Hoe Voorkom Je Dat Rijst Gaat Plakken?
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water, Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken. Zolang je niet meer dan een paar druppels toevoegt, zal je geen smaakverschil merken.
Contents
Wat te doen aan plakkerige rijst?
Sticky rice of plakkerige rijst maken En voor sushi- of poké bowl rijst voeg je wat eetlepels suiker en rijstazijn toe! Tip: Probeer je rijst van te voren niet te wassen. Je spoelt dan rijstzetmeel van de korrels af en die helpen je rijst juist plakkerig te maken!
Welke rijst is Sticky?
Ingrediënten – 180 g kleefrijst 2 el mungbonen 400 ml kokosmelk 1 mango 1 eetlepel suiker zout Sticky rice of kleefrijst is een ander soort rijst dan bijvoorbeeld basmati of jasmijn. Door het hoge zetmeelgehalte is de rijst – je raadt het al – extra kleverig. De rijst groeit het beste in de bergen in het noorden van Thailand en daarom vind je het vooral in dat gebied op het menu.
- Heb jij weleens witte M&M’s geproefd? Wegens mijn verslaving aan dit gerecht heb ik het ook een aantal keer in het zuiden van Thailand besteld.
- Big mistake.
- Ze vergaten de gezouten kokossaus, vervingen de mungbonen door cashewnoten of maakten het gerecht met gewone rijst.
- Huilen met de pet op.
- Ga je die kant op? Neem het er dan van als je in het noorden bent.
Blijf je thuis? Met dit recept maak je zelf de allerlekkerste mango sticky rice. Het is gelukkig niet moeilijk om zelf te maken. Het meest lastige is om de mungbonen op de kop te tikken (bij de betere toko), verder kan een kind de was doen.
Hoe kook je rijst droog?
Rijst droog koken –
Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft. Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Laat de rijst zonder deksel 3 minuten staan. Zo nu en dan omscheppen
: Hoe maak je rijst klaar
Is Plakrijst gezond?
Welke rijstsoorten zijn er? – Er bestaan ontzettend veel verschillende rijstsoorten. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende rijstsoorten en rijstproducten voor je op een rij gezet. Zilvervliesrijst (bruine rijst) Zilverliesrijst is na witte rijst de meest gegeten rijst in Nederland en wordt ook wel ‘volkoren’ rijst genoemd.
- Na het verwijderen van de schil wordt er verder niets meer mee gedaan waardoor de zemel (het zilvervlies) in tact blijft.
- Er zijn veel verschillende zilvervliesrijst varianten die allemaal meer voedingstoffen en veel meer vezels bevatten dan witte rijstsoorten.
- Wilde rijst (Zizania) Wilde rijst is eigenlijk geen echte rijstsoort maar wel verwant aan rijst.
De zaden van deze plant zijn erg voedzaam en bevatten ook veel voedingstoffen en vezels. Wilde rijst is wel duur en wordt daarom vaak gemengd met andere rijstsoorten. Meergranen rijst Meergranenrijst is een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en/of wilde rijst.
- De voedingswaarden van meergranen rijst lopen daarom vaak uiteen.
- Lees de verpakking om te kijken uit welke soorten (en hoeveel) het bestaat.
- Basmatirijst Basmatirijst is een duurdere aromatische rijst die veel gebruikt wordt in de Indiase keuken.
- Basmatirijst bestaat er in een witte en een volkoren (zilvervlies) variant.
Jasmijnrijst Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand. Het wordt vaak gegeten bij pittige gerechten en vaak gebruikt als goedkoper alternatief voor basmatirijst. Ook jasmijnrijst bestaat er in een witte en een volkoren (zilvervlies) variant. Witte rijst Witte rijst is de meest gegeten en meest voorkomende rijst ter wereld.
- Witte rijst heeft een zeer neutrale smaak.
- Het bevat wel B-vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium, maar beduidend minder dan bruine rijst.
- Surinaamse rijst Surinaamse rijst valt onder de witte (en dus minder voedzame) rijstsoorten Gekleurde rijst Dit zijn witte rijstsoorten die gekleurd worden m.b.v.
(natuurlijke) kleurstoffen zoals: Rode rijst (wordt gekleurd met tomaat), Pandan rijst (wordt gekookt met groene pandan bladeren) of Gele rijst dat gekleurd wordt met kurkuma of safraan. Kleefrijst (sushi-, risotto-, dessertrijst) Staat wereldwijd bekend als Botanrijst of Ketan wordt veel gebruikt in desserts of het maken van sushi vanwege de plakkerige structuur na het koken.
- Het is een witte rijst en bevat daarom minder voedingstoffen, vitamines en mineralen dan de ‘volkoren’ varianten.
- Instant – / snelkookrijst Instant rijst en snelkookrijst zijn voorgekookte rijstsoorten die minder voedingstoffen, vitamines en mineralen bevatten dan de niet-voorgekookte varianten.
- Bovendien worden er vaak andere stoffen (o.a.
plantaardige oliën aan toegevoegd) en zijn ze vaak duurder dan droge rijstsoorten. Je kunt deze varianten beter vermijden.
Welke rijst kleeft het meest?
Basmati, lontong, jasmijnrijst. Er zijn zoveel verschillende soorten rijst! Net als bij noedels dus. Kan jij het nog volgen allemaal? Nee? Geen nood! Amazing Oriental zet voor jou de belangrijkste rijstsoorten op een rijtje. Basmatirijst Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort en komt oorspronkelijk uit het noorden van India.
Deze rijst zie je ook veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Basmati is afgeleid van het woord ‘vasmati’ wat in het Sanskriet letterlijk ‘geurig’ betekent. Deze rijst smaakt heerlijk bij Indiase gerechten zoals kip tikka masala, Bekijk onze basmatirijst, Breukrijst Tijdens het oogsten, vervoeren en verwerken van rijst, breekt een deel van de korrels vanzelf af.
Deze gebroken rijst wordt gescheiden en apart verkocht. Het voordeel van deze rijst is dat het gemakkelijk vocht en smaken opneemt. Het is sneller gaar dan andere rijstsoorten en leent zich uitstekend voor rijstepap en desserts, Bekijk onze breukrijst,
- Leefrijst (Ketan) Kleefrijst neemt minder water op dan andere rijstsoorten.
- Na het koken wordt het lekker plakkerig door het hoge percentage zetmeel in de rijst.
- Hierdoor leent het zich uitstekend voor desserts zoals rijstpudding,
- Leefrijst wordt veel gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken.
- Bekijk onze kleefrijst,
Langgraanrijst Langgraanrijst is vaak tussen 7 en 9 milimeter lang. Het plakt niet en heeft een stevige structuur. Deze rijst wordt het vaakst gebruikt in hoofdgerechten, salades en bijgerechten. Populaire varianten hiervan zijn basmatirijst en pandanrijst.
- Bekijk onze langgraanrijst,
- Lontongrijst Lontong is Indonesische kleefrijst en wordt in Nederland verkocht in transparante zakjes.
- De rijst in de zakjes zwelt op tijdens het koken in ruim water.
- De ontstane rijstkussentjes worden, nadat het is afgekoeld, in plakjes of blokjes gesneden.
- Je kunt lontong koud, maar ook opgewarmd eten.
Bekijk onze lontongrijst, Pandanrijst Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
- Het smaakt perfect bij een groene of rode curry,
- Bekijk onze pandanrijst,
- Sushirijst Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel.
- Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken.
- Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
Bekijk onze sushirijst, Gerelateerde artikelen:
3 manieren om rijst te koken. Lees verder. Alles over noedels. Lees verder.
Hoeveel kopjes water bij rijst?
De koffiekopjesmethode – Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd. Nadeel: er zijn echter verschillende soorten rijst en die hebben op hun beurt ook allemaal weer een verschillende kooktijd of nemen verschillende hoeveelheden vocht op.