Wat Doet Vlees Met Je Lichaam?


Wat Doet Vlees Met Je Lichaam
Verlaagt cholesterol – Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland.

Wat zijn de nadelen van vlees eten?

Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

10% hoger risico op beroerte 10% hoger risico op darmkanker 15% hoger risico op diabetes type 2 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees,

Wat gebeurd er als je geen vlees eet?

Minder vlees of vegetarisch eten – Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Lees meer bij ‘hoe eet ik minder vlees of vegetarisch’,

You might be interested:  Diamanthaas Wat Is Dat Voor Vlees?

Waar zorgt vlees voor in je lichaam?

Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.

  • Vlees bevat van nature eiwit en vet.
  • Er zitten geen koolhydraten in.
  • De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband.
  • Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom.
  • De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.

Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.

Welke vitamine tekort als je geen vlees eet?

Voeding voor veganisten – De adviezen die we eerder voor vegetariërs gaven, gelden in principe ook voor veganisten. Echter, omdat veganisten helemaal geen producten van dierlijke afkomst eten, bestaat er een grotere kans op een tekort aan vitamine B12.

Vitamine B12 is belangrijk voor je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen en deze stof wil je daarom niet missen. Veel vegetarische producten, zoals kant-en-klare vegetarische burgers, zijn verrijkt met vitamine B12. Maar vleesvervangers zoals tofu en tempé bevatten geen vitamine B12. Ook zeewier bevat van nature geen vitamine B12.

Zeewier bevat een stof die lijkt op vitamine B12, maar deze stof werk niet in het menselijk lichaam. Nori vellen kunnen wel vitamine B12 bevatten, echter is dit juist een reden voor vegetariërs en veganisten om nori te laten liggen. De vitamine B12 in nori komt namelijk van de kleine zeedieren (zoals visjes, schelp- en schaaldieren) die per ongeluk meeliften in het oogsten van het zeewier en mee verwerkt worden in de productie van nori.