Uit Welke Taal Komt Het Woord Sushi?
Redenen om leenwoorden wel te gebruiken Top – Vaak worden leenwoorden gebruikt omdat ze een speciale functie hebben: ze benoemen iets unieks, of hebben een specifieke (bij)betekenis of gevoelswaarde, of zijn eenvoudigweg niet zomaar te vertalen. Om te beginnen worden woorden vaak uit een andere taal overgenomen samen met datgene wat ze benoemen (een product, een verschijnsel of iets dergelijks).
- Zo komt het gerecht sushi uit Japan, en hiervoor wordt het Japanse woord sushi gebruikt; de sharia komt uit de Arabische wereld en wordt ook in ons taalgebied aangeduid met het Arabische woord sharia,
- Het is vrijwel onmogelijk om dit soort specifieke begrippen met één Nederlands woord weer te geven.
Evenzo komen de computer en het verschijnsel e-mail uit het Engelse taalgebied, en met de introductie hiervan in Nederland en België deden de woorden computer, website en e-mail hun intrede in het Nederlands. Er zijn verschillende vertalingen voor bedacht, zoals rekenaar, webstek en e-post of netpost, maar die hebben nooit algemeen ingang gevonden.
- Soms worden leenwoorden na verloop van tijd vervangen.
- Voorbeelden hiervan zijn wordprocessor en offside, waarvoor nu meestal tekstverwerker en buitenspel gebruikt worden.
- Maar veel leenwoorden blijven bestaan, alleen al omdat een groot deel van de taalgemeenschap gewend is ze te gebruiken.
- Geregeld komt het voor dat een leenwoord wel een Nederlands equivalent heeft, maar dat er verschil in betekenis, gebruik of gevoelswaarde is tussen de twee termen.
Zo klinkt het inheemse woord kroeg voor veel mensen ‘volkser’ dan het leenwoord café, Naast het leenwoord cadeau bestaan zelfs twee inheemse woorden, elk met een eigen gevoelswaarde: geschenk klinkt formeler dan cadeau, pakje juist minder formeel. Ook zijn er leenwoorden die nauwelijks te vertalen zijn.
- Dat geldt onder meer voor de hierboven al genoemde termen sushi en sharia, maar ook voor verschillende Engelse leenwoorden: timing is bijvoorbeeld wel te omschrijven als ‘het bepalen van het geschiktste moment’, maar er is niet één Nederlands woord voor.
- Dan zijn er ook nog leenwoorden waar wel een goed en vrij gangbaar Nederlands woord voor bestaat, maar die een specifieke eigen betekenis hebben.
Zo is babyboom prima te vertalen met geboortegolf, maar toch wordt bij ‘de babyboom’ voornamelijk gedacht aan de geboortegolf van kort na de Tweede Wereldoorlog.
Contents
Welke taal is sushi?
Een kant-en-klare sushi-maaltijd Sushi ( Hiragana : すし, Kanji : 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi ) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Dit wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta ) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst (ook bekend als shari (しゃり) of sumeshi (酢飯)).
Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.
Waar komt sushi uit?
FAVV – Het verhaal van de sushi Door de algemene verspreiding van de wereldkeuken ontdekken en waarderen steeds meer mensen ook de Japanse keuken. Van deze verfijnde en geraffineerde keuken is sushi ongetwijfeld het bekendste gerecht. Het woord “sushi” is afkomstig van “su”, wat azijn betekent, en “shi” — rijst. De term beschrijft een stukje vis, schelp-of schaaldier op een bedje van rijst ter
- grootte van een vinger.
- Er was eenssushi
- Niet iedereen wordt sushimeester
De sushi zoals we die nu kennen dateert van de 19e eeuw. Voordien was het een methode om vis te bewaren. Afwisselend werd een laag rijst en een laag vis in een kruik gelegd, afgesloten met een deksel, die men één tot drie jaar liet fermenteren. Door de gisting van de rijst ontstaat melkzuur waarin de vis beter bewaard wordt.
- Door deze methode konden ook mensen die ver van de kuststreek woonden, vis eten.
- Men at de vis en gooide de rijst weg.
- Deze bewaarmethode werd voor het eerst vermeld in China, in de tweede eeuw na Christus, en verdween uit China in de 7e eeuw.
- Maar ze vond haar weg naar Japan waar ze vanaf de 8e eeuw algemeen werd toegepast.
In Japan is de sushi verder geëvolueerd. Vanaf de 17e eeuw werd aan de rijst rijstwijnazijn toegevoegd. Omstreeks 1820 verscheen in Edo (zoals Tokio toen heette) de sushi zoals we de nu kennen. Een stukje vis op een vingertje van geperste rijst en azijn. In Japan is een “itamae” een kunstenaar en een echte sushi-expert. Deze meester in de sushibereiding moet een filosofie respecteren van visuele esthetiek, evenwicht van de smaken en de seizoenen, en een perfecte hygiëne respecteren. Een leerling moet eerst 7 jaar leerschool volgen voor hij zijn kunst mag uitoefenen.
- Voor elk wat wils
- Er bestaat een indrukwekkend aantal soorten sushi. Een greep
- Maki Sushi : een rolletje sushirijst omringd met een algenblaadje en versierd met een stukje vis, zeevruchten, gekookte groente, een eitje
- Nigiri Sushi : een rolletje of blokje sushirijst belegd met verschillende soorten vis, zeevruchten of een omeletje.
- California Roll Sushi : een algenblad gevuld met verschillende ingrediënten (vis, zeevruchten, groenten, avocado, mayonaise, verse kaas, diverse sauzen) en bedekt met sushirijst.
- Tempura Sushi : een Japans gefrituurd gerecht.
- Sashimi (“gesneden vlees”) : kleine plakjes rauwe vis of schaaldieren, zonder rijst geserveerd.
Geen improvisatie met rauwe vis ! Rauwe vis eten kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen van microbiologische, parasitaire of toxische aard. Om de gezondheid van de consument maximaal te beschermen kiest de sushimeester enkel de meest verse en gezonde vis. De handen van de kok moeten uiterst schoon zijn. Aangezien de vis geen warmtebehandeling ondergaat om de bacteriën te doden is respect voor de koudeketen onontbeerlijk. Verse hele vissen moeten bewaard worden bij de temperatuur van smeltend ijs, tussen 0 en 2° C.
- Eenmaal de sushi bereid, worden ze bewaard bij maximaal 4° C, ook tijdens het transport.
- Behalve bacteriën kunnen ook parasieten bij sushi een gevaar vormen.
- Sommige soorten vis kunnen besmet zijn met parasieten zoals nematoden, cestoden en trematoden.
- Om dit risico te vermijden mag alleen de meest verse vis gebruikt worden.
Hier bewijst de Japanse sushimeester zijn kunnen: een ervaren kok kan nematoden in het larvestadium in visvlees herkennen (ongeveer tweemaal de dikte van een haar). Hij beheerst eveneens de techniek om de vis van zijn ingewanden te ontdoen zonder dat deze het visvlees besmetten.
Daarom vertrekt een sushimeester altijd van een volledige vis. Een andere methode bestaat erin vis te gebruiken die gedurende minstens twee dagen bij –20° diepgevroren is (of 15 uur bij –35°) om de parasieten te vernietigen. Koks die in sushi gespecialiseerd zijn, kennen de meest geschikte vissoorten zoals tarbot, zeewolf, zeebrasem, inktvis, zeekat, mosselen, oesters en garnalen.
In traditionele sushi wordt geen zalm gebruikt, maar omdat de rode tonijn zeldzaam geworden is, tegenwoordig wel. En de rijst ? Sushi bestaat dus uit rauwe vis en rijst. Aan rijst bij kamertemperatuur moet voldoende zuur toegevoegd worden om de ontwikkeling van bacteriën zoals Bacillus cereus te belemmeren. Deze bacterie kan vele gerechten op basis van gekookte en afgekoelde rijst besmetten.
- Hoe sushi eten ?
- Bron :, pagina 6.
Als bewuste en voorzichtige consument kies je eerst een sushimeester die je vertrouwt. Voorts is het niet slecht enkele basisregels te kennen van deze cultuur uit het land van de rijzende zon. Sushi maken en eten is in Japan een tot het uiterste doorgedreven kunst.
De presentatie van het gerecht is even belangrijk als de smaak. Nigiri sushi kan je met je vingers eten; sashimi wordt alleen met stokjes gegeten. Enkel het stukje vis wordt in sojasaus gedept: rijst absorbeert te veel saus en zou in het bordje kunnen vallen. Je degusteert de sushi in één hap. Enkel bij sashimi wordt sake gedronken, niet bij de andere sushi.
Japanners menen immers dat twee producten op basis van rijst elkaar niet aanvullen en dus best niet samen worden gebruikt. Groene thee is de drank die het best bij sushi past. : FAVV – Het verhaal van de sushi
Welk land komt sushi vandaan?
Vanaf de zestiger jaren verovert sushi de wereld – De sushi zoals we die vandaag de dag kennen, vindt zijn oorsprong in het huidige Tokyo van begin negentiende eeuw. Mensen konden zich meer veroorloven waardoor versere zoetwatervis populair werd. In deze tijd werd er volop geëxperimenteerd met andere zeevruchten en groente die in de sushi werden verwerkt.
- Het resulteerde in de opening van verschillende sushi-restaurants in heel Tokyo.
- Doordat Tokyo in 1923 bijna werd verwoest door een aardbeving, zochten veel sushi-restaurant eigenaren een andere plek in Japan waardoor de in Tokyo bedachte sushi zich over het land verspreidde.
- Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw verspreidde sushi zich ook over de rest van de wereld.
Dat gebeurde het eerst in de verenigde staten waar Japanse immigranten restaurants openden. Met de komst van moderne koeltechnieken verspreidde sushi zich over de hele wereld. In het Westen ontstonden varianten op de sushi zoals de californiaroll en de sushi pizza.
Hoe zeg je sushi in het Engels?
de sushi | the sushi |
---|---|
sushi | sushi |
Hoe heet ei sushi?
Tamago bereiden | Sushitotaal.nl | De Sushi webshop Tamago is de zoete Japanse omelet die gebruikt kan worden als topping op een nigiri sushi of als ingrediënt in een maki sushi. Uiteraard kan het ook als los gerecht gegeten worden, in Japan wordt de tamago vaak als desert gegeten. In ons assortiment vind je een aantal uitvoeringen van een tamago pan.
- 6 losgeklopte eieren
- 125 ml dashi
- 2 el suiker
- 1 tl zout
- 1 el sake
- 1 el mirin
- 1 el plantaardige olie
- Een Tamagopan
- Een houten pers (optioneel)
- Eetstokjes
- Een kom
- Een vork of een garde
- Keukenpapier
- Een mes
- Doe de eieren en alle ingrediënten behalve de olie in een kom en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Gebruik hiervoor een vork of een garde
- Verhit de olie in de tamagopan. Verwijder overtollige olie met keukenpapier
- Doe een beetje van het eimengsel in de pan om de temperatuur te testen. Als het sist is de pan heet genoeg. Voeg een deel van het mengsel toe zodat de bodem dun is bedekt
- Bak op matig vuur totdat de bovenkant begint te stollen en de randen licht bruinen
- Vouw de omelet op naar je toe. Gebruik hiervoor stokjes of een vork
- Schuif de gevouwen omelet naar de verre kant van de pan (van je af)
- Voeg wat olie toe op de onbedekte bodem van de pan. Doe genoeg eimengsel in de pan om de bodem te bedekken. Til de gevouwen omelet een beetje op zodat het eimengsel onder de opgevouwen omelet loopt
- Wanneer het eimengsel stolt, vouw het dan naar je toe. Vouw de eerste rol mee
- Vorm de omeletrol door die zachtjes tegen de opstaande rand van de pan te duwen. Herhaal totdat al het eimengsel is gebruikt.
- Haal de pan van het vuur en laat voor het snijden afkoelen.
: Tamago bereiden | Sushitotaal.nl | De Sushi webshop
Hoe zeg je ei in het Duits?
Vertaal Matrix voor ei:
Zelfstandig Naamwoord | Verwante vertalingen |
---|---|
Ei | ei |
Wat is het meervoud van sushi?
Wat is het meervoud van sushi? – Het meervoud van sushi is ‘sushi’s’. Eén sushi, twee sushi’s.
Wat betekent sushi in het Papiaments?
Het is een gevoelig onderwerp maar ook onvermijdelijk in het dagelijks leven, en juist daarom gaan we het er toch even over hebben. In het Papiaments worden deze scheldwoorden ‘ palabra malu’ genoemd letterlijk vertaald betekent dit slechte woorden. Schelden en vloeken is een manier om emoties tot uiting te brengen.
Je zult dit in het dagelijks leven op Aruba, Bonaire en Curaçao zeker tegenkomen. Deze scheldwoorden worden op verschillende manieren gebruikt en geïnterpreteerd. Een scheldwoord kan meer of minder ernstig worden opgevat afhankelijk van de situatie. Vrienden onderling zullen soms heftige scheldwoorden gebruiken zonder dat daar veel aanstoot aan genomen wordt.
Schrik er dus niet meteen van als je een van de onderstaande woorden of zinnen hoort, het zou ook kunnen dat het met een knipoog gezegd wordt. Als je iemand niet kent is het in ieder geval zeer onverstandig om dit soort beladen termen te gebruiken. Niet alleen omdat je er flinke ruzie door kan krijgen, maar mensen zullen je ook op je taalgebruik beoordelen, en dan bedoelen we niet hoe goed je spreekt, maar vooral wat voor soort woorden je gebruikt.
Over iemand die veel scheldwoorden gebruikt wordt gezegd dat diegene een ‘boka sushi’ heeft, ‘boka’ betekent mond, ‘sushi’ betekent vies, dus letterlijk vertaald dit naar ‘vieze mond’. Hieronder vind je tien scheldwoorden in het Papiaments met de benodigde uitleg erbij. Zo kun je beter begrijpen wat er om je heen gezegd wordt, en wanneer het wel of niet ernstig is.
Of je ze zelf zult gebruiken is natuurlijk helemaal je eigen keuze, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade.
Welk land staat bekend om sushi?
Sushi is het meest bekende gerecht uit de Japanse keuken en bestaat uit lauwe rijst, op smaak gebracht met sushi -azijn, waar een ander ingrediënt, vaak rauwe vis of groente, bovenop gelegd of ingerold wordt.
Hoe heet sushi met zeewier?
Een van de meest bestelde sushi soorten | Uramaki – Uramaki is een van de meest bestelde sushi soorten in restaurants. Deze sushi wordt ook wel “inside-out” sushi genoemd, omdat de stukjes binnenstebuiten zijn gekeerd. Uramaki sushi bestaat uit zeewier en sushirijst, waarbij het zeewier aan de binnenkant van de sushi zit.
Het rijst aan de buitenkant wordt afgewerkt met sesamzaad of kuit. Door deze versiering krijgt de sushi vaak een kleurrijke uitstraling. Het is een sushi soort die meerdere ingrediënten bevat en vele combinaties kent. Zo zijn er tal van combinaties mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan de populaire California roll met krab, avocado, komkommer en masago,
Door de verschillende combinaties is dit is één van de redenen dat Uramaki sushi zo populair is. Er is voor ieder wel een sushi combinatie die aan alle voorkeuren voldoet. Alle Uramaki Sushi
Hoe noem je een sushi kok?
Bekwaam bereid – Enkel een geschoolde sushichef of ‘ itamae san ‘ mag sushi bereiden. Daarvoor moet hij een opleiding volgen van minstens 5 jaar. De vereisten om te slagen zijn dan ook erg streng. Serieuze sushichefs studeren zelfs tientallen jaren om de perfecte bereidingswijze meester te worden.
Presentatie en smaak zijn immers even belangrijk! Eenvoudig beginnen Échte sushichefs moeten ook op de hoogte blijven van alles aspecten en ontwikkelingen binnen hun vak. De eerste jaren als sushi-leerling doen je vast denken aan de Karate Kid -films uit de jaren tachtig. Een leerling start zijn opleiding namelijk met eenvoudige klusjes: ingrediënten kopen, rijst koken, afwassen, enzovoort.
Een ‘ itamae san ‘ in opleiding leert tegelijkertijd ook hoe hij sushi netjes moet opdienen. Dat is ook niet onbelangrijk.