Hoe Lang Kan Tonijn Buiten De Koelkast?
Hoe lang kan je tonijn buiten de koelkast bewaren? – Tonijn kan je hooguit 2 uur buiten de koelkast bewaren. Waarbij 2 uur echt de bovengrens is. Dat geldt voor alle soorten tonijn: rauw, blik en gebakken. Zodra je uitgegeten bent, moet je de tonijn gaan koelen.
Contents
Hoelang geopende tonijn bewaren?
Veelgestelde vragen – Bij John West krijgen we veel vragen over vis. De meeste kunnen we vrij goed beantwoorden, omdat we nou eenmaal veel kennis hebben over ons vak. Hier vind je de meestgestelde vragen en onze antwoorden daarop. We weten waar elke vis gevangen is en we willen deze informatie graag met je delen.
We werken er aan om alle producten te traceren met de ‘can tracker’ maar op dit moment kun je de herkomst van de tonijn producten uit de Seychellen en Ghana ontdekken; ‘Uitlekken niet nodig’ Tonijn, Tonijnstukken in Water, Zonnebloemolie en Olijfolie. Ook de herkomst van onze Rode en Roze Zalm uit Alaska en Canada is te traceren.
Dat is makkelijk, gebruik de streepjescode van het kartonnetje wat om de 2 blikjes zit. Land van herkomst en de blikcode kun je nog steeds op het blikje vinden. Meestal gaat het om blik. Op onze verpakkingen vind je informatie over recyceling. Traceerbaarheid betekent: weten waar onze vis vandaan komt.
Met andere woorden, we kunnen traceren op welke plek ze gevangen zijn. Bij John West, weten we hoe belangrijk het is om de oceanen en zeeën te beschermen, want zonder hen zouden we niet in staat zijn om jou ons brede visassortiment te leveren. Om te zorgen voor het mariene milieu, moeten we precies weten waar al onze vis vandaan komt.
En dus zorgen we ervoor dat we dat ook doen! Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening. Alle John West zalm is wild, of het nu om onze roze of rode zalm gaat of over onze Vispaté.
- En elke keer vers gevangen in Alaska en Canada.
- De ‘wildheid’ is wat het maakt tot een goede kwaliteit, heerlijk smakende zalm! Ja er zitten graten in, omdat we geloven dat de huid en de graten een essentieel onderdeel zijn van onze Zalm gezien alle goede eigenschappen.
- In feite zijn de graten een uitstekende bron van calcium.
De graten zijn tijdens het conserveringsproces helemaal zacht geworden en vallen uit elkaar als je het door een gerecht mengt. Ze kunnen dus zonder probleem gegeten worden. Mocht je dit liever niet willen dan kun je de graten en het ruggenmerg verwijderen voordat je de zalm gaat eten.
- Of je kunt John West Roze Zalm zonder vel en graat kiezen.
- Bij John West, heeft de gezondheid van onze klanten de hoogste prioriteit en dat is de reden waarom we alleen verpakkingen kopen die strikt voldoen aan Food Standards Agency richtlijnen en Europese regelgeving.
- Sommige John West blikjes zijn bekleed met een lak die een afgeleide van Bisfenol bevat.
Door contact zijn kleine hoeveelheden van Bisfenol A in staat te migreren, maar binnen de grenzen van de EU-verordening (onder 600μg/kg). Deze lak is van essentieel belang voor het behoud van onze producten om de kwaliteit en de houdbaarheid, dat tussen de 3-10 jaar is, afhankelijk van het product, te behouden.
Hoewel we onze blikleveranciers steeds uitdagen tot volledige verwijdering van bisfenol, is er op dit moment geen geschikt vervangend component beschikbaar dat hetzelfde werk doet. Ondanks dat zullen we nauw betrokken blijven bij de volgende besluiten die de EU over het chemisch niveau migraties bij verpakking neemt.
John West tonijn in blik wordt regelmatig getest en gecontroleerd op kwik en andere potentiële milieuverontreinigende stoffen. De niveaus van kwik die we waarnemen zijn zeer laag en ruim binnen de maximale toleranties die zijn toegelaten door EU / Nederlandse-wetgeving.
- Het advies van de Gezondheidsraad is dat mensen minstens 2 porties vis per week zouden moeten eten, waarvan een keer vette vis.
- Tonijn in blik wordt niet gezien als een vette vis, wel zalm, makreel en sardines).
- Als extra aanbeveling zeggen ze dat als je probeert zwanger te worden of in verwachting bent, je niet meer dan 4 blikjes tonijn per week moet eten.
(Deze cijfers zijn gebaseerd op middelgrote blikjes met een uitlekgewicht van ongeveer 130-140g per blikje). Je kunt meer lezen over dit onderwerp op: www.voedingscentrum.nl Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces.
Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden. Je kunt het ook opwarmen als je het wilt verwerken in een warm gerecht. Helaas bieden wij op dit moment deze service niet, maar wie weet in de toekomst? Postbus 85240, 3508 AE Utrecht John West is onderdeel van Thai Union Group, gevestigd in Thailand.
Voor meer informatie over Thai Union, bezoek dan de website: www.thaiunion.com Je kunt schijven naar het volgende adres: John West Holland BV, tav Consumentenservice, Postbus 85240, 3508 AE, Utrecht. Of je kunt bellen naar het gratis nummer: 0800-0234855.
- Het is voor ons en ons moederbedrijf Thai Union erg belangrijk dat medewerkers veilig, legaal en uit vrije wil voor ons werken en deel uitmaken van onze toeleveringsketen.
- Onze leveranciers moeten zich verplicht aanmelden voor onze bedrijfsethiek- en arbeidsgedragscode, ons verbeteringsprogramma voor vissersvaartuigen en onze gedragscode.
Zo is iedereen op de hoogte van onze normen en kunnen we ethisch verantwoord blijven werken. Verder betaalt Thai Union geen wervingskosten voor personeel, met name als het gaat om arbeidsmigranten voor onze fabrieken. Ze werken samen met partners, zoals de International Labour Organisation (ILO) en de International Transport Workers’ Federation (ITF).
- Zo willen ze dwangarbeid aan land en op zee voorkomen.
- Onafhankelijk beoordelaar Impact heeft Thai Unions Ethical Migrant Recruitment Policy erkend als een ‘mijlpaal op weg naar verbeterde werving van arbeidsmigranten’.
- Lik hier en ontdek wat wij nog meer doen om te zorgen dat al onze medewerkers veilig en legaal aan de slag kunnen.
Met de streepjescode aan de onderkant van het blikje, kun je zien om welke soort vis het gaat en waar deze is gevangen. Het is zelfs mogelijk om na te gaan welke boot er is gebruikt. Ontdek het verhaal achter je blikje en vul de streepjescode hier in,
- Ons moederbedrijf, Thai Union, bracht in 2019 samen met het WWF het eerste Sourcing Transparency-rapport uit voor Europa: Wild Caught Fish and Shellfish.
- In het rapport lees je meer over duurzaamheidsbeoordeling die we met WWF hebben doorlopen.
- Dit is een belangrijk onderdeel van het streven naar transparante activiteiten.
Lees het rapport hier, Bij John West hebben we zelf geen vissersboten, maar we willen onze vis wel op verantwoorde wijze inkopen. Zo zorgen we dat zeeën ook voor toekomstige generaties duurzaam blijven. Onze leveranciers kunnen via de Fishery Improvement Projects (FIP’s) waar wij bij betrokken zijn, samen met anderen werken aan oplossingen om de hoeveelheid bijvangst te verminderen.
Kijk hier voor meer informatie over hoe wij op verantwoorde wijze onze vis inkopen. Wil je op de hoogte blijven van het FIP programma? Meld je dan aan via FisheryProgress.org om het op de voet te volgen. Zo blijf je op de hoogte over alle FIP’s (niet alleen die waar wij bij betrokken zijn) en je krijgt toegang tot alle beschikbare informatie over een FIP.
Meer weten over de FIP’s waarbij Thai Union betrokken is? Ga op FisheryProgress.org naar de ‘FIP Directory’ en zoek onder ‘FIP Participant’ naar Thai Union. Bij John West hebben we zelf geen vissersboten, maar we willen onze vis wel op verantwoorde wijze inkopen.
Zo zorgen we dat zeeën ook voor toekomstige generaties duurzaam blijven. Om dit doel te kunnen bereiken, houdt ons moederbedrijf, Thai Union, zich al sinds 2014 bezig met Fishery Improvement Projects (FIP’s) in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan. Het doel van FIP’s is het verbeteren van prestaties in de visserij en het bereiken van een MSC-keurmerk voor duurzame visserij.
Verwerkers van vis en schaaldieren, vissers, NGO’s en overheden werken bij deze projecten samen om milieu-uitdagingen tegen te gaan en actieplannen te bedenken en uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanpassen van het beleid, het instellen van vangstregels of het veranderen van vismethodes.
Bekijk deze video en leer meer over FIP’s. We hebben tijdens onze samenwerking met WWF (2014-2018) bekeken hoe duurzaam onze visvangst in Europa is. De conclusies zijn in dit rapport te lezen: Thai Union’s inaugural European ‘Sourcing Transparency Report’, We weten dat traceerbaarheid enorm belangrijk is om duurzaamheid te bereiken.
Hiermee kunnen we al onze producten volgen, van vangst tot consumptie. We nemen actief deel aan de Global Dialogue on Seafood Traceability (kijk hier voor meer informatie), en we hebben geholpen bij het ontwikkelen van technologische oplossingen om de traceerbaarheid van de visserijsector te verbeteren.
- Bekijk hier wat Thai Union heeft bereikt.
- Ontdek hoe traceerbaar onze activiteiten zijn en bekijk hier het verhaal achter je blikje.
- Je kunt de herkomst van je product achterhalen en zelfs nagaan welke boot er is gebruikt.
- Ga voor meer informatie over onze duurzaamheidsstrategie naar Thai Union’s SeaChange® site.
John West en het moederbedrijf, Thai Union, hebben zelf geen vissersboten, maar we kopen onze vis en schaaldieren wel op verantwoorde wijze in bij visserijbedrijven over de hele wereld. Deze visserijbedrijven gebruiken uiteenlopende vismethodes, zoals pole en line (met de hengel gevangen) en purse sein (ringzegen).
Wij geloven dat visserijbedrijven die zich aan de richtlijnen houden op duurzame wijze vis en schaaldieren kunnen vangen. Zo voldoen ze van vangst tot consumptie aan ecologische en maatschappelijk normen. Thai Union weet dat elke vismethode voordelen en nadelen kent en ondersteunt visserijbedrijven bij het verbeteren en optimaliseren van hun werkwijze.
Thai Union is het hoogst genoteerde levensmiddelenbedrijf in de Dow Jones Sustainability Index en wereldwijd marktleider op het gebied van vis en schaal- en schelpdieren in de Seafood Stewardship Index. Kijk hier voor meer informatie over ons werk. Ontdek hier meer over onze verantwoorde visvangst.
We willen dat al onze verpakkingen in 2025 herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn en we zoeken altijd naar innovatieve en duurzamere alternatieven voor de materialen die in onze producten worden gebruikt. We hebben samen met ons moederbedrijf, thai union, een aantal acties opgestart om de hoeveelheid plastic en afval in zee te verminderen.
We hebben ons bijvoorbeeld aangesloten bij het global ghost gear initiative (gggi). We ondersteunen hen bij het oplossen van problemen met verloren visgerei. Kijk hier voor meer informatie De internationale visserijsector wordt geconfronteerd met ingewikkelde duurzaamheidsuitdagingen en wij zetten ons in om positieve veranderingen te realiseren.
- Onze voortgang wordt door ons moederbedrijf, Thai Union, beschreven in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport en is ook terug te vinden op de SeaChange®-website (seachangesustainability.org/).
- Lees hier ons nieuwste rapport.
- Onze huidige doelen lopen tot eind 2020, we zullen onze vooruitgang daarna toelichten en onze doelen voor 2025 uitleggen.
Lees hier meer over SeaChange®, de duurzaamheidsstrategie van Thai Union
Hoe moet je tonijn bewaren?
Bewaartip voor dit product Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.
Hoe weet je of vis bedorven is?
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Is tonijn uit blik goed voor afvallen?
Wanneer je een willekeurig iemand op straat aanspreekt en hem of haar de vraag stelt of vis gezond is, is de kans groot dat die persoon ja zal zeggen. Inmiddels is het algemeen bekend dat vis ontzettend gezond is. Het voordeel van vis ten opzichte van vlees is dat het naast een flinke dosis eiwitten ook ontzettend veel gezonde vetten bevat.
Toch is er één vissoort die kwa voedingswaarden ontzettend veel lijkt op vlees: tonijn! Tonijn is namelijk één van de weinige vissoorten die amper vetten bevat. Hierdoor is tonijn een goede optie voor mensen die graag willen afvallen aangezien het wel een grote hoeveelheid eiwitten bevat maar niet ontzettend veel calorieën oplevert.
Bovendien is tonijn uit blik één van de goedkoopste bronnen van eiwitten. We krijgen echter vaak de vraag of tonijn uit blik nou wel zou gezond is. Om die reden schreven we dit artikel waarin we je alles uitleggen over tonijn uit blik en of dit gezond is.
Kan je nog tonijn eten?
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF Oceanen waarin steeds minder vis rondzwemt, bedreigde zeedieren die verstrikt raken in enorme netten: kun je met goed fatsoen nog wel tonijn eten? Vier experts geven antwoord. Tekst: Jolenta Weijers Steven Adolf Journalist, schrijver van twee boeken over tonijn en adviseur duurzame visserij ‘Je kunt nog steeds tonijn eten, maar het is goed te weten welke.
Sommige soorten worden overbevist en bedreigd. Zoals de geelvintonijn uit de Indische Oceaan. De populaties van andere soorten, zoals de gestreepte tonijn die in de meeste blikjes zit, verkeren over het algemeen in goede gezondheid. Het gaat erom wat voor tonijn het is, waar hij vandaan komt en hoe hij wordt gevangen.
Zo zijn lokvlotten omstreden vanwege de bijvangst van babytonijn en bedreigde zeedieren. De meeste mensen denken dan aan visserij met schadelijke ringnetten, maar ook de hengelvisserij gebruikt lokvlotten. De beste garantie voor duurzame tonijn is nog altijd het MSC-keurmerk.
- Steeds meer supermarkten verkopen het.
- Daarnaast is goed tonijnvisserijbeleid nodig.
- Daarvoor hebben we zogeheten RFMO’s, Regional Fisheries Management Organisations.
- Ze werken ontzettend traag, vooral als het gaat om vangstbeperkingen, maar er zijn wel degelijk successen.
- Zoals met de spectaculaire blauwvintonijn.
Die stond tien jaar geleden op het punt te verdwijnen, maar zwemt nu weer volop rond.’ Dos Winkel Oprichter en voorzitter van de Sea First Foundation, een stichting die oceanen wil beschermen via educatie ‘Eigenlijk kun je met goed fatsoen helemáál geen vis meer eten.
- Vissen – dus ook tonijn – helpen in belangrijke mate de verzuring van de oceanen tegen te gaan.
- Eigenlijk is elke vis die je eet een aanslag op de gezondheid van de zee.
- In geval van tonijn heb je dan ook nog veel bijvangst van bedreigde diersoorten.
- Behalve als je vist met een hengel, maar dat gebeurt bijna altijd door een soort slaven.
Roofvissen als tonijn zorgen bovendien voor ecologisch evenwicht. Ze jagen bijvoorbeeld de visjes naar de oppervlakte waar zeevogels zich mee voeden. Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken.
Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet. Kweekvis is niet de oplossing, want om die te voeden, vangen we elk jaar 35 miljard kilo wilde vis. Wél een oplossing is nep-vis van soja. Of vis uit het laboratorium: tonijnsteak uit stamcellen. Over twintig jaar is dat heel gewoon.’ Bart van Olphen Chef-kok, kookboekenschrijver en oprichter van Fish Tales, een merk dat alleen gecertificeerde vis verkoopt ‘Ja, je kunt nog tonijn eten.
Maar let wel op wat je koopt. In maart 2019 zat nog steeds in 93 van de 100 blikjes in de Nederlandse supermarkt tonijn die niet duurzaam was gevangen. Ongeveer 7% van de tonijn in blik had het MSC-keurmerk. Maar al is daarbij sprake van minder bijvangst, we hebben het nog steeds over schadelijke visserij met ringnetten.
- Alleen MSC-tonijn die met hengel en lijn is gevangen – dat moet op het blikje staan – is echt duurzaam.
- Zo’n blikje is 60 tot 80 cent duurder dan tonijn zonder keurmerk.
- In Nederland beslaat deze vis slechts 3% van de markt.
- Er is dus nog veel te doen.
- Zeker als je bedenkt dat we het dan alleen over marine biologie hebben.
Neem je ook mensenrechten in ogenschouw, dan moet je nog meer stappen zetten. De omstandigheden in sommige Aziatische bedrijven zijn zo slecht dat je eigenlijk van slavernij moet spreken. In Nederland eten we vooral gestreepte tonijn uit blik. Die is prima herleidbaar.
- Bij verse vis, dus zonder verpakking, is controle van de herkomst heel lastig.’ Nico Rosendaal Mede-eigenaar van Heeren van de Vis, een bedrijf dat vis verkoopt op Nederlandse markten ‘Tonijn die wordt overbevist en waarbij schildpadden en haaien verloren gaan, heeft zogezegd een bittere bijsmaak.
- Maar als hij op de juiste manier is gevangen, kun je nog best tonijn eten.
Zo wordt in de ondiepe wateren bij de Malediven tonijn gevangen met hengels. Dat is kleinschaliger en er is geen bijvangst. Wij hadden de etikettering van vis als een van de eerste marktkooplui op orde. Ik vind duurzaamheid belangrijk, want ik wil het niet op mijn geweten hebben om het laatste visje uit de Noordzee te verkopen.
- Toch ligt bij ons ook vis van de rode lijst in de vitrine.
- Consumenten letten erg op de prijs en ik dus ook.
- Ik kan moeilijk tegen mijn klanten zeggen: “Ik kon deze week geen duurzame tonijn inkopen, dus verzin maar iets anders voor je etentje met vrienden.” Zo’n klant loopt naar de concurrent.
- En ja, ons bedrijf heeft toch 35 mensen in dienst.
Wat ik wel doe, is mensen zo veel mogelijk informatie geven. Uitleggen waarom ze beter die duurzame vis kunnen kopen. Want veel consumenten zijn zich helemaal niet bewust van het probleem.’