Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken?


Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken
Bereiding – Tong wordt altijd gekookt. Daarbij komt een heerlijke bouillon vrij, vooral als het keelstuk nog aan de tong bevestigd is. De bouillon kan gedeeltelijk gebruikt worden in de saus of dient als basis voor een soep. Reken minstens drie uur kooktijd voor een rundertong.

  1. Voor het koken leg je de tong enkele uren in koud water.
  2. Spoel ze daarna goed af en wrijf ze in met wat zout.
  3. Ook de tong in ruim water met 8 g zout per liter water.
  4. De tong is gaar als het puntje zacht is en het vel loslaat.
  5. Stroop het vel van de gare tong en verwijder eventueel het keelstuk.
  6. De tong kan warm gehouden worden in het kookvocht.

Serveer de tong in plakjes met een pikante saus zoals tomatensaus, madeirasaus of mierikswortelsaus.

Hoe smaakt een Koeientong?

Omschrijving – De rundertong is een prachtige vleessoort wat door de vleesliefhebbers als een ware delicatesse gezien wordt. De rundertong is enorm mals en zacht van smaak. Dat komt omdat de tong volledig uit spieren bestaat. Alvorens het eten van de rundertong is het belangrijk dat de tong ontveld wordt.

Waarom kalfstong in zout water?

Ossentong, rundertong, koeientong. Tong dus Vroeger at ik alles waarvan ik het niet raar zou vinden als een kind dat niet zou eten. Zo ook tong. Ossentong wel te verstaan. Ik was er gek op. Voor mijn eigen kinderen koop ik wel eens plakjes tong voor op brood en dat vinden ze erg lekker.

  • Van de uitleg dat het echt een koeientong was daar op hun boterham waren ze niet onder de indruk.
  • Ik vertelde dat hun oma vroeger ook wel eens een hele koeientong klaar maakte en dat ik daar dol op was.
  • Vanaf dat moment hebben ze me niet meer met rust gelaten: “wij willen ook koeientong eten”.
  • Omdat ik zelf nog nooit een tong had klaargemaakt leek het me een mooi experiment.

Onlangs was het dan zo ver. Bij thuiskomst werd de tong door mijn zoon uit mijn handen getrokken en vol trots aan een toevallig aanwezig vriendje gepresenteerd. Deze draaide vol afschuw zijn hoofd weg en wilde er niet eens naar kijken. Ik kocht een tong waarvan het keelgedeelte al was verwijderd.

Dit schijnt een lastig klusje te zijn, dus kijk je slager even vriendelijk aan De tong heb ik eerst anderhalve dag in koud zout water laten weken (10 gram zout per liter). Dit is reinigingsstap 1 en dient om eventuele onreinheden / bloed uit de tong te halen. Inderdaad kleurde het water wat rood, dus dit is een functionele stap, maar een dagje was waarschijnlijk lang genoeg geweest.

Na het zoutbad de tong afdrogen en met grof zout ontdoen van laatste viezigheid en eventueel slijm (reinigingsstap 2). Zout is hier een geschikt middel voor. Daarna weer goed afspoelen om het zout te verwijderen. De tong 5 minuten koken in water zonder toevoeging.

Hierna de tong gelegd in zout water (5 gram zout/liter). Hier hebben we onder toevoeging van de volgende ingrediënten een mooi bouillonnetje van gemaakt: 1 grote ui 4 wortels peterselie flinke theelepel foelie 6 kruidnagels 8 laurierblad eetlepel zwarte peperkorrels tijm naar smaak 2 runderbouillonblokjes (valsspelert!)

Na 3 uur zachtjes in dit vocht te hebben gekookt is de tong gaar. Het overgebleven vocht zeven en inkoken tot gewenste concentratie. Invriezen voor later gebruik. Hierna moet je, terwijl de tong nog warm is, het buitenste vel verwijderen. Dit pel je er als het ware af.

Vervolgens in plakjes snijden en serveren. Ik had er een madeirasaus bij gemaakt. Een klassieke combinatie, las ik zo links en rechts, maar ik wil het er liever niet over hebben. Ik ben niet goed in het maken van sauzen, dat is weer eens bevestigd. Het was net als vroegâh. Heerlijk! Een heel eigen smaak, niet echt vergelijkbaar met iets anders.

We hadden een tong van 1,4 kilo en ik verheugde me vooraf op de restjes die ik nog dagen op mijn brood als ontbijt of lunch zou hebben, maar niets van dat alles. Ik ben zelf geen kleine eter, maar de kinderen had ik nog niet eerder drie keer om meer zien vragen.

Wat kost een kilo Rundertong?

Extra informatie

Gewicht 1,500 kg
Eiwitten (g) 17.3
Kiloprijs € 14.57/kg
Energie (kJ/kcal) 782 / 188
waarvan enkv. onvz. vetzuren (g) 6.1

Kun je Rundertong invriezen?

Bewaartip voor dit product – Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook. Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.

Is Rundertong gezond?

Voedingsinformatie – In tegenstelling tot orgaanvlees zoals lever brengt rundertong veel minder cholesterol aan (73 mg per 100 g versus 294 mg per 100 g lever). Het vetgehalte en de voedingswaarde zijn vergelijkbaar met ander gemiddeld vet rundvlees. Het is dus ook een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding ?

You might be interested:  Hoe Lang Kan Ik Verse Tonijn Bewaren?

Kun je Koeientong eten?

Terwijl mijn tuin stilletjes aan in een woestijn verandert is het tijd om de gerechten ook aan te passen. Krampachtig zoekend naar verfrissing houden we de temperaturen laag en wat van de BBQ komt wordt uiteindelijk ook verwerkt in een verfrissende salade.

In gedachten trekken we dan ook de woestijn in, waar het vlees je niet om de oren vliegt en je creatief moet zijn met wat je hebt! Tongetjes Geitentongetjes om precies te zijn! Traag gegaard op de Traeger. Durf jij het aan? Disclosure: Recept in samenwerking met Carmans die het vlees ter beschikking stelde.

Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht! Toegegeven, tussen het moment dat ik van Carmans de geitentongetjes kreeg en de uitvoering zat heel wat tijd. Het idee voor dit recept had wat tijd nodig om zich te vormen. Enerzijds was ik erg enthousiast aangezien ik grote fan ben van het vlees en de smaak van de tong.

Anderzijds had ik helemaal geen idee hoe ik dit op de BBQ kon bereiden en wou ik er ook wel iets speciaal van maken. Bijgevolg bleven de geitentongetjes een paar maand in de vriezer liggen. Regelmatig speurde ik het internet af naar recepten. Tot mijn verrassing zijn er wel wat te vinden maar doorgaans worden ze niet op de BBQ bereid.

Traditioneel worden ze doorgaans gekookt, sous-vide bereid, Als ze al op de BBQ komen is het vaak om af te grillen. Maar goed Zelf ga ik graag voor de full BBQ experience. Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Het verbreden van mijn zoekcriteria hielp mij al wat vooruit. Op het forum van het BBQ genoodschap vond ik instructies voor ” Rundertong op de BBQ “. Maar goed een rundertong is toch een stuk groter dan mijn geitentongetjes. Uiteindelijk zou het dus toch een experiment blijven met onzekere uitkomst.

Om de kansen op slagen niet te sterk in gedrang te brengen koos ik de veilige optie door mij te baseren op een recept van the “Unmanly chef”. Welliswaar met hier en daar een kleine aanpassing, maar verhoudingsgewijs hield ik dezelfde hoeveelheden aan. De marinade look alvast heerlijk. De geur deed mij denken aan wellicht de beste curry die ik zelf al heb geroken.

Uiteindelijk blijft deze smaak bij het uiteindelijk resultaat echter slechts beperkt aanwezig. Bovendien moet ik wel bekennen dat de kleur van de geitentongetjes toen ze uit de marinade kwamen allesbehalve smakelijk was. Zorgwekkend zelfs. Het geel van de marinade op de zwarte delen van de geitentongetjes sloeg uiteindelijk groen uit. Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Mijn vrouw was ondertussen al helemaal afgehaakt. Het was ondertussen al even geleden dat ze mij gek verklaarde met mijn “BBQ experimenten”. Ergens toch een vertrouwd gevoel om nog eens te ervaren. Maar goed de grootste uitdaging zat dus in het vinden van een geschikte methode. Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Bijgevolg start ik de Traeger op lage temperatuur (75°C) omdat op deze manier het meeste rook wordt gegenereerd en het vlees rustig mals kan worden. Kan je met jouw BBQ niet zo laag in temperatuur dan kan 100°C bij benadering ook wel! Na 2 uur was op zich nog weinig verandering merkbaar. Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Na een totale tijd van ongeveer 5 uur (2u op 75°C en 3u op 130°C) kon ik eindelijk het taaie vel van de geitentongetjes vlot verwijderen. Het vlees voelde ondertussen erg mals aan. De smaak was boeiend maar veel proeven zat er niet in. Ik wou namelijk dit gerecht gebruiken voor een koude salade op het werk.

Warm serveren lijkt mij echter ook een leuk idee. Door het afkoelen van de geitentongetjes wordt de structuur terug wat steviger (nog altijd erg smakelijk en eetbaar hoor). De geitentongetjes worden in dunne schijfjes gesneden en vervolgens nog wat opgefrist met een homemade honing mosterd dressing met frisse kruiden.

Geserveerd bij een perzische couscous salade (waarvan het recept nog volgt). Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken De lunch is zelden zo lekker geweest. Al moet het ook wel worden gezegd dat het eten van bepaalde delen van de tongetjes op het werk misschien niet zo efficiënt was. In de tongetjes zit namelijk aardig wat kraakbeen waar je wel wat peuzelwerk aan hebt. Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Nu ben ik wel erg benieuwd wie onder jullie zich aan dit experiment zal wagen! Schrikt het idee van tongetjes je al af? Of sta je ook open om minder bekende delen van het dier te eten? Ik ben alvast fan, al zal het omwille van het kraakbeen waarschijnlijk volgende keer de tong van een groter dier worden Ik hoor graag jullie idee op de social media kanalen! Aan de durvers: “veel plezier!” Hoe Lang Moet Een Rundertong Koken Ben jij een durver? Dan zie jij het zitten om de vreemde gemarineerde tongetjes ook effectief op je BBQ te leggen! Het ziet er niet uit, maar ik kan je garanderen dat de smaak veel goed maakt! Ga jij de challenge aan? Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht Cuisine: Perzisch Keyword: Flambéed, frisse, gemarineerde, gepekeld, gerookt, Lamstongetjes, tong, Traag gegaard, vleessalade Servings : 1 person Marinade

  • 3 el zonnebloemolie
  • 5 blaadjes van Kaffir limoen
  • 1 tl gedroogde ui
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl peperbollen geplet
  • 1 tl zout
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl limoensap
  • 200 ml rundsbouillon

Dressing

  • 1 el honing
  • 1 el mosterd
  • 4 el olie
  • 2 el limoensap
  • 1 snuifje zout naar smaak
  • 1/2 handvol munt
  • 1/2 handvol citroenverbena

Marineren van de tongetjes

  1. Neem een pannetje en voeg de ingrediënten toe voor de marinade. Begin met de olie en voeg er de specerijen aan toe. Laat 2 minuten stoven zodat de smaken loskomen. Blus met de rundsbouillon.
  2. Plaats de geiten tongetjes in een vacuum zak of diepe schaal en overgiet met de marinade. Trek vacuum en plaats in de koelkast voor 1 nacht.
  3. Verwijder de geitentongetjes uit de marinade en dep droog. Laat even rusten uit de marinade terwijl je de BBQ opstart op lage temperatuur (75-110°C)
You might be interested:  Wat Heb Je Nodig Voor Sushi?

Roken van de geiten tongetjes

  1. Plaats de geiten tongejtes op de BBQ en rook ze met hickory woodchunks of pellets op lage temperatuur gedurende 3 uur.
  2. Verhoog de temperatuur tot 130°C en gaar de tongetjes verder tot je het taaie vel vlot kan verwijderen. Dit kan van tong tot tong sterk verschillen. Hier duurde het ongeveer 2 uur na het roken.
  3. Haal de geiten tongetjes van de BBQ en verwijder het taaie vel terwijl de tongetjes nog warm zijn. Als het goed is gegaan komt dit vlot los van het vlees.
  4. Snij het vlees met een scherp mes in fijne schijfjes.

Dressing

Meng de ingrediënten voor de dressing goed door. Meng de fijne sneden gerookte geiten tongetjes onder deze dressing (koud of lauwwarm) en serveer met een frisse salade.

De durvers worden beloond! Laat het smaken! Pagina’s: 1 2

Hoe tong pellen?

Snij de bleekselderij en wortelen grof en de sjalotten fijn. Gebruik je champignons, snijd ze in partjes. Gebruik je de augurken, snipper ze fijn. Stop de kruidnagels in de hele ajuin. Spoel daarna de tong. Leg hem een uur in lichtgezouten, koud water. Zo wordt de tong mooi wit van kleur en behoud je de pure smaak van de tong.

  1. Vul een grote ketel met koud water, genoeg om de tong onder water te leggen.
  2. Breng het water aan de kook.
  3. Wanneer het zijn kookpunt bereikt, haal je de tong eruit en spoelt hem af onder koud water.
  4. De kom spoel je goed uit om te vermijden dat er veel eiwitten vrijkomen en je het vocht voortdurend moet afschuimen.

Ververs het water en doe er de selder, ajuin, wortelen en eventueel jusbeenderen bij. Breng alles aan de kook en leg er de tong in. Laat het geheel zachtjes koken gedurende twee tot tweeënhalf uur. Tussendoor verwijder je met een schuimspaan de vrijgekomen eiwitten.

Prik met een vork in het dikste deel van de tong, en kijk of de tong gaar is. Aan een tong zit nog een vel dat je eraf moet pellen. Komt dat vel bij het prikken met de vork gemakkelijk los, dan is het vlees gaar. Haal de tong uit de kokende bouillon en pel hem onmiddellijk. Dan kan je het vel er gemakkelijk aftrekken.

Neem een diepere kookpan en stoof de sjalotten (en eventueel champignons) aan in wat boter. Blus af met de witte wijn en voeg één soeplepel bouillon per persoon toe. Laat ongeveer tien minuten goed inkoken, dat maakt de smaak intenser. Je hebt nu even tijd om de afgekoelde tong in schijven van 0,5 cm te snijden.

  1. Presenteer die mooi op een schotel.
  2. Laat het weer wat afkoelen, zo vermijd je dat de smaak van de Madeira vervliegt en de tomatenpuree bruin wordt.
  3. Eens het vocht wat afgekoeld is, werk je de saus af met tomatenpuree, Madeira en room.
  4. Ruid goed met peper en zout, en voeg naar smaak de augurken toe.
  5. Giet de warme saus over de tongschijven en werk af met peterselie.

Lekker met aardappelpuree. TIP: Wil je de dag van je etentje minder werk, dan kan je de tong tot vijf dagen op voorhand klaarmaken. Na het pellen leg je hem terug in de bouillon, laat alles afkoelen en bewaart het in de koelkast. De dag zelf maak je de saus, snijd je de tong in schijven, en warm je ze op in de saus.

Welke wijn bij Rundertong?

Welke wijn bij rundstong in madeirasaus ? Waar vandaan: > Indien de saus gemaakt is met een roux, bouillon en madera zouden we je aanraden om voor een Bourgogne te kiezen of een lichte Rhônewijn, gedomineerd door de Grenache druif. Grenache wijnen passen hier ook goed bij. Hiermee bedoelen we een Châteuneuf du Pape of een gerijpte Gigondas of Lirac. Ook Saint-Emilion wijn van een betere soort. Tip: deze wijn mag zeker niet te zuur zijn, deze mag eerder zoete accenten hebben, zoals een Amarone de Valpollicella. Een door Merlot gedomineerde wijn, die rijp en fruitig is komt zeker ook in aanmerking. Vitelma : : Welke wijn bij rundstong in madeirasaus ?

Wat kost een kalfstong?

Kalfstong | Belgische Blauwe | €19.36 – www.DeVleesboerderij.nl.

Wat weegt een Rundertong?

Rundertong. De rundertong weegt ongeveer 1,5 kilo. In Nederland wordt de tong hoofdzakelijk als vleeswaar gegeten. In het buitenland en met name Frankrijk is het een delicatesse die ook als hoofdmaaltijd gegeten wordt.

Wat is Runderwang?

Wat is een runderwang? – Runderwangen zijn, zoals de naam van het vlees al doet vermoeden, afkomstig uit de wangen van de rund. Doordat het hier écht werkvlees betreft, de wangen zijn immers constant in beweging, is het vlees mogelijk wat taaier dan ander rundvlees dat je gewend bent.

Dit doet echter niets af aan de smaak van het vlees, aangezien de smaak nog steeds uniek en ongeëvenaard is. Vooral wanneer je ervoor kiest om de runderwang gedurende een lange periode te stoven is het prima mogelijk om een behoorlijk mals stuk vlees op tafel te zetten en dit alles terwijl het vlees nog gunstig geprijsd is.

Dit is dan ook precies de reden dat wij je aanraden om de runderwangen uit ons assortiment aan te schaffen.

Hoe lang kun je tong bewaren in de vriezer?

Sliptong kun je rauw ingevroren 6 maanden in de vriezer bewaren. Is de vis al gebakken is de bewaartermijn ongeveer 3 maanden in de vriezer. In de koelkast kun je verse sliptong maximaal 2 dagen bewaren, mits afgedekt en vers gekocht.

You might be interested:  Waarom Staat Bewerkt Vlees In De Rode Restgroep?

Is tong vlees?

Vlees informatie Rundertong is een smaakvolle ‘vergeten’ vleessoort. Een tong weegt ongeveer 2 kilo, de rauwe tong is voor de bereiding altijd eerst gespoeld in zout water en daarna met ‘smaakmakers’ gekookt.

Wat is gezonder rund of kalf?

Verschil tussen kalfsvlees en rundvlees – Kalfsvlees is vlees van een koe- of stierkalf tot 1 jaar. Rundvlees is vlees van een koe of een stier ouder dan 1 jaar. Het grootste verschil tussen kalfsvlees en rundvlees zit hem in de structuur en malsheid van het vlees.

  • Beide vleessoorten kennen magere en iets vettere producten.
  • Desalniettemin ben je bij het kopen van kalfsvlees eerder verzekerd dat je product wat sneller verteert dan rundvlees.
  • Daarnaast is er minder bindweefsel aanwezig bij kalfsvlees, waardoor dit product doorgaans een fijnere en malsere structuur heeft.

Bovendien is kalfsvlees vaak voller van smaak. Niet alleen qua smaakeigenschappen is er een verschil merkbaar tussen de twee producten; ook wat betreft de gezonde eigenschappen. Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee.

Hoeveel orgaanvlees mag je eten?

nieuws Orgaanvlees zoals lever, niertjes, zwezerik, hersenen enz.: sommige mensen walgen ervan, voor anderen is het een lekkernij. Los van de smaakvoorkeur, heeft orgaanvlees geen goede reputatie en wordt het vaak als erg ongezond beschouwd. Het zou zeer cholesterolrijk zijn, allerlei afvalstoffen en zelfs zware metalen bevatten, enz.

  1. De waarheid is iets ingewikkelder.
  2. Orgaanvlees bevat effectief veel cholesterol, soms tot drie keer zoveel als in ander vlees.
  3. Maar dit heeft veel minder effect op het cholesterolgehalte van het bloed dan verzadigd vet.
  4. Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is.

Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb’s bevat. Maar de hoeveelheden zijn zo klein dat de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn, tenzij men elke dag orgaanvlees zou eten.

  • Maar dat geldt ook voor (vette) vis.
  • Volgens Kind & Gezin is er bijvoorbeeld geen enkel probleem om baby’s om de twee weken orgaanvlees te geven.
  • Orgaanvlees is namelijk een zeer rijke bron aan allerlei voedingsstoffen.
  • Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D.

Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees. Eet het gerust indien u ervan houdt, maar overdrijf er niet mee. Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Pfizer U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 – 5 dagen) ? Dan zoeken we jou ! Check hier hoe je kan bijdragen Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

Waarom geen lever eten?

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A. De hoeveelheid smeerleverworst of paté voor 1 boterham bevat ongeveer 800 tot 1.200 microgram vitamine A, Als je af en toe (een keer per week) een boterham met een dun laagje paté of smeerleverworst eet kan dat geen kwaad voor je baby. Het veilige niveau voor vitamine A voor volwassenen ligt op 3.000 microgram per dag, en het grootste deel van de vrouwen krijgen minder dan 1.200 microgram per dag binnen via de normale voeding.

Is kalfstong orgaanvlees?

Beschrijving – Kalfs- of rundertong geldt voor veel mensen als orgaanvlees, maar is eigenlijk gewoon een spier. Bij Nederlandse slagers is tong meestal bij de vleeswaren te vinden, maar in veel andere landen bereidt men het ook erg graag vers. Vooraf wordt de tong dan ingewreven met zout, zodat het harde vel na de garing gemakkelijk verwijderd kan worden.

Wat betaal je voor een kilo vlees?

Assortiment

Product Prijs Verpakking
Steaks € 19.00 / kg stuks
Chateaubriand € 20.50 / kg stuks
Biefstuk 1e keus € 18.00 / kg stuks
Rosbief € 17.00 / kg kg

Wat levert een koe op aan vlees?

Koeienslachterij – In Nederland zijn er 9 grotere runderslachterijen en 7 kalverslachterijen. Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo. Dagelijks halen handelaren melkkoeien op om naar de slachterij te brengen. Sommige handelaren houden de gekochte koeien eerst nog een poosje voor ze naar het slachthuis gaan, met de bedoeling ze wat zwaarder te laten worden.

Hoeveel kilo vlees zit er aan een vleeskoe?

Hoeveel vlees komt er van een koe? • Vlees.nl Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over. Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees.

Hoeveel kilo ossenhaas zit er aan een koe?

Een hele ossenhaas weegt ongeveer twee tot vijf kilo. Er is wel eens verwarring over het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas, dit zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees. In restaurants wordt ossenhaas ook wel tournedos (circa 125 gram) of Chateau Briand (250 gram) genoemd.