). De artisjok blijft bij minimaal -18°C tot 6 maanden houdbaar.

Is artisjok Frans?

FR: Les artichauts farcis et le NL: De artisjokken vond ik fascinerend, daar zit een soort bloem op. FR: J’ ai trouvé les artichauts fascinants. Ils ont une espèce de fleur qui

de artisjok (m) artichaut (m)
artisjok artichaud ; artichaut

Is artisjok een fruit?

Artisjokken

Nederlandse naam: Artisjokken Latijnse naam: Cynara scolymus Smaak: Een zachte, licht-bittere smaak.

Gebruik: De Artisjok was in de Renaissance al de Koning van de moestuin, zoals Asperge ook de Koningin der groenten is. “Het is ontnuchterend om je te realiseren dat het nog steeds de twee fijnste groenten zijn die we kunnen kweken”, schrijft Jane Grigson in haar Groente-kookboek.

 1. De Artisjok heet officieel ‘Cynara scolymus’ en is de broer van ‘Cynara cardunculus’, of Kardoen.
 2. Het zijn beiden eetbare Distels.
 3. Bij de vergeten groente-soort Kardoen zijn het de eetbare grote (gebleekte) bladeren, die worden gegeten.
 4. Artisjokken bevinden zich op het ‘Drie-landen-punt’ : Groenten- Fruit-Bloemen ! Bij Artisjokken gaat het om de eetbare, on-geopende, geschubde bloem-knoppen, met een zachte en licht-bittere smaak, die bestaan uit vele kleine, dikke, vlezige blaadjes die om de bloem-bodem zijn gevouwen.

Op deze bloem-bodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’, (wordt de bloem-knop niet ge-oogst, dan gaat de knop open en ontwikkeld zich een ook prachtige paarse, maar niet eetbare bloem). De Artisjok is eetlust-opwekkend, stimuleert de lever en gal en werkt bovendien cholesterol-verlagend.

 • Hoe verser de Artisjok, hoe beter de smaak.
 • PS : Wel bijzonder dat de Koning en Koningin der groenten op deze bio-logische site samen als eerste genoemd worden, terwijl wij proberen de meest logische, dus alfabetische volgorde te hanteren ! Artisjokken hebben verschillende namen: Artichoke (Engels), Artischocke (Duits), Artichaut (Frans) en Carciofa (Italiaans).

: Artisjokken

Hoeveel kcal heeft een artisjok?

1 portie (60 gram) artisjok in blik/ glas bevat:

Energie 29 kcal
Vet g
– waarvan verzadigd g
Koolhydraten 5,7 g
– waarvan suikers 5,7 g

Wat zit er in een artisjok?

Artisjok is rijk aan voedingsvezels, de vitamines A, C en D, verschillende B-vitamines, magnesium, ijzer, chroom, mangaan en kalium. Daarnaast bevat de artisjok verschillende antioxidanten zoals quercetine, rutine, anthocyanen, cynarine, luteolin en silymarine.

Hoe teel je artisjok?

ARTISJOK (Cynara cardunculus var. ‘Romanesco’) Een oorspronkelijk Italiaanse en Zuid-Franse groente, die in de 16de eeuw enorm populair was bij de mannen. In feite was het voor vrouwen zelfs verboden om artisjok te eten. Men dacht dat artisjok een afrodisiacum was, sterker nog, men dacht dat het eten van artisjok de seksuele macht versterkte.

 • Gelukkig zijn deze mythes ontkracht en kunnen in deze 21ste eeuw zowel mannen als vrouwen genieten van een heerlijke artisjok.
 • Artisjok is een meerjarige, mediterrane plant, die qua uiterlijk hard op een distel lijkt.
 • Ze zijn warmteminnend en beperkt winterhard.
 • Artisjok maakt grote bladeren die wel tot een meter lang kunnen worden en hoge bloemstelen die gemakkelijk 2 meter hoog worden.

Om artisjok in België te telen voorzie je een beschutte, warme plek in de tuin. Ideaal is het om de planten tegen een zuidmuur te planten. Ze kunnen ook gewoon in de moestuin maar voorzie in de winter dan wat bescherming om over de planten te leggen. Enkele dennentakken of wat stro is in de meeste winters voldoende om de planten te vrijwaren van vorst. Artisjokken dienen geoogst te worden alvorens ze openkomen en beginnen te bloemen. De artisjok wordt doorgaans in zijn geheel gekookt. Het eten van een verse artisjok vereist wat kunde en voornamelijk geduld. Van de buitenste bladeren zijn alleen de onderste 20% eetbaar.

 1. Deze worden gegeten met allerlei vinaigrettes, dressings of mayonaise.
 2. Nadat je alle kelkbladeren hebt opgegeten kom je bij de bloembodem.
 3. Deze is niet eetbaar en moet verwijderd worden.
 4. Hierna komt het meest populaire deel van de artisjok, het artisjokhartje, de ‘piece de resistance’! Kleine artisjokken zijn zachter van textuur.

Dikwijls zijn ze zo zacht dat je ze volledig kan eten. Planten in pot (P9) zijn het ganse jaar leverbaar, zolang de voorraad strekt. : ARTISJOK (Cynara cardunculus var. ‘Romanesco’)

Waar lijkt artisjok op?

Kardoen (Cynara cardunculus) | MijnTuin.org Deze Middellandse Zeegebied-plant lijkt op een forse distel of artisjok. De Kardoen is familie van de Compositae of Asteraceae oftewel de samengesteldbloemigen en nauw verwant aan de Artisjok (Cynara scolymus).

Daar waar het klimaat geschikt is voor de Kardoen (droog en zonnig), kan deze plant verwilderen en zich flink uitbreiden, waardoor hij soms als lastig onkruid wordt beschouwd. Zo komt de verwilderde vorm voor in o.a. Zuid Amerika, Australië en Californië. De overblijvende Kardoen wordt gemiddeld 80-150 cm.

hoog, maar kan ook een hoogte van 2 meter bereiken. Voor de teelt wordt hij in warme landen meestal als 2-jarige- en in de koelere landen als 1-jarige plant geteeld. De bloei is van augustus tot september. De Kardoen heeft meerdere paarsblauwe, soms naar wit neigende eindstandige bloemen (4-6 cm.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Vermicelli Soep Koken?

Lang) in hoofdjes en puntige omwindselbladeren. De bloemen zijn kleiner dan die van de Artisjok. De vlezige schutbladeren van de bloemen lijken op die van de Artisjok, maar hebben meer stekels. De dopvruchtjes zijn 6-8 mm lang en gepluimd. Het langwerpige, eivormige tot lancetvormige gegroefde blad kan soms tot 2 meter lang worden (gecultiveerde soorten), hoewel het gewoonlijk tot ca.50 cm.

lang en ca.35 cm. breed wordt. Het veervormig gelobde blad is grijsgroen en wit-viltig behaard aan de bovenkant. De onderkant is wit-wolliger behaard. Er zijn ook soorten met rossig-groen gekleurde stelen, minder behaard en minder doornen. De onderste bladen hebben stelen, de bovenste bladeren zijn zittend.

 1. Aan de toppen van het blad bevinden zich gelige 1 tot 3 cm.
 2. Lange dorens.
 3. Vooral de wilde soorten zijn flink bedoornd, ook de stengels, de gecultiveerde rassen kunnen er minder hebben en hebben soms doornloze stengels.
 4. Hier is de Kardoen als eetbare plant niet bij iedereen bekend, maar in Zuid Europa wordt hij gewoon als groente gegeten.

In Frankrijk en Italië is de groente geliefd en makkelijk verkrijgbaar. De plant kent al een heel lang bestaan als eetbaar. In ca. de 4e eeuw voor Chr. werd de Kardoen al door b.v. de Grieken, Egyptenaren en de Romeinen als groente gebruikt. Pas na een aantal eeuwen veredelen wist men de ‘distel’-bladeren van de Kardoen breder en vleziger te kweken, wat de consumptie ten goede kwam.

Is artisjok vochtafdrijvend?

2. Helpt bij het afvallen – Artisjokken zijn fantastisch om je te helpen lichaamsvet te verbranden. De vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen die deze groente heeft kunnen schadelijke stoffen uit het lichaam elimineren. Om artisjok voor deze doeleinden te gebruiken, drink je simpelweg dagelijks dezelfde infusie als de infusie voor je lever.

Waar komt de artisjok vandaan?

Houdbaarheid tot 5 dagen bij 5 – 10 graden 0 Artisjok Wat is een artisjok : Artisjok is een gesloten, geschubde, groene of paarse bloemknop met dikke, vlezige, leerachtige blaadjes. Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Ze bestaan uit veel kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen.

Op deze bloembodem, ook wel het “hart”, groeit een soort harig hooi. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als je de artisjok door laat groeien, gaan de blaadjes open en ontwikkelt het “hooi” zich tot een prachtige paarse bloem. De bloeiende artisjok is echter niet meer eetbaar. Artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak.

Het is een erg voedzame vrucht die samen met een voor- en nagerecht een complete maaltijd kan vormen. Met een warm (knoflook)sausje of koud met vinaigrette is artisjok erg lekker. Waar komt de artisjok vandaan : De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije.

 1. Daarnaast wordt de groente ook geïmporteerd uit Frankrijk, Egypte en Spanje.
 2. Wanneer is de artisjok verkrijgbaar : De artisjok is het hele jaar door verkrijgbaar.
 3. Van mei tot en met november wordt de groente met name geïmporteerd uit Frankrijk, en buiten deze periode uit Egypte en Spanje.
 4. Wat is de houdbaarheid van een artisjok : De artisjok is gevoelig voor uitdrogen.

Wikkel hem daarom na aankoop in een vochtige theedoek en bewaar hem in de koelkast. Zo is de artisjok enkele dagen houdbaar. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je artisjok ook in de diepvries bewaren. Blancheer de vrucht wel ca.7 minuten van tevoren.

 • Bij minimaal -18°C is de artisjok tot 6 maanden in de vriezer te bewaren.
 • Waarom is een artisjok goed voor de gezondheid : Artisjokken zijn een goede bron van voedingsstoffen.
 • Zo zijn de vitamines K en B11 (folaat) in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig.
 • Daarnaast bevatten artisjokken veel magnesium.
 • Dit mineraal is belangrijk bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je spieren, botten en tanden.

Magnesium speel ook een belangrijke rol in het goed functioneren van je zenuwstelsel en het is van belang bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten, waardoor het vermoeidheid kan helpen verminderen. Ook het mineraal kalium is goed vertegenwoordigd in de artisjok.

Per 100 gram RI*
Energie 197 kJ
47 kcal
Vet 0,2
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 10,5
Waarvan suikers 1
Voedingsvezel 5,4 g
Eiwitten 3,3 g
Zout 0,2 g
Vitamine B11 / Folaat 68 µg 34%
Vitamine K 14,8 20%
Magnesium 60 mg 16%
Kalium 370 19%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Waar groeien artisjokken?

Artisjok
Taxonomische indeling
Rijk : Plantae (Planten)
Stam : Embryophyta (Landplanten)
Klasse : Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade : Bedektzadigen
Clade : ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade : Campanuliden
Orde : Asterales
Familie : Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie : Cichorioideae
Geslachtengroep : Cardueae
Geslacht : Cynara

/td> Soort Cynara scolymus L. (1753) Afbeeldingen op Wikimedia Commons

Portaal Biologie

/td>

De artisjok ( Cynara scolymus ) is een plant uit de composietenfamilie ( Asteraceae ) en komt uit het Middellandse Zeegebied,

Wat doen artisjok pillen?

15% korting 16, 12 Adviesprijs 18,97

Merk: Arkocaps Inhoud: 150CP EAN: 8715345001866

Gratis verzending vanaf €20 binnen NL en BE Op voorraad: meer dan 50 stuks beschikbaar

Productbeschrijving Heeft een positieve invloed op de lever en galblaas Algemeen Arkocaps Artisjok bevat per capsule 200 mg poeder van het blad van de Cynara Scolymus (Artisjok). Artisjok heeft een positieve invloed op de lever en galblaas dankzij het bestanddeel cynarine.

Naast cynarine bevat Artisjok ook nog vele andere stoffen die een beschermende werking hebben op de lever. Arkocaps Artisjok kan tevens gebruikt worden om de spijsvertering te stimuleren, het cholesterolgehalte te verlagen en het bloed te zuiveren. Het omhulsel van de Arkocaps Artisjok capsules is van plantaardige oorsprong.

Deze capsules bevatten alle actieve natuurlijke bestanddelen van het artisjokblad, zonder enige toevoegingen van gist, suiker, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen en zijn glutenvrij. Dosering ‘s Morgens,2 capsules tegelijk tijdens de maaltijd met voldoende water innemen.

 • Gelieve de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden.
 • Waarschuwingen Niet te gebruiken bij bekendheid met overgevoeligheid voor Cynara scolymus L.
 • Arkocaps Artisjok wordt met name tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven ontraden omdat het de melkafscheiding remt.
 • Arkocaps Artisjok dient buiten invloed van direct zonlicht, droog, bij kamertemperatuur en buiten het bereik van jonge kinderen bewaard te worden.

De datum na welke de capsules niet meer gebruikt kunnen worden staat vermeld op de flacon en op de verpakking achter “Tenminste houdbaar tot einde”. Niet geschikt voor kinderen tot 12 jaar. Ingrediënten Samenstelling per capsule 175mg Artisokbladpoeder en 80mg Artisjok bladextract en een concentratie van 4.6 mg polyfenolen Ingrediënten Intergaal poeder en extract van het blad van BIO Artisjok* (Cynara scolymus L.).

 • Verdikkingsmiddel: BIO Acaciagom, BIO Appelvezels (Malus domestica Borkh.), BIO Boekweit vruchtpoeder (Fagopyrum esculentum Moench.) Capsulewand van plantaardige oorsprong: hydroxypropylmethylcellulose.
 • Equibalent van 3550mg Arisjokblad per 2 capsules Vrij van toegevoegde gist, suiker, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen.

Gluten. Gebruiksaanwijzing Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging. Meer uit ons assortiment:

Welk seizoen artisjokken?

Wanneer in het seizoen – De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is het hele jaar door verkrijgbaar. Artisjok wordt van mei tot en met november met name geïmporteerd uit Frankrijk en buiten deze periode uit Egypte en Spanje. Artisjok wordt ook op kleine schaal in Nederland geteeld.

Hoe groot wordt een artisjok plant?

Groeiwijze – De artisjok ( Cynara cardunculus var. scolymus ) is een plant uit de composietenfamilie. De plant ontstaat uit een klein zaadje of wordt gescheurd, waarbij uit een deel van een al bestaande plant een volledig nieuwe plant groeit. De ar tisjok is een vaste plant en blijft dus jarenlang op dezelfde plek staan. In de loop der jaren zal de plant zich ontwikkelen tot een grote plant die ten minste 1 vierkante meter in beslag neemt. Ook wat betreft de hoogte zijn artisjokken indrukwekkende planten: vaak worden ze meer dan twee meter hoog.

Uit de planten ontstaan bloemstengels met hieraan grote bloemknoppen. Vaak ontstaat er een grote bloemknop met daarnaast zijtakken waar kleinere bloemen aan ontstaan. De schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. De oogst valt meestal rond augustus. Na de oogst wordt de bloemstengel uit de plant gesneden.

De planten kunnen niet goed tegen vorst en moeten in de winter dus vorstvrij worden gehouden. Dit wordt bereikt door de planten ‘s winters te bedekken met stro en/of plastic.

Hoe lang blijft een gekookte artisjok goed?

Artisjok bewaren – In de vriezer kunnen de artisjokken, mits luchtdicht verpakt, 6 maanden bewaard worden. Verse artisjokken kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Zijn de artisjokken gekookt, dan kun je de groente niet lang bewaren. Maximaal een dag in de koelkast, maar beter is het om de groente direct te eten.