Hoe Lang Moet Je Spliterwten Koken?
De spliterwten wassen en met het water langzaam aan de kook brengen.2. Vanaf het moment dat de spliterwten koken nog ca.1 à 2 uur zachtjes door laten koken in een gesloten pan totdat de spliterwten uit elkaar vallen en gaar zijn.
Contents
Hoe lang duurt het voordat spliterwten gaar zijn?
Bereiding –
- Was de spliterwten en spoel ze nog eens na om het laatste stof eruit te krijgen.
- Doe de spliterwten in een grote pan of kom, en voeg zoveel water toe totdat de erwten ruim onder water staan. Dit laten we 12 uur weken.
- Afgieten en opnieuw goed afspoelen.
- 3 Liter water in een grote pan doen, en de spliterwten toevoegen.
- Aan de kook brengen, en daarna 90 tot 120 minuten laten koken totdat de erwten zacht zijn.
In 100 gram spliterwten circa 22,5 gram eiwit, 1,7 gram vezels, 20 gram vet, 45 gram koolhydraten.
Waarom moet je spliterwten eerst wassen?
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Hoe lang moeten gedroogde erwten koken?
Grauwe erwten : Laat grauwe erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 45 minuten en giet af. Kapucijners: Laat kapucijners 8 uur weken. Kook ze daarna 30 minuten en giet af.
Waarom worden spliterwten niet gaar?
4. Tips en variaties –
- De hoeveelheid spliterwten is sterk afhankelijk van het gerecht. Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Dat is meestal goed voor een kleine driekwart liter van een niet al te gevulde soep. De meeste Indiase gerechten met spliterwten worden daarentegen als bijgerecht gegeten, waarbij minder dan de helft van die portie gewoonlijk al ruim afdoende is.
- Gedroogde spliterwten zijn eigenlijk jaren te bewaren, mits je ze goed afgesloten bewaart. Voor spliterwten op vocht in blik of pot geldt eigenlijk hetzelfde.
- Voortaan altijd voorkomen dat de spliterwten niet gaar worden of dat de spliterwten hard blijven? Gebruik niet te oude erwten, week ze minimaal 12 uur lang en kook ze in water met weinig of geen zout. Succes (vrijwel altijd) gegarandeerd!
- En heb je geen tijd om zo lang te weken? Blancheer de erwten dan eerst kort (enkele minuten) in kokend water, zodat het water bij het weken veel sneller intrekt. Week ze dan twee uur voor je ze kookt.
Op dit artikel rust auteursrecht, Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Hoe gezond zijn spliterwten?
Houdbaarheid tot 7 dagen bij 10 – 20 graden 0 Spliterwten 500g Wat zijn spliterwten: Spliterwten zijn afkomstig van de gedroogde landbouwerwt, waarbij de zaadhuid verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel hiervan is, dat er geen zaadhuiden zijn en daarom wordt hij dan ook veelvuldig gebruikt voor erwtensoep.
- Waar komen spliterwten vandaan : West-Azië of gematigd Europa.
- Wanneer zijn spliterwten verkrijgbaar : Omdat spliterwten een bewerkt product zijn, zijn deze het hele jaar door te verkrijgen.
- Wat is de houdbaarheid van spliterwten : Gedroogde peulvruchten kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden.
Gedroogde peulvruchten horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen. Zie ook de tht op de verpakking. Waarom zijn spliterwten goed voor je gezondheid : Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten.
Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Spliterwten kunnen hier goed aan bijdragen dus! Spliterwten zijn bijzonder rijk aan thiamine (vitamine B1), Thiamine speelt een belangrijke rol bij je energiestofwisseling en is bovendien betrokken bij de goede werking van je hart.
Ook niacine (vitamine B3), vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine K zijn in goede hoeveelheden aanwezig. Mineralen die je volop in de spliterwt kunt vinden zijn fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink, Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 gram | RI* | |
Energie | 1325 kJ | |
315 kcal | ||
Vet | 2 g | |
Waarvan verzadigd | 0,7 | |
Koolhydraten | 43 g | |
Waarvan suikers | 6 g | |
Voedingsvezel | 20,4 | |
Eiwitten | 21 g | |
Zout | 0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,1 mg | 100% |
Vitamine B3 / Niacine | 3 mg | 19% |
Vitamine B6 / Pyridoxine | 0,25 mg | 18% |
Vitamine K | 41,4 | 55% |
Fosfor | 400 mg | 57% |
IJzer | 5 mg | 36% |
Kalium | 1000 mg | 50% |
Koper | 0,17 mg | 17% |
Magnesium | 93 mg | 25% |
Zink | 3,5 mg | 35% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal). |
Hoe lang moeten spliterwten weken voor erwtensoep?
Spliterwten weken – Voor sommige recepten, in dat staat in de meeste gevallen dan ook expliciet in het recept, zal het niet nodig zijn om spliterwten te weken. Voor andere wel. Maar het is in de meeste gevallen wel aan te bevelen omdat de erwten dan beter gebruikt kunnen worden.
- Eerst de spliterwten goed afspoelen.
- Doe de erwten in een pan of in een plastic bak.
- Per kilo spliterwten voeg je 1,5 tot 2 liter water toe.
- Laat de erwten 5 tot 12 uur weken. Controleer of alle erwten zacht zijn, als dat niet zo is dan nog een tijd laten weken. Het kan erg handig zijn als je de erwten ‘s nachts laat weken, zodat je de volgende ochtend de snert, of natuurlijk een ander gerecht, kunt maken.
- Je kunt overigens het weekvocht weggooien, maar ook gebruiken. Hier zit natuurlijk al wat smaak aan door het weken. Gebruik je dit vocht voor de snert, zal deze nog lekkerder zijn.
Hoe gezond is zelfgemaakte erwtensoep?
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Waarom slaat erwtensoep om?
Hoe kan erwtensoep in 1 dag bederven? Ja dat kan! Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo’n pan. Je kunt bederven gemakkelijk voorkomen. Zo heb je nooit meer zure erwtensoep:
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren. Verhit de soep goed voor je hem gaat eten.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren. : Hoe kan erwtensoep in 1 dag bederven?
Wat is het verschil tussen spliterwten en doperwten?
Wat is Doperwt?
Flexibele bezorgkosten * Gekoeld verzonden Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd Kies uw eigen bezorgdatum
De doperwt, kreukerwt, blauwschokker, de kapucijner, de landbouwerwt, de gele erwt, de suikererwt (sugar snaps) – allemaal behoren ze tot de soort erwt. De gele erwt wordt voor de veevoederindustrie geteeld. Dop- en spliterwten komen van dezelfde plant.
Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Spliterwten smaken daarom beduidend droger dan de fijnere doperwten.Doperwtjes worden veelal akkerbouwmatig geteeld voor de verwerkende industrie. Ze worden verpakt in blik, glas en diepvries. U kunt ze ook thuis maken, als u jonge peulen kunt bemachtigen.
Zie ook: : Wat is Doperwt?
Hoeveel water moet er op spliterwten?
Recept: Erwtensoep Daar is ‘ie dan, het langverwachte recept met de seizoensproducten van deze maand. Ik heb heerlijke Hollandse erwtensoep gemaakt. Ik ga jullie weer in stappen laten zien hoe ik dat heb gedaan. Het is niet zo’n moeilijk recept, dus kijk vooral even mee! Ik raad je aan om meteen een grote hoeveelheid erwtensoep te maken als je toch bezig bent.
De ingrediënten voor ongeveer 5 liter erwtensoep • 1 kilo spliterwten • 4 liter water • 500 gram schouderkarbonade • 500 Voorgesneden erwtensoep groenten • 1 rookworst • bouillonblokjes • peper, zout en eventueel een laurierblaadje
Vul de pan met de gewenste hoeveelheid water. Houd ongeveer 2 liter aan per 500 gram spliterwten. Hierna kun je de spliterwten er gelijk bij doen, het water hoeft nog niet te koken. Het water wordt nu een beetje een gekke kleur, maar dat maakt helemaal niet uit, dit gaat later weer weg. Doe daarna de schouderkarbonade erin. Een tip: snijd het bot alvast van het vlees af. Het vlees komt na een tijdje namelijk los van elkaar in de pan. Er blijven dan weleens stukjes bot over in de soep en dat is niet zo smakelijk. Als je het bot er alvast af snijdt heb je daar dus geen last van. Het is ook maar een minuutje extra werk! Laat de erwten en het vlees alvast zachtjes koken met de deksel erop. Het kan zijn dat er wat schuim op komt te liggen, dit schuim kun je er gemakkelijk afhalen met een lepel. Het water begint steeds meer de kleur van de spliterwten aan te nemen; groen dus. Na ongeveer een uurtje is het tijd om de groenten erbij te doen. Het geheel begint al iets in te dikken, maar is nog lang niet klaar. Schrik er dus niet van dat het nog erg dun is, het moet namelijk nog wel eventjes koken! Voeg bij deze stap ook de boullionblokjes en eventueel het laurierblaadje aan de soep toe. Als het geheel ongeveer drie uur heeft gekookt zou het aardig ingedikt moeten zijn. Als de spliterwten verdwenen zijn, de groenten zacht zijn geworden en het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is nu tijd om de schouderkarbonades uit de pan te vissen en er kleine stukjes van te maken. Dan is het tijd voor de rookworst! Wij hebben een extra grote genomen omdat we wel houden van een goed gevulde erwtensoep. Deze rookworst kun je in plakjes snijden en samen met de rest van het vlees in de pan doen. Laat het geheel nu nog ongeveer een halfuurtje op een zacht vuurtje staan, en dan ben je klaar! Klaar! Zelf vind ik het lekker om de erwtensoep nog even (of een dagje) te laten staan. Dan is hij wat meer ingedikt, nu is ‘ie nog redelijk aan de dunne kant. Schrik niet van de dikte van de soep als je de volgende dag kijkt, want hij lijkt dan erg dik. Als je de soep opwarmt dan neemt dat weer wat af. Eet smakelijk! Het is echt geen moeilijk recept, het duurt alleen een tijdje. Je bespaart jezelf al een hoop tijd en moeite als je voorgesneden groenten koopt. Zoveel verschil merk je niet in de smaak omdat de rest wel lekker vers is. Dus mijn tip: koop voorgesneden groente! Ik hoop dat jullie dit recept allemaal gaan proberen, want het is echt een heerlijke winterse soep! Heb jij weleens zelf erwtensoep gemaakt? Liefs, Joyce.
Hoelang erwten opwarmen?
Bereidingswijze – Pan: Doe koud water in een pannetje en meng er het zout doorheen. Doe de doperwtjes in het water en verwarm de pan langzaam op de laagste stand. De truuk is het water niet te laten koken, af en toe roeren en als het water begint te dampen zijn de doperwtjes klaar.
- Magnetron: Doe de doperwten uit blik of pot met het vocht in een magnetron bestendig schaaltje met deksel.
- Heb je bevroren doperwten? Meng wat water met zout in een magnetron bestendig schaaltje, doe hierin de doperwten en ga naar de volgende stap.
- Verwarm de doperwten op half vermogen voor ongeveer 20 seconden.
Haal het schaaltje uit de magnetron, roer alles even goed door elkaar en herhaal de vorige stap tot dat de doperwten heet zijn.
Hoe krijg je dikke erwtensoep?
Erwtensoep vind ik een ontzettende lekkere soep. Het is heel simpel te maken maar kost enorm veel tijd waardoor ik het eigenlijk veel te weinig maak. Vroeger maakte ik het en dan ging het in porties de vriezer in maar mijn huidige vriezer is daar helaas niet groot genoeg voor. Tegenwoordig kom je complete groentepakketten tegen in de supermarkt maar mijn voorkeur gaat uit naar alles los kopen. Die complete pakketten zijn duurder en vaak zitten er groenten tussen die ik er niet meer zo fris vind uitzien. Hier de hoeveelheden voor een pan van ca.3 à 3,5 liter.
Als je de soep als avondmaaltijd eet, gaat er al snel 400-500 ml pp doorheen. Nodig: – 2 of 3 schouderkarbonades – 1 rookworst – 1 pakje spliterwten (500 gram) – 2 flinke uien – 1 prei in halve ringen (ca.200 gram) – 1 winterpeen in blokjes (ca.200 gram) – halve knolselderij (ca.200 gram) – halve bos bladselderij – bouillonblokjes – worcestersaus – maggi Trek zo’n 5 uur uit voor het maken van de erwtensoep.
Maak de soep een dag vantevoren, dan is hij nog lekkerder en beter gebonden. Je maakt eerst een bouillon van de schouderkarbonades. Je kunt extra vlees toevoegen voor het maken van bouillon als ribbetjes of varkenspoot. Hier wordt de bouillon nog smaakvoller van maar wel vetter.
- Zet een pan op met koud water en leg hier de karbonades, een ui in twee stukken en een bouillonblokje in.
- Breng aan de kook en laat het een uur of twee zachtjes trekken.
- Verwijder het schuim met een schuimspaan.
- Haal het vlees uit de bouillon en zeef de bouillon zodat al het schuim en evt.
- Kleine stukjes bot eruit zijn.
Het vlees kan je fijnplukken (of snijden) en door de soep doen als deze klaar is. Spoel de spliterwten af met koud water. Zet twee liter van de bouillon op voeg de spliterwten toe. Bewaar de rest van de bouillon. Heb je niet genoeg bouillon, voeg dan water toe.
Laat de spliterwten zachtjes pruttelen totdat je merkt dat ze uit elkaar gaan vallen. Je bent dan al snel weer twee uur verder. Voeg nu de kleingesneden groenten en ui toe (uitgezonderd de bladselderij). Breng weer aan de kook en laat wederom een klein uurtje zachtjes koken. Voeg zo nodig nog een scheutje bouillon toe.
Om de knolselderij schoon te maken werk ik als volgt. Snijd de knol door midden. Haal rondom de schil eraf en haal de zachte binnenkant eruit. Snijd dan in halve ringen, in reepjes en in blokjes. Doe dit op het laatst want de kool verkleurd vrij snel. Als de soep een uurtje geprutteld heeft merk je dat hij dikker gaat worden. Vind je de soep nu al te dik voeg dan nog wat bouillon of water toe. Is de soep echt veel te dun voeg dan een in stukjes gesneden aardappel toe en laat de soep nog even verder pruttelen.
De soep moet de dikte hebben van zeg maar een goed gevulde tomatensoep. De soep wordt nog een stuk dikker na het afkoelen, dan kan je er bijna een lepel in rechtop zetten. Heb je geen aardappels in huis dan kan je ook wat instant aardappelpureepoeder toevoegen om de soep iets dikker te maken. Maak de soep op smaak met bouillonblokjes, maggi en worcestersaus.
Voeg fijngehakte bladselderij toe. Laat de soep nu zo snel mogelijk afkoelen. Verdeel het over twee pannen of zet de pan in een bak (gootsteen) met koud water. Voeg het vlees toe en een gewelde rookworst in plakjes. De rookworst kan je het laatste kwartier mee laten wellen met de soep.
Het geeft dan extra smaak af aan de soep. Ik doe het altijd apart wellen. Zet de soep een nachtje in de koeling en serveer het de volgende dag met een lekker vers stuk bruin brood en een plak katenspek. Note: * De hoeveelheid groenten is bij benadering. Heb je iets meer of minder dan is dat helemaal niet erg.
Ik had twee pannen dus kon een hele knolselderij gebruiken. * Grote vleeseters? Een extra karbonade of rookworst kan altijd. Een pakje in blokjes gesneden ham erdoor is ook lekker. Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? – Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest :
Hoe voorkom je aanbranden van erwtensoep?
Uitgebreid – Dit weekend heb ik een dubbele hoeveelheid erwtensoep gemaakt, zoals je op de foto’s ziet. Ik maak de bouillon in één keer en maak daarna twee pannen soep. Ik vries de soep daarna in. Ingrediënten voor 2 pannen soep. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw. Nadat de groente en worst is toegevoegd is het volume 6 tot 6.5 liter (de pan op de foto’s is 6.8 liter). De hoeveelheid groenten was deze keer aan de kleine kant. Ik gebruik hier 4 rookworsten (1 kg).
- Dat is vrij riant, maar ik denk dat niemand erover zal klagen 🙂 Uiteindelijk hou je 4.5 tot 5 liter soep over.
- Reken op 500 tot 750 mL soep per persoon.
- Iets minder als je er brood met kaas bij serveert.
- De tijden in het recept luisteren ook niet heel nauw.
- Neem liever meer tijd dan minder.
- Het snijden van de groente kost ongeveer een uur.
De bouillon kost 3 tot 4 uur, de soep ook zoiets. Het enige cruciale in het recept is dat je veel moet roeren. Het grote probleem met erwtensoep is aanbranden, omdat de soep niet circuleert door de pan. Je kan het proberen te voorkomen door een goede pan te gebruiken die gelijkmatig verhit en door een vlamverdeler te gebruiken, op de kleinste pit.
- Je kan de pan, nadat je de groenten en worst hebt toegevoegd, ook in de oven zetten (ca 180 graden).
- Dat verhit veel gelijkmatiger.
- Als je het in de oven zet kan je veel minder roeren.
- Elk half uur of zo.
- De soep droogt aan de randen wat op, maar verbrand niet.
- Mocht er toch wat aangebrand zijn, schraap het dan niet los.
Het is niet te vreten.
Wat als de erwtensoep te dik is?
8. De soep glad roeren – Roer de soep glad, doe het klein gesneden vlees bij de soep en laat het nog enkele minuten doorkoken. Als je een volkomen gladde soep wilt, kun je de soep pureren met een staafmixer. Als de soep te dik is, verdun deze dan met een scheutje bouillon. Roer zo nu en dan de soep goed door om te voorkomen dat de nu dikke soep aanzet op de bodem van de pan!
Is erwtensoep goed voor de stoelgang?
Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden. Ook hebben ze een lage glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten uit de erwten relatief langzaam in het bloed worden opgenomen. Nu zijn erwten doorgaans niet de enige groenten die in erwtensoep gebruikt worden.
Wat is de beste erwtensoep?
Lees ook: Dit is er mis met erwtensoep uit de supermarkt Daarbij beoordeelde de keuringsdienst vijftien supermarkterwtensoepen. Waarbij ze onder andere keken naar vetgehalte en hoeveelheid rookworst in de soep. Aldi’s ‘hete ketel’ erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test.
- De soep is volgens de experts uitstekend in balans.
- De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als ‘precies goed’.
- Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
- Met een testoordeel van 6,8 is de soep een goede tweede.
- Toch zijn de experts minder positief: ‘Veel aardappel en wortel, en juist weinig vlees en knolselderij.
En wat doen die doperwten in de soep?’ Maak je erwtensoep liever zelf? Bekijk dan onze onderstaande recepten.
Kun je erwtensoep 2 keer opwarmen?
Waarom kan soep niet vaker opgewarmd worden? – Bij soep, maar dat is ook van toepassing op andere gerechten die opgewarmd worden, zijn bij de eerste bereiding bacteriën en daardoor sporen in het gerecht gekomen tijdens of net na de verhitting. Iedere keer bij het opwarmen van het gerecht kun je dus extra veel bacteriën krijgen, want opwarmen is geen koken.
- Als je soep maakt, en dan bedoelen we helemaal zelf, wordt de soep normaal gesproken door en door verhit.
- Soep staat immers meerdere minuten te koken.
- Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken.
- Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen.
- Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Vaak is de smaak overigens ook minder bij de tweede keer opwarmen, maar de hoeveelheid bacteriën is natuurlijk voor je gezondheid belangrijk.
Hoe lang moet erwtensoep afkoelen?
4 Tips om bederf van erwtensoep te voorkomen –
Verdeel de (erwten)soep na verhitting met een schone lepel in kleinere porties. Zorg dat de porties binnen twee uur afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Roer de porties – indien nodig – regelmatig door met een schone lepel om het sneller af te laten koelen. Plaats de porties soep in de koelkast met een temperatuur van hoogstens 7°C. Bewaar de soep maximaal twee tot drie dagen en verhit hem goed voor consumptie.
: Over snertweer en bederf van erwtensoep • De Dames Dijk
Hoe moet je erwtensoep afkoelen?
Bewaartip voor dit product – Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe lang moeten spliterwten weken voor erwtensoep?
Spliterwten weken – Voor sommige recepten, in dat staat in de meeste gevallen dan ook expliciet in het recept, zal het niet nodig zijn om spliterwten te weken. Voor andere wel. Maar het is in de meeste gevallen wel aan te bevelen omdat de erwten dan beter gebruikt kunnen worden.
- Eerst de spliterwten goed afspoelen.
- Doe de erwten in een pan of in een plastic bak.
- Per kilo spliterwten voeg je 1,5 tot 2 liter water toe.
- Laat de erwten 5 tot 12 uur weken. Controleer of alle erwten zacht zijn, als dat niet zo is dan nog een tijd laten weken. Het kan erg handig zijn als je de erwten ‘s nachts laat weken, zodat je de volgende ochtend de snert, of natuurlijk een ander gerecht, kunt maken.
- Je kunt overigens het weekvocht weggooien, maar ook gebruiken. Hier zit natuurlijk al wat smaak aan door het weken. Gebruik je dit vocht voor de snert, zal deze nog lekkerder zijn.
Waarom slaat erwtensoep om?
Hoe kan erwtensoep in 1 dag bederven? Ja dat kan! Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo’n pan. Je kunt bederven gemakkelijk voorkomen. Zo heb je nooit meer zure erwtensoep:
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren. Verhit de soep goed voor je hem gaat eten.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren. : Hoe kan erwtensoep in 1 dag bederven?
Hoeveel water op 1 pond spliterwten?
Recept: Erwtensoep Daar is ‘ie dan, het langverwachte recept met de seizoensproducten van deze maand. Ik heb heerlijke Hollandse erwtensoep gemaakt. Ik ga jullie weer in stappen laten zien hoe ik dat heb gedaan. Het is niet zo’n moeilijk recept, dus kijk vooral even mee! Ik raad je aan om meteen een grote hoeveelheid erwtensoep te maken als je toch bezig bent.
De ingrediënten voor ongeveer 5 liter erwtensoep • 1 kilo spliterwten • 4 liter water • 500 gram schouderkarbonade • 500 Voorgesneden erwtensoep groenten • 1 rookworst • bouillonblokjes • peper, zout en eventueel een laurierblaadje
Vul de pan met de gewenste hoeveelheid water. Houd ongeveer 2 liter aan per 500 gram spliterwten. Hierna kun je de spliterwten er gelijk bij doen, het water hoeft nog niet te koken. Het water wordt nu een beetje een gekke kleur, maar dat maakt helemaal niet uit, dit gaat later weer weg. Doe daarna de schouderkarbonade erin. Een tip: snijd het bot alvast van het vlees af. Het vlees komt na een tijdje namelijk los van elkaar in de pan. Er blijven dan weleens stukjes bot over in de soep en dat is niet zo smakelijk. Als je het bot er alvast af snijdt heb je daar dus geen last van. Het is ook maar een minuutje extra werk! Laat de erwten en het vlees alvast zachtjes koken met de deksel erop. Het kan zijn dat er wat schuim op komt te liggen, dit schuim kun je er gemakkelijk afhalen met een lepel. Het water begint steeds meer de kleur van de spliterwten aan te nemen; groen dus. Na ongeveer een uurtje is het tijd om de groenten erbij te doen. Het geheel begint al iets in te dikken, maar is nog lang niet klaar. Schrik er dus niet van dat het nog erg dun is, het moet namelijk nog wel eventjes koken! Voeg bij deze stap ook de boullionblokjes en eventueel het laurierblaadje aan de soep toe. Als het geheel ongeveer drie uur heeft gekookt zou het aardig ingedikt moeten zijn. Als de spliterwten verdwenen zijn, de groenten zacht zijn geworden en het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is nu tijd om de schouderkarbonades uit de pan te vissen en er kleine stukjes van te maken. Dan is het tijd voor de rookworst! Wij hebben een extra grote genomen omdat we wel houden van een goed gevulde erwtensoep. Deze rookworst kun je in plakjes snijden en samen met de rest van het vlees in de pan doen. Laat het geheel nu nog ongeveer een halfuurtje op een zacht vuurtje staan, en dan ben je klaar! Klaar! Zelf vind ik het lekker om de erwtensoep nog even (of een dagje) te laten staan. Dan is hij wat meer ingedikt, nu is ‘ie nog redelijk aan de dunne kant. Schrik niet van de dikte van de soep als je de volgende dag kijkt, want hij lijkt dan erg dik. Als je de soep opwarmt dan neemt dat weer wat af. Eet smakelijk! Het is echt geen moeilijk recept, het duurt alleen een tijdje. Je bespaart jezelf al een hoop tijd en moeite als je voorgesneden groenten koopt. Zoveel verschil merk je niet in de smaak omdat de rest wel lekker vers is. Dus mijn tip: koop voorgesneden groente! Ik hoop dat jullie dit recept allemaal gaan proberen, want het is echt een heerlijke winterse soep! Heb jij weleens zelf erwtensoep gemaakt? Liefs, Joyce.