Hoe Lang Is Droge Rijst Houdbaar?
Ongekookte rijst bewaren – Je kunt ongekookte rijst bewaren in je keukenkastje of op een andere koele, droge en donkere plek. Daar blijft het heel lang goed. Ongeacht of je nu een doosje basmati-, pandan- of Toverrijst hebt staan. Zorg in ieder geval dat je het in een goed afgesloten voorraaddoos, opbergdoos of voorraadpot hebt opgeborgen en je rijst blijft vaak wel langer dan een jaar goed.
En soms wel twee. Wil je zeker weten of je de rijst nog kunt gebruiken? Check de houdbaarheidsdatum op de verpakking, hoewel de rijst na die houdbaarheidsdatum ook nog geschikt kan zijn voor consumptie. Twijfel je? Gebruik dan je zintuigen. Dat is vaak het beste advies. Kijk uit naar sporen van schimmel en ruik goed.
Een muffe of zure geur wijst op mogelijk bederf en dan doe je er goed aan de rijst in de prullenbak te gooien.
Contents
Hoe lang kan rijst over datum?
De bewaring – Veel hangt ook af van hoe de rijst bewaard is. Is de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard gebleven? Dan is er in principe geen houdbaarheidsdatum en mag je rijst altijd nog koken en consumeren. Is dit niet het geval? Dan hanteer je als algemene regel dat rijst na drie jaar vervallen is.
Hoe krijg je droge rijst?
Droog koken – Door de rijst droog te koken behoudt je meer smaak, vitamines en mineralen. Maar hoe doe je dat? Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.
Hoeveel gram droge rijst per persoon?
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p. – Om je toch een idee te geven van hoeveel rijst per persoon je kunt rekenen, nemen we een gemiddelde. Daarmee zit je altijd goed. Een gemiddelde portie bestaat uit ongeveer 75 tot 100 gram. En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst.
Hoe lang blijft basmati rijst goed?
Rijst – Let wel op, want het geldt alleen voor witte rijst, wilde rijst, basmati-rijst en pandanrijst. Zilvervliesrijst is hier de uitzondering op en dat komt doordat bij witte rijstsoorten de zemelen en kiemen van rijst worden verwijderd. Deze zemelen en kiemen zorgen ervoor dat je de rijst na 6 maanden moet weggooien.