Hoe Lang Moet Je Pompoen Koken?


Hoe Lang Moet Je Pompoen Koken
Voordat je de pompoen gaat koken, halveer je de vrucht. Verwijder vervolgens de draden en pompoenpitten. De pitten kun je bewaren om ze te roosteren. Snijd de pompoen in gelijke delen om ervoor te zorgen dat de stukken gelijkmatig gaar worden. Een pompoen schillen kan best een opgave zijn.

  1. Gelukkig kun je de schil ook gewoon meekoken.
  2. Dat heeft een aantal voordelen: • Als je een pompoen kookt voordat je deze schilt, blijft er meer smaak in de vrucht tijdens het kookproces.
  3. Ook de schil mee zodat je deze heel makkelijk kunt verwijderen.
  4. Dat scheelt tijd in de keuken.
  5. Voor het beste resultaat kook je de pompoen in een grote pan.

Vul een pan voor 3/4 met water en plaats deze op hoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en wacht tot het water begint te koken. Voeg de pompoen toe en zorg ervoor dat de parten goed onder water staan. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel 30 minuten koken.

Je kunt de kooktijd verkorten door de parten vooraf in kleine blokjes te snijden. Wil je je gasten verrassen? Zet dan een lekker romige pompoenpuree op tafel. Kook de pompoen en pureer hem daarna met wat boter en een scheutje volle melk. Je kunt de puree extra zoet maken door er een klein lepeltje honing doorheen te roeren.

Heb je pompoenblokjes over? Gebruik deze dan om er vegetarische sushi van te maken.

Hoe krijg je pompoen zacht?

Pompoenen zachter maken om te snijden Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.

Kan je een pompoen rauw eten?

4. Tips en variaties –

  • Van pompoen eet je zo een paar honderd gram per portie, maar het is niet altijd goed mogelijk om je portie heel precies te kiezen. Ieder exemplaar heeft immers weer een andere grootte en een ander gewicht. Gelukkig kun je ongebruikte stukken heel gemakkelijk bewaren (zie hieronder).
  • Pompoenen bewaren is uitstekend mogelijk, want de pompoen is een echte bewaarkampioen. Een ongesneden, gaaf exemplaar blijft op een koele, donkere plaats zonder moeite een paar maanden goed. Check wel even zorgvuldig op beschadigingen voordat je ‘m voor langere tijd weglegt, want als er bijvoorbeeld een zachte plek of een gaatje in de schil zit wordt de houdbaarheid drastisch bekort.
  • Een beschadigde of in stukken gesneden pompoen kun je daarom beter afdekken met wat vershoudfolie en in de koelkast bewaren. Daar blijft het vruchtvlees circa een week houdbaar. Is dat je te kort, dan kun je de pompoen invriezen. Blancheer de stukken vruchtvlees dan 2 tot 3 minuten en vries ze in. Zo blijft de groente minstens een half jaar goed.
  • Heb je haast, of ben je gewoon in een luie bui? Tegenwoordig zijn op steeds meer plaatsen voorgesneden pompoenstukjes te koop, vers of uit de diepvries. Die zijn even gezond als verse hele pompoenen en prima van smaak. Wel betaal je er doorgaans wat meer voor, en echt lastig of problematisch voor de bereidingstijd is het schillen en snijden van een hele pompoen natuurlijk ook weer niet.
  • Of pompoen groente of fruit is, is een verrassend algemene vraag. Voor ons is het een vruchtgroente: plantkundig gezien een vrucht, in de keuken een groente. Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
  • Zelf pompoenen kweken is heel gemakkelijk, en vaak is de oogst van één plant al genoeg voor een flink gezin. Je hebt de keuze uit eindeloos veel verschillende soorten, dus ook de avontuurlijke moestuinier kan zijn borst natmaken. Als vuistregel geldt dat kleine rassen voller en zoeter van smaak zijn dan grote rassen.
  • Let op dat niet alleen het uiterlijk, maar ook het oogstmoment van soort tot soort kan verschillen. Dat hoort eigenlijk op het zakje met zaden te staan. Zonder aparte vermelding kun je er vanuit gaan dat je een bewaarpompoen hebt. Die moet rijp geplukt worden. Dat herken je doordat het steeltje droog, hard en kurkachtig wordt, en doordat de pompoen stevig aanvoelt en hol klinkt als je erop klopt. Laat circa vijf centimeter van de steel zitten bij het oogsten, want daarmee vergroot je de bewaarbaarheid aanzienlijk. Rassen die vroeg geoogst moeten worden kunnen al geoogst worden wanneer ze nog niet groter zijn dan, zeg, een appel. Bewaarpompoenen zijn dan nog slap en flauw, maar de rest is juist heel jong op zijn best.
  • Pompoenplanten zijn klimmers, waar courgettes meer bodembedekkers zijn. Maar verder lijken de planten heel veel op elkaar. Ook de bloemen. En net zoals bij courgettes zijn ze eetbaar!
  • Heb je een pompoen waarvan de pitten (bijna) rijp zijn? Gooi ze dan niet zomaar weg. Bij een voldoende grote hoeveelheid kan het best de moeite waard zijn om de gezonde en smakelijke pitten schoon te maken en te gebruiken. Was ze af in een vergiet of zeef en rooster ze op een bakplaat met wat olie en grof zeezout. Op een temperatuur van 150 tot 180 graden duurt het zo’n 20 tot 30 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn. Roosteren in de koekenpan werkt ook; op matig vuur duurt dat meestal niet meer dan enkele minuten. Sprenkel ze vervolgens over bijvoorbeeld yoghurt, een salade, een (pompoen)soep, of snack ze gewoon lekker weg bij de borrel. Pellen is zelden nodig en eigenlijk altijd af te raden, want het is een heel karwei.

Op dit artikel rust auteursrecht, Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.

Hoe lang diepvries pompoen koken?

Het vruchtvlees in stukken of blokjes snijden. Water in een grote pan aan de kook brengen, en het vruchtvlees gedurende 3 minuten laten koken.

Hoe lang kook je Pompoenblokjes?

Voordat je de pompoen gaat koken, halveer je de vrucht. Verwijder vervolgens de draden en pompoenpitten. De pitten kun je bewaren om ze te roosteren. Snijd de pompoen in gelijke delen om ervoor te zorgen dat de stukken gelijkmatig gaar worden. Een pompoen schillen kan best een opgave zijn.

  1. Gelukkig kun je de schil ook gewoon meekoken.
  2. Dat heeft een aantal voordelen: • Als je een pompoen kookt voordat je deze schilt, blijft er meer smaak in de vrucht tijdens het kookproces.
  3. Ook de schil mee zodat je deze heel makkelijk kunt verwijderen.
  4. Dat scheelt tijd in de keuken.
  5. Voor het beste resultaat kook je de pompoen in een grote pan.

Vul een pan voor 3/4 met water en plaats deze op hoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en wacht tot het water begint te koken. Voeg de pompoen toe en zorg ervoor dat de parten goed onder water staan. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel 30 minuten koken.

Je kunt de kooktijd verkorten door de parten vooraf in kleine blokjes te snijden. Wil je je gasten verrassen? Zet dan een lekker romige pompoenpuree op tafel. Kook de pompoen en pureer hem daarna met wat boter en een scheutje volle melk. Je kunt de puree extra zoet maken door er een klein lepeltje honing doorheen te roeren.

Heb je pompoenblokjes over? Gebruik deze dan om er vegetarische sushi van te maken.

Kan een pompoen giftig zijn?

Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.

Is een Flespompoen gezond?

Houdbaarheid tot 7 dagen bij 10 – 20 graden 0 Flespompoen € 2,00 per stuk (± 750 g) Wat is een flespompoen : De flespompoen, oftewel de butternut squash, lijkt een beetje op een grote peer met een gladde crémekleurige schil. De flespompoen heeft een nootachtige smaak. Van deze pompoen kun je de schil wel eten. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje.

De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. De flespompoen valt onder de muskaatpompoen. De muskaatpompoen stamt uit Mexico en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Deze soort heeft over het algemeen meer tijd en warmte nodig dan andere pompoensoorten. In gematigde streken is het succes van de teelt dan ook wisselvallig; veel hangt er af van de juiste raskeuze.

Waar komt de flespompoen vandaan : De flespompoen wordt geimporteerd vanuit de (sub)tropische gebieden. Wanneer is de flespompoen verkrijgbaar : De flespompoen is jaarrond verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van een flespompoen : Bewaar de pompoen op een koele plek, zo is de pompoen 1-2 maanden houdbaar.

Eenmaal gesneden, kun je de pompoen ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid : De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.

In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A, Vitamine A helpt bij de goede werking van je ogen en draagt bij aan een gezonde huid. Vitamine C is onder andere belangrijk als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Per 100 gram RI*
Energie 189 kJ
45 kcal
Vet 0,1
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 11,7
Waarvan suikers 2,2 g
Voedingsvezel 2
Eiwitten 1 g
Zout 0 g
Vitamine A 532 µg 67%
Vitamine C 21 mg 26%
Kalium 352 18%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Wat is de lekkerste pompoen voor soep?

W elke pompoen is de beste voor soep? –

Dé klassieker is de grote, geribbelde bol met geel-oranje vruchtvlees. Dit zijn de prijsbeesten die erg groot en zwaar kunnen worden. Daardoor hebben ze minder smaak en gebruik je ze beter voor gerechten waar veel smaakmakers aan toegevoegd worden, zoals soep. De grote exemplaren krijgen een dikke schil, deze haal je beter weg. Heb je keuze tussen verschillende soorten ? Neem dan deze klassieke pompoen voor soepen en stoofpotjes. De andere variëteiten kun je in meer gerechtjes kwijt. De muskaatpompoen is de lichtoranje variant met donkergeel of groen vruchtvlees. Ook deze pompoen wordt groot en heeft een dikke schil die je beter niet gebruikt. Het zachte, zoete vruchtvlees doet het prima in soepen, De gele of crèmekleurige butternut of flespompoen is het populairst. Het helder oranje vruchtvlees is zoet en nootachtig en zorgt voor een zoeter soepje. Pluspunt: de schil mag mee in de pot. Ook de kleine hokkaido of kastanjepompoen kun je met schil verwerken. Het stevige vruchtvlees geeft je soep een zoete toets en mooi donkeroranje tintje.

You might be interested:  Vanaf Wanneer Mag Baby Rijst Eten?

Wil je meer weten over de verschillende soorten pompoen? Hier lees je er meer over, Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Wat is het verschil tussen een Flespompoen en een gewone pompoen?

Flespompoen – De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade. Of probeer eens wat anders en maak pompoenlasagne,

Wat doet pompoen met je lichaam?

Gezondheidsvoordelen – Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Heeft pompoen veel calorieën?

1 opscheplepel (50 gram) pompoen bevat: –

Energie 7 kcal
Vet 0,1 g
– waarvan verzadigd g
Koolhydraten 1 g
– waarvan suikers 0,8 g
Vezels 0,5 g
Eiwit 0,4 g
Zout g

Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.

Hoe weet je of pompoen slecht is?

Antigifcentrum waarschuwt: “Niet alle pompoenen zijn eetbaar, giftige pompoenen maken je ziek” Nu Halloween voorbij is, verdwijnen veel pompoenen die als decoratie gediend hebben in de soep. Het antigifcentrum waarschuwt dat niet alle pompoenen eetbaar zijn.

  1. Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op.
  2. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn.
  3. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar.
  4. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.

Je zult niet zo snel in de verleiding komen om ze op te eten. Ook met zaden uit de winkel zou niets aan de hand mogen zijn. Maar wie zaden gebruikt van zelf geteelde pompoenen uit de moestuin, kijkt best uit. Want door toevallige kruisbestuiving kunnen die zaden een pompoen opleveren die gekruist is met een andere pompoensoort die niet geschikt is om op te eten.

  1. Je kunt het niet altijd zien”, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum.
  2. Het beste wat je kunt doen is proeven van de rauwe pompoen.
  3. Als hij zeer bitter smaakt en een beetje irriteert in de mond, spuw je hem best meteen uit.
  4. Dan mag je hem zeker niet opeten.” Wie toch van een giftige pompoen eet, kan last krijgen van hevige buikpijn, braken en soms bloederige diarree.

Dat kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Ook duizeligheid, hartkloppingen en veel speeksel in de mond zijn symptomen. Als je hiermee te maken krijgt, raadpleeg je best een arts. Het Antigifcentrum krijgt elk jaar tussen de 30 en 50 oproepen binnen van mensen die ernstig ziek zijn na het eten van giftige pompoenen. : Antigifcentrum waarschuwt: “Niet alle pompoenen zijn eetbaar, giftige pompoenen maken je ziek”

Kun je de schil van een pompoen eten?

Twijfel je ook soms zo of een pompoen voor de sier is of om op te eten? Veel mensen denken dat je maar één soort pompoen kunt eten, maar ze zijn bijna allemaal eetbaar. Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten pompoenen te koop. De varianten die je in de supermarkt ziet liggen, zijn allemaal eetbaar.

Koop je pompoenen aan de kant van de weg, klop dan op de pompoen. Maakt deze een hol geluid dan heb je waarschijnlijk een sierkalebas te pakken. Die bevatten alleen maar een harde schil en nauwelijks vruchtvlees. De eetbare pompoen zijn zwaarder en klinken “vol”. Om je een weg te wijzen in het doolhof van eetbare pompoenen lees je hier een aantal tips en info.

Tips

Kijk hier om te zien hoe je een pompoen schoonmaakt. De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden. Als je stukken pompoen over hebt, kan je deze 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren als je ze goed inwikkelt in huishoudfolie. Vind je het lastig een pompoen in stukken te snijden? Leg de pompoen 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte) in zijn geheel in een hete oven (200 °C). Daarna is de pompoen gemakkelijker aan te snijden. Wist je dat je deels gegaarde pompoenstukje ook kant-en-klaar kunt kopen? Je vindt ze in de diepvries.

Welke kruiden passen goed bij pompoen?

Pompoen kruiden met kruiden en specerijen, zonder onnodig zout toe te toevoegen? Ontdek nu welke verschillende kruiden en specerijen jij kunt gebruiken als pompoen kruiden in plaats van zout. De mogelijkheden om minder zout te gebruiken zijn enorm als je weet welke kruiden en specerijen lekker bij pompoen smaken! – Met pompoen kan je alle kanten op.

  1. Het is heerlijk om soep en sauzen van te maken, maar ook geroosterd zijn ze erg lekker.
  2. Ze worden dan nóg zoeter.
  3. Doe jouw pompoenblokjes met wat olie, knoflook en peterselie in de oven.
  4. Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.

Eet smakelijk!

Welke pompoen moet je schillen?

Welke pompoen wel? – De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.

Is een pompoen een groente?

Vrucht, of groente? – Voordat Sabine u vertelt waarom pompoen zo goed is, wil zij eerste een belangrijke vraag beantwoorden. Want is het nu een vrucht, of een groente? “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer, net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette.

Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten. Dat heeft alles te maken met de zaadjes die een pompoen heeft, legt zij uit. “Komkommer, augurken en courgette zijn dus ook vruchten en geen groenten.” Gooi de pitten die u uit de pompoen haalt overigens niet weg.

“Veel noten, zaden en pitten bevatten magnesium. Pompoenpitten zijn daar ook een goede bron van. Magnesium kan jouw lijf goed gebruiken om de bloeddruk optimaal te houden, je hart op de juiste manier te laten pompen maar ook heeft het invloed op onze bloedsuikerspiegel.” Ze meteen opeten is overigens niet zo’n goed idee.

Hoe kan ik een pompoen makkelijk schillen?

Tip: pompoen schillen en snijden | Lekker en Simpel Ken je dat, je hebt pompoen nodig in een recept maar je ziet er nu al tegenop om in te moeten hakken op zo’n oranje gevaarte? De schil van een pompoen is keihard, maar na het lezen van dit artikel wordt het schillen van je pompoen een eitje! Wat moet je doen? Zet een pan water op die groot genoeg is om je hele pompoen onder te kunnen dompelen in water.

Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt doe je je pompoen in zijn geheel in de pan. Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen! Als je je pompoen vooraf gekookt hebt is snijden ook een peulenschil.

Het is geen noodzaak om je pompoen te schillen, tijdens de bereiding van pompoen wordt de schil net zo zacht als de binnenkant. Zo behoud je de vitamines die in de schil zitten. Gebruik je je pompoen voor baby’s of kleine kindjes dan is schillen wel aan te raden.

Heb je je pompoen geschild en heb je nu een berg pompoenpitten over? Niet weggooien! om te kijken hoe je deze heel gemakkelijk kunt roosteren! Liever in de oven of magnetron? Snij je pompoen in kwarten en verwijder de pitten en draden. Bak je pompoen in 20-25 minuten op 200 graden gaar. Wil je je pompoen in de magnetron doen prik er dan vooraf gaatjes in (heel belangrijk, anders ontploft hij door de binnendruk!) en doe je magnetron op vol vermogen gedurende 1-2 minuten.

: Tip: pompoen schillen en snijden | Lekker en Simpel

Kun je niet rijpe pompoen eten?

Gebruik pompoen slim en oogst meer – Niet alleen de vruchten zijn eetbaar. Een overzichtje om optimaal gebruik te maken van de oogstmogelijkheden van pompoen.1) Een zomerse delicatesse: pompoentoppen In de tweede helft van de zomer groeien pompoenen vaak zo onstuimig dat je ze af en toe een beetje moet gaan beperken of ze nemen de halve tuin over.

  • Snoeien dus.
  • Om de tien dagen maken we een rondje in de tuin en snoeien we de jonge topjes af (ongeveer 3-10 cm van iedere top ).
  • Een leuke bijkomstigheid is dat de plant op de plaats waar je snoeit een week later twee nieuwe topjes geeft.
  • Snoeien doet immers vertakken.
  • Na een paar weken loopt de oogst zo enorm op door de wekelijkse verdubbeling van het aantal scheutjes.

De bereiding van de topjes is uiterst simpel. Kort roerbakken. Na een minuut of drie heb je heerlijke knapperige scheutjes. Vooral de krokante textuur is verbluffend. Video: pompoentopjes zijn een echte delicatesse en simpel te bereiden.2) Onrijpe pompoenen = courgettes Pompoenen die niet rijp zijn bewaren niet.

  1. De onrijpe pompoenen die op het einde van het seizoen achterblijven in de tuin kan je gewoon verwerken net zoals je courgettes bereid.
  2. Nog leuker is het om piepjonge vruchtjes te gebruiken als bord garnering.
  3. Je snijdt zo ‘n jong vruchtje in twee en bakt het heel kort alvorens te serveren.
  4. Als je vruchtjes van verschillende pompoensoorten gebruikt krijg je een kleurrijke bord garnering die niet alleen mooi maar ook lekker is.3) Bloemen Pompoenen hebben indrukwekkende bloemen.
You might be interested:  Hoe Maak Ik Goulash Met Rijst?

Zowel mannelijke of vrouwelijke bloemen kunnen gebruikt worden. Pluk je vrouwelijke dan kan je daarna geen pompoen meer oogsten van dezelfde bloem. Bloemen worden nogal dikwijls eens gebruikt om te vullen met gehakt, ricotta, Je kan ze natuurlijk ook gewoon “naturel” serveren. Foto: S’ ochtends doen bijen en hommels een vreugdedansje in de pompoenbloemen. Ze komen helemaal bepoederd onder het stuifmeel terug uit de bloem. Vrouwelijke bloemen pluk je beter niet als je nog pompoenen wil oogsten. Je herkent ze aan het klein vruchtje onder de bloem (zie introfoto).4) Bladeren Het is leuk om te weten dat je pompoenbladeren ook kan gebruiken in de keuken.

  • Omdat ze zo groot zijn pluk je snel een kilo of meer bij elkaar.
  • In het Afrikaanse en Aziatische continent word pompoenblad in meerdere landen gewaardeerd als ingrediënt voor allerlei stoofpotjes.
  • Bijvoorbeeld het gerecht Muboora uit Zimbabwe of Egusi soep.
  • Er is wel een minpuntje aan het gebruik van pompoenbladeren in de keuken.

Je moet ze pellen om verlost te raken van de stijve haren Moest er ooit eens een tekort komen aan bladgroen om te wokken zal ik dat wel eens doen. Ondertussen ben ik al tevreden met de andere 30 plus soorten groenten in de tuin die ik als spinazievervanger kan gebruiken met minder werk.

  • Dolma Traditioneel word het gerecht dolma bereid met druivenbladeren.
  • Het gerecht kan ook bereid worden met andere soorten bladeren.
  • Het is maar net wat je voorhanden hebt.
  • In de zomer en het vroege najaar kan je net zo goed de grote bladeren van pompoen gebruiken voor de bereiding van dolma en afgeleide gerechten (Sarmale, golubci,.).5) Zaden gebruiken Gooi pompoenzaden niet zomaar weg.

Daar zijn ze te lekker en voedselrijk voor. Met de zaden kan je van alles aanvangen:

eten uit het vuistje of gebruiken in een gerecht

micro- of zeg maar macrokiemen kweken

olie winnen

opnieuw zaaien uiteraard

Zaden eten We eten bijzonder graag pompoenzaden. Maar die zaden pellen is een uiterst arbeidsintensief werkje. Ik ging daarom op zoek naar methoden om ze te makkelijker te schonen. Hoe zouden ze dat professioneel doen is de eerste vraag die ik mij stelde? Het antwoord is kort en krachtig.

De zaden die je in de winkel koopt worden meestal niet gepeld. Er worden naaktzadige rassen gebruikt. Dit zijn pompoenrassen die zaden zonder vlies produceren zodat ze niet geschoond hoeven te worden. Natuurlijk worden die zaden niet in Europa maar wel in China geproduceerd. Ja, ook biologisch gecertificeerde pompoenzaden komen gewoon uit China! Jammer! Wij hebben weinig goede ervaringen met naaktzadige rassen in de tuin.

De productie blijft altijd achter tegenover de andere pompoenen. Dan moet je ook weten dat er in iedere vrucht maar ongeveer 100 – 200 g zaden zit. Niet echt een reuze opbrengst dus. Wat we ook als werkpunt voor naaktzadige rassen zien is de smaak van het vruchtvlees.

  • Een dubbeldoel ras, met lekker vruchtvlees en veel naakte zaden per vrucht, mag zeker nog ontwikkeld worden.
  • Aan de slag met naaktzadige rassen: Lady Godiva, Kakai, Gleisdorfer ölkurbis (Styrian) zijn bekende naaktzadige cultivars die vrij vlot verkrijgbaar zijn.
  • Pompoenpitolie De bekende Oostenrijkse pompoenpitolie komt uit een courgette (Cucurbita pepo var.

Oleifera). De zaden worden eerst geroosterd alvorens de olie te persen. Het product heeft een PDO, een erkenning als Europees regionaal product. Er is historisch bewijs dat de oliepompoen in de ruime streek (Zuid-Oost Oostenrijk, Slovenië, Roemenië, Kroatië en Hongarije) voorkomt sinds 1697! (bron: wikipedia.org (Engelse pagina)) Ook in Azië word heel wat olie gewonnen uit pompoenzaden.

Als je er zelf aan wil beginnen: Denk eraan, je hebt ongeveer 2,5 kg zaad nodig voor 1 liter olie. Aangezien zaden niet zoveel wegen zijn dat een slordige 13000 zaden. Veel plezier! (bron Quora) Video: Aan pompoenen telen voor zaden komt geen handenarbeid meer te pas. Micro-, macrokiemen Je kan het zaad van iedere soort pompoen schonen op de natuurlijke manier.

Door het zaad uit te zaaien en de kiemen op te eten. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over zaden pellen. Dat doet de natuur voor je. Ook in het najaar zijn de omstandigheden om pompoen te laten ontkiemen heel gunstig. Heb je ergens na half augustus en een klein stukje grond vrij dan kan je een pompoen kiemen telen. Foto: Dit is het stadium waarin de kiemplanten excellent zijn. Opnieuw zaaien = zaad winnen Zaad winnen van pompoenen is in wezen simpel. Je haalt de zaden uit een rijpe pompoen, legt ze te drogen en volgens jaar zaai je ze opnieuw uit. Nu is er wel een uitdaging.

  • Pompoen laat zich bestuiven door insecten die rond vliegen van plant tot plant.
  • Staan er in je tuin of in de tuinen rond je pompoenen van verschillende rassen dan kan het zijn dat de bijen op de bloemen van de verschillende rassen langs geweest zijn.
  • Dan is het zaad dat je geteeld hebt van een heel nieuwe variëteit.

Een groot probleem hoeft dat niet te zijn tenzij.er sierfruit in je buurt geteeld wordt. Je weet wel zo ‘n kleine vruchten die gebruikt worden voor decoratie. Het niet eetbare sierfruit kan kruisen met je pompoen. Als je dat zaad terug uitzaait kunnen de vruchten een te hoge concentratie cucurbitacin bevatten dat niet alleen bitter smaakt maar ook giftig is.6) Rijpe vruchten en hun bewaring Dat de vruchten van pompoen eetbaar zijn is de evidentie zelve. Foto: Een selectie pompoenrassen. Bovenaan links, “Dishpan Cushaw” een zoete taartpompoen. De blauwgroene pompoen daarnaast is “Ambar”. De witte pompoen onderaan is “Fortna”. Links daarvan de patisson “Englisher Gelber Custard” waarvan de jonge vruchten zeer lekker zijn. Foto: Wij bewaren onze pompoenen op de kleerkast in onze slaapkamer. De temperatuur komt er nooit onder de 14 graden Celsius. Zo kan je ze soms wel twee jaar bewaren. Goede bewaarrassen Waterzakken bewaren slecht. Pompoenen zoals de bekende rouge “Vif d’ etampes” en de meeste maxima ‘s* bewaren zeer slecht omdat ze gewoon teveel water bevatten.

  1. Niet alle pompoenen zijn trouwens veredelt met consumptie en smaak als doel.
  2. Er worden er ook een heel pak gezet voor de show.
  3. Je weet wel, de dikste, de grootste.
  4. Sommige worden zelfs alleen maar gebruikt om te katapultere n,
  5. Dit heeft niets met de koningin van Nederland te maken.
  6. Het is een verwijzing naar de wetenschappelijke naam Cucurbita maxima.

De dikste Cucurbita letterlijk vertaald. Foto: Enkele jaren geleden lieten we ons nog verleiden om rouge Vif D’etampes te zaaien. Een waardeloze pompoen als het op smaak en bewaarbaarheid aankomt. Productief is het ras wel. Goede bewaarrassen Wat wij pompoenen noemen kan je botanisch gezien onder brengen in vier verschillende geslachten.C.

  • Pepo = De courgettes zeg maar.
  • Delicata, Sweet Dumpling zijn de topfavorieten wat bewaring en smaak betreft en hebben weinig gemeen met wat wij doorsnee als courgettesmaak catalogeren.C.
  • Maxima = De waterige dikzakken.
  • De uchiki-kuri types, rassen zoals Solor bewaren goed C.
  • Moschata = De muskaatpompoen.

Lekker, maar hebben warmte nodig. Butternut-types en andere rassen zoals bijv. Futsu Black vallen hier onder en bewaren zeer goed. Ook pompoenen zoals Muscat De Provence. Dit ras kan je wel niet buitensporig lang bewaren en de smaak is toch ietwat waterachtig.C.

Mixta = Zogenaamde kalebastypes. Al zegt dit weinig want ze kunnen er net zo als een doorsnee pompoen uitzien en nog beter smaken dan de maxima types. Rassen zoals “Dishpan Cushaw” met zeer zoet vruchtvlees behoren tot dit geslacht en zijn uiterst geschikt als taart- en pizzapompoen en bewaren vlot. Leg ze niet in de kelder! Pompoenen houden van warmte, ook nadat ze geoogst zijn.

Leg ze warm weg bij een temperatuur van minstens 15 graden. De betere rassen houdt je zo wel twee jaar. Hoe langer je ze bewaard hoe zoeter ze worden is onze ervaring. Leg je je pompoenen te koud weg dan verschijnen er binnen de kortste keren zwarte vlekken op de vruchthuid en rotten de vruchten weg.

Is elke pompoen geschikt voor soep?

1 Wat is de beste pompoen om te gebruiken voor soep? – In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hok­kaido’s (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloween­ pompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn.

Hoe lang hou je een pompoen goed?

POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST – Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast.

Wat kan ik doen met de pitten van een pompoen?

Maar wat doe je nu met de pompoenpitten, die we meestal weggooien? Pompoenpitten kun je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix.

Wat kun je doen met een onrijpe pompoen?

Gebruik pompoen slim en oogst meer – Niet alleen de vruchten zijn eetbaar. Een overzichtje om optimaal gebruik te maken van de oogstmogelijkheden van pompoen.1) Een zomerse delicatesse: pompoentoppen In de tweede helft van de zomer groeien pompoenen vaak zo onstuimig dat je ze af en toe een beetje moet gaan beperken of ze nemen de halve tuin over.

Snoeien dus. Om de tien dagen maken we een rondje in de tuin en snoeien we de jonge topjes af (ongeveer 3-10 cm van iedere top ). Een leuke bijkomstigheid is dat de plant op de plaats waar je snoeit een week later twee nieuwe topjes geeft. Snoeien doet immers vertakken. Na een paar weken loopt de oogst zo enorm op door de wekelijkse verdubbeling van het aantal scheutjes.

De bereiding van de topjes is uiterst simpel. Kort roerbakken. Na een minuut of drie heb je heerlijke knapperige scheutjes. Vooral de krokante textuur is verbluffend. Video: pompoentopjes zijn een echte delicatesse en simpel te bereiden.2) Onrijpe pompoenen = courgettes Pompoenen die niet rijp zijn bewaren niet.

De onrijpe pompoenen die op het einde van het seizoen achterblijven in de tuin kan je gewoon verwerken net zoals je courgettes bereid. Nog leuker is het om piepjonge vruchtjes te gebruiken als bord garnering. Je snijdt zo ‘n jong vruchtje in twee en bakt het heel kort alvorens te serveren. Als je vruchtjes van verschillende pompoensoorten gebruikt krijg je een kleurrijke bord garnering die niet alleen mooi maar ook lekker is.3) Bloemen Pompoenen hebben indrukwekkende bloemen.

Zowel mannelijke of vrouwelijke bloemen kunnen gebruikt worden. Pluk je vrouwelijke dan kan je daarna geen pompoen meer oogsten van dezelfde bloem. Bloemen worden nogal dikwijls eens gebruikt om te vullen met gehakt, ricotta, Je kan ze natuurlijk ook gewoon “naturel” serveren. Foto: S’ ochtends doen bijen en hommels een vreugdedansje in de pompoenbloemen. Ze komen helemaal bepoederd onder het stuifmeel terug uit de bloem. Vrouwelijke bloemen pluk je beter niet als je nog pompoenen wil oogsten. Je herkent ze aan het klein vruchtje onder de bloem (zie introfoto).4) Bladeren Het is leuk om te weten dat je pompoenbladeren ook kan gebruiken in de keuken.

You might be interested:  Wat Is Een Broodje Warm Vlees?

Omdat ze zo groot zijn pluk je snel een kilo of meer bij elkaar. In het Afrikaanse en Aziatische continent word pompoenblad in meerdere landen gewaardeerd als ingrediënt voor allerlei stoofpotjes. Bijvoorbeeld het gerecht Muboora uit Zimbabwe of Egusi soep. Er is wel een minpuntje aan het gebruik van pompoenbladeren in de keuken.

Je moet ze pellen om verlost te raken van de stijve haren Moest er ooit eens een tekort komen aan bladgroen om te wokken zal ik dat wel eens doen. Ondertussen ben ik al tevreden met de andere 30 plus soorten groenten in de tuin die ik als spinazievervanger kan gebruiken met minder werk.

Dolma Traditioneel word het gerecht dolma bereid met druivenbladeren. Het gerecht kan ook bereid worden met andere soorten bladeren. Het is maar net wat je voorhanden hebt. In de zomer en het vroege najaar kan je net zo goed de grote bladeren van pompoen gebruiken voor de bereiding van dolma en afgeleide gerechten (Sarmale, golubci,.).5) Zaden gebruiken Gooi pompoenzaden niet zomaar weg.

Daar zijn ze te lekker en voedselrijk voor. Met de zaden kan je van alles aanvangen:

eten uit het vuistje of gebruiken in een gerecht

micro- of zeg maar macrokiemen kweken

olie winnen

opnieuw zaaien uiteraard

Zaden eten We eten bijzonder graag pompoenzaden. Maar die zaden pellen is een uiterst arbeidsintensief werkje. Ik ging daarom op zoek naar methoden om ze te makkelijker te schonen. Hoe zouden ze dat professioneel doen is de eerste vraag die ik mij stelde? Het antwoord is kort en krachtig.

  • De zaden die je in de winkel koopt worden meestal niet gepeld.
  • Er worden naaktzadige rassen gebruikt.
  • Dit zijn pompoenrassen die zaden zonder vlies produceren zodat ze niet geschoond hoeven te worden.
  • Natuurlijk worden die zaden niet in Europa maar wel in China geproduceerd.
  • Ja, ook biologisch gecertificeerde pompoenzaden komen gewoon uit China! Jammer! Wij hebben weinig goede ervaringen met naaktzadige rassen in de tuin.

De productie blijft altijd achter tegenover de andere pompoenen. Dan moet je ook weten dat er in iedere vrucht maar ongeveer 100 – 200 g zaden zit. Niet echt een reuze opbrengst dus. Wat we ook als werkpunt voor naaktzadige rassen zien is de smaak van het vruchtvlees.

  • Een dubbeldoel ras, met lekker vruchtvlees en veel naakte zaden per vrucht, mag zeker nog ontwikkeld worden.
  • Aan de slag met naaktzadige rassen: Lady Godiva, Kakai, Gleisdorfer ölkurbis (Styrian) zijn bekende naaktzadige cultivars die vrij vlot verkrijgbaar zijn.
  • Pompoenpitolie De bekende Oostenrijkse pompoenpitolie komt uit een courgette (Cucurbita pepo var.

Oleifera). De zaden worden eerst geroosterd alvorens de olie te persen. Het product heeft een PDO, een erkenning als Europees regionaal product. Er is historisch bewijs dat de oliepompoen in de ruime streek (Zuid-Oost Oostenrijk, Slovenië, Roemenië, Kroatië en Hongarije) voorkomt sinds 1697! (bron: wikipedia.org (Engelse pagina)) Ook in Azië word heel wat olie gewonnen uit pompoenzaden.

  1. Als je er zelf aan wil beginnen: Denk eraan, je hebt ongeveer 2,5 kg zaad nodig voor 1 liter olie.
  2. Aangezien zaden niet zoveel wegen zijn dat een slordige 13000 zaden.
  3. Veel plezier! (bron Quora) Video: Aan pompoenen telen voor zaden komt geen handenarbeid meer te pas.
  4. Micro-, macrokiemen Je kan het zaad van iedere soort pompoen schonen op de natuurlijke manier.

Door het zaad uit te zaaien en de kiemen op te eten. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over zaden pellen. Dat doet de natuur voor je. Ook in het najaar zijn de omstandigheden om pompoen te laten ontkiemen heel gunstig. Heb je ergens na half augustus en een klein stukje grond vrij dan kan je een pompoen kiemen telen. Foto: Dit is het stadium waarin de kiemplanten excellent zijn. Opnieuw zaaien = zaad winnen Zaad winnen van pompoenen is in wezen simpel. Je haalt de zaden uit een rijpe pompoen, legt ze te drogen en volgens jaar zaai je ze opnieuw uit. Nu is er wel een uitdaging.

Pompoen laat zich bestuiven door insecten die rond vliegen van plant tot plant. Staan er in je tuin of in de tuinen rond je pompoenen van verschillende rassen dan kan het zijn dat de bijen op de bloemen van de verschillende rassen langs geweest zijn. Dan is het zaad dat je geteeld hebt van een heel nieuwe variëteit.

Een groot probleem hoeft dat niet te zijn tenzij.er sierfruit in je buurt geteeld wordt. Je weet wel zo ‘n kleine vruchten die gebruikt worden voor decoratie. Het niet eetbare sierfruit kan kruisen met je pompoen. Als je dat zaad terug uitzaait kunnen de vruchten een te hoge concentratie cucurbitacin bevatten dat niet alleen bitter smaakt maar ook giftig is.6) Rijpe vruchten en hun bewaring Dat de vruchten van pompoen eetbaar zijn is de evidentie zelve. Foto: Een selectie pompoenrassen. Bovenaan links, “Dishpan Cushaw” een zoete taartpompoen. De blauwgroene pompoen daarnaast is “Ambar”. De witte pompoen onderaan is “Fortna”. Links daarvan de patisson “Englisher Gelber Custard” waarvan de jonge vruchten zeer lekker zijn. Foto: Wij bewaren onze pompoenen op de kleerkast in onze slaapkamer. De temperatuur komt er nooit onder de 14 graden Celsius. Zo kan je ze soms wel twee jaar bewaren. Goede bewaarrassen Waterzakken bewaren slecht. Pompoenen zoals de bekende rouge “Vif d’ etampes” en de meeste maxima ‘s* bewaren zeer slecht omdat ze gewoon teveel water bevatten.

Niet alle pompoenen zijn trouwens veredelt met consumptie en smaak als doel. Er worden er ook een heel pak gezet voor de show. Je weet wel, de dikste, de grootste. Sommige worden zelfs alleen maar gebruikt om te katapultere n, * Dit heeft niets met de koningin van Nederland te maken. Het is een verwijzing naar de wetenschappelijke naam Cucurbita maxima.

De dikste Cucurbita letterlijk vertaald. Foto: Enkele jaren geleden lieten we ons nog verleiden om rouge Vif D’etampes te zaaien. Een waardeloze pompoen als het op smaak en bewaarbaarheid aankomt. Productief is het ras wel. Goede bewaarrassen Wat wij pompoenen noemen kan je botanisch gezien onder brengen in vier verschillende geslachten.C.

pepo = De courgettes zeg maar. Delicata, Sweet Dumpling zijn de topfavorieten wat bewaring en smaak betreft en hebben weinig gemeen met wat wij doorsnee als courgettesmaak catalogeren.C. maxima = De waterige dikzakken. De uchiki-kuri types, rassen zoals Solor bewaren goed C. moschata = De muskaatpompoen.

Lekker, maar hebben warmte nodig. Butternut-types en andere rassen zoals bijv. Futsu Black vallen hier onder en bewaren zeer goed. Ook pompoenen zoals Muscat De Provence. Dit ras kan je wel niet buitensporig lang bewaren en de smaak is toch ietwat waterachtig.C.

  • Mixta = Zogenaamde kalebastypes.
  • Al zegt dit weinig want ze kunnen er net zo als een doorsnee pompoen uitzien en nog beter smaken dan de maxima types.
  • Rassen zoals “Dishpan Cushaw” met zeer zoet vruchtvlees behoren tot dit geslacht en zijn uiterst geschikt als taart- en pizzapompoen en bewaren vlot.
  • Leg ze niet in de kelder! Pompoenen houden van warmte, ook nadat ze geoogst zijn.

Leg ze warm weg bij een temperatuur van minstens 15 graden. De betere rassen houdt je zo wel twee jaar. Hoe langer je ze bewaard hoe zoeter ze worden is onze ervaring. Leg je je pompoenen te koud weg dan verschijnen er binnen de kortste keren zwarte vlekken op de vruchthuid en rotten de vruchten weg.

Hoe pompoenen laten rijpen?

Wanneer pompoenen oogsten en hoe bewaren? | MijnTuin.org Elk jaar zijn ze er vroeger en vroeger maar normaal gezien kan vanaf eind augustus, en vooral in september, de pompoenoogst echt worden binnengehaald. Van oorsprong zijn het planten die afkomstig zijn uit Mexico en Zuid-Amerika. Ze houden dus van warmte. Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas. Ook de pitten zijn eetbaar en hebben een decoratieve waarde.

Hoe lang duurt het voordat een pompoen rijp is?

Pompoenen zijn te oogsten vanaf eind augustus, maar de meeste pompoenen oogst je in de maand september. De exacte oogsttijd heeft vooral te maken met de periode waarin je de pompoenen hebt gezaaid, en natuurlijk de groeiomstandigheden. Als je ziet dat de stengel van de pompoen kurkachtig is geworden, kun je de pompoen oogsten door met een snoeischaar de pompoen van de plant te knippen. Zorg ervoor dat tenminste een steeltje van 5 centimeter aan de pompoen blijft zitten. Knip je het steeltje korter af, dan neemt de bewaarbaarheid van de pompoen af. > Bestel nu biologische pompoen zaden

Hoe kan ik het beste een pompoen schillen?

Tip: pompoen schillen en snijden | Lekker en Simpel Ken je dat, je hebt pompoen nodig in een recept maar je ziet er nu al tegenop om in te moeten hakken op zo’n oranje gevaarte? De schil van een pompoen is keihard, maar na het lezen van dit artikel wordt het schillen van je pompoen een eitje! Wat moet je doen? Zet een pan water op die groot genoeg is om je hele pompoen onder te kunnen dompelen in water.

  • Breng het water aan de kook.
  • Zodra het water kookt doe je je pompoen in zijn geheel in de pan.
  • Ook de pompoen ongeveer 5 minuten.
  • Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt.
  • Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen.
  • Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen! Als je je pompoen vooraf gekookt hebt is snijden ook een peulenschil.

Het is geen noodzaak om je pompoen te schillen, tijdens de bereiding van pompoen wordt de schil net zo zacht als de binnenkant. Zo behoud je de vitamines die in de schil zitten. Gebruik je je pompoen voor baby’s of kleine kindjes dan is schillen wel aan te raden.

Heb je je pompoen geschild en heb je nu een berg pompoenpitten over? Niet weggooien! om te kijken hoe je deze heel gemakkelijk kunt roosteren! Liever in de oven of magnetron? Snij je pompoen in kwarten en verwijder de pitten en draden. Bak je pompoen in 20-25 minuten op 200 graden gaar. Wil je je pompoen in de magnetron doen prik er dan vooraf gaatjes in (heel belangrijk, anders ontploft hij door de binnendruk!) en doe je magnetron op vol vermogen gedurende 1-2 minuten.

: Tip: pompoen schillen en snijden | Lekker en Simpel