Wat Zijn De Bijwerkingen Van Rode Gist Rijst?
Bijwerkingencentrum Lareb ziet een toename van meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst supplementen. Sinds het vorige overzicht uit juli 2017 is het aantal meldingen gestegen van 16 naar 74. Er zijn ook ernstige bijwerkingen gemeld. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
Rode gist rijst Rode gist rijst ontstaat door gisting van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd. Andere naam voor Monacoline K is lovastatine. Deze statine is verkrijgbaar als geneesmiddel in een groot aantal landen, maar niet in Nederland. Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement.
Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen. De samenstelling Om het gewenst effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen.
- Uit analyse die Lareb heeft laten uitvoeren blijkt dat de hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten sterk varieert.
- Bovendien kunnen deze producten ook de giftige stof citrinine bevatten.
- Citrinine ontstaat tijdens gisting van rijst.
- Eén preparaat is onderzocht op de aanwezigheid van citrinine, dit is hierin niet gevonden.
Bijwerkingen Bijwerkingencentrum Lareb ontving 74 meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gist rijst. De klachten komen overeen met de bekenden bijwerkingen van statines. Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige lever problemen met geelzucht zijn gemeld.
Contents
Wat is de beste rode gist rijst?
Voor het Cholesterol – Rode gist rijst (red yeast rice) is rijst die is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus. Hierbij worden belangrijke bioactieve stoffen gevormd zoals monacoline K en krijgt de rijst haar dieprode kleur. In Nederland wordt rode gist rijst hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor het cholesterol in de vorm van capsules of tabletten.
Het is het bekendste natuurlijke alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode gist rijst goed is voor het cholesterol, maar vaak veel beter wordt verdragen. Het heeft aanzienlijk minder bijwerkingen. Dit blijkt tevens uit ervaringen van onze klanten.
Een goed cholesterolgehalte heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten, Rode gist rijst (red yeast rice in het Engels) is een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken. Het wordt er al eeuwenlang geconsumeerd. Het ontstaat door fermentatie van rijst met de gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt.
Welke cholesterolverlagers geven de minste bijwerkingen?
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.
Hoeveel havermout per dag om cholesterol te verlagen?
Voor een bewezen verlaging van je cholesterolpeil moet je namelijk minstens 75 gram (rauw gewogen) havermout per dag eten, zeg zo’n 2 kommen. Maar je krijgt ook bètaglucanen binnen door bijvoorbeeld een eetlepel haverzemelen aan je havermout, yoghurt of smoothie toe te voegen.
Is 230 cholesterol te hoog?
Normaalwaarden cholesterol – Je cholesterolwaarden zijn opgesplitst in je HDL en je LDL waarde. De opgetelde som van deze twee is je totale cholesterol, Ook deze moet binnen bepaalde grenzen blijven. Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen,
Hoeveel cholesterol mag een vrouw hebben?
Normale cholesterolwaarden: het advies – Spreken van normale cholesterolwaarden is soms lastig, want gemiddeld of ‘normaal’ kan uiteenlopen met de adviezen van verschillende gezondheidsinstellingen. Ook verschilt het normale cholesterolgehalte voor Nederlanders per persoon en hangt het mede af van geslacht, leeftijd en andere factoren die van invloed zijn.
Lager dan 5,0 mmol/l is normaal Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd Tussen 6,5 – 8,0 mmol/l is verhoogd Hoger dan 8,0 mmol/l is sterk verhoogd
De cholesterolwaarden zijn opgedeeld in de LDL-waarde en de HDL-waarde. Dit staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen en Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Deze lipoproteïnen zijn nodig om het cholesterol van onze lever (waar cholesterol wordt aangemaakt) van en naar de cellen te sturen.
De optelsom van deze waarden geven het totale cholesterol weer. Het is daarom ook belangrijk om naar de ratio tussen de normaalwaarden van HDL en LDL cholesterol te kijken. De meest optimale ratio is 3,5:1, maar over het algemeen zou de ratio minder moeten zijn dan 5:1. Een meting vertelt snel meer over jouw cholesterolgehalte.
Wil je jouw cholesterolgehalte verminderen door de LDL-waarde te verlagen? Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen actief meehelpen in het verlagen van slecht cholesterol, Een paar kleine aanpassingen in de voeding of leefstijl kunnen het verschil al maken.