Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen?


Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen
In dit filmpje zie je hoe je tomaten pelt –

Breng water aan de kook in een kookpan. Snij een kruis in de bolle kant van de tomaten. Leg de tomaten in het kokend water en laat ze ongeveer 30 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn). Komt het vel los aan de kruisjes? Haal de tomaten dan uit het water en laat ze schrikken in koud water. Nu kun je de tomaten pellen. Je haalt het vel er makkelijk af met een mesje, Snij de tomaat in vier stukken en ontpit de tomaat met een lepel. Verwijder de harde kern en snij de tomaat in schijfjes. Snij de schijfjes tomaat nu in de lengte om er daarna blokjes van te snijden. Klaar!

TIP: Op dezelfde manier kun je ook perziken pellen, voor je ze gaat pureren voor een Bellini of een Bellini-ijsje, bijvoorbeeld.

Hoe kan ik het beste tomaten ontvellen?

Een tomaat ontvellen doe je in een paar stappen. Met behulp van kokend water, koud water en een keukenmes kun je dit prima zelf doen. In het instructiefilmpje laten we de stappen in chronologische volgorde zien. Drie stappen

De eerste stap is de tomaten onder dompelen in kokend water. Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden. Als de vruchten afgekoeld zijn kun je voorzichtig de tomaten ontvellen. De laatste stap is optioneel. Om de tomaten na het ontvellen helemaal glad en schoon te krijgen kun je ze nog eenmaal afspoelen in koud water.

Hoelang tomaten in kokend water?

Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen. Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water. Verwijder nu het vel.

Hoe heet het ontvellen van tomaten?

Tomaten ontvellen is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan gepelde tomaten uit blik. Deze techniek word veel gebruikt bij het maken van salsa, sauzen en soep. Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Tomaten ontvellen of pliceren is een belangrijke techniek als je graag zelf salsa of pastasaus maakt. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen vervelende harde stukjes vel in je gerecht zitten. Ook voor het maken van tomatensoep is het fijn om het vel van de tomaten te halen voor je de soep maakt.

 • Waarom tomaten ontvellen
 • Bereiding
 • Wat heb je allemaal nodig
 • Bewaar tips
 • Recept

Hoe moet je tomaten blancheren?

Kooktechniek ‘Tomaten blancheren’ Snijd de kroontjes uit de tomaten. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec. in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.

Schep de tomaten met een schuimspaan in een kom met ijskoud water.Pel met een mesje de schillen van de tomaten af.Snijd de tomaten in partjes en verwijder de pitjes en zaadlijsten.

: Kooktechniek ‘Tomaten blancheren’

Hoe Ontzuur je tomaten?

Tomatenpuree ontzuren Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden. Knoflook en ui kun je eventueel tegelijk met de tomatenpuree aanfruiten. : Tomatenpuree ontzuren

Is Tomatenpassata gezond?

Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Het ene pakje gezeefde tomaten is het andere niet, zo blijkt wanneer je de etiketten gaat lezen. En ik kan je vertellen: kijk altijd bij elk merk even naar het etiket. Er zijn namelijk genoeg gezeefde tomaten met amper toegevoegd zout en zonder suiker, maar er zijn ook merken die er van alles in stoppen.

Beetje jammer als je denkt gezonder te eten zonder pakjes en zakjes! Maar wat kun je nou allemaal doen met gezeefde tomaten? En waarom moet je ze altijd in huis hebben? Wij hebben altijd een paar pakken gezeefde tomaten in huis, namelijk die van Albert Heijn huismerk. Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra’s toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.

Het vormt dus een prima basis voor allerlei sauzen en gerechten. Reden genoeg om altijd een pak of meer in huis te hebben!

Waarom tomaten koken?

Tomaten, eerst verwarmen of toch rauw? – Bij de meeste groenten gaat koken vaak gepaard met verlies aan voedingsstoffen. Tomaten koken veroorzaakt weliswaar een licht verlies van vitamine C, maar het verhoogt sterk de totale hoeveelheid beschikbare antioxidanten en in het bijzonder de super-antioxidant lycopeen.

 1. Dit komt doordat bij verhitting de celwanden in de tomaat worden afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt.
 2. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam.
 3. Een saus met verwarmde tomaten is dus gezonder dan rauwe tomaten.
 4. Tomaten afspoelen of onderdompelen in kokend water werkt zelfs al! En daarom ben ik zo blij met de Quooker kokend water kraan,
You might be interested:  Hoe Lang Moet Boerenkool Koken In De Snelkookpan?

Tomaten even snel verwarmen is nu een fluitje van een cent.

Wat is het nut van het koud spoelen van de tomaat?

Tomaten ontvellen Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat. : Tomaten ontvellen

Hoe kun je tomaten laten rijpen?

Onrijpe tomaten binnenshuis narijpen Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.

Kun je verse tomaten invriezen?

Kun je tomaten invriezen? – Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel.

Waarom barst een tomaat?

Alex zond een foto in van gebarsten tomaten aan de plant. Een beeld dat bij heel wat tuinliefhebbers niet onbekend is. Wat is dit? Dit zijn cirkelvormige barsten. Er zijn ook stervormige scheuren (natte scheuren, bij rijpe vruchten) en zwelscheuren (zeer fijne, kleine, bijna onzichtbare scheurtjes). Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Oorzaak? Cirkelvormige scheuren ontstaan als de tomaten in jong (groen) stadium iedere dag volop in de zon hangen. De vruchthuid wordt dan vrij stug. Als de tomaat verder groeit rekt de vruchthuid niet meer goed mee. Hierdoor ontstaan barsten. Als de vrucht vrij veel in één keer gaat zwellen zal dit nog meer voorkomen.

Bij een ploste weersovergang van zonnig en warm weer naan bewolkt en koeler weer zal de sapstroom nog een tijdje blijven doorgaan. Maar de bladeren kunnen niet voldoende verdampen. Een deel van de sapstroom wordt in de vruchten geperst waardoor de vrucht barst. Hoe voorkomen? Dit is typisch een geval van de vruchten die te lang in de volle zon hangen.

Je moet dus zorgen dat de vruchten wat beschermd zijn door de bladeren. Het afschermen van de zonnekant van de serre is een goede maatregel indien de hoeveelheid blad dit niet toelaat. Het is niet waar dat tomaten volledig in de zon moeten hangen om te rijpen.

Ze moeten ietwat, maar niet volledig beschermd worden door de bladeren tegen de felle zon. Niet alleen cirkelvormige scheuren zijn er een gevolg van, ook een slechte kleuring is mogelijk. Pas vanaf eind augustus kan je wat blad rond de trossen wegdoen omdat dan de zon minder sterk geworden is. De vruchttemperatuur wordt dan niet meer zo hoog.

Reacties van een lezer. Frans, een professionele tomatenteler uit het Westland, Monster laat ons zijn advies in verband met de cirkelvormige scheuren weten. Dit is zijn reactie : ( nvdr : EC, betekent Electrical Conductivity, en dat is op zijn beurt een maat voor de totale concentratie aan meststoffen en zouten, het is dus een andere benadering voor het gegeven zoutconcentratie,) “Ik kwam zojuist de foto tegen met circelvormige barsten bij de tomaat.

 1. De oorzaak is niet alleen de zon rechtstreeks op de vrucht, maar een combinatie van intraling met een hoge EC bij de wortels.
 2. Bij alleen instraling van de zon zie je met name scheuren(barsten) vanuit de kroon.
 3. Kringen, zoals op de foto, is bijna altijd een gevolg van een hoge EC op het moment van zetting van de vrucht (tomaat).

De vrucht wordt gezet (gemaakt) ongeveer 8 weken voor rijping. Het wordt verergerd door na die hoge EC deze weer sterk te verlagen. Groetjes, Frans.” Klik hier voor een overzicht van de artikels over tomaten

Hoe lang kun je tomaten in de koelkast bewaren?

Tomaat bereiden & bewaren Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.

Waarom moet je tomaten ontvellen?

Waarom tomaten pellen? – Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.

Hoeveel minuten is blancheren?

Tips en weetjes over blancheren –

Wie gemakkelijk last heeft van een opgeblazen gevoel na het eten van kool, kan de groente gedurende 2 minuutjes blancheren om dat gevoel te verminderen. Wil je fruit of groente op een makkelijke manier ontvellen (bvb. om confituur of tomatensaus te maken), dan kan je ze eerst kort blancheren. Daarna is de schil makkelijker te verwijderen.

Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken. Bij fruit moet je dit uiteraard niet doen. Laat tijdens het blancheren het deksel van de pot. Anders ontstaat er hete stoom waardoor het voedsel sneller gaart, en dat is niet de bedoeling.

Wat is het verschil tussen blancheren en koken?

Bij blancheren kook je een voedingsmiddel heel kort. Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriën onschadelijk te maken.

 • Peultjes voor in de salade worden vaak geblancheerd en daarna met koud water afgespoeld.
 • En tomaten kun je makkelijk ontvellen als je ze eerst blancheert.
 • Bij pocheren maak je een product heel langzaam gaar door het in een vloeistof te leggen van 90˚C.
 • Meestal wordt gepocheerd in vloeistoffen als bouillon, wijn, vruchtensap en azijn.
You might be interested:  Hoe Warm Je Rijst Opnieuw Op?

Doordat de vloeistof niet kookt, beweegt het niet of nauwelijks en blijft het voedingsmiddel heel. Eiwitrijke producten zijn geschikt om te pocheren, denk hierbij aan: vis en ei.

Wat neutraliseert tomaat?

Kaneel? – Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.

Hoe maak ik mijn tomatensaus minder zuur?

Zorg voor een zoete toets – Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of gebruik de ultieme truc van redactrice Sofie en vervang de suiker door een snuifje kaneel, De smaak zal je positief verrassen!

Hoe lang moet je tomatenpuree ontzuren?

Hoe maak je tomatenpuree minder zuur? – Vraag en antwoord Je kunt tomatenpuree op verschillende manieren minder zuur maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van uien. Karameliseer de uien eerst en voeg dan de tomatenpuree toe aan een pan op laag vuur. De tomatensaus zal hierdoor minder zuur smaken en wat zoeter. Hoe Lang Tomaten Koken Voor Ontvellen Blikjes met tomatenpuree Tegenwoordig zijn de meeste blikken tomatenpuree niet heel erg zuur meer. Vroeger kwam het ontzuren van tomatenpuree regelmatig voor, aangezien de puree van verse tomaten werd gemaakt. Deze was in veel gevallen erg zuur. Toch is het ontzuren van een blikje tomatenpuree nog aan te raden aangezien het de smaak van de puree ook beter maakt.

Waarom tomatenpuree in spaghettisaus?

Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker – De geconcentreerde bewerking van de tomaat vind je in kleine blikjes of tubes. Deze smaakmaker bak je eerst kort aan om zo zijn krachtige smaak naar boven te halen. Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven.

Is tomato frito hetzelfde als passata?

Tomato frito – Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden. Tomato frito lijkt misschien het meest op tomatensaus zoals je het thuis zou maken en het is een perfecte basis voor pasta- of lasagnesaus, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza en zelfs in curry’s.

Hoe kun je tomaten laten rijpen?

Onrijpe tomaten binnenshuis narijpen Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.

Wat neutraliseert tomaat?

Kaneel? – Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.

Is Tomato Frito hetzelfde als passata?

Tomato frito – Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden. Tomato frito lijkt misschien het meest op tomatensaus zoals je het thuis zou maken en het is een perfecte basis voor pasta- of lasagnesaus, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza en zelfs in curry’s.

Wat gebruiken ipv gezeefde tomaten?

(Bijna) alles over tomaten! Heeft hij de bloemkool al verdrongen op de lijst van populairste groenten? Nog niet. Maar als je alle kilo’s zou meerekenen die we van de tomaat eten als saus en ketchup is hij er allang voorbij: we zijn dol op tomaat. Vrucht of groente Wij hebben de onhebbelijkheid om sommige vruchten als groente te bestempelen.

De tomaat is het bekendste voorbeeld, andere zijn courgette, paprika, aubergine. Belangrijk is daarbij dat ze niet zoet genoeg zijn om zo te eten. Maar juist dat zit bij de tomaat op het randje. Goed rijpe exemplaren van een zoet ras zijn net zo zoet of zoeter dan sommige aardbeien. Vroeger werd tomaat nog wel met suiker op brood gegeten – heel logisch.

Historie Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, en de meeste namen in de Europese talen zijn afgeleid van het Nahuatlwoord tomatl. De Italianen houden echter vast aan hun pomodoro, ‘gouden appel’, wat terug te voeren is op de kleur van de eerste tomaten die in Europa arriveerden in de 16 e eeuw: geel.

 1. De tomaat behoort van het geslacht nachtschade, en is, op de rijpe vrucht na, giftig.
 2. Dat zorgde ervoor dat de acceptatie in de keukens traag ging.
 3. In Spanje at men de vruchten in het begin van de 17 e eeuw, in Zuid-Italië een eeuw daarna en pas vanaf het einde van de 18 e eeuw begon noordelijk Europa eraan.

Kweek Tomaten zijn tropische vruchten. Ze groeien uitstekend in het Middellandse-Zeegebied, maar noordelijker hebben ze verwarmde kassen nodig. Bij de kweek in gesloten kassen in Nederland worden bij de bestrijding van plagen vooral insecten ingezet, zodat er beduidend minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn dan in het open veld.

 1. In 2008 werd in zo’n 1500 hectare kas 730 miljoen kilo tomaten geteeld, waarvan een groter deel naar het buitenland verdween.
 2. Tomatenkassen zijn dikwijls hightech.
 3. De planten worden vooral op steenwol geteeld, waar ze in water opgeloste voedingsstoffen krijgen.
 4. Vooralsnog mag dat niet binnen de normen voor biologische teelt, maar daar wordt over gediscussieerd.

De tomatenplanten in de commerciële teelt produceren bijna 10 maanden achter elkaar. In die tijd blijven ze groeien, zodat ze uiteindelijk wel 20 meter hoog kunnen worden. Dat vangen de telers op door de groeiende toppen gaandeweg naar opzij van de wortels te brengen, zodat er uiteindelijk zo’n 15 meter horizontaal door de kas ligt en ‘maar’ 5 meter omhoog reikt.

 1. Smaak Tomaten zijn, zoals veel fruit, zoetzuur van smaak.
 2. Maar de intensiteit daarvan kan sterk verschillen.
 3. Begin jaren negentig bliefden de Duitsers opeens de Nederlandse kastomaten niet meer; ze noemden ze ‘wasserbomben’.
 4. In dezelfde tijd waren zaadveredelaars al bezig met het ontwikkelen van rassen met meer smaak.
You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Telefoon In De Rijst?

De resultaten kwam rap op de markt. De bekendste waren de merken Red Pearl en de Tasty Tom. Merken, in handen van telerclubs, die vanwege de smaak ook kozen om de tomaten rijp te oogsten en per tros in een beschermend bakje te verkopen. Rijpheid draagt sterk bij aan de zoetheid en smaakintensiteit.

 • Inmiddels worden gewone tomaten ook rijp geplukt, maar nog altijd komt hun smaak niet in de buurt van de traaggroeiende smaakrassen.
 • Trostomaat’ zegt niets ten aanzien van smaak; alle tomaten zijn per slot van rekening trostomaten, dus ze per tros verkopen zorgt hooguit voor meer geur bij aankoop, aangezien het de steeltjes zijn die het tomatenaroma afgeven – de vruchten niet.

Inmiddels is het tomatenaanbod in de winkels heel divers geworden. Kerstomaatjes in rood en geel, vleestomaten, Italiaanse pruimtomaten die met een schitterende verdubbeling ‘pomodoritomaten’ worden genoemd, ‘oertomaten’ in bonte tinten of met strepen.

 • De jongste hits zijn de coeur de boeuf, ossenhart, een flinke, redelijk smaakintense tomaat met een krans van plooien, en de dieppaarse tomaat, die extra gezond zou zijn, maar in smaak te wensen overlaat.
 • Specialisten verzekeren me dat er misschien ook nog wel lekkere paarse variëteiten zullen komen.

Verwerkt Wij eten ongelooflijk veel tomaat, schrijft Mac van Dinther in Ons Eten (uitg. Minestrone, € 35). We moeten de Amerikanen voor laten gaan met 31 kg per persoon per jaar, maar de Europeanen doen het met 21 kg ook niet slecht. Het overgrote deel daarvan echter gaat onze monden binnen in de vorm van ketchup, soep en saus.

De basis van die industriële producten is tomatenconcentraat, puree dus, die vooral uit de VS, Zuid-Europa en China komt. Blik, pak en pot Geen Italiaan die buiten het echte tomatenseizoen naar verse tomaten grijpt als hij saus maakt: hij gebruikt pelati, gepelde pruimtomaten uit blik of pot. Die zijn steevast zoeter en voller van smaak dan verse.

Maar let op, er zijn flinke verschillen tussen de merken. De tomatenmarkt, en ook die van pelati, is een vechtmarkt; de prijskrakerige blikken van onder uit het schap bevatten onrijpere, zuurdere exemplaren. Vaak zijn de o zo handige tomatenblokjes ook minder rijp dan de hele tomaten.

Specialiteitenwinkels verkopen de echte San Marzano- en San Pachinotomaten met een Beschermde Herkomstbenaming, ook online; gewoon even googlen. Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree.

Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper. Saus en soep Geen keuken wordt zo sterk met tomaten geassocieerd als de Italiaanse. Dat mag zo zijn, tomatensoep wordt in Italië nauwelijks gegeten. Dat is juist, zoals van Dinther in Ons Eten duidelijk maakt, een icoon van de Hollandse pot.

Waarbij aangetekend dat die tomatensoep zelden zelf gemaakt wordt. Als het om tomatensaus gaat, grijpt de Nederlander ook snel naar confectie: potten vooral. En dat terwijl er in de keuken weinig gerechten zo makkelijk en snel te maken zijn als dat. Tomatensaus: recept Fruit op halfhoog vuur en in een koekenpan een platgeslagen teen knoflook in een scheutje olijfolie tot de knoflook goudgeel kleurt.

Voeg een 400 ml-blik gepelde tomaten toe, plus een afgestreken theelepel zout en een snuf suiker. Laat in 10 minuten garen en inkoken, zonder deksel, terwijl je de tomaten stuk drukt met een spatel. Als de saus niet meer terugloopt als je met de spatel een streep trekt over de bodem, is hij klaar: genoeg voor pasta, vis of vlees voor 2 à 3 personen.

Enkele variaties: voeg vers gescheurde basilicum, gedroogde oregano, olijven of wat chilipeper toe, bak reepjes spek met de knoflook mee, of doe er fijngemaakte sardines of tonijn uit blik bij. Tomatencoulis: recept Populair in de Franse keuken: de tomatencoulis. Het is ook de basissaus voor pizza’s. Pureer met de staafmixer de inhoud van een 400 ml-blik gepelde tomaten met een snippertje knoflook, zout en een snuf suiker.

Ook hier kunnen kruiden en andere smaakgevers worden bijgevoegd. Lekker bij vis en groenten. Ontvellen, ontpitten De Fransen zijn er dol op: het ontvellen van tomaten, net als het verwijderen van zaad en vocht. Inderdaad kun je dan fraaie blokjes snijden en de tomaat als decoratiemateriaal gebruiken.

De smaak lijdt er echter onder, want die zit vooral in dat vocht en vel. Maar voor wie graag wil: Ontvellen, Geef de tomaten een sneetje aan de onderkant en dompel ze kort, 10 seconden, in kokend water. Daarna trek je het vel er makkelijk af. Ontzaden, De makkelijkste, maar grofste manier is om de tomaten dwars door te snijden en goed uit te knijpen.

Mooie blokjes snijden gaat dan niet meer. Wil je dat, dan is fröbelwerk met een scherp mesje noodzakelijk. Gedroogd Tomaten bevatten van nature smaakversterkers, glutamaten. Drogen concentreert die. Vandaar dat wat snippertjes gedroogde tomaat onevenredig veel smaak geven aan gerechten.

Gedroogde tomaten in olie zijn klaar voor gebruik, gedroogde zonder meer moeten eerst een kwartier weken in lauw water. Gezondheid Tomaten zijn gezond. Ze bevatten lycopeen, de caroteen die hem kleur geeft, en dat is een krachtige anti-oxidant. Omdat hij niet stukgaat door verhitting, is gek genoeg het eten van puree of ketchup de beste manier om veel van die lycopeen binnen te krijgen.

Ketchup echter bevat heel veel suiker. Dat geldt ook voor barbecuesauzen op basis van tomaat. Wie op de calorieën let, is met de Italiaanse tomatensaus goed af. Die is weinig zoet en geeft smeuïgheid en binding zonder dat hij vet als basis heeft (anders dan heel veel sauzen).

 • Tomaten bevatten ook flink wat vitamine C, maar die gaat goeddeels verloren bij verhitting.
 • Bewaren Net als andere ‘groenten’ en vruchten uit tropische en subtropische streken moet de tomaat niet in de koelkast bewaard worden.
 • Hij wordt er melig van en kan zelfs van binnenuit gaan bederven.
 • Op 13 maart 2023 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven.

Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 16 april! Klik voor informatie. : (Bijna) alles over tomaten!