Waarom Staat Bewerkt Vlees In De Rode Restgroep?
Vlees
Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent immuun voor toxoplasmose, dien je geen rekening te houden met de preventieve maatregelen tegen toxoplasmose.
Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent én je bent niet immuun voor, hou je best rekening met enkele preventieve maatregelen tegen toxoplasmose in verband met rauw vlees
Vlees kunnen we opdelen in drie types, naargelang hun effect op de gezondheid:
- Wit vlees: wordt als neutraal voor de gezondheid beschouwd en wordt in de lichtgroene groep geplaatst. Dit is vlees dat afkomstig is van kippen of ander gevogelte.
- Rood vlees: te veel rood vlees eten is mogelijks ongezond, het bevordert het ontstaan van kankerverwekkende nitrosaminen door het haemijzer dat aanwezig is in deze voedingswaren. Genoeg redenen om deze groep oranje te kleuren. Hiertoe behoort het vlees dat afkomstig is van runderen, varkens, schapen en geiten. Kortom dieren op vier poten.
- Bewerkt vlees: vlees dat bijvoorbeeld gerookt, gezouten of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd, zoals spek. Het beperken van dit soort vlees is aangewezen, aangezien de kans bij consumptie van deze soort vlees de kans op darmkanker, een beroerte of diabetes type 2 nog verhoogt. Daarom staat bewerkt vlees in de rode restgroep – buiten de voedingsdriehoek.
Vlees heeft zowel voor als nadelen, het is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Anderzijds bevat vlees ook veel (vooral verzadigd) vet en zout. Het is moeilijk om een antwoord te formuleren op de vraag of vlees gezond is. Verkies wit vlees boven rood vlees en vers vlees boven bewerkt vlees.
Beperk de vleesconsumptie tot maximaal twee à drie keer per week vers wit vlees, één tot twee keer per week vers rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees. Probeer te variëren in het menu. Wanneer je de keuze om vlees te eten, beperk het tot één maaltijd per dag. Vlees moet steeds goed doorbakken zijn.
Goed doorbakken vlees is goudbruin aan de buitenkant, niet meer roze of rood aan de binnenkant en er komt geen rozig vocht meer uit.
- Consumeer ook buitenshuis enkel vlees dat aan deze voorwaarden voldoet.
- Rauw vlees wordt afgeraden omdat het verschillende microben kan bevatten die tot kunnen leiden.
Vlees bereiden in de microgolfoven is geen goed idee, Het is namelijk moeilijk om een gelijke temperatuur te bekomen in het volledige stuk vlees. Daardoor zullen sommige delen van het vlees wel gaar zijn en anderen niet. Belangrijk is ook je na contact met rauw vlees aangezienje lichaam kan binnenkomen door aanraking van de mond en de ogen.
Contents
Wat wordt verstaan onder bewerkt vlees?
Wat is bewerkt vlees? – Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.
Wat is er slecht aan bewerkt vlees?
Bewerkt vlees en kanker: wat kan je beter niet eten? maandag 26 oktober 2015, 16:11 Als je echt gezond bezig wil zijn, kan je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Maar wanneer is vlees bewerkt? Dat is eigenlijk al het vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is, of waar conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. 123RF / bewerking Ben Prins Van dit vlees kan je volgens de WHO beter wat minder eten Het eten van te veel bewerkt vlees kan op langere termijn gevaarlijk zijn, omdat het de kans op darmkanker verhoogt. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker.
- Daarmee is bewerkt vlees nog slechter voor je dan rood vlees.
- Het Voedingscentrum in Nederland geeft geen apart advies voor bewerkt vlees, maar voor rood en bewerkt vlees gezamenlijk: niet meer dan 500 gram per week.
- Dat betekent dat veel mensen al minder zouden moeten eten dan ze nu doen”, zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Of dat advies voor bewerkt vlees wordt bijgesteld, hangt af van een onderzoek van de Gezondheidsraad dat volgende week komt. “We gaan eerst goed kijken naar die nieuwe richtlijnen”, zegt Postma-Smeets van het Voedingscentrum. “Dan zou het kunnen dat ons advies wordt bijgesteld.” Deel artikel: : Bewerkt vlees en kanker: wat kan je beter niet eten?
Wat is het verschil tussen bewerkt en onbewerkt vlees?
Water in vlees – Aan rauw, onbewerkt vlees mag geen extra water toegevoegd worden. Het is in de wet vastgelegd dat hieraan niets mag worden toegevoegd, anders mag het geen vlees heten. Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking.
- Aan bewerkt vlees zoals vleeswaren, worst, hamburgers kan wel water worden toegevoegd, bijvoorbeeld om het malser of zwaarder te maken.
- Daarbij worden andere ingrediënten of hulpstoffen toegevoegd om het water te binden.
- Vaak worden eiwitten uit bijvoorbeeld rundvlees of fosfaten gebruikt, zoals E450, E451 en E407.
Op het etiket kun je in de lijst met ingrediënten zien of er water is toegevoegd. Soms ziet een vleesproduct (met bijvoorbeeld toevoegingen) eruit als een lap of plak. Wanneer er dan meer dan 5% water is toegevoegd, moet dit op de verpakking staan als ‘toegevoegd water’.
Is vlees van de slager bewerkt vlees?
Nee, kippenvlees valt niet onder het roodvlees. Indien het vers van ongekruide kipfilet gesneden wordt, kan je het ook niet bewerkt vlees noemen. Het is wel bewerkt witvlees als het van een pakje kant-en-klaar broodbeleg afkomstig is en er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om het langer houdbaar te maken.
- Meestal is het dan van een fabriek afkomstig en gaat het naar de supermarkt.
- Rood vlees zijn vrijwel alle vleessoorten zoals rund-, varkens-, lams- en geitenvlees.vlees dat echt rood is als het rauw is.
- Ook hamburgers en gehakt vallen hier dus onder evenals de karbonaadjes of lamskoteletjes.
- Alle vormen dus.
Kippenvlees is gevogelte en niet echt rood in rauwe toestand. Vlees is bewerkt als er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd of dat is geconserveerd door het te roken, zouten, drogen of te roken. Denk hierbij aan bacon, ham, knakworst of rookworst. Gerookte kipfilet is dus ook wel bewerkt, maar geen rood vlees.
- Het is minder schadelijk als bijv.
- Gekruid gehakt en hamburgers.dit is bewerkt rood vlees.
- Hoewel.schadelijk vind ik een groot woord.indien je het met mate eet is ook rood bewerkt vlees over het algemeen niet echt schadelijk.
- Het is risicovoller als je van rood of rood bewerkt vlees meer dan een pond zou eten in de week.
Het is dus het beste om niet elke dag rood of bewerkt vlees te eten. Maak regelmatig een maaltijd zonder rood vlees en kies ook eens voor vis, gevogelte of een vegetarisch alternatief. Ook in een stoofpot hoeft niet altijd vlees te zitten of niet zo veel als je een deel vervangt door linzen, champignons of bonen.
Is vlees van de slager onbewerkt?
Veelgestelde vragen: onbewerkt vlees – Wat is onbewerkt vlees? Onbewerkt vlees is vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Waarom is onbewerkt vlees gezond? Omdat wij deze voedselsoort al sinds ons bestaan eten, worden de producten goed herkend door ons lichaam.
Wat is het verschil tussen bewerkt en onbewerkt voedsel?
Wat is onbewerkte voeding? – Onbewerkte voeding is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. Denk aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden. Je kunt hun oorspronkelijke vormen nog herkennen en het is in principe niet noodzakelijk om deze producten te verpakken (al gebeurt dit in de supermarkt vaak wel).
Waarom mag je maar weinig rood vlees eten?
Meer en meer studies komen tot de conclusie dat te veel rood vlees de kans op dikkedarmkanker verhoogt. De mogelijke boosdoeners zijn de hoeveelheden verzadigd vet en heemijzer in rood vlees, de toevoeging van nitrieten en zout aan bewerkte vleeswaren, en de kankerverwekkende stoffen in aangebrand vlees.
Is filet americain bewerkt vlees?
Filet americain is niets meer en minder dan fijngemalen rauw vlees gemengd met een saus. Officieel wordt het gemaakt met rundvlees, maar het programma Keuringdienst van Waarde ontdekte tijdens hun onderzoek dat er ook fabrikanten zijn die varkensvlees gebruiken.
Is gehakt van de slager bewerkt vlees?
Wat is bewerkt vlees? • Vlees.nl Er is een verschil tussen vers vlees en bewerkt vlees. Bewerkt vlees is vlees dat een verandering heeft ondergaan. Denk hierbij aan het pekelen, drogen, fermenteren of roken van vlees. Dit wordt gedaan om een specifiek vleesproduct te maken, de smaak te verbeteren of om het vlees beter houdbaar te maken.
Hoe gezond is bewerkt vlees?
Waarom minder vlees en meer plantaardig? – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar te veel rood en bewerkt vlees eten, kan juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
- Het eten van veel bewerkt en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.
- Bij het eten van bewerkt vlees is het risico nog wat hoger.
- Bewerkt vlees bevat meestal veel verzadigd vet en zout.
- Het Voedingscentrum adviseert te variëren met plantaardige en dierlijke eiwitbronnen.
Een weekmenu kan bijvoorbeeld bestaan uit: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. Vegetarisch eten binnen de Schijf van Vijf is ook mogelijk. Lees hier meer over vlees in relatie tot gezondheid en milieu Lees hier meer over vlees in de Schijf van Vijf
Is rood vlees slecht voor je gezondheid?
Gezondheidsrisico’s – Er zijn veel soorten rood vlees. Maar hoe (on)schadelijk is dit vlees nu daadwerkelijk en waarom? Verzadigde vetten en heemijzer Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat.
Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker. Zo kan heemijzer er voor zorgen dat de wand van de dikke darm beschadigt én stimuleert het daarnaast de aanmaak van stofjes die het DNA van de lichaamscellen kunnen beschadigen.
Dit verhoogt het risico op kanker. Bewerkt rood vlees Het ene stuk rood vlees is het andere niet, zeker als het gaat om de gezondheidsrisico’s. Vooral bewerkte rood vleesproducten zijn ongezond en daarom is het beter deze te mijden. Voorbeelden van bewerkt rood vlees zijn: – Bacon – Knakworstjes – Salami – Ham – Rookworst – Hamburgers (met uitzondering van verse hamburgers)
Is bacon bewerkt vlees?
WHO: bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken NOS Nieuws • maandag 26 oktober 2015, 13:52
Rinke van den Brink Redacteur gezondheidszorg
Rinke van den Brink Redacteur gezondheidszorg
Bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kan kanker veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een vanochtend verschenen rapport. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in, Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.
- Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten.
- Verder werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker.
- Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen.
Daarbij valt bij voorbeeld te denken aan het roken of zouten van vlees. De onderzoekers van het International Agency for Research on Cancer (IARC), dat onderdeel is van de WHO, vinden de bewijzen zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees inschalen als “kankerverwekkend voor mensen”.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), een Nederlandse stichting die zich specialiseert in de preventie van kanker, zegt dat het goed is dat de WHO aandacht besteedt aan de rol van voeding bij het ontstaan van de ziekte. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is vlees “bewerkt”, wanneer het langer houdbaar is omdat het gerookt, gezout of gedroogd is.
Vlees is ook bewerkt wanneer er conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt kunnen ook gezout zijn of conserveringsmiddelen bevatten. De wetenschappers hebben ook gekeken naar het risico op kanker samenhangend met het eten van rood vlees.
- Daarvoor vinden ze minder sterke bewijzen.
- In dit verband spreken ze van “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”.
- Door het dagelijks eten van 100 gram rood vlees zou dat risico 17 procent groter zijn dan voor mensen die dat niet doen.
- Mensen moeten dagelijks dus twee keer zo veel rood vlees als bewerkt vlees eten om eenzelfde verhoging te krijgen van het risico op kanker.
Naast een verhoogd risico op darmkanker vonden de wetenschappers ook een zwakker verband met alvleesklierkanker en (vooral vergevorderde) prostaatkanker. Volgens de onderzoekers eten vleeseters gemiddeld dagelijks tussen de 50 en 100 gram rood vlees per dag.
- Zo’n getal is niet beschikbaar voor de hoeveelheid bewerkt vlees die gemiddeld gegeten wordt.
- Vlees wordt “rood” genoemd, als het vlees rood van kleur is wanneer het rauw is.
- Het gaat hier dus niet om vlees dat niet goed doorbakken is.
- Volgens het WKOF valt al het rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees in deze categorie.
Denk bijvoorbeeld aan lamskoteletten en karbonades. Ook hamburgers en gehakt zijn rood vlees. Volgens de directeur van het WKOF is het niet nodig om rood vlees helemaal te laten staan. “Dat vlees bevat namelijk ook gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en zink.
- Waar het om gaat is dat mensen een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebben, dat grotendeels bestaat uit plantaardige voeding.” Het IARC-rapport vindt geen één-op-één oorzakelijk verband.
- Maar bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten komt darmkanker vaker voor dan bij mensen die dat eetpatroon niet hebben.
Ook andere factoren spelen een rol. Van elke honderd Nederlanders krijgen er 4 tot 5 op enig moment in hun leven darmkanker. Deel artikel: : WHO: bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken
Is brood bewerkt voedsel?
Soorten bewerking – Bewerkingen kun je niet helemaal mijden. Bijna alle producten die we kopen zijn in de weg van land naar het bord op één of andere manier (een beetje) bewerkt. Groente, fruit en peulvruchten worden bijvoorbeeld ingemaakt, bevroren of gedroogd, melk gepasteuriseerd, kraanwater gefilterd en noten gebrand.
En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten. Worden hulpstoffen zoals citroenzuur (E330) toegevoegd, dan gaat dit niet ten koste van de voedingswaarde.
Worden zout, suiker of palmvet toegevoegd, dan wordt het product wel minder gezond. Andere bewerkingen zijn puur bedoeld om ons als consument te plezieren. Door smaken, kleuren en geuren toe te voegen vinden we producten aantrekkelijker. Strenge regelgeving in Nederland zorgt ervoor dat er niets aan ons eten wordt toegevoegd wat de lever niet kan afbreken of wat zich ophoopt of stapelt in ons lichaam.
Waarom wordt voedsel bewerkt?
Is bewerkt of kant-en-klaar altijd slecht? Heel wat voedingsmiddelen ondergaan een of andere bewerking vóór consumptie. Deze bewerkingen zijn niet noodzakelijk negatief (en soms zelfs noodzakelijk om redenen van b.v. voedselveiligheid). Bewerkingen zoals versnijden, invriezen, koken, pasteuriseren en fermenteren kunnen bijvoorbeeld zorgen voor betere bewaarmogelijkheden (en dus veiliger voedsel en minder voedselverliezen), een betere vertering en een verhoogd gebruiksgemak.
Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood, diepvriesgroenten of yoghurt. Ook een kant-en-klare maaltijd met een ruime portie groenten kan perfect evenwichtig zijn. Anderzijds kan het bewerken van voedsel ook nadelig zijn en de voeding minder gezond maken. In de literatuur wordt gesproken van ‘ultrabewerkt voedsel’.
Het betreft veel gebruiksklare, industrieel bereide voedingsmiddelen en dranken bestaande uit verschillende ingrediënten. Veel gebruikte ingrediënten zijn onder meer suiker, geraffineerde bloem, palmolie (en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren) en zout.
Het gaat dan ook vaak om calorierijke producten die weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ook veranderingen aan de structuur op zich kunnen een nadelig effect hebben, bijvoorbeeld op de bloedsuikerspiegel of op het gevoel van verzadiging. Kenmerkend voor dergelijke producten zijn de lange houdbaarheid, de aantrekkelijke smaak en het gebruiksgemak.
Er wordt sterk ingezet op de reclame en marketing hiervan, bijvoorbeeld door middel van aantrekkelijke verpakkingen. Ze worden gemakkelijk overgeconsumeerd en nemen vaak de plaats in van weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden: frisdranken, snoep, koekjes en andere zoete snacks, chips en andere zoute snacks, bewerkte vleeswaren.
Is kaas bewerkt?
Het onderzoek – Foodwatch selecteerde bij de drie grootste supermarkten in Nederland – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – met een aselecte steekproef 651 voedingsproducten. De producten werden naar de mate van bewerking ingedeeld in 4 categorieën:
Vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals verse groente, fruit, eieren en melk. Bewerkte ingrediënten, zoals fles olie en pot zout. Bewerkt voedsel, zoals kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham. Sterk bewerkt voedsel, zoals chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden en frisdrank.
Wat valt er onder bewerkt voedsel?
Hoe herken je ultra-processed foods? – De krentenbol, croissant, eierkoek, kaasstengels, cruesli of sultana die we dagelijks onderweg naar werk of tijdens de koffie eten zijn niet de producten waarvan we meestal denken dat ze zo ontzettend ongezond zijn.
- Maar ook deze producten zijn gemaakt van variaties van bloem, suiker, zout en lang-houdbaar vet en dragen niet bij aan een gezond eetpatroon.
- Ultra-processed foods zijn meestal verpakt en lang houdbaar buiten de koelkast (omdat er zoveel zout en suiker in zit), zijn vaak ultra lekker, overal te koop en je kan er heel veel van eten zonder dat je vol zit.
Je vindt ze echt overal, in elke winkel, het station, de automaat of kantine op scholen en kantoren: chips, dropjes, chocoladerepen, gevulde koeken en pepermuntjes. Naast bijna al het gebak, koek, zoute snacks en snoep worden ook ook hotdogs, pizza, nuggets, burgers, pudding, chips en frisdranken onder de ultra-processed foods geschaard.
Is bacon bewerkt vlees?
WHO: bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken NOS Nieuws • maandag 26 oktober 2015, 13:52
Rinke van den Brink Redacteur gezondheidszorg
Rinke van den Brink Redacteur gezondheidszorg
Bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kan kanker veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een vanochtend verschenen rapport. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in, Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.
- Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten.
- Verder werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker.
- Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen.
Daarbij valt bij voorbeeld te denken aan het roken of zouten van vlees. De onderzoekers van het International Agency for Research on Cancer (IARC), dat onderdeel is van de WHO, vinden de bewijzen zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees inschalen als “kankerverwekkend voor mensen”.
- Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), een Nederlandse stichting die zich specialiseert in de preventie van kanker, zegt dat het goed is dat de WHO aandacht besteedt aan de rol van voeding bij het ontstaan van de ziekte.
- Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is vlees “bewerkt”, wanneer het langer houdbaar is omdat het gerookt, gezout of gedroogd is.
Vlees is ook bewerkt wanneer er conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt kunnen ook gezout zijn of conserveringsmiddelen bevatten. De wetenschappers hebben ook gekeken naar het risico op kanker samenhangend met het eten van rood vlees.
- Daarvoor vinden ze minder sterke bewijzen.
- In dit verband spreken ze van “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”.
- Door het dagelijks eten van 100 gram rood vlees zou dat risico 17 procent groter zijn dan voor mensen die dat niet doen.
- Mensen moeten dagelijks dus twee keer zo veel rood vlees als bewerkt vlees eten om eenzelfde verhoging te krijgen van het risico op kanker.
Naast een verhoogd risico op darmkanker vonden de wetenschappers ook een zwakker verband met alvleesklierkanker en (vooral vergevorderde) prostaatkanker. Volgens de onderzoekers eten vleeseters gemiddeld dagelijks tussen de 50 en 100 gram rood vlees per dag.
Zo’n getal is niet beschikbaar voor de hoeveelheid bewerkt vlees die gemiddeld gegeten wordt. Vlees wordt “rood” genoemd, als het vlees rood van kleur is wanneer het rauw is. Het gaat hier dus niet om vlees dat niet goed doorbakken is. Volgens het WKOF valt al het rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees in deze categorie.
Denk bijvoorbeeld aan lamskoteletten en karbonades. Ook hamburgers en gehakt zijn rood vlees. Volgens de directeur van het WKOF is het niet nodig om rood vlees helemaal te laten staan. “Dat vlees bevat namelijk ook gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en zink.
- Waar het om gaat is dat mensen een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebben, dat grotendeels bestaat uit plantaardige voeding.” Het IARC-rapport vindt geen één-op-één oorzakelijk verband.
- Maar bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten komt darmkanker vaker voor dan bij mensen die dat eetpatroon niet hebben.
Ook andere factoren spelen een rol. Van elke honderd Nederlanders krijgen er 4 tot 5 op enig moment in hun leven darmkanker. Deel artikel: : WHO: bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken
Wat zijn niet bewerkte vleeswaren?
Wat zijn onbewerkte vleeswaren? – Onbewerkte vleeswaren zijn vleeswaren waarbij niks is gebeurd met het productieproces. De vleeswaren zijn dus niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd of gerookt. De bewerkte vleeswaren hebben daarentegen meer negatieve effecten voor je gezondheid en bevatten meer calorieën.
Welke voedingsmiddelen zijn bewerkt?
Voedingsmiddelen zijn bewerkt als het één of meerdere bewerkingen heeft ondergaan. Het product is van zijn natuurlijke staat veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, inblikken, koelen, uitdrogen, koken, vrij maken van ziektekiemen etc. Nu wordt met bewerkt voedsel meestal niet een gekookte aardappel bedoelt, maar voedsel dat verpakt is in zakjes, blikjes en doosjes.
- Dit is voeding dat dusdanig bewerkt is, dat het niet meer het ‘natuurlijke’ product is.
- Daarnaast zit in bewerkte producten vaak veel kleur-, geur- en smaakstoffen.
- In dit artikel wordt besproken hoe je bewerkte voedingsmiddelen kunt herkennen.
- Daarnaast wordt ingegaan op de voor- en nadelen van bewerkte producten.
Spring naar:
Wat zijn bewerkte voedingsmiddelen? Voordelen van bewerkte voedingsmiddelen Nadelen van bewerkte voedingsmiddelen