Wat Is Gezonder Rijst Of Pasta?
De winnaar is. – Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste! Benieuwd of quinoa of zilvervliesrijst gezonder is? Je leest het hier.
Contents
Wat is gezonder aardappelen rijst of pasta?
Aardappelen, pasta of rijst? Populaire alternatieven voor aardappelen zijn deegwaren en rijst. Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Gekookte aardappelen | Gekookte deegwaren (volkoren) | Gekookte bruine rijst | |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 140 | 260 | 304 |
Eiwitten (g) | 4,0 | 10,8 | 5,2 |
Vetten (g) | 0,6 | 0,4 | 2,2 |
Koolhydraten (g) | 30,2 | 51,4 | 59,2 |
Zetmeel (g) | 28,8 | 50,4 | 59,2 |
Vezels (g) | 2,8 | 5,4 | 3,0 |
Water (g) | 162 | 138 | 130 |
Natrium (mg) | 12 | 34 | 2 |
Kalium (mg) | 534 | 274 | 198 |
Calcium (mg) | 10 | 42 | 8 |
Fosfor (mg) | 76 | 238 | 240 |
Magnesium (mg) | 32 | 110 | 86 |
Ijzer (mg) | 1,0 | 2,2 | 1,0 |
Zink (mg) | 0,6 | 1,6 | 1,4 |
Vitamine B1 (mg) | 0,20 | 0,24 | 0,28 |
Vitamine B2 (mg) | 0,20 | 0,04 | 0,04 |
Vitamine C (mg) | 6 |
Bron: www.internubel.be, geraadpleegd op 04 oktober 2019. *Aardappel, nieuw,vastkokend, gekookt zonder schil. Wanneer portiegroottes van diverse aardappelbereidingen, gekookte rijst en deegwaren met dezelfde energie-inhoud worden gerangschikt van groot naar klein, staan gekookte aardappelen op nummer één (tabel 2).
Portiegrootte | Energie | |
---|---|---|
gekookte aardappelen | 200 g of 3 stuks | 152 kcal |
aardappelpuree | 170 g of 3 opgehoopte eetlepels | 151 kcal |
gekookte rijst | 120 g of 4 opgehoopte eetlepels | 156 kcal |
gekookte deegwaren | 110 g of 6 eetlepels | 152 kcal |
kroketten | 70 g of 4 stuks | 150 kcal |
frieten | 45 g of 1 groentelepel | 154 kcal |
chips | 25 tot 30 g of 1 klein zakje | 140 tot 168 kcal |
Bron: Belgische voedingsmiddelentabel. NUBEL, 4de editie, juni 2004 / Maten en gewichten: handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, ISBN 76994- 06-4
Waar zit meer calorieën in pasta of rijst?
Minder calorieën – Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn voedingsstoffen die energie of calorieën aanleveren. Zijn calorieën slecht? Helemaal niet! Calorieën heb je nodig om te functioneren. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Heb je een zittende job? Dan heb je waarschijnlijk minder calorieën nodig dan iemand die een actief beroep uitoefent.
Waar zit meer koolhydraten in pasta of rijst?
Rijst: voedingswaarde en voordelen – Om voor Rizzo onbekende redenen hebben mensen de neiging om voor rijstgerechten te kiezen als ze “gezondere” koolhydraten willen dan pasta. Ze zegt dat ze niet zeker weet waar het stigma dat rijst gezonder is vandaan komt.
‘Rijst is een belangrijk ingrediënt in keukens die over het algemeen gezonder zijn’, zegt ze, hintend op vegetarische rijstgerechten uit Azië en het gebruik van rijst en bonen in gerechten uit Latijns-Amerikaanse landen. Een kopje rijst bevat ongeveer 250 calorieën en 53 gram koolhydraten, waarmee het zijn pasta-rivaal in calorieën en koolhydraten voor blijft.
In vergelijking met pasta bevat rijst – bruin en wit – veel minder eiwitten (ongeveer 2 gram per portie vergeleken met 8 gram pasta) en vezels (1 gram voor bruine rijst, 0,5 gram voor wit vergeleken met 2,5 gram in witte pasta, 7 gram in volkoren pasta).
Kan je elke dag rijst eten?
Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby’s kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten.
Is het gezond om elke dag rijst te eten?
Is rijst gezond? – Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking. We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
Wat is een gezond alternatief voor pasta?
Ben je op zoek naar wat inspiratie voor het avondeten? Vandaag delen we vijf recepten met alternatieven voor pasta, rijst of aardappels. Quinoa Vervang je pasta eens door quinoa. Quinoa is super gezond en bevat veel voedingsvezels, eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen zoals magnesium, ijzer en koper. Het smaakt bijna net zo lekker als ‘gewone’ risotto: Quinoa risotto Zoete aardappel De zoete aardappel is rijk aan zetmeel en gezonde suikers maar hij zit ook vol met gezonde vezels en vitamines. Zo bevatten zoete aardappelen bijvoorbeeld veel vitamine A, wat de huid fris en zuiver houdt. En nog een voordeel: zoete aardappels bevatten veel minder koolhydraten dan de gewone aardappels. Honingkip met zoete aardappel Bloemkool als rijst Je kan van bloemkool heel gemakkelijk een gezonde en lekkere vervanger maken voor witte rijst. En het is zo gemaakt. Bloemkoolrijst met kip en pesto Bulgur Bulgur behoort tot de granen en bestaat uit verschillende soorten tarwe. Bulgur bevat een ontzettend hoog gehalte gezonde vezels, veel ijzer en een hoge proteïnegehalte. Het is ontzettend gezond en bevat relatief weinig koolhydraten. Maak eens een bulgursalade Couscous Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel. Couscous is rijk aan koolhydraten en bevat vezels, vitamines en mineralen. Couscous is een gezonde basis van een maaltijd. Couscous met gehakt, sperziebonen en paprika
Welke pasta heeft de minste calorieën?
Conclusie – Het moment van de waarheid is aangebroken. Welke pasta kun je voortaan het beste in je winkelmandje stoppen? Mijn persoonlijke favorieten zijn:
- AH biologische volkoren penneAH Penne spelt volkoren
- AH Rode linzen penne
Deze 3 pasta soorten vind ik het gunstigst qua samenstelling. Alle drie zijn ze namelijk rijk aan vezels en bevatten ze slechts één ingrediënten, waardoor het een puur product is. Grand’ Italia Penne glutenvrij, AH Penne, AH Penne Spelt en Grand’ Italia Salade pasta penne vind ik een minder gezonde keuze, aangezien deze alle vier laag in vezels zijn.
Hierdoor kan het zijn dat je vrij snel na het eten weer trek begint te krijgen. Het is heus niet erg om af en toe een van deze soorten te eten, maar de voorkeur gaat uit naar een variant met meer vezels. Met dit artikel hoop ik jullie weer geïnspireerd en gemotiveerd te hebben om bewuste, gezondere keuzes te maken in de supermarkt.
Vergeet niet dat wat ik zeg per se ‘goed’ of ‘fout’ is, ik laat graag zien dat er verschillen zijn en geef op basis van mijn kennis een advies. Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven, is nog altijd: geniet ! : Welke pasta is gezond?
Is pasta beter dan aardappel?
Wat zegt de gezonde meetlat? – Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
- Omdat het volkorenpasta is, is het misschien geen verrassing welk product het meeste vezels bevat: pasta (4 gram).
- Daar tegenover staat de 1,6 gram vezels in aardappels.
- In beide producten zit bijna geen vet.
- Winnaar: Moeilijk te zeggen, kies je voor laag in energie of veel vezels? Daarom kijken we verder, namelijk naar de vitamines en mineralen.
Dat maakt een hoop duidelijk. Aardappels bevatten meer vitamines en mineralen dan pasta. Ze zijn voornamelijk rijk aan kalium, bèta-caroteen en vitamine C.
Waarom geen aardappels eten?
Aardappelen bevatten weinig vezels – Aardappelen bevatten maar heel weinig vezels. Daardoor verzadigen ze niet en eet je er snel te veel van. Ze hebben bovendien een hoge glycemische index, dit is een indicatie hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt door een maaltijd.
Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen maar ook weer snel dalen. Dat kan vermoeidheid veroorzaken en vetopslag. Énnog meer honger! Bij een gezonde levensstijl hoort een bloedsuikerspiegel die stabiel is. Het is dus belangrijk om hier in de keuze van je voeding rekening mee te houden.
Door aardappels te combineren met vezelrijke groente, jus van roomboter of wat kokosolie zorg je ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je niet (te) dik wordt.
Wat is gezonder frieten of pasta?
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. ‘Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten.’
Hoeveel keer per week rijst?
De HGR heeft gewezen op de risico’s van arseen in babyvoeding. Vooral rijst(producten) bevatten een hoge concentratie aan arseen, Arseen is één van de meest voorkomende zware metalen en kan de menselijke gezondheid ernstig schaden, zowel na acute als na chronische blootstelling.
Zorg dat baby’s een gevarieerde en evenwichtige voeding krijgen en vervang zetmeelbronnen dus niet enkel door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst. Kook rijst in een voldoende grote hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en giet het kookwater weg alvorens de rijst op te dienen. Beperk tot 1 keer per week, Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes. Het is moeilijk om te zeggen welke hoeveelheid men wel of niet elke dag van rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Dit hangt ook af van het totale voedingspatroon. Vervang borstvoeding, flesvoeding of koemelk niet door rijstdranken, Raadpleeg een arts of diëtist over geschikte alternatieven voor koemelk voor kinderen met een allergie of intolerantie. Op rijst gebaseerde kindermelen en -granen worden afgeraden voor pasgeborenen aangezien zij nog volop in ontwikkeling zijn en daardoor extra gevoelig zijn. Voor oudere kinderen kunnen rijstvlokken en kindermelen o.b.v. rijst wel deel uit maken van een gevarieerde, evenwichtige voeding. Kindermelen en -granen in de fruit- en groentepap zijn ook niet altijd noodzakelijk. Andere specifieke kinderproducten zoals koekjes die op basis van rijst zijn gemaakt zullen telkens hogere concentraties arseen bevatten dan andere graan-gebaseerde koekjes. Er is wel een strengere Europese reglementering voor arseen in kinderproducten. Eenmalig dergelijke koekjes geven kan geen kwaad, maar dagelijkse toediening wordt afgeraden, Anderzijds is het beter je kind elke dag fruit of een gezond tussendoortje te geven dan enkel (rijst)koekjes als tussendoortje want deze zijn ook vaak gezoet.
Welke rijst heeft de minste kcal?
Welke rijst is het gezondst? – Er zijn echt enorm veel rijstsoorten in de wereld, dus laten we het simpel houden. De gezondste rijst is de volkoren versie van een rijstsoort. De bekendste is zilvervliesrijst of bruine rijst. Wanneer de rijstkorrel namelijk nog intact is en het vliesje eromheen bewaard blijft, dan bevat de rijst meer voedingsstoffen.
352 kcal t.o.v.357 kcal bij witte rijst 8,3 gram eiwit t.o.v.7 gram 73,5 gram koolhydraten t.o.v.78 gram 250 mg kalium t.o.v.100 mg 300 mg fosfor t.o.v.100 mg 157 mg magnesium t.o.v.13 mg 0,34 mg vitamine B1 t.o.v.0,01 mg 0,250 mg vitamine B6 t.o.v.0,120 mg
Daarnaast is het ook ideaal als je kiest voor biologische rijst. Hierbij zijn minder schadelijke pesticiden gebruikt die je lever belasten en je lichaam hormonaal kunnen ontregelen.
Waarom word je dik van rijst?
Rijst wordt vaak bestempeld als gezond, maar toch hoor je soms dat rijst ook een dikmaker kan zijn. Hieronder het antwoord van de specialisten in vetverlies! Nee, rijst is geen dikmaker. Als je bijkomt in vetmassa, dan eet je meer calorieën dan dat je verbruikt.
Wat kan ik het beste eten om af te vallen?
Denk na over wat je nu eet op een dag. Stel een haalbaar doel en denk in kleine stappen. Een halve kilo per week afvallen is prima.
Hoe ga ik mijn voeding aanpassen? Wanneer begin ik? Wat is mijn doel? Ga ik dit samen met gezinsleden of een vriend(in) doen? Zoek ik hulp van een diëtist?
Wil je meer tips? Ga dan naar onze informatie over gezond eten,
Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel. Besmeer je boterham dun met margarine. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, maar kies voor een vast moment in de week. Beloon jezelf als het goed gaat, dat stimuleert om door te gaan.
Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig? Om af te vallen is het belangrijk minder calorieën binnen te krijgen. Door de volgende richtlijn aan te houden blijf je op gewicht:
2500 kilocalorieën per dag voor volwassen mannen 2000 kilocalorieën per dag voor volwassen vrouwen
Om af te vallen moet je 500 tot 1000 kilocalorieën minder binnenkrijgen. Bij een dieet met nog minder calorieën bestaat de kans dat:
je spiermassa afneemt in plaats van de vetmassa je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt je het dieet minder lang volhoudt en weer terugvalt in je oude gewoonten (jojo-effect)
Waar moet ik op letten bij gezonder eten? Gezonder en minder eten is belangrijker dan streng lijnen. Kies bij voorkeur:
producten die weinig verzadigd vet of toegevoegde suikers bevatten producten met voldoende vezels, zoals volkorenproducten verse groenten en fruit
Bedenk wanneer jij meer gaat eten en probeer de oorzaak aan te pakken. Voorbeelden waarbij mensen vaker meer of ongezonder gaan eten:
veel stress na een emotionele gebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies van een dierbare veel buiten de deur eten (werk of vakantie) verandering van gezins- of werksituatie: samenwonen, kinderen krijgen of stoppen met werken na het stoppen met roken
Hoe kan het dat ik aankom nu ik in de overgang ben? Sommige vrouwen komen vanaf de overgang aan, terwijl ze hetzelfde zijn blijven eten. Hoe kan dat? Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid vet toe en je spiermassa neemt af. Ook lijkt het energieverbruik in rust af te nemen na de overgang: je verbrandt tijdens je slaap minder calorieën dan voor de overgang. En de verandering van hormonen in deze periode beïnvloedt de verdeling van het vet over je lichaam. Vaak gaat er meer vet in de buikholte zitten en neemt de middelomtrek toe. Is overgewicht erfelijk? Overgewicht komt in sommige families vaker voor. Dat kan met erfelijke aanleg te maken hebben, maar ook met gewoontes en het eetpatroon in een familie. Sommige mensen hebben een sterker beloningsgevoel bij het eten van bepaald eten. Hierdoor is de neiging om te eten groter. Maar overgewicht kun je nooit helemaal toeschrijven aan aanleg. Je gewicht neemt toe als je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt. Dus ook hier geldt: door minder te eten of meer te bewegen kun je kilo’s kwijtraken.
Lukt het je niet om zelf af te vallen of op gewicht te blijven? Dan kan een diëtist je helpen. Hij of zij geeft persoonlijke begeleiding en houdt in de gaten of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zeker als je veel wil afvallen, bijvoorbeeld bij een BMI boven de 30, kan professionele hulp zinvol zijn. Door te bewegen verbrand je calorieën. Het helpt ook om een dieet beter vol te houden en op gewicht te blijven.
Hoe kan ik meer bewegen? Welke vorm van bewegen past bij mij? Wanneer begin ik? Wat is mijn doel? Ga ik bij een vereniging of zoek ik iemand om samen mee te bewegen? Zoek ik hulp van een diëtist, fysiotherapeut of sporttrainer?
Wist jij dit? Op gewicht blijven is goed voor je bloeddruk. Zo zorg je voor je hart! Ontvang maandelijks nieuwsbrieven van de Hartstichting. Zo blijf je op de hoogte van het allerlaatste nieuws.
Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur)
We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag
Wat moet een 70 jarige eten?
Stoelgang – Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Is aardappel goed om af te vallen?
Aardappels en overgewicht – Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
Een kilo gekookte aardappels bevat ruim 500 kilocalorieën minder dan een kilo gekookte rijst of pasta. Bovendien bevatten aardappelen de nodige vitamines, mineralen en voedingsvezels. Van voedingsvezels is bekend dat ze bijdragen aan een gezonde darmfunctie en bevorderen een goed lichaamsgewicht. Perfect, als je op de kilootjes wil letten.
Tip: aardappels kun je roosteren in de oven, bijvoorbeeld samen met rozemarijn en knoflook en een klein beetje olie.
Wat is gezonder dan rijst?
Conclusie – Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Wat is er gezond aan een aardappel?
Zijn aardappelen gezond? – Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.