Waarom Is Vlees Eten Slecht Voor Je?


Waarom Is Vlees Eten Slecht Voor Je
Vlees en gezondheid – Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

10% hoger risico op beroerte 10% hoger risico op darmkanker 15% hoger risico op diabetes type 2 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout. Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bekijk hier alternatieven voor vlees,

Waarom is vlees eten zo vervuilend?

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo ‘n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Wat gebeurt er als je geen vlees meer eet?

5. Vermoeidheid – Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.

You might be interested:  Wat Eet Je Bij Sushi Wasabi En?

Waarom moet je niet vegetarisch eten?

Nadelen vegetarisme –

Minder aanbod in restaurants.Risico op tekorten aan ijzer, eiwit, vitamine B12 en,Sociale problemen. Bij andere mensen gaan eten kan problemen geven. Sommige mensen vinden het lastig een vegetarische voeding op tafel te zetten. Dit kan als vervelend ervaren worden.

Wat is het meest vervuilend?

De meest vervuilende industrieën, gemeten naar de impact op klimaatverandering, zijn de chemische en petrochemische industrie, ijzer en staal, cement, pulp en papier, en aluminium. De broeikasgasuitstoot van deze industrieën worden voornamelijk veroorzaakt door de benodigde hitte en elektriciteit (opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen) maar ook door uitstoot tijdens chemische reacties, het gebruik van ruwe grondstoffen, of lekken. Waarom Is Vlees Eten Slecht Voor Je Figuur 1: Industries – Chris-Leboutillier De industrie is jaarlijks verantwoordelijk voor de uitstoot van grote hoeveelheden afvalstoffen, waaronder broeikasgassen, in lucht, bodem en water. Deze uitstoot heeft een negatieve invloed op zowel het menselijke welzijn als de gezondheid van ecosystemen (het ‘milieu’) en het klimaat.

In 2017 was de industrie verantwoordelijk voor meer dan de helft van de menselijke uitstoot van koolstofdioxide, zwaveloxiden, niet-methaanhoudende vluchtige organische stoffen (zoals benzeen of aceton) en zware metalen (bijv. cadmium, kwik en lood) in de gehele Europese Unie(REF 1). De uitstoot van deze stoffen wordt geassocieerd met verschillende gevolgen zoals klimaatverandering, verzuring, eutrofiëring, smogvorming, alsook directe schade aan de menselijke gezondheid.

Hoewel deze gevolgen meestal lokaal zijn (zwaveloxiden veroorzaken bijvoorbeeld verzuring in de regio waar ze worden uitgestoten), heeft de uitstoot van broeikasgassen wereldwijde gevolgen. Zo draagt uitstoot in Nederland indirect aan het afsmelten van ijs op Antarctica, aan de andere kant van de wereld.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Diepvries Broccoli Koken?

Hoe vaak vlees eten gezond?

Hoe eet ik gezonder met of zonder vlees? – Wil je af en toe een stukje vlees eten, kies dan voor onbewerkte producten zoals biefstuk of varkenslap maximaal 1 of 2 keer per week. Nog beter is om het rode vlees te vervangen door een stukje kip, bijvoorbeeld een kippenpootje, -boutje, of -filet (maar niet de plakjes kipfilet, dat is dan weer bewerkt vlees).

  • Ip is relatief neutraal voor de gezondheid, er is geen bewijs dat het slecht is, en ook geen bewijs dat het gunstig is, dus wanneer je vlees door kip vervangt heb je gezondheidswinst.
  • Of eet in plaats van een kroket eens een haring op brood, of een stukje duurzame zalm bij het avondeten.
  • De allerbeste vervanging van vlees zijn die bonen en noten.

Daarvoor hoef je geen vleesvervangers te kopen, die zijn vaak nogal zout. Buiten de Nederlandse culinaire grenzen vind je heerlijke voorbeelden van maaltijden waar je geen vlees mist. Zet bijvoorbeeld een bonenschotel of linzensoep op tafel, maak een salade met cashewnoten, en smeer pindakaas en hummus op brood.

Door minder rood en bewerkt vlees en meer peulvruchten en noten verlaag je je risico op een aantal ziektes dubbel, en help je vandaag nog met weinig moeite je eigen gezondheid, de dieren en het milieu. Dit blog in de reeks ‘Eet vandaag nog gezond, en.’ is geschreven door de diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers van I’m a Foodie,

Lees ook het vorige blog: wat is er mis met ultra-processed foods?

Gezondheidsraad. Vlees – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/27. ISBN 978-94-6281-058-7. Gezondheidsraad. Peulvruchten – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/18. ISBN 978-94-6281-051-8. Gezondheidsraad. Noten en zaden- Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/16. ISBN: 978-94-6281-042-6.

You might be interested:  Hoe Voorkom Je Dat Rijst Gaat Plakken?

Waarom is vegetarisch eten beter voor je lichaam?

6. Hart- en vaatziekten en kanker – Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas, diabetes en kanker minder voor onder vegetariërs.